Spring til indhold

J.R.R. Tolkien

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
J.R.R. Tolkien
Tolkien, ca 1925
Personlig information
FødtJohn Ronald Reuel Tolkien
3. januar1892(1892-01-03)
Bloemfontein,Oranjefristaten(i dag iSydafrika)
Død2. september1973(81 år)
StorbritannienBournemouth,England
GravstedWolvercote Cemetery,Oxford
NationalitetStorbritannienBritisk
ÆgtefælleEdith Tolkien,født Bratt (1889–1971)
BørnJohn Francis Reuel Tolkien (1917–2003)
Michael Hilary Reuel Tolkien (1920–1984)
Christopher John Reuel Tolkien(1924-2020)
Priscilla Mary Anne Reuel Tolkien (1929-2022)
Uddannelse og virke
BeskæftigelseProfessor i engelsk sprog og middelalderlitteratur
Kendt forRingenes Herre
Hobbitten
Silmarillion

John Ronald Reuel Tolkien(født3. januar1892iBloemfontein,Oranjefristaten,død2. september1973i Bournemouth i England) var enengelskforfatterogprofessori engelsk sprog og middelalderlitteratur (primærtfolkevandringstiden) påUniversitetet i Oxford.Efter sin død blev han verdensberømt for sine bøger. Han var sprogkunstner og skrev både fiktion oglyriksom voksen. Han er forfatteren af eventyrromanenHobbitten eller ud og hjem igenog trebindsværketRingenes Herreog har også skrevetTom Bombadils Eventyr.De udspiller sig i Tolkiens eget litterære univers,Midgård:en projektion af N-V-Europa i en fiktiv forhistorisk tid. Det er denne verden og skabelsen af den, som gjorde ham kendt som den modernefantastiske litteratursskaber. Men han var først og fremmest akademiker.

Han arbejdede meget påBeowulfog lærte sigfinskfor at læseKalevalapå originalsproget. Han tilhørte den litterære diskussionsgruppeThe Inklingssammen medC.S. Lewis,som var hans nære ven. Posthumt udkomSilmarillion,RoverandomogEfterladte historier.Tolkien udviklede flere sprog i forbindelse med Ringenes Herre, bl.a. de to elversprog:Quenya(Eldarin), som er baseret på finsk, ogSindarin,som er inspireret afwalisisk.Hans søn,Christopher Tolkien,skrev videre på hans eventyr omHúrins børn.

Biografi[redigér|rediger kildetekst]

Familien[redigér|rediger kildetekst]

Julekortfra 1892 med et farvelagt fotografi af familien Tolkien i Bloemfontein (sendt til slægtninge i Birmingham i England).

De fleste af Tolkiens forfædre var håndværkere. Slægten Tolkien stammede fraSachseniTyskland,men havde boet i England siden det18. århundrede.Navnet Tolkien, oprindeligTollkiehn,er en anglisering af det tyske ordTollkühn,"dumdristig". John Ronald blev født iBloemfonteiniOranjefristaten(i dag en del afSydafrika).

Da han var tre år gammel, flyttede han med sin mor og bror tilEngland.Faderen døde, før han kunne rejse efter dem, og Tolkien voksede op uden far. Størstedelen af hans barndom boede han i i nærheden afBirminghami England, bl.a. i landsbyenSarehole.Han gik påKing Edward's School,St. Phillip's Grammar Schoolog vandt et stipendiat tilExeter CollegeiOxford,hvor han begyndte sine studier i1911.

På trods af protester fra familie og svigerfamilie konverterede John Ronalds mor,Mabel Tolkien,tilkatolicismen.I1904,da John Ronald var tolv år gammel, døde hun afdiabetes.Tolkien mente, at moderens sygdom og død til dels var forårsaget af de problemer, hun fik som følge af konverteringen, og han opfattede hende nærmest som enmartyrfor katolicismen. Det fik stor betydning for hans egen tro. Troen var en vigtig faktor i hans liv og blev fundamentet i hans forhold tilC.S. Lewis(forfatter til bl.a.Narnia-serien). Samtaler med Tolkien var en af de faktorer, som gjorde, at Lewis efter religiøs spekulation erklærede sig forkristen.

