Spring til indhold

Ligning

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Denne artikel bør gennemlæses af en person med fagkendskab for at sikre den faglige korrekthed.

Enmatematiskligninger et åbent udsagn,[1]som fastslår at to udtryk[2](ofte kaldet hhv. venstre og højresideaf ligningen) er lige store, skrevet op på formen: (det ene udtryk) = (det andet udtryk). Almindeligvis indgår én eller flereubekendtetalstørrelser,[3]repræsenteret ved et eller flere bogstaver (ofte).[4]

Et eksempel på en ligning er:


Som alle andre ligninger løses den ovenstående ved atisolereden ubekendte størrelseved at kende[5]regnearternes hierarki[6]og anvende af bestemteregneregler for ligninger:[7]Derved bliver der populært sagt "flyttet rundt" på ligningen, så der ender med at stå, i dette tilfælde dividerer man ned 2 for at isoleresådan:


Hvis der kun er en enkelt ubekendt, ender man med den isolerede størrelse (her) på den ene side af lighedstegnet, og et større eller mindre "regnestykke" med lutter kendte talstørrelser på den anden side: Svaret på dette regnestykke er det tal, der får de to udtryk i den oprindelige ligning til at være lig med hinanden, og det fundne tal forxsiges attilfredsstilleligningen.[8]

Når man har fundet frem til ater lig med et bestemt tal, kan man kontrollere den fundne løsning ved at erstatte alle forekomster afi den oprindelige ligning: Dette giver to regneudtryk med lutter tal, hvis resultater skal være ens ifølge lighedstegnet imellem dem.

Generelt inddeler man ligninger i tre forskellige "hovedkategorier":

  • Identiteter(eller formler) er regneudtryk der "altid" er sande, uanset talværdien af de(n) ubestemte størrelse(r). Eksemplet på dette er grundrelation (eller "idiotformlen"): cos²() + sin²()= 1
  • Absurditeter,som er ligninger hvor de to sider aldrig kan blive lige store, f.eks.=+ 1
  • Bestemmelsesligninger,som er ligninger der tilfredsstilles af visse talværdier (én eller flere – gerne uendeligt mange, som det er tilfældet med bl.a.trigonometriske ligninger[9][10]), men ikke alle.

Uafhængigt af ovenstående kategorier kan en ligning også klassificeres efter de regneoperationer den involverer, og dermed hvordan ligningen (for bestemmelsesligningernes vedkommende) skal løses:

Andengradsligning
Tredjegradsligning
Ligning af højere grad
Eksponentiel ligning
Trigonometrisk ligning
Differentialligning
Differentialligning af højere orden
Integralligning
Diofantisk ligning

med flere.

Regneregler for ligninger

[redigér|rediger kildetekst]

Der findes en rækkeregneregler for ligninger,[11]som beskriver de regneoperationer man kan lave på en ligning for atisolereen bestemt størrelse (som regel symboliseret ved bogstavet). Generelt gælder, at man må at foretage en lang række forskellige regneoperationer på en ligning,så længe man konsekvent gør det samme på begge sider af lighedstegnet.[12]

De fire regnearter

[redigér|rediger kildetekst]

Oversigt over regnearter for ligninger

[redigér|rediger kildetekst]

Formål med at løse en ligning: at isolere

så der kommer til at stå:= et tal

Regneart et tal, der ikke er 0 tallet 0 tallet
Ataddereellersubtraherepå begge sider af lighedstegnet med... OK Det ændrer intet, så det er spild af tid. OK, selv hvis det viser sig, at= 0
Atmultiplicerepå begge sider af lighedstegnet med... Det er matematisk muligt, men fremmer ikke ligningens løsning. Det er snedigt at notere forbeholdet:≠ 0
Atdividerepå begge sider af lighedstegnet med... Det er matematisk umuligt at dividere med 0 Det er nødvendigt at notere forbeholdet:≠ 0

Man kanaddere( "lægge til" ),subtrahere( "trække fra" ),multiplicere( "gange" ) ogdividere( "dele" ) med det samme (frit valgte) tal på begge sider af lighedstegnet;[13]tallet nul udgør dog en undtagelse: Man kanikkedividere med nul(se oversigten ovenfor). Selvom det er muligt at addere med nul eller subtrahere med nul er det en dårlig idé at gøre sådan, for det vil ikke bringe et isoleretnærmere. Det er muligt at multiplicere med nul men så bliver ligningen ændret til:0 = 0hvilket er et sandt udsagn, men det hjælper ikke med at isolereså det er en meget dårlig idé at multiplicere med nul.

