Spring til indhold

Rigsdansk

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Der er for få eller ingenkildehenvisningeri denne artikel,hvilket er et problem.Du kan hjælpe ved at angivetroværdige kildertil de påstande, som fremføres i artiklen.
Denne artikel bør gennemlæses af en person med fagkendskab for at sikre den faglige korrekthed.

Rigsdansk(ogsårigsmål) er den standardiserede form fordansk,især brugt om talesproget. Den præcise definition er et omdiskuteret emne. Én formulering beskriver det som de ordformer i dansk som ikke er begrænset til bestemte geografiske områder.[1]

Tidligere var det den eneste variant afdanskder var tilladt i radio og tv.[kilde mangler]Siden 1970'erne er rigsdansk svækket, samtidig med at dedanske dialekteri stigende grad har nærmet sig rigsdansk.[bør uddybes]

Omkring 1500 udviklede der sig en fælles dansk skriftssprogsnorm ikancellietog vedhoffet.Den tog udgangspunkt i dedialekterder taltes af borgerskabet iKøbenhavnogMalmøog blev derfor primært baseret påsjællandskmed en vis påvirkning fraskånsk.Det fik også betydning for udviklingen af et dansk standardsprog at den første danske bibeloversættelse blev udfærdiget af nordsjællænderenChristiern Pedersen,hvis skriftsprog var påvirket afHillerød-dialekten.[2][3][4][5].

En udbredt definition på rigsdansk eret dansk der ikke røber hvorfra den talende kommer.[kilde mangler]Denne definition udelukker i praksis de højsprogs-varianter af dansk der tales ikøbstædernesåvel som nutidenskøbenhavnskfra at være rigsdansk, selv om disse varianter stort set ikke adskiller sig fra det traditionelle rigsdansk i andet end sætningstonen og vokalernes åbningsgrader.[bør uddybes]Føres definitionen ud i sin yderste konsekvens, findes der kun meget få rigsdansktalende iDanmark.[bør uddybes]En mere frugtbar definition accepterer derfor en vis spændvidde i sproget.

Rigsdansk er under alle omstændigheder ikke statisk, men et sprog[bør uddybes]i rivende udvikling, ikke mindst på det lydlige område:

  • rer blevet vokaliseret efter vokaler.
  • Vokalenaer blevet lukket ( "fladt" )
  • Kortoer blevet åbnet (=å).
  • De fleste vokaler er blevet åbnet betydeligt efter og foranr;modsætningen melleme/æogaer blevet ophævet i lukket stavelse forandentaleroglabialer,f.eks.ret=rat,kræft=kraft.
  • Forskellen mellem korte og lange vokaler er blevet ophævet foran blødtd.

Der er en voksende forskel på den danske retstavning og den aktuelle udtale af sproget, mere end på nabosprogene svensk og norsk. Retstavningen blev lagt fast i det19. århundrede(med mindre revisioner i løbet af det 20.),[bør uddybes]men den grunder sig på en praksis der har været nogenlunde konstant siden det16. århundrede.[bør uddybes]

  1. ^Basbøll, Hans(2016)."33. Dansk rigsmål – definition (udvidet)".Dansk Sproghistorie.Det Danske Sprog- og Litteraturselskab.Hentet 18. december 2022.
  2. ^"- DR P1: Ud med sproget".Arkiveret fraoriginalen26. september 2012.Hentet 21. marts 2016.
  3. ^Peter Skautrup: Det danske sprogs historie, s. 259
  4. ^Bent Jul Nielsen ogKaren Margrethe Pedersen:Danske talesprog, København 1991, s. 12
  5. ^"Søren Sørensen:Den danske litteratur begynder i Malmøi Norden Nu, Juni 2008 "(PDF).Arkiveret fraoriginalen(PDF)11. januar 2012.Hentet 19. september 2008.

Eksterne henvisninger

[redigér|rediger kildetekst]