Spring til indhold

Tysklands samling 1871

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Det tyske kejserrige 1871-1918 med det altdominerende Preussen i blå

Tysklands samling 1871var den formelle samling af en række større og mindre stater, primærttysktalende,til énnationalstat,som fandt sted den18. januar1871ved udråbelsen af detTyske kejserrigeiVersailles,under ledelse af denpreussiskekongWilhelm 1.

Tysklands samling var kulminationen på1800-talletstyske centraliseringsproces som blev indledt vedNapoleon 1. af Frankrigsopløsning af det tidligere tyske rige, detTysk-Romerske Rigei1806underNapoleonskrigene.Det tyske område bestod på daværende tidspunkt af flere hundrede selvstændige stater, der varierede i størrelse og befolkningstal.

I løbet af 1800-tallet og med fremkomsten afnationalismeni heleEuropa,opstod ønsket om en egentlig tysk statsdannelse med eller uden det i starten dominerendeØstrig,der både før og efter krigene stod i skarp konkurrence medPreussen.

Proklameringen af det tyske kejserrige og Wilhelm som tysk kejser ispejlsaleniVersaillesslottet vedParis
Germania, fra 1848. Billedet blev skabt til at dække orgelet iPaulskirche (Frankfurt),der blev brugt som samlingssted forFrankfurterparlamentet

Vejen til Tysklands samling[redigér|rediger kildetekst]

Germania, en personifikation af den tyske nation, fraPhilipp Veitsfresko 1834-1836. Hun holder et skjold med det Tyske Forbunds våben

Efter opløsningen af det Tysk-romerske rige opstod et ønske om at forene de tyske områder. Perioden medrevolutionskrigene,ogNapoleonskrigene,og den spirende europæiskeliberalisme,ognationalismeskabte en intellektuel basis for en samling.

Oplevelserne under krigene skabte et fælles tysk ønske om at fjerne de franske besættelsesstyrker og genvinde kontrollen med de tyske områder.

Resultatet blev i første omgang detTyske Forbund,hvor Østrig stadig var den ledende magt og til dels ignorerede Preussens magt og stilling indenfor det tyske område.

Ligeledes kom der i løbet af århundrede teknologiske fremskridt, der medvirkde til at forene de tyske befolkninger. Rejsetiden blev mindre, billigere og nemmere og det fik befolkningerne til at se de ting der forenede dem, udover det tyske sprog. I forlængelse af den spirende nationalismen blev der skrevet fælles sange, og det geografiske fællesskab blev hyldet.

Et af de store problemer gennem 1800-tallet med at samle de tyske stater var, om man skulle tilstræbe enstortyskeller enlilletyske løsning.Den tyske dualisme med to stærke stater, Østrig og Preussen der konstant kæmpede med hianden om magten i Centraleuropa, vanskeliggjorde processen. Preussen ønskede naturligt en lilletysk løsning uden detkatolskeØstrig og med dem som den ledende tyske stat.

Det Tyske Forbund[redigér|rediger kildetekst]

De mange tyskefyrstendømmerogkongeriger,som fandtes førNapoleonskrigene,blev påWienerkongresseni1815reduceret til 38 i detTyske Forbund.

På det tidspunkt ønskede ingen af de tyske rigsfyrster en samlet statsdannelse, da det ville begrænse deres magt og indflydelse, og i stedet blev forbundet oprettet.

Som under det tysk-romerske rige var det sydligeØstrigden ledende tyske stat i forbundet, men både det politiske og økonomiske tyngdepunkt blev i løbet af 1800-tallets første del, forskudt til den anden store tyske stat,Preusseni nord.

Tiden efter Wienerkongressen blev kaldtrestaurationenog blev præget af modstand fra demokratiske, liberale og nationale krafter i Europa. Det kulminerede i flere oprør ogrevolutioneri1848i de tyske stater, heriblandt Østrig og Preussen.

Efter revolutionen og vedtagelsen af et forfatningsudkast tilbød parlamentarikerne i det første samlede demokratisk valgte tyskeparlamentiFrankfurt am Main,Frankfurterparlamentet,den preussiske konge at blive kejser i et tysk kejserrige uden Østrig. Da han afslog denne opfordring med henvisning til, at han var udvalgt af Gud, slog forsøget på at forene hovedparten af de tyske stater på basis af etkonstitutionelt monarkifejl.

Forsøget med at forene de tyske stater under revolutionerne i 1848 slog fejl, men den efterfølgende preussiske "real-politik" anført afOtto von Bismarckstyrkede Preussens stilling, der siden kunnen gennemføre den formelle samling af de tyske områder.