Eksempel på ligning og metoden til at isolere

Følgende eksempel demonstrerer anvendelsen af denne regel på ligningen


<=> For at isolere den ubekendte størrelse (her) skal alt hvad der "har medat gøre "samles på den ene side af lighedstegnet. Det klares i dette eksempel ved attrækkefra på begge sider:


<=> På venstre side var der i forvejen 3 ·,hvorefter der blev trukket én gangefra, så tilbage på venstre side står 2 ·– 4. På højre side stod et enkelt,som nu "ophæves" af detxder netop er trukket fra, så efter denne operation ser ligningen således ud:


<=> Tilsvarende kan man flytte de -4 på venstre side over på den højre (dvs. "væk" fra siden med) ved atlægge 4 til på begge sider.Så haves, at:


<=> På venstre side "ophæver" -4 og +4 hinanden (billedlig talt: Fire skridt fremad og fire tilbage fører tilbage til udgangspunktet), mens man på højre side erstatter det lille regnestykke med svaret, dvs. 12. Så står der:


<=> For at "slippe af" med 2-tallet på venstre side (såbliver isoleret, dvs. står alene, på venstre side af ligningen)dividerer man med 2 på begge sideraf lighedstegnet, hvorved ligningen ser sådan ud:


<=>Brøkenpå venstre side kan forkortes med 2, dvs. de to 2-taller (og med dem brøkstregen!) "forsvinder". På højre side er der kun detrationale tal,bekendte tal; brøken her er lig med 6. Nu har man isoleretsådan:


Kontrol

Man kontrollerer, om man har regnet rigtigt ved at indsætte 6 i stedet fori den øverste ligning:


<=> På venstre-siden indsætter man 18 i stedet for 3·6 sådan:


<=> På venstre-siden skriver man 14 i stedet for 18 - 4 sådan:


<=> På højre-siden skriver man 14 i stedet for 6 + 8 sådan:

Man ser, at udsagnet er sandt, så man har regnet rigtigt. Man konkluderer, at= 6er det korrektefacit.


Ved at vælge det rigtige tal og den rigtige regneoperation, kan man med reglen om at bruge de fire regnearter på ligninger flytte tal, bekendte såvel som ubekendte, mellem de to sider, og fjerne koefficienter til den/de ubekendte. Regnereglerne kan tilsvarende bruges, når der arbejdes med uligheder. Dog skal man huske, at hvis der ganges el. divideres med et negativt tal, så skal ulighedstegnet vendes om.

Nulreglen: Et produkt giver 0,netop nårmindst en af faktorerne er 0

F.eks: ab = 0

a = 0 eller b = 0

Matematiske funktioner

[redigér|rediger kildetekst]

Man kan, med visse begrænsninger, anvende forskellige matematiskefunktionerpå begge sider af lighedstegnet. Betingelsen er, at funktionen erinjektiv,dvs. at for funktionenog 2 talogsom f er defineret for, skal det gælde at hvisså er.For eksempel må man generelt ikke kvadrere siderne i en ligning fordi kvadratfunktionen ikke er injektiv idet.Men hvis man kan vise eller forudsætte at begge sider af ligningen er positive eller at begge sider er negative, er det tilladt at kvadrere da man i så fald har begrænset brugen af kvadratfuntionen til et område hvor den er injektiv. Drejer det sig om en forudsætning, skal man efterfølgende sikre sig at den holder for de fundne løsninger.

Visse funktioner er ikke defineret for alle tal (f.eks. kan man ikke tagelogaritmentil andet end positive tal), så hvis man bruger en sådan funktion af lighedstegnet i en ligning, sker det på betingelse af at begge sider giver et tal hvori den anvendte funktion er defineret.
Dette kan betyde, at når man har regnet sig frem til én eller flere værdier for den ubekendte, må man sikre sig at ingen af løsningerne giver anledning til at der undervejs i de beregninger man har foretaget, bliver taget f.eks. en logaritme til nul eller et negativt tal. Løsninger der støder på sådanne "problemer" undervejs, måkasseres– evt. med den konsekvens at ligningen ingen løsninger har, og derfor (blandt matematikere) omtales som enabsurditet.

Hvis man i en ligning har en side på formen,hvorer et konstant, kendt tal oger den ubekendte der skal isoleres, kan man tage logaritmen (enten naturlig, ti-tals-, eller logaritmer med ethvert andet grundtal) til begge sider, eftersomaltid er større end nul (for positive værdier af). Da man skal gøre det samme på begge sider af lighedstegnet, må man betinge sig at den anden sideogsåer positiv for alle relevante løsninger for den ubekendte.

For heltallige værdier aferdefineret for allereelle tal. Man kan uden begrænsninger opløfte begge sider til en ulige heltalligpotensfor at "pille" for eksempel et kubikrodstegn af den ubekendte. Man kan opløfte til lige potenser for at fjerne for eksempel kvadrattegn når det vides at ligningens sider har samme fortegn.

Hvis man har ligning på formen,hvorter en kendt konstant og forskellig fra 0, kan man tage den'te rod på begge sider af lighedstegnet. Dog skal man være opmærksom på, at for negative værdier af a og lige, heltallige værdier af,giveretkomplekst tal;dettekanudelukke løsninger hvis man på forhånd ved at det ubekendteskal være et reelt tal.

Software løser ligninger

[redigér|rediger kildetekst]

Flerelommeregnereog matematisksoftwaremedComputer Algebra System(CAS) kan løse en ligning med kommandoen:solve(ligning,).[14]Til denne kategori af CAS-værktøjer hører bl.a.:


Dissewebsitesløser ligning:

  • Holth, Klaus m.fl. (1987):Matematik Grundbog 1.Forlaget Trip, Vejle.ISBN87-88049-18-3
  • Carstensen, Jens & Frandsen, Jesper (1988):Matematik 1 - Opgaver.Forlaget Systime, Herning.ISBN8773516872
  • Carstensen, Jens & Frandsen, Jesper (1990):Obligatorisk matematik.Forlaget Systime, Herning.ISBN87-7783-630-8
  • Jessen, Claus (1994):Tal, statistik og sandsynligheder - gymnasiematematik, obligatorisk niveau.Gyldendal Undervisning, København.ISBN87-00-18812-3
  1. ^(Carstensen & Frandsen 1996:41-44)
  2. ^(Carstensen & Frandsen 1988:17-27)
  3. ^ligning – matematisk begreb | lex.dk – Den Store Danske
  4. ^Løsning af førstegradsligning
  5. ^"Arkiveret kopi"(PDF).Arkiveret fraoriginalen(PDF)19. februar 2021.Hentet 22. maj 2020.
  6. ^Gennemgang af regnearternes hierarki (artikel) | Khan Academy
  7. ^Regneregler for ligninger | Skoledu.dk - Matematik i grundskolen
  8. ^Ligninger (Matematik C, Ligninger) – Webmatematik
  9. ^"Arkiveret kopi"(PDF).Arkiveret fraoriginalen(PDF)19. februar 2021.Hentet 18. marts 2022.
  10. ^https://steen-toft.dk/mat/20122013/3g1/diff/trig-fkt.pdf
  11. ^http://intranet.sctknud-gym.dk/lrere/HS/Noter/Grundlaeggende_matematik_Nspire.pdf
  12. ^"Arkiveret kopi"(PDF).Arkiveret fraoriginalen(PDF)23. august 2016.Hentet 22. maj 2020.
  13. ^Se side 158 i Jessen, Claus (1994):Tal, statistik og sandsynligheder - gymnasiematematik, obligatorisk niveau.Gyldendal Undervisning, København.ISBN87-00-18812-3
  14. ^ab"Arkiveret kopi"(PDF).Arkiveret fraoriginalen(PDF)21. oktober 2012.Hentet 21. maj 2020.
  15. ^http://www.msubillings.edu/asc/resources/math/calculators/PDF-92/C92-SolveAndCsolve.pdf
  16. ^http://www.lr-web.dk/Lru/microsites/hvadermatematik/hem1download/Kap6_QR26_vejledning_solve.pdf
  17. ^https://www-fourier.ujf-grenoble.fr/~parisse/giac/cascmd_en.pdf