Som forældreløs blev Tolkien opfostret af faderFrancis MorganvedBirmingham Oratory.Han boede på et slags pensionat iBirmingham,hvor han mødte og blev forelsket iEdith Bratt(som senere blev brugt som model til figurenLúthien,enelverprinsesseiSilmarillion). Forholdet mellem John Ronald og Edith blev hindret af, at Tolkiens værge, fader Francis, forbød dem at mødes, men efter at Tolkien blev myndig, genoptog han kontakten, og de blev gift i1916.De fik fire børn.

Uddannelse og krig[redigér|rediger kildetekst]

Tolkien befandt sig iskyttegravenemeget af sin tjenestetid underførste verdenskrig.

Tolkien fik sin uddannelse iOxford,hvor han blev bachelor i1915med højeste karakter i engelsk sprog og litteratur. Herefter gik Tolkien i 1915 ind i hæren og deltog blandt andet iSlaget ved Sommei1916.Han var iLancashire Fusiliers,den mest dekorerede britiske enhed under krigen. Under krigen oplevede han grusomhederne og døden i skyttegravene og mistede de fleste af sine venner fra skoledagene i Birmingham. Selv fik hanskyttegravsfeberog kom på lazaret. Det fik ham væk fra fronten og reddede sandsynligvis hans liv.

Mens han lå på lazarettet, begyndte han at skrive en cyklus afmytologiskinspirerede fortællinger med titlenThe Book of Lost Tales.Fortællingen var delspasticherpå myter, han kendte og kunne lide (fx er fortællingen omTúrin Turambaren bearbejdning af fortællingen omKullervoiKalevala). En ramme for cyklussen skulle være en tilknytning til England. Mange mener, at det at skrivefantastisk litteraturvar en måde at flygte fra krigen.

Efter krigen fik Tolkien en stilling vedThe Oxford English Dictionary,en af de bedste ordbøger i verden. I1920fik han et lektorat iengelsk sprogved Universitetet iLeeds.Han flyttede tilbage til Oxford i1925til etprofessorati oldengelsk (angelsaksisk). I1945fik han et professorat i engelsk sprog vedMerton Collegei Oxford, en stilling han beholdt, til han blev pensioneret i1959.

Tolkiens grav i Oxford

Den28. marts1972blev Tolkien gjort tilCommander of the Order of the British Empire.

På gravstenen påWolvercote kirkegårdiOxford,hvor både han og hustruen ligger begravet, står derBerenogLúthien.En hyldest til en af de største kærlighedsfortællinger fraMidgård.

Forfatterskab[redigér|rediger kildetekst]

Tolkien var ekspert i angelsaksisk sprog (oldengelsk) og dermed beslægtede sprog (oldnorsk,oldtyskoggotisk) med hovedvægt på dialekter fraMercia,den del af England, hvor han boede. Desuden var Tolkien ekspert i denlitteratur,der blev skrevet på disse sprog især episke fortællinger og folkeeventyr.

Den dybe fascination af disse sprog var både hans profession og hanshobby.Den stammede fra hans barndom, hvor nogle af de børn, han kendte, talte 'Animalic', hvor forskellige dyrenavne betød ting. Han lærte sig det sprog, og da det gik af mode, lavede han med nogle af sine venner sproget 'nevbosh', hvilket betød 'nynonsens'. Senere gik han videre med naffarin, men det forlod han igen, uden at nogen fik at vide, hvad noget af det betød. Senere gik han videre med andre sprog. Han var tiltrukket af "den nordiske tradition", som inspirerede ham til omfattende læsning af detsmyterogepos.Det førte til formuleringen af forskellige opfattelser af myternes betydning og deres relation til sproget, samt vigtigheden af historier, en interesse han delte med sin gode venC.S. Lewis.Sproget, den heroiske tradition, myterne og historien forenedes i hans betagende fortællinger.

