Spring til indhold

Neutralitet

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fraNeutralitet (diplomati))
Neutralitet anerkendt forfatningsretligt og af det internationale samfundNeutralitet ikke anerkendt af det internationale samfundTidligere neutrale lande

Neutralitetvil idiplomatiskogfolkeretligsammenhæng sige at enstatikke vælger side eller ikke deltager i enkonfliktmellem andre stater eller militære forbund.

Man skelner mellem at være neutral og at værealliancefri,dvs. at stå udenfor enmilitær alliance,idet neutralitet i folkeretlig forstand kun kan forekomme i en konkret konfliktsituation. For at kunne være neutral i krigsmæssig forstand stilles visse krav, som reguleres i den 5. og 13.Haag-konvention.Konventionerne foreskriver bl.a., at den neutrale stat ikke må støtte noget militær eller tillade at detsterritoriumanvendes til militære formål. Et land, der forbeholder sig ret til at forsvare mod en fjende, men som i øvrigt holder sig neutral, kaldes bevæbnet neutral.

Der findes to former for neutralitet; midlertidig og permanent. Permanent neutralitet indebærer, at en stat gennem mellemstatslige aftaler har forpligtet sig til at opretholde neutraliteten i alle fremtidige krige.Schweizer permanent neutralt efter en beslutning påWienerkongresseni1815.Andre stater, der i dag er neutrale erCosta Rica,IrlandogØstrig.

Neutraliteten kan handelspolitisk være en fordel, idet man som neutral stat kan handle med begge parter i konflikten, men kan være en ulempe rent sikkerhedspolitisk. Neutrale stater har dog muligheden for at fungere som mæglere i konflikter.

Se også[redigér|rediger kildetekst]

PolitikSpire
Denne artikel ompolitikogideologier enspiresom bør udbygges. Du er velkommen til athjælpeWikipedia ved atudvide den.