Spring til indhold

Advokat

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fraProkurator)
Engelsk advokatkappe
Fransk advokatkappe

Advokateller sagfører (i ældre tid også kaldet prokurator) er enjurist,der på baggrund af en særligbeskikkelseudøver juridisk rådgivning og har eneret til at føre retssager for andre.

Advokater i Danmark

[redigér|rediger kildetekst]

Historiske betegnelser

[redigér|rediger kildetekst]

Fiskal,

angivet anvendt i 1600-tallet, i sammenhæng med nedskrivningen afDanske Lov. [1] Jf.Berlin (1915)afledt fralatin:fiscus. fransk:Fisc(affiscus) har betydningenTrésor de l’État,statskasse. Den danskeFiskalvar, iflg.Berlin (1915)enembedsmandder varetog statskassens indtægtsgivende interesser.

Dette kom senere til at omfatte "at forfølge forbrydelser mod statens love", hvilket Berlin relaterer til datidens vanlige strafudsoning i form af bøder. Specielt relateres Fiskalens arbejde til embedsforsømmelser. [2] Op til det 20.århundrede kendes i den betydning flere underordnedeFiskal-bestallinger: "General-, Krigs-, Politi-, Sø-, Under-, Vejfiskal", [1] mensBerlin (1915) også nævner Land- og Provins-fiskaler. Disse embeder hørte under Generalfiskalens regi, men var kun kort tid i brug.
I dag anvendes ordet som ettillægsord,for at beskrive forhold der vedrørerstatensfinanser. [3]

Prokurør

fransk:procureur,angivet iMoths Ordbogfra omkring år 1700. Sagfører for kongen eller øvrigheden [4]-biskopper,adelsmændol. Tybjerg (1924)angiver betegnelsen som forældet.

Ienevældenstid fungeredeGeneralprokurørenikancelliet,men ophørte efterTage Algreen-Ussingsembede, 1848-1872.

Prokurator

latin:procurator, kendes fraLudvig Holbergstid (1684 - 1754); dialektiskPrikkerater,alternativ betydning i dialekt og blandtfiskere,enklæpål,dvs. enålmed stort hoved - og omvendt kanen klæpålogså betydeprokurator. Prokurator blev i en længere periode - 1700- og 1800-tallet - anvendt sideløbende medsagfører.Efter Sagførerloven af 1868 kun anvendt om sagførere der havde modtaget kongelig bestalling. [5]

Historisk baggrund

[redigér|rediger kildetekst]

En advokat er i ordetslatinskeform (advocatus) en gammel betegnelse i forskellige kongeligedanskeloveogforordningerframiddelalderenfor den kongelige ombudsmand (embedsmand) eller overordnede øvrighed for større dele af landet, senere kaldetlensmand.Afadvocatusopstod ved sammentrækning detnordiskenavn "foged".Det fik hurtigt en anden betydning og brugtes om underordnedefuldmægtige,som ombuds- eller lensmanden for de enkelteherrederbenyttede. De blev senere tilherredsfogeder.

Sent fik betegnelsen advokat dens nuværende betydning. Særlig brugtes i Danmark benævnelsen advokat om de afkongenbeskikkede sagførere vedHøjesteret.

Højesteretsadvokaterne var egentlige embedsmænd og måtte gøre indskud ienkekassen,men var dog ikkepensionsberettigede.Kun de var berettigede til at føre sager for andre ved Højesteret, men i øvrigt kunne de også gå i retten ved de underordnededomstole.Efter loven af26. maj1868blev der ikke længere udnævnt advokater ved Højesteret af kongen, hvorimod de fremtidige sagførere ved landets øverste domstol beskikkes af justitsministeren og fører navn af højesteretssagførere.

I1959blev betegnelsen sagfører afskaffet til fordel for advokat. De, som havde titel af sagfører, landsretssagfører eller højesteretssagfører, kunne dog fortsat anvende deres titel.

Af de efterenevældenindførte særlige kongelige advokatembeder ergeneralfiskalensbortfaldet, menskammeradvokatenskun besættes ved konstitution.Advocatus regiusblev ved anordning af31. marts1755ansat for "de vestindiske Ejlande"med det hverv at udføre alle sager, der vedkommer kongens kasses tarv eller de kongelige interesser. Dette embede blev ligesom kammeradvokatens kun besat ved konstitution ikolonienssidste år.

Advokatbeskikkelse i Danmark

[redigér|rediger kildetekst]

I Danmark kræver det enjuridisk kandidateksamenat blive advokat og mindst tre års arbejde med praktisk juridisk virksomhed (som regel somadvokatfuldmægtig) og en beskikkelse afjustitsministerentil at føre sager fordomstolene.Betingelserne for at blive advokat er fastsat iretsplejeloven.Det er en forudsætning for at opnå advokatbestalling, at kandidaten har gennemgået den teoretiske advokatuddannelse (der udbydes afAdvokatsamfundet) og både har bestået den teoretiskeadvokateksamenog enprøve i retssagsførelse.

Advokattitlen er enbeskyttet titel,og personer, der ikke har fået beskikkelse som advokat, må ikke betegne sig sådan eller med en lignende betegnelse, der kan forveksles med advokat. Retsplejeloven angiver bødestraf for overtrædelse af dette.

Lempelse af advokatens møderetsmonopol

[redigér|rediger kildetekst]

Ved lov nr. 520 af 6. juni 2007 om ændring af retsplejen (Revision af regler om advokaters virksomhed) vedtog Folketinget bl.a. at lempe advokaters møderetsmonopol. Der blev åbnet op for at andre rettergangsfuldmægtige end advokater kunne møde i sager omfattet af den forenklede inkassoproces (retsplejelovens kapitel 44 om betalingspåkrav), småsagsprocessen og under generelle udlægsforretninger for fogedretten. Lempelsen af mødemonopolet trådte i kraft den 1. januar 2008.[6]

Advokater uden for Danmark

[redigér|rediger kildetekst]

INorgekaldes ligeledes de sagførere, der har ret til at føre sager for Højesteret, advokater eller højesteretsadvokater. I det øvrigeEuropabruges advokat almindeligvis som betegnelse for de sagførere, der optræder ved den offentlige og mundtlige hovedforhandling i civile og kriminelle sager. ISkotland,hvor for øvrigt så godt som alle procederende sagførere uden forskel fører navn afadvocate(derimod ikke kontorsagførere, der kaldes for "solicitors" ), findes en særligLord Advocate,der står i spidsen for hele den skotske advokatur eller sagførerstand. Han/hun regnes med til ministeriet og skifter med dette og er i virkeligheden en slagsstatssekretærfor Skotlands anliggender. IEngland,Wales,Nordirlandog iRepublikken Irlandkaldes procerende sagførere ikke for advokater, men "barristers", idet de er medlemmer af en "bar" (advokatsamfund).

Advokatens arbejdsområder

[redigér|rediger kildetekst]

Ud overretssagerer juridisk rådgivning en stor del af de fleste advokaters arbejde.

I Danmark er advokatgerningen almen, dvs. advokater kan (formelt set) udføre alle typer af opgaver inden for faget. Specialisering bliver dog mere og mere udbredt i advokatbranchen, navnlig i de større advokatvirksomheder. Mange advokatvirksomheder er således opdelt i flere fagområder, eksempelvis selskabsret, procedure (retssager), fast ejendom, ansættelses- og arbejdsret, skatteret osv. Virksomhedens advokater er så tilknyttet et eller flere af disse fagområder for at opnå en grad af specialisering. Lovgivningens omfang og kompleksitet er en af årsagerne til, at mange virksomheder søger specialisering frem for at operere med generalister.

Advokater kan opnåmøderetfor forskellige domstole i Danmark. En nybeskikket advokat har ofte kun møderet for byretterne, som er første instans i det danske retssystem. Derefter kan de opnå møderet for landsretterne. Det kan have betydning i sager, som ankes fra byretten til landsretten. Advokaten skal for at få lov til det, til en prøve i landsretten (landsretsprøven) for at dokumentere, at han/hun er en god procedør. Advokaten skal som hovedregel bestå to prøvesager for at opnå møderet for landsret. Advokater, der opnår møderet for landsretterne, kan skrive et (L) efter deres navn. Nogle advokatfuldmægtige aflægger udover den almindelige retssagsprøve også landsretsprøven under deres fuldmægtigtid.

Endelig kan en advokat opnå møderet forHøjesteret,hvorefter han/hun kan skrive et (H) efter sit navn. Møderet for Højesteret er forbundet med en vis prestige. For at få (H) skal han/hun inden for fem år møde mindst 10 gange i landsretten. Sagførere, der havde opnået møderet for landsret, blev førhen kaldt for landsretssagførere, mens en sagfører, der havde møderet for højesteret, kaldtes højesteretssagfører. Disse titler er forladt i dag, hvor alle advokater har samme titel.

Eksterne henvisninger

[redigér|rediger kildetekst]
  • Tybjerg, E. (1924),"Prokurør",Perlit—Rendehest,Salmonsens Konversationsleksikon, vol. XIX (2 udgave)
  • Berlin, K. (1919),"Fiskal",Fiévée—Friehling,Salmonsens Konversationsleksikon, vol. VIII (2 udgave)
  1. ^ab "Ordbog over det Danske Sprog" (1922):fiskal
  2. ^ Berlin (1915),ligeledes "Ordbog over det Danske Sprog" (1922):fiskal
  3. ^ "Den Danske Ordbog" (2018):fiskal
  4. ^ "Ordbog over det Danske Sprog" (1936):prokurør
  5. ^ "Ordbog over det Danske Sprog" (1936):prokurator
  6. ^Videnskabelig artikel om lempelsen af advokaternes møderetsmonopol


Denne artikel stammer hovedsagelig fraSalmonsens Konversationsleksikon2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved atajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybtlink tilSalmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930)som kilde, og indsæt[[Kategori:Salmonsens]]i stedet for Salmonsens-skabelonen.