Tolkien var inspireret af bl.a.asetroen.Det ses vedGandalf den Grå,som tydeligt er inspireret afOdin,som iKvadet om Gråskæger en gammel mand med stort gråtskæg.

I1937udkomHobbitten eller ud og hjem igen,som var inspireret af de historier, han fortalte sine tre børn på sengekanten. Bogens hovedperson var hobbittenBilbo Sækker,som bekæmpededragerog blev bærer afRingen over alle Ringe.

TrilogienRingenes Herreudkom1954-1955.Den er kaldt det tyvende århundredets største skønlitterære værk og overgik hermedGeorge OrwellogJames Joyce.Bøgerne er basis for den Tolkien-feber, der greb det meste af verden efter de tre film af instruktørenPeter Jackson:Ringenes Herre - Eventyret om Ringenhavde premiere julen2001,julen2002fulgteRingenes Herre - De to Tårneog julen2003sidste del,Ringenes Herre - Kongen vender tilbage.

Tolkiens livssyn[redigér|rediger kildetekst]

Tolkien var en hengivenkatolik,og i sine religiøse og politiske holdninger var han yderst konservativ i etablerede konventioner og ortodoksi, mens innovation og modernisering fik en hård medfart. Tolkiens hengivenhed som kristen var betydningsfuld ved omvendelsen afC.S. Lewisfraateismetilkristendom,men Tolkien var meget skuffet, da Lewis vende tilbage tilden anglikanske kirke[1]i stedet for at blive romersk-katolsk som han selv. Tolkien støttedeFrancisco Francounder denspanske borgerkrig,da han fandt ud af, at republikanerne ødelagde kirker og dræbte præster og nonner.[2]Han mente, atHitlervar mindre farlig endSovjetunionen:Han skrev et brev underMünchen-krisenog mente, at Sovjetunionen var eneansvarlig for problemerne, og at den prøvede at spille briterne og franskmændene ud mod tyskerne.[2]

Tolkien kritiserede ogsåAdolf HitlerogNazipartietop til2. verdenskrigog var især kritisk over fornazismensracelæreogantisemitisme.I 1941 udtrykte han sin beklagelse over nazismens forvanskning af "nordisk kultur"[3].

Natursyn[redigér|rediger kildetekst]

Det meste af Tolkiens liv var naturbeskyttelse ikke rigtigt på den politiske agenda, og Tolkien udtrykte aldrig offentligt noget om emnet. I private breve beskrev han dog sin glæde ved træer og sin skuffelse over træer, der blev fældet. I flere analyser af Tolkiens værker er det tydeligt, at samtidigt med at han udvikledeelverfolkene(seUdviklingen af elverfolk-begrebet i Tolkiens værker) fra at være lumske og fjendtlige væsner som iHobbittentil at være venlige som iRingenes Herre,så udviklede han også sit syn på naturen.[4][5][6]

I Hobbitten optræderDunkelskovsom en overvejende farlig og truende skov efter den historiske (middelalderens) opfattelse af skove befolket af trolde, (lumske) alfer, røvere osv. Det synes også at være tilfældet i første del af Ringenes Herre, hvorFrodorejser gennemDen Gamle Skov.I de senere dele af Ringenes Herre er skove imidlertid blevet noget positivt som iLothlorienogFangorn,og Tolkien beskriver, hvordan Dunkelskov og Den Gamle Skov udelukkende var mørke og skumle pga. overgreb og trusler udefra[7]

  • Træer optræder som vigtige symboler. De to Træer iAmanogGondorshvide træ er vigtige symboler på de gode magter
  • Lothlorien og Fangorn er vigtige tilholdssteder for gode kræfter, og Tolkien bruger meget tid på at beskrive disse skove i Ringenes Herre
  • Enterneer ligesomhobbitterneunikke Tolkien-væsner

