Spring til indhold

Nationalsang

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Generalernede Gaulleog Charles Emmanuel Mast i givagt under afspilning afMarseillaiseni1943.
Fædrelandssang(Vi er et folk, vort land er frit!) afHenrik Ibsen.Officielt erJa, vi elskeraldrig vedtaget som norsk nationalsang; der fandtes flere.
Foto: Christian Magnus, 1914 / Nasjonalbiblioteket

Ennationalsangellernationalmelodier en fædrelandssindet sang eller et musikstykke, som skalsymboliserelandet ved officielle eller folkelige begivenheder. En nationalsang kan være formelt anerkendt af myndighederne i et land, eller uden formel anerkendelse være i anvendelse som nationalsang.

Med udviklingen afnationalstaterop igennem det19.og20. århundredehar de fleste lande valgt en nationalsang, som gerne synges sammen med andre sange i den nationale sangskat.

Nationalsange anvendes ved officielle lejligheder somstatsoverhovedersbesøg i andre lande og i forbindelse medsportsarrangementer,hvor deltagernes landes nationalsange enten spilles eller synges, før den sportslige del af arrangementet begynder, eller hvor den vindende deltagers nationalsang spilles i forbindelse med præmieoverrækkelsen. I nogle lande synges nationalsangen iskoler,før undervisningen begynder.

I en del lande findes også regionale nationalsange, hvordelstatereller andre subnationale enheder har deres egne officielle eller uofficielle nationalsange. Tilsvarende findes der også internationale organisationer, fxEU,der har en nationalsang.

Nationalsange har ofte form afhymnerellermarcher.ILatinamerikabruges normalt mereoperaagtigestykker. Enkelte lande bruger enfanfare.

Hvis nationalsangen har mere end ét vers, er det almindeligt, at man kun synger det første (iTysklanddog det tredje). Den gennemsnitlige varighed af en nationalsang er ca. ét minut. I lande, hvor der er mere end ét officielt sprog, findes der normalt en version på hvert af de officielle sprog, såsom iBelgien,Finland,SchweizogSydafrika.Der findes flere eksempler på lande med fælles nationalmelodi. Eksempelvis harFinlandogEstlandnationalmelodien til fælles, mens nationalsangene har hver sin tekst. Der er ligeledes flere lande, som anvender den samme melodi somStorbritannien,men med forskellig tekst.

Danmark[redigér|rediger kildetekst]

Danmark har to nationalsange:[1]Der er et yndigt landudgivet i1823afAdam Gottlob Oehlenschläger[2]ogKong Christian stod ved højen Mastskrevet i1779afJohannes Ewald.Heraf tjenerKong Christiandesuden som kongesang.[1]

Ved ikke-militære sportsbegivenheder i udlandet afgør de sportslige specialforbund selv, hvilken nationalsang der benyttes.[1]Der er et yndigt Lander fra 1990'erne kommet i hyppigere brug.[3]Den betragtes nu af de fleste danske idrætstilskuere som den "egentlige" nationalsang i sportslig sammenhæng. Brug afKong Christiankan derfor af et dansk publikum opfattes som en fejl.[3]

Kong Christianbenyttes ved officielle lejligheder såsom kongebesøg, flådebesøg, militære sportsstævner og højtideligheder i al almindelighed, hvor medlemmer afkongehuseteller den danske eller fremmede regering er til stede i embeds medfør, eller hvor Danmarksambassadørgiver møde i egenskab af Danmarks repræsentant, f.eks. ved overrækkelse afakkreditiver.

Eventuelt kan man anvendeKong Christianefterfulgt afDer er et yndigt Land.

Færøerne og Grønland[redigér|rediger kildetekst]

På Færøerne anvendesTú alfagra land míttmed tekst afSímun av Skarðiog musik afPetur Alberg.I Grønland er der to nationalsange,Nunarput utoqqarsuanngoravitmed tekst afHenrik Lundog musik afJonathan PetersenogNuna Asiilasoqmed tekst og melodi afJonathan Petersen

Nordens nationalsange[redigér|rediger kildetekst]

Den ældste er den danske fra 1823. Så følger den svenske fra 1844; egentlig enfolketoneoptegnet i Odensvi iVästmanland.[4]Dernæst den finske fra 1846.Bjørnstjerne Bjørnsonskrev den norske på Hop iBergeni1859(let revidere noget senere), tonesat af den 21-årigeRikard Nordraak.Ja, vi elskerer aldrig blevet vedtaget som nationalsang, den blev bare gradvis den mest anerkendte af flere sange. Island fik sin nationalsang i 1874; Færøerne sin først i 1900-tallet. I den svenske og norske nationalsang nævnes landets navn overhovedet ikke; den norske omtaler kun "dette landet", mens den svenske afsluttes med: "Ja, jag vill leva, jag vill dö iNorden."Teksten blev skrevet, daunionen med Norgevar 30 år, så Norge var nok medregnet i den sætning. Det var Finland måske ikke, de mange kontroverser taget i betragtning. Først i1863blev finsk sprog sidestillet med svensk.[5]

Ioversigten over danske artiklerer der henvisninger fra landet til artiklen om sangen. Denengelske artikelhar en liste over lande og deres nationalsange.

Se også[redigér|rediger kildetekst]

Wikimedia Commonshar medier relateret til:

Noter[redigér|rediger kildetekst]

  1. ^abcUdenrigsministeriet (6. august 2001)."Instruks for Udenrigstjenesten".Retsinformation.Hentet 30. juni 2013.
  2. ^Der er et yndigt land, Adam Oehlenschläger og sangtekstenkb.dk
  3. ^abNationale symboler i det Danske Rige, 1830-2000: Fra fyrstestat til... - Inge Adriansen - Google Bøger
  4. ^Du gamla, du fria (hela nationalsången) - Text - Lyrics
  5. ^[1]Arkiveret18. april 2019 hosWayback MachineRolf Tofte: "Union og fædrelandssang",Fiin gammel(s. 9)