Spring til indhold

Embedsmand

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Denne artikel omhandler overvejende eller alenedanske forhold.Hjælp gerne med at gøre artiklen mere almen.
Embedsmænd fra udenrigsministerietfølger efter ministeren ved ankomst til Roskilde Lufthavn efter en rejse til Mellemøsten

Embedsmandbetegnede tidligere en person, der indtog en højere stilling istaten.I dag findes betegnelsen ikke i dansk lovgivning, men anvendes i både denjuridiskeogsamfundsvidenskabeligelitteratur og i daglig tale om en ansat i staten, enkommune,enamtskommuneeller enregion(de tre sidstnævnte herefter betegnet somkommune), hyppigst om medarbejdere, der indtager en rådgivende eller udførende funktion i direkte samspil med den folkevalgte politiske ledelse, dvs. vedkommendeministerellerkommunalbestyrelse,men der gælder ingen fast afgrænsning.Embedsværketbetegner helheden af ansatte i etministeriumeller en kommune – ansat udendemokratiskmandat – i modsætning til den politiske ledelse, hvis position udspringer af et folkeligt mandat, opnået ved et valg.

I offentlige institutioner uden for ministeriernes departementer og kommunernes forvaltninger, fx skoler, hospitaler, skovdistrikter, vil typisk lederen af institutionen opfattes som og opfatte sig som embedsmand, medens denne betegnelse vil falde mindre naturlig for en lærer, en læge eller en skovarbejder.

I ministeriernesdepartementerog kommunernes forvaltninger er der også funktioner på en sådan afstand af den politiske ledelse, at det vil være mindre naturligt for indehaverne at se og betegne sig som embedsmænd. Dette gælder først og fremmest institutionens tekniske og administrative personale.

Ordets oprindelse

[redigér|rediger kildetekst]

Julius Cæsarskrev i sin bog omgallerne,at de kaldtetjenerneambacti,der pålatini ental blev tilambactus.Påfranskudvikledes ordet "ambassadør"derfra. Indlånt tilnorrøntfik man ordetambátt,der betød "tjenestepige", og blev videreudviklet til ordet "embede".Påtyskfik man af samme ordstamme ordet "Amt",der også benyttes i modernedansk.Ordene "ambassadør", "amtmand"og" embedsmand "har altså det sammekeltiskeophav, men det første har taget omvejen om fransk, det andet om tysk, mens det tredje er nordisk.[1]

Samspillet mellem embedsmænd og politikere

[redigér|rediger kildetekst]

Samspillet mellem embedsmænd og politikere reguleres af, at det danske samfund både er etdemokratiog enretsstat.

Demokratiet indebærer, at staten og kommunerne ledes af folkevalgte politikere efter nærmere regler igrundlovenog den øvrige lovgivning.

Retsstatsprincippet indebærer, at loven gælder alle, både politikere og embedsmænd. Loven sætter grænser for, hvad den politiske ledelse kan beslutte og hvad den kan pålægge embedsværket at gennemføre. Dette gælder selvsagt ordrer om ulovlige handlinger, men politikeren kan heller ikke bruge embedsværket til sine partiaktiviteter.

Embedsmænd har inden for lovens rammer en loyalitetsforpligtelse over for den politiske ledelse. Til gengæld bevarer de deres ansættelse, selv om den politiske ledelse skiftes ud.

Særlige rådgivere

[redigér|rediger kildetekst]

Der har i de senere år dannet sig den praksis, at fx ministre kan ansætterådgivere på særlige vilkår.Denne gruppe er på den ene side ansat (dvs. uden at være folkevalgt), på den anden side så tæt knyttet til ministeren, at ansættelsesforholdet ophører i samme øjeblik, som politikerens funktion ophører. De særlige rådgivere varetager typisk medieopgaver og kaldes uofficieltspindoktorer.

Ansættelsesforhold

[redigér|rediger kildetekst]

Embedsmænd kan være ansat somtjenestemændeftertjenestemandsloveneller kommunale tjenestemandsregler eller efter overenskomst med vedkommendes faglige organisation. Tjenestemandsansættelse anvendes i staten navnlig til de højere embedsmænd (kontorchefer,afdelingscheferogdepartementschefer), medens kontorfunktionærer ogfuldmægtigeer overenskomstansatte.

  1. ^Helge Sandøy: "Kvar kjem orda våre frå?",P2-akademiet, bind v(s. 37), forlaget Transit, Oslo 2002,ISBN82-7118-278-1

Eksterne henvisninger

[redigér|rediger kildetekst]