Bibliografi[redigér|rediger kildetekst]

Eventuelle danske titler og udgivelsesår står i parentes.[8][9]

I Tolkiens levetid[redigér|rediger kildetekst]

Efter Tolkiens død[redigér|rediger kildetekst]

Tolkien skrev på Midgårds historie, til han døde. Hans søn,Christopher Tolkien,har med assistance af forfatterenGuy Gavriel Kayorganiseret noget af dette materiale. Det blev udgivet somSilmarillioni1977.Christopher Tolkien har også udgivet en del af baggrundsmaterialet til Midgård:

Udgivelser er i serienThe History of Middle-earth[redigér|rediger kildetekst]

Følgende udgivelser er i serienThe History of The Hobbit:

De posthume værker somThe History of Middle-earth,The History of The HobbitogEfterladte historierindeholder ufuldstændige, kasserede, alternative, og til og med modstridende versioner af historierne, fordi Tolkien forsatte med at skrive på sin mytologi i flere årtier med konstante omskrivninger, rokeringer og udvidelser af historierne. KunSilmarillioner nogenlunde konsistent medRingenes herretakket være en del redigeringsarbejde af Christopher Tolkien, men den indeholder alligevel mange mindre modsætninger. SelvHobbittener ikke fuldstændig konsistent medRingenes herre.

Et interessant posthumt Midgårdsrelateret værk er digtet

Børnebøger, han skrev til sine børn, hvor handlingen foregik udenfor Midgård[redigér|rediger kildetekst]

Akademisk materiale som ikke omhandler Midgård[redigér|rediger kildetekst]

En samling af Tolkiens kunst, både relateret og ikke relateret til Midgård:

Biblioteket påMarquette UniversitetetiMilwaukeeiWisconsiniUSAejer mange af Tolkiens originalmanuskripter, notater og breve. Meget andet originalt materiale er iBodleian LibraryOxford Universitet. Marquette har manuskripterne tilRingenes herreogHobbitten,mange 'mindre' bøger somTom Bombadils eventyrog fan-materiale, mens Bodleian harSilmarillion-papirene og Tolkiens akademiske arbejder.

Kildehenvisninger[redigér|rediger kildetekst]

  1. ^Lewis blev opdraget iChurch of Ireland,og som voksen meldte han sig ind iChurch of England,Carpenter, Humphrey (1978). The Inklings. Allen & Unwin.
  2. ^abCarpenter, Humphrey (1977). Tolkien: A Biography. New York: Ballantine Books.ISBN0-04-928037-6., Carpenter, Humphrey and Tolkien, Christopher (eds.) (1981). The Letters of J. R. R. Tolkien. Boston: Houghton Mifflin.ISBN0-395-31555-7.
  3. ^The Letters of J.R.R. Tolkien, edited by Humphrey Carpenter, Houghton Mifflin, 1981, no. 45.
  4. ^George Clark, Daniel Timmons: J.R.R. Tolkien and His Literary Resonances: Views of Middle-earth; Greenwood Publishing Group, 2000
  5. ^Peter Hunt, Palgrave Macmillan: J.R.R. Tolkien; 2013 (http://eprints.glos.ac.uk/791/1/Tolkien%20and%20Trees%20PDF.pdf)
  6. ^Matthew Dickerson: Ents, Elves, and Eriador: The Environmental Vision of J.R.R. Tolkien; University Press of Kentucky, 2006
  7. ^The Letters of J.R.R. Tolkien, edited by Humphrey Carpenter, Houghton Mifflin, 1981, p. 419-420)
  8. ^J.R.R. TolkienBibliografi.dk
  9. ^Kim H. Pierri (2003): Quentasta En Dansk Tolkienbibliografi
  10. ^Gladsaxe Bibliotekerne

Søren Sørensenhar skrevet sin version af verdenshistorien, hvorfra dele af denne artikel stammer.

Eksterne henvisninger[redigér|rediger kildetekst]

Søsterprojekter med yderligere information: