Spring til indhold

Forfatning

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
DenFørste franske RepubliksConstitution(1795)

Enforfatning,konstitutionellergrundlover en lov, eller et sæt af love, der fastlægger de politiske rammer for ennationalstateller anden form statssamfund. De tre begreber "forfatning "og"grundlov"og "konstitution"ersynonymer.[1]Forfatningen beskriver reglerne for nationalstatens/samfundets overordnede indretning og institutioner, procedurer for vedtagelse af lovgivning og regeldannelse. I moderne forfatninger indgår tillige en sikring af borgernes grundlæggende rettigheder og dermed fravær af vilkårlige overgreb fra lovgivningsmagtens side.[2]Proceduren til forfatningsændring er sædvanligvis mere omstændig end proceduren til vedtagelse af almindelig lovgivning.[3]En af de centrale idéer med den moderne forfatning er at sikre alle borgere grundlæggenderettighederog dermed fravær af vilkårlige overgreb fra lovgivningsmagtens side ved at statens magt er begrænset for at sikre borgernes rettigheder.[4]Endvidere fastlægger en forfatning fordelingen af opgaver mellem statens institutioner.

Detjuridiskestudium af engældendeforfatning betegnesstatsforfatningsret.[5]Mens det juridiske studium af en forfatning, som ikke længere er gældende, udgørforfatningshistorie.[6]

En stats forfatning er som regel nedskrevet i en særlig lov, en grundlov, men der findes stater, hvor forfatningen består af flere forskellige love.

IEUforsøgte man i 2004-2005 at få vedtaget en forfatning for hele unionen, den såkaldteforfatningstraktat,men processen strandede, efter atFrankrigsogHollandsbefolkninger stemte nej i 2005. Samarbejdet i EU er dog reguleret ved en række grundlæggende traktater, der fastlægger rammerne for det overstatslige samarbejde.

IDanmarkerDanmarks Riges Grundlovdet nationale forfatningsdokument.[7]I dag findes også andre dokumenter, for eksempelDen Europæiske Menneskerettighedskonvention,som antages at have forfatningskarakter, ligesom ogsåEU-lovgivningende factoangiver politiske rammer for de enkelte medlemsstaters lovgivning på visse områder.

Se også[redigér|rediger kildetekst]

Referencer[redigér|rediger kildetekst]

  1. ^forfatningpå ordnet.dk
  2. ^forfatningpå denstoredanske.dk
  3. ^Opslag "forfatning"på denstoredanske.dk
  4. ^magtpå lex.dk
  5. ^side 13 iHenrik Zahle(1998):EU og den danske grundlov.CHRISTIAN EJLERS’ FORLAG.ISBN87 7241 866 4(tilgængelig på jura.ku.dk/jurabog) & side 19 i bogenJens Peter Christensenm.fl.:Dansk statsret.Jurist- og Økonomforbundets Forlag. 3. udgave. 2020.ISBN978-87-574-4287-8
  6. ^side X iDitlev Tamm(2002):Retshistorie. Danmark – Europa – globale perspektiver.Jurist- og Økonomforbundets Forlag.ISBN87-574-0582-4(tilgængelig på jura.ku.dk/jurabog)
  7. ^Grundloven er Danmarks forfatningpå ft.dk


PolitikSpire
Denne artikel ompolitikogideologier enspiresom bør udbygges. Du er velkommen til athjælpeWikipedia ved atudvide den.