Spring til indhold

Robert Solow

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Robert Solow
2008
Personlig information
Født23. august1924Rediger på Wikidata
Brooklyn,New York,USARediger på Wikidata
Død21. december2023(99 år)Rediger på Wikidata
Lexington,Massachusetts,USARediger på Wikidata
NationalitetUSAAmerikansk
Uddannelse og virke
Uddannelses­stedHarvard Universitet(til 1951),
James Madison High SchoolRediger på Wikidata
Medlem afEconometric Society(1957-2023),
National Academy of Sciences,
Accademia Nazionale dei Lincei,
American Association for the Advancement of Science,
American Academy of Arts and Sciencesmed flereRediger på Wikidata
BeskæftigelseProfessor,universitetsunderviser,økonomRediger på Wikidata
FagområdeØkonomisk vækst,makroøkonomi,økonomiRediger på Wikidata
ArbejdsgiverMIT Sloan School of Management,Massachusetts Institute of TechnologyRediger på Wikidata
Kendte værkerSolow-modellenRediger på Wikidata
Påvirket afPaul Samuelson,Wassily LeontiefRediger på Wikidata
Nomineringer og priser
UdmærkelserDoctorat honoris causa du conservatoire national des arts et métiers(1994),
æresdoktor ved Sorbonne(1975),
Pour le Mérite for videnskab og kunst,
Presidential Medal of Freedom,
Adam Smith Award(1985)med flereRediger på Wikidata
Information med symboletBillede af blyanthentes fraWikidata.Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
Nobelprisen i økonomi
1987

Robert Merton Solow(født23. august1924iBrooklyn,død 21. december 2023[1]) var en amerikanskøkonom.Han varprofessoremeritusvedMIT.Han modtog i 1961John Bates Clark-medaljen,der gives til den amerikanske økonom under 40 år, som vurderes at have ydet det vigtigste bidrag til økonomisk tankegang og viden, og i 1987Nobelprisen i økonomifor sine banebrydende bidrag til teorierne omøkonomisk vækst.Han beskæftigede sig i sinforskningmed forskelligemakroøkonomiskeemner og betragtes somkeynesianskinspireret, hvad angårkonjunkturteori,men er primært kendt for sit arbejde med økonomiens udvikling på meget lang sigt, dvs. vækstteori. Her ligger hans forskning inden for, hvad der ofte betegnes somneoklassiskvækstteori.

Robert Solow deltog, selv i en høj alder, aktivt i den økonomiske debat, både blandt fagøkonomer og i offentligheden. Han indgik eksempelvis i november 2013 i styringsgruppen for den nystiftedetænketankWashington Center for Equitable Growth.[2] I november 2014 blev Solow tildelt den amerikanske hædersbevisningPresidential Medal of Freedom,en af de højeste civile udmærkelser i USA, der gives til personer, der yder særlig prisværdige bidrag til samfundet.[3]

Robert Solow var søn af indvandrere. Han klarede sig godt i skolen og fik allerede som 16-årig et stipendium til at studere påHarvard.[4]Afbrudt af tre års soldatertjeneste i2. verdenskrigfærdiggjorde han sine studier, blandt andet som student og forskningsassistent hosWassily Leontief.Han blevadjunktpå MIT i 1950 og arbejdede der lige siden, fra 1958 som professor, kun afbrudt af et job som seniorøkonom i det amerikanskeCouncil of Economic Advisers1961-63. På MIT fik han kontor ved siden afPaul Samuelson,med hvem han i næsten 40 år dagligt talte om alt: "økonomi,politik,vores børn,kålogkonger".[4]

Solows banebrydende vækstmodel, der stadig er udgangspunktet forundervisningeni vækstteori på de flesteuniversiteterverden over, viser, hvordan økonomisk vækst kan fremkomme som følge af voksendearbejdsstyrke,kapitalakkumulation(investeringer) ogteknologiskefremskridt. Solow offentliggjorde sit arbejde i to artikler i 1956 og 1957. Modellen er kendt somSolow-modellen,somme tider kaldt Solow-Swan-modellen, idet Trevor M. Swan uafhængigt af Solow offentliggjorde en tilsvarende model i "The Economic Record" i 1956. Ved brug af sin model beregnede Solow, at omkring 80 % af væksten i amerikanskBNPpr. indbygger skyldtes teknologiske fremskridt.

Solow var også den første, der udviklede en vækstmodel med kapital af forskellige årgange.[5]Ideen bag Solows årgangskapitalmodel er, at ny kapital er mere værdifuld end gammel kapital, fordi ny kapital fremstilles ved hjælp af nyere og derfor bedre teknologi, som er indbygget i den pågældendemaskineeller tilsvarende (f.eks. er kulkraftværker, der bygges i dag, mere energieffektive end mange eksisterende, ældre kulkraftværker).

Solow lagde også navn til Solow-residualen: I et såkaldt vækstregnskab kan man empirisk dekomponere den økonomiske vækst i et land i en given periode i bidrag fra de enkelte produktionsfaktorer som kapital ogarbejdskraftaf forskellige typer (f.eks. uddannelsesniveauer). Der bliver dog typisk en betydelig uforklaret andel tilbage. Det er Solow-residualen, der ofte bliver udlagt som virkningen af generelle teknologiske fremskridt - eller, med Solows egne ord: "Summen af alt det, vi ikke ved".

Solow bidrog desuden til teorierne om den økonomiske væksts afhængighed af ikkefornybarenaturresursersomkulogolie.

Solow-modellen og andre vækstmodeller

[redigér|rediger kildetekst]

Solows model kom i vidt omfang til at afløse den tidligere udbredte Harrod-Domar-vækstmodel. I Harrod-Domar-modellen er der ikke substitutionsmuligheder mellemarbejdskraftog kapital iproduktionsfunktionen,hvilket bl.a. medfører, at der kun ved et tilfælde vil være fuld kapacitetsudnyttelse. Harrod-Domar-modellen spåede derfor, at en voksende økonomi nemt kan medføre permanent stigendearbejdsløshed.Det samme er ikke tilfældet i Solows vækstmodel, fordi virksomhederne kan vælge mellem enten relativt arbejdskraftintensivproduktioneller det modsatte, alt efter udbuds- og efterspørgselsforholdene for de forskelligeproduktionsfaktorer.

Solows model dominerede sammen med den lidt mere avancerede Ramsey-model (navngivet efterFrank Ramsey) økonomisk vækstteori i mange år. I Ramsey-modellen eropsparingskvotenikke konstant i modsætning til i Solow-modellen, men derimod bestemt inden for modellens rammer afrentenogaktørernespræferencer.I slutningen af 1980'erne skete der dog en revolution inden for økonomisk vækstteori, da den såkaldte endogene vækstteori (eller moderne vækstteori) voksede frem. Den betragter i modsætning til Solow- og Ramsey-modellen ikke de teknologiske fremskridt som en eksogent givet konstant, men graver et spadestik dybere og forsøger at forklare fænomener somforskningog dannelse af nyvideninden for rammerne af en økonomisk model. Her har bl.a. økonomer somRobert LucasogPaul Romerleveret vigtige tidlige bidrag.

Citater fra Solow

[redigér|rediger kildetekst]

Robert Solow er kendt for ikke bare at være en dygtigforsker,men også for at have leveret mange fyndige og somme tider humoristiske citater i tidens løb. Nogle eksempler er:

  • "You can see the computer age everywhere but in the productivity statistics."[6]
  • "There is no evidence that God ever intended the United States of America to have a higher per capita income than the rest of the world for eternity."[7]
  • "Everything remindsMilton Friedmanof the money supply. Well, everything reminds me of sex, but I try to keep it out of my papers. "
  1. ^"Robert Solow, Nobelist who tied technology to economic growth, dies at 99"(engelsk).
  2. ^Washington Center for Equitable Growth: Steering Committee. Hentet 23. november 2013.
  3. ^An appreciation of Robert Solow. Washington Center for Equitable Growth's hjemmeside 24. november 2014. Hentet 28. november 2014.
  4. ^abSelvbiografi fra Nobelstiftelsens hjemmeside. Hentet 23. november 2013.
  5. ^Haines, Joel D.; Sharif, Nawaz M. (2006). "A framework for managing the sophistication of the components of technology for global competition".Competitiveness Review.16(2): 106-121.doi:10.1108/10595420610760888.
  6. ^"Robert Solow:" We'd better watch out ". New York Times Book Review, 12. juli 1987, s. 36".Arkiveret fraoriginalen12. februar 2013.Hentet 23. november 2013.
  7. ^[1]Getting It Wrong.The New Republic, 10. september 2008.

Eksterne henvisninger

[redigér|rediger kildetekst]