Spring til indhold

W

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
For alternative betydninger, seW (flertydig).(Se også artikler, som begynder med W)
W

W, w,dobbelt-ver det 23. bogstav i det danskealfabetogdet latinske alfabet.

Andre betydninger

[redigér|rediger kildetekst]

TegnetWhar mange betydninger.

  1. Betegnelse for måleenheden watt, seeffekt
  2. Kemisk tegn forwolfram(engelsk:tungsten)
  3. W-boson
  4. VIN-kode formodelår1998

Ligaturen "uu" eller "vv" brugtes ioldhøjtyskog i den tidligsteoldengelskeskrifttradition, for at udtrykke den germanske labiovelær approksimant som i moderne engelsk udtale af "water". På denne tid udtaltes lyden i ordet "vand" på denne måde i alle germanske sprog, ikke kun i engelsk.

Latin og de romanske sprog havde allerede mistet denne lyd og havde erstattet den med en labiodental hæmmelyd "v", som i moderne dansk. Det var den lyd, bogstavet "v" stod for. Derfor foretrak de vestgermanske skrivere helst at indføre et nyt tegn for den særegne germanske lyd, mens de skandinaviske alligevel blev tilfredsstillet af det latinske "v".

Idet angelsaksiske runealfabethavde man brugt runen"wynn" for at betegne denne lyd, ogangelsakserneindførte runen som bogstavetǷi detlatinske alfabetsom en erstatning af "uu". Runen blev imidlertid erstattet med "uu" igen efter denNormanniske erobring af England.Senere blev "uu" / "vv" til ét bogstav, nemlig "w". Der var nemlig ingen forskel mellem bogstaverne "u" og "v" i tidlig latinsk skift. Dette er også grunden til, at bogstavet kaldes "dobbelt-v" på dansk, men "dobbelt-u" påengelsk.[1]

På grund af senere lydændringer er udtalen af bogstavet "w" i tysk (og ligeså af "v" i dansk "vand" ) blevet stort set identisk med udtalen af bogstavet "v" i de romanske sprog. Den oprindelige udtale er bevaret i engelsk og i jyske dialekter.

W i dansk i dag

[redigér|rediger kildetekst]

Bogstavet W er forholdsvis nyt i dansk, og bruges udelukkende i fremmedord og navne. W blev før1980[2]i dansk regnet som variant afVog alfabetiseredes sammen med dette bogstav. (Denne alfabetisering var også gældende indtil 2006 påsvensk).

  1. ^"Hvad bruger vi egentlig w til?", iHISTORIE,nr. 13, 2010, Bonnier Publications International A/S, side 13.
  2. ^"informationsordbogen.dk - Uddybende kommentar".Arkiveret fraoriginalen25. april 2015.Hentet 20. juli 2013.

Eksterne henvisninger

[redigér|rediger kildetekst]


Søsterprojekter med yderligere information: