Spring til indhold

Koloni

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
BasilikaenBom Jesusi den tidligere portugisiske koloni,Goa.

Ordetkolonikommer aflatincolonia= "landbrug". I nutidigt sprogbrug er en koloni det magtområde, en stat opretter uden for sit egetterritorium.

Fønikerneogden klassiske tidsgræskebystateroprettede kolonier langsSortehavetsogMiddelhavetskyster. Formålet var dels at skaffe plads til et befolkningsoverskud i hjembyen, dels at sætte sig fast på steder, der var vigtige for handelen og søfarten. Blandt de europæiskefyrstestaterimiddelalderenblev det ligeledes til en form for kolonisering - enBinnenkolonisation(de).Sprogligt set er det kun benævnelsen af bønderne (=latin:colonii) der minder herom, og studiet heraf er endnu i sin vorden.

EfterHenrik Søfarerenbegyndte koloniseringen af de oversøiske kontinenter langs denvestafrikanske kyst.Den betydningsfuldepavelige bulle(Inter caetera(en)) overdrogdet kastillianske fyrstedømme(en)- det nuværendeSpanien- retten til heleden nye verden- dvs.Amerika.Den største kolonimagt blev Storbritannien,det britiske imperium,der iIndienopnåede noget nær politisk suverænitet, og omfanget af den europæiske specielt engelske kolonisering førte også til betegnelsenimperialisme.OgsåDanmark-Norgelykkedes med at få en rørsukkerproduktioniDansk Vestindien,kryolithbrydningiGrønlandogslavekøbGuldkysten(Ghana).

De store landområder, som de europæiske lande gjorde krav på i Afrika, gav anledning til et veritabelt kapløb;kapløbet om Afrika.Da Tyskland havde tabt1. verdenskrig,måtte landet afgive alle kolonier til de sejrende magter. Efter2. verdenskrigtabte Nederlandene, England, Portugal og Frankrig deres kolonier afidealismeeller koloniernes oprør.

En sproglig påmindelse om kolonitiden findes i begrebetkolonialvarerom produkter, der blev produceret i kolonierne.

Se også[redigér|rediger kildetekst]