Spring til indhold

Kaspiske Hav

Koordinater:40°N51°Ø/ 40°N 51°Ø/40; 51
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Kaspiske Hav
Det Kaspiske Hav, set fra rummet
Det Kaspiske Hav, set fra rummet
Overblik
LandAzerbaijan,Iran,Kasakhstan,Rusland,Turkmenistan
TilløbVolga,Ural,TerekogKura
AfløbEndorheisk sø
Fordampning
Afvandingsareal3.626.000 km2[1]
AfvandingslandeAzerbaijan,Iran,Kasakhstan,Rusland,Turkmenistan
Overfladeareal371.000 km2
Middeldybde208 m
Maks. dybde1.025 m
Vandvolumen78.300 km3
Gennemløbstid250 år
Omkreds17.000 km
Salinitet13 ‰
Vandspejlskote-28 m
Øeradskillige
ByerBaku(Azerbaijan),Rasht(Iran),Aktau(Kasakhstan),Makhachkala(Rusland),Türkmenbaşy(Turkmenistan)
1En søs omkreds er ikke en veldefineret størrelse
Det Kaspiske hav vedKhezeshahr
Den kosakiske rebel og pirat, Stenka Razin, på togt på det Kaspiske Hav (Vasily Surikov, 1906)

DetKaspiske Hav(russisk:Каспийское море,tr.Kaspijskoje more;azeri:Xəzər dənizi,kasakhisk:Каспий теңізі,persisk:دریای خزر,tr.Daryā-i Xazar,ellerدریای مازندرانtr.Daryā-i Māzandarān,turkmensk:Hazar deňizi,georgisk:კასპიის ზღვა) er enendorheisk sø,der ligger på grænsen mellemAsienogEuropamellem landeneIran,Aserbajdsjan,Rusland,KasakhstanogTurkmenistan.De største byer ved det Kaspiske Hav er den russiske havnebyAstrakhanog den aserbajdsjanske hovedstadBaku.

Det Kaspiske Hav er verdens største endorheiske sø. Søen bliver kaldt for ethav,idetromerne,da de opdagede den og konstaterede at vandet var salt, navngav den "Mare Caspium".Mange geografer opfatter dog i dag det Kaspiske Hav som en sø, da den er helt omgivet af land.[2][3]Søens volumen er 78.300 km3[4]Søens gennemsnitlige saltindhold,salinitet,er 1,3%. Saltet er ikke ligeligt fordelt i søen. Mod nord er vandet mere fersk, mens den sydlige del har et højere saltniveau og i den afskårne, lavvandede bugtKara-Bogaz-Golpå østbredden er saliniteten hele 32%.[5]Til sammenligning har almindeligt havvand ensalinitetsværdipå 3,5%.

Det Kaspiske Havs undergrund er meget rigt påolieognaturgas.I søen er der endvidere et omfattende fiskeri, og den mest kendte fisk erstøren.Rognen fra denne bruges til produktion af russiskkaviar.

De vigtigste floder, der løber ind i søen, erVolga,Ural,TerekogKura.Disse og en stor del af kystområderne ligger ca. 28 meter under havoverfladen. Søens størrelse er i de senere år mindsket på grund af damme ogkunstvanding,som bremser vandtilførslen. Søen har ikke noget udløb.[5]

Det Kaspiske Hav er delt op i en lavvandet nordlig del og en dybere sydlig del. De to halvdele adskilles af en lavvandet passage, som forbinder halvøerneApsjeron(iAserbajdsjan) ogTjeleken(iTurkmenistan) på hver sin side af søen. Til søen regnes også den meget lavvandede bugt Kara-Bogaz-Gol lige nord for Tjeleken-halvøen; men denne bugt er ved at forvandles til en salt sumpmark og er næsten afskåret fra det Kaspiske Hav af enlandtange.I havets sydøstlige hjørne, i Iran nær grænsen til Turkmenistan, finder manGorganbugten,der er vigtigt yngle- og overvintringsområde for mange vandfugle.


  1. ^van der Leeden, Troise, and Todd, eds.,The Water Encyclopedia.Second Edition. Chelsea, MI: Lewis Publishers, 1990, p. 196.
  2. ^"Caspian Sea - Background".Caspian Environment Programme. 2009.Hentet 11. september 2012.
  3. ^"ESA: Observing the Earth – Earth from Space: The southern Caspian Sea".ESA.int.Hentet2007-05-25.
  4. ^Lake Profile: Caspian Sea.LakeNet.
  5. ^ab"Det Kaspiske Hav".Den Store Danske(lex.dk online udgave).

Eksterne henvisninger

[redigér|rediger kildetekst]

40°N51°Ø/ 40°N 51°Ø/40; 51