Tyske Toldforbund[redigér|rediger kildetekst]

Det Tyske Toldforbund, 1834-1919. blå= de stiftende medlemmer
grøn= udvidelser frem til 1866
gul= udvidelser efter 1866
rød= Det Tyske Forbunds grænse i 1828

Samtidig med eksistensen af det Tyske Forbund, blev detTyske Toldforbundoprettet i1834under preussisk ledelse, og med deltagelse af 23 selvstændige medlemmer. Forbundet skulle sikre indre handelsfrihed bag en fælles ydre toldmur og danne ramme om samarbejde vedrørende samfærdsel, først og fremmest om bygningen af et fælles koordineret jernbanenet.

Forbundet blev oprettet uden deltagelse af Østrig, der dels var mistroisk overfor den preussiske dominans, og til dels holdt sig udenfor da store dele af det multinationale kejserrige befandt sig udenfor de tyske områder.

Udtryk for politiskliberalismevar underlagt censur, hvorimod liberalistisk økonomiske interesser ingen begrænsninger mødte i forbundet. Den økonomiske integration af medlemslandende banede vejen for den senere politiske integration under preussisk ledelse.

Kejser Wilhelm 1. der lod sig lede af Bismarck i bestræbelserne på at forene Tyskland
Bismarck, den ledende kraft bag Tysklands samling

Samlingskrigene[redigér|rediger kildetekst]

Den politisk ledende kraft bag Preussens samling af Tyskland blev fra1862Otto von Bismarck,der som preussisk ministerpræsident styrede begivenhederne og via tre krige fik sikret landes altdominerende stilling.

Bismarck anvendte denDansk-Tyske krig 1864og denPreussisk-østrigske krigi1866til at afskaffe Det Tyske Forbund og presse Østrig ud af tysk politik. De 21 tyske stater nord forMain-floden indgik derefter iDet Nordtyske Forbundi1867,under ledelse af den preussiske konge.

Samtidigt blev flere tyske stater, der havde været allieret med Østrig, indkorporeret i Preussen, hvorved de mistede deres selvstændige status. Det drejede sig omkongeriget Hannover,kurfyrstendømmetHessen-Kassel,hertugdømmet Nassau.Dertil blev store dele af storhertugdømmetHessen-Darmstadtoverdraget til Preussen.

DenFransk-tyske krigi1870fuldbyrdede processen mod en egentlig tysk statdannelse.

Proklameringen af det tyske kejserrige[redigér|rediger kildetekst]

Som konsekvens af krigen og den franske kapitulation blev Det Nordtyske Forbund, sammen med dets allierede sydtyske stater omdannet til et centraliseret kejserrige medBerlinsomhovedstad.

De sydtyske stater varKongeriget Bayern,Kongeriget Württemberg,Storhertugdømmet Badensamt de dele afStorhertugdømmet Hessen,som ikke havde sluttet sig til Det Nordtyske Forbund.

Den 18. januar 1871 udråbtes kong Wilhelm I af Preussen, efter ønske fra Bismarck, til tysk kejser i Versaillesslottet. De preussiske styrker havde deres hovedkvarter i slottet under belejringen af Paris fra 1870 til 1871. De tyse rigsfyrster ankom til slottet for at deltage i proklamringen.

Bismarck fik forinden kongLudwig 2. af Bayern,der var regent for den største tyske stat efter Preussen, til i et brev at anmode Wilhelm om at modtage den tyske kejsertrone. Derved understregedes den nye nationalstats monarkiske legitimitet.

Fakta[redigér|rediger kildetekst]

Rigsforfatningen 1871 byggede på Den Nordtyske Forbunds forfatning, ifølge hvilken det preussiske kongehus besad værdigheden somtysk kejser,havde den øverste militære myndighed og udnævnterigskansleren.

Et forbundsråd blev sammensat af delegerede fra de enkelte stater, hvoraf Preussen var størst. De delte denlovgivende magtmed enrigsdag,som blev valgt ved almindelig valgret.

Bayern opretholdt sin egen hær i fredstid, og beholdt, som ogsåWürttemberg,sit eget postvæsen. I alle de sydtyske stater forblev de statslige jernbaner og visse andre rettigheder under egen kontrol. På det udenrigspolitiske område fastholdt de retten til at opretholde egne diplomatiske forbindelser

Den tyske rigsmøntlov indførte en fællesvaluta– Reichsmark – i Det Tyske Rige. Den nye valuta var baseret påguldstandarden.

Efter nederlaget i1. verdenskrigblev Rigsforfatningen i1919afløst afWeimarrepublikkens forbundsforfatning.

Problemer efter foreningen[redigér|rediger kildetekst]

Mens den formelle samling af Tyskland til en politisk og administrativ enhed skete i 1871, fandt foreningen af de tysktalende befolkninger først sted efter en lang årrække. Foreningen i 1871 medvirkede paradoksalt også til at synliggøre dereligiøse,sproglige, sociale og kulturelle forskelle blandt og mellem befolkningerne, og mellem de tyske stater.

Et eksempel på denne forskel var den tyskekulturkamp,der opstod umiddelbart efter foreningen.