Spring til indhold

Taksonomi

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Det taksonomiske system

Taksonomikan være en inddeling affænomener(objekterellerbegreber) i enhierarkiskklassifikation– ellerprincippernebag klassifikationen af samme. 'Taksonomi' kommer fra det græske "ταξινομία", dvs. en sammensætning aftaxis= orden ognomos= lov (altså en ordenslov eller et inddelingsprincip).

Den bedst kendte og videst brugte videnskabelige taksonomi er denLinnæiske taksonomiaf levendevæsener.Denne taksonomi er baseret på etsystemudarbejdet af densvenskevidenskabsmandCarl von Linnéi hans klassiske bogSystema Naturae.Som eksempel har Linné et overbegreb som 'organisme' der har følgende underbegreber og under-underbegreber (osv.), som bør specificeres for en komplet bestemmelse af arten i systemet:Rige,række,klasse,orden,slægtogart.

Inden for undervisningsvidenskab anvendes ofteBlooms taksonomider er enkognitivinddeling i sekslærings-trin (efter amerikanerenBenjamin Bloom).

Matematisker en taksonomidefineretsom entræstrukturaf klassifikationer for et givetsætaf objekter.

En enhed i en taksonomi (f.eks. en biologisk art eller orden eller række) betegnes ettaxon,flertal taxa.

Diskussion vedrørende taksonomiens status[redigér|rediger kildetekst]

Transcendentalfilosofien(se fxImmanuel Kant) mener, at den menneskelige bevidsthed har en helt naturlig tendens til at organisere oplevelser i sådanne systemer af viden. Dette sker af sig selv, og vi kunne slet ikke have perceptioner uden en sådan naturlig taksonomi. Videnskabsmænd som Linné sprogliggør således blot disse naturlige inddelingsprincipper.

I modsætning til denne universale og objektive forståelse af taksonomien finder vi berømte antropologer somEmile DurkheimogClaude Levi-Strauss,der forfægter taksonomien som et produkt af lokale kulturelle systemer og sociale funktioner. Denne form for relativ taksonomi er blevet døbt 'folksonomi' eller endda 'fauxonomi' af dens kritikere.

Se også[redigér|rediger kildetekst]

Wikimedia Commonshar medier relateret til: