Spring til indhold

Botanik

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fraBotaniker)
Klassisk udstyr for botaniske studier: Flora (bestemmelsesnøgle), mikroskop, reagensglas.
Botanikken har stor, økonomisk betydning for landbruget. Billedet viser ris, dyrket i USA.
GrækerenDioskoridesdominerende den vestlige, botaniske forståelse i de første 15 århundreder af vor tidsregning.
Titelsiden påLinnésSystema naturae(1735).
Oversigt over planteriget i LinnésSystema naturae(1735).

Botanikkensom begreb blev først brugt afDioskorides.Ordet kommer af (græskbotaníké [epistémé]:frabotáné=” foderplante” ), og det betegner et videnskabeligt delområde afbiologien,hvor man beskæftiger sig med undersøgelse af planteverdenen. Botanik nævnes ofte sammen med eller i modsætning til zoologisk (om dyreriget). Ofte regner manmykologien(svampelæren),lichenologien(læren om lav) ogmikrobiologien(læren om mikroberne) med til botanikken, selv om disse videnskaber ikke beskæftiger sig med planter. Det skyldes en gammel tradition, som stammer fra, at botanikerne studerede alleorganismer,der ikke blev klassificeret somdyr(der dengang alene varzoologernesdomæne). Derforstuderedebotanikere alle organismer, der fremstod som ubevægelige, eller som var knyttet til jord. I nutiden vil man anse botanikken for at være studiet aflandplanterogalger(fykologi). Studiet omfatter således ca. 400.000 arter, eller – hvis man medregnersvampe– mere end 550.000 arter og deres indbyrdes systematik.

Botanikken omfatter udforskningen af planters struktur, stofskifte, vækst, evolutionære udvikling, slægtskabsforhold og systematik, sygdomme, kemiske egenskaber og genetik samt deres deres økologi og den økonomiske udnyttelse af dem. Studiet af menneskers forhold til planter kaldesetnobotanik,mens studiet af planterester, brugt til historiske formål, falder ind underpalæobotanik.Aldersbestemmelse og økologi- eller klimastudier gennem studier af træer eller plantefrø kaldes for (dendrokronologi). Botanikkens metode grænser til, eller bruger, fagdiscipliner sombiokemi,genetik,geografiogøkologi.

Selv omprotister,lav,svampe,bakterierogviraikke regnes under botanikken, giver universitetsstudier i botanik ofte en indledende indføring i disse organismer. Økologisk erbotanisk forskningvigtig for vores forståelse af altliv,jordklodensklima,vand-cykluser og vejrudvikling, samt erosion, og ikke mindst udviklingen af medikamenter indenforfarmacien.Det er etisk mere uproblematisk at forske på planter end pådyr.ØstrigerenGregor Mendelopdagedearvelærenved studier afbønner,mensBarbara McClintockopdagedegenflydningi celler gennem studier afmajs.Der findes dog etiske dilemmaer i botanikken, eksempelvisgenmanipulationogpatenteringaf madsorter.

Endelig er botanikken af enormøkonomiskværdi, da alt, hvad vi spiser, enten direkte eller indirekte er hentet frafrøplanter.Udviklingen aflandbrugkrævede indgående kendskab til årstidernes skiften og krydsningsmulighederne afgræs-arter (jordbrug), kundskab om giftige planter i forbindelse medhusdyrhold,samt vigtige anvendelsesmåder fortræerindenskovbruget.Fagetagronomived landbrugsskoler og -universiteter uddanner landmænd og landbrugskyndige (agronomer), mens forststudiet uddanner skovteknikere og fagfolk til skovdrift. Desuden kræver arbejdet somlandskabsarkitektet godt kendskab til brug af planter i landskabsudformning og landskabspleje.

Botanikkens historie[redigér|rediger kildetekst]

I oldtiden beskrev inderne en række træer og planter, og deres egenskaber. IIndienforetog forfatterne af det 4.000 år gamle værkRig Vedaen inddeling af planter iurter,træerogbuske,og tænkerenParasharainddelte desuden planterne iEkamatrka(enfrøbladede) ogDvimatrka(tofrøbladede). Det tusind år yngreAtharvavedainddeler planterne i otte klasser ud fra ydre karaktertræk, og dette gruppeantal holdt sig længe i indisk tænkning. Senere opnåede man at «ramme» en del af vore dages anerkendte plantegrupper som følger en synlig (ydre) morfologi, sådan at man opererede medFabaceae(æteblomster),Rutaceae(citrusfrugter),Brassicaceae(korsblomster),Cucurbitaceae(græskar),Apocynaceae(singrønblomster) ogAsteraceae(kurvblomster).[1]Lotusblomstenblev siden et helligt symbol ibuddhismen.

IKinablev den urtebaseredefarmaciudviklet skriftligt iDe stridende staters tidfra ca. 440 f.Kr. til 221 f.Kr. Den meget kendtemedicinskelærebog,Huangdi NeijingfraHan-dynastiet(samtidig medRomerriget) dannede basis for systematisk naturmedicin i Kina i mere end 2.000 år. En meget betydningsfuld, eksperimentel farmaceut varZhang Zhongjing(150219), som dannede skole inden forkinesisk medicinfrem til vores tid. Efter højmiddelalderen var den kinesiske botanik og naturvidenskab derimod generelt langt mindre nyskabende og eksperimentel.

Klassisk botanik[redigér|rediger kildetekst]

IEuroparegnes grækerenTheophrastos(371–286 f.Kr.) som botanikkens grundlægger. Han beskrev 500 plantearter i 10-bindsværketHistoria Plantarum.[2][3]Theophrastus' egen lærer,Aristoteles,var også en habil biolog og studerede planter indgående, og begge to skelnede mellom han- og hunplanter. De etablerede verdens førstebotaniske haveiLykeion.Et gennembrud kom medPedanius Dioskorides,som i år60skrevDe Materia Medica,med omtale af 1.000 lægemidler, hvoraf 600 var fra beskrevne planter.[4]Romernekendte ca. 1.300–1.400 plantearter.[5]Først med udviklingen afmikroskopeti det17. århundredenåede den europæiske botanik væsentlige landvindinger, der rakte udover hans standardværk.

Arabiskbotanik indledtes medkurderenAd-Dinawari(828–896), som beskrev 637 planter, deres vækst, blomstring og frugtudvikling i værketKitâb al-nabât(=” Planternes bog” ). IAndalusienskrevIbn al-Baitar(–1248) om 1.400 planter til farmaceutisk brug, hvoraf han selv havde opdaget de 300 arter. Biblioteket i arabernes spanske hovedstad,Córdobahavde 660.000 bøger i775og europæiske munke valfartede til denne kundskabskilde, men megen systematisk forvirring opstod ved, at centraleuropæerne ikke forstod, at floraen ved Middelhavet og i Nord-Europa var helt forskellig.[6]Den tyske lærdeHildegard von Bingen(1099–1179) forstod det bedre og fokuserede sit botaniske studium på lokale arter som hun gavtyskenavne. En virkelig videnskabelig botanik kom derimod først med Hildegards landsmand,Albertus Magnus(1139–1280), som beskrev Europas flora på en måde, som skabte skole for vestlig botanik i århundreder. MedMarco Polofik europæerne deres første kendskab tilbambus,nellikke,ingefær,bomuld,sukkerrør,indigo,rabarber,kamfer,peberogmuskatnød.

Renæssancenbragte opdagelsesrejser, som hastigt øgede kendskabet til nye arter, men der blev gjort relativt få videnskabelige fremskridt inden for den analytiske planteforståelse. På denne tid blev systematik en vigtig trend inden for al naturvidenskab, og botaniske (og zoologiske) samlinger kom på mode i Europa.Botaniske haverblev anlagt fra1544iPadua,1545iPisaog1567iBologna.ItalienerenLuca Ghini(1490–1556) i Pisa pressede og tørrede planter til verdens måske førsteherbarium.

Listen nedenfor angiver, hvor mange arter, der var kendt og beskrevet med sikkerhed på de forskellige tidspunkter, og den viser de store systematiske fremskridt, som blev gjort i renæssancen:

Renæssancens overvejende tyske botanikere var tydelig inspireret af Dioskorides, men de skrev på både latin og tysk. Tidens ideal var at udgivefloraerog give arterne navn. Schweizeren Caspar Bauhin brugte i sinnomenklaturat benævne planter med et navn for slægten fulgt af et for arten, selv om det blev svenskeren Carl von Linné, der fik æren for denne fremgangsmåde. En anden vigtig forsker var schweizerenConrad Gessner(1516–1565), som brugte planternes blomst og frugt i sin søgen efter slægtskab, og beskrevplantegeografieniAlperneved at kortlægge floraen i forskellige højdezoner.[7]

Moderne botanik[redigér|rediger kildetekst]

Med opdagelsen afmikroskopetblev fokus i højere grad vendt mod fysiologiske og biokemiske studier af planterne.Johannes van Helmontmålte vandoptagelsen i træer i løbet af 1640'erne, mens britenStephen Halesklarlagde planternes fysiologi, masse, tryk, næringsoptagelse og respiration i værketVegetable Staticksfra1727.Etter katoffelkrisen iIrlandi 1840'erne fik studiet af plantesygdomme og planternesstofskifteny fart med nyvindinger af blandt andreJoseph Priestley.[8]

Den videnskabelige tilgang til gruppering, identifikation og navngivning af arter kaldes fortaksonomi,og den store autoritet på dette felt blevsvenskerenCarl von Linné.Han levede i det18. århundrede,i en periode, hvor kontakten med de nye kolonier bragte mængder af helt nye arter til Europa. Det satte gang i en fornyet udforskning på tidens universiteter. Linné forelæste vedUppsala Universitetfra1730,og regnes ofte somtaksonomiensfar med værketSystema Naturaefra1735med 4.400 dyrearter og 7.700 plantearter. Han delte planterne i kongedømmer, klasser, ordener, slægter og arter.[9]

Den schweizisk-franske botanikerAugustin Pyramus de Candolle(1778–1841) satteDarwinpå sporet af evolutionen, og dog kom han aldrig helt væk fra det blindspor, som mentorenJean-Baptiste de Lamarckskabte med sit syn på udviklingen. Men Candolle havde større betydning som botaniker end som generel evolutionsteoretiker, og havde held til at formulere en alternativ klassifikation i opposition til Linné. Ideen om naturlig udvælgelse stammer fra hans konceptNature's War,der handler om plantearters indbyrdes konkurrence, og Candolle lagde grunden til den naturlige systematik –fylogenien.

I det20. århundredegennemgik systematikken en rivende udvikling, og placeringen af arter i grupper, baseret på et formodet slægtskap, undergik både udvikling og store revisioner. Ofte var de botaniske” systemer” enkeltmandsarbejde, hvor det sidste erCronquist-systemetfra1981,som blev formuleret af den amerikanske forskerArthur J. Cronquist(1919–1992). Med basis igenetikkenog ved betydelig anvendelse afDNA-studier er systematikken blevet mere kompliceret og eksakt, og den bliver i dag udforsket i et forskerfællesskab, hvor amerikanske, britiske og svenske universiteter står centralt, og som kaldesAngiosperm Phylogeny Group.MedAPG III systemet(2009) har botanikken præsenteret sin foreløbigt seneste, systematiske helhedsgruppering af blomsterplanterne.

Fagområder[redigér|rediger kildetekst]

I tidens løb er der udviklet fire delområder, som beskæftiger sig med forskellige spørgsmål og metoder inden for faget:

  • Plantemorfologi– udforskning af planternes struktur og form med følgende underafdelinger
    • Morfologi– planternes ydre opbygning (den egentlige morfologi)
    • Anatomi– planternes indre opbygning
    • Histologivævslære
    • Cytologi– cellestruktur
  • Plantefysiologi– udforskning af planternes generelle funktioner med følgende underafdelinger
    • Stofskiftefysiologi– planters stofskifte
    • Påvirknings- og bevægelsesfysiologi– planters reaktioner på ydre påvirkninger
    • Udviklingsfysiologi– planters vækst- og udviklingsfunktioner
    • Økofysiologihos planter – planternes tilpasninger til gunstige eller ugunstige miljøer

Litteratur[redigér|rediger kildetekst]

Søsterprojekter med yderligere information:

Ulla Dietl:Hvor kommer planterne fra – og hvem fandt dem?ISBN87-14-29860-0

Noter[redigér|rediger kildetekst]

  1. ^Lalit Tiwari:Ancient Indian Botany and Taxonomyhos Infinity Foundation.
  2. ^Aboca Museum:Book InformationArkiveret28. september 2007 hosWayback Machine.
  3. ^"Universität Hamburg:Botany under Roman Reign".Arkiveret fraoriginalen15. oktober 2009.Hentet 15. maj 2011.
  4. ^Vita Ritchman:Botany – History Of Botany
  5. ^"Universität Hamburg:Botany: The History of a Science".Arkiveret fraoriginalen7. januar 2010.Hentet 15. maj 2011.
  6. ^"Universität Hamburg:Decline of Botany – the Dark Ages".Arkiveret fraoriginalen8. januar 2010.Hentet 15. maj 2011.
  7. ^"Universität Hamburg:Botany Online, Renaissance".Arkiveret fraoriginalen1. september 2009.Hentet 15. maj 2011.
  8. ^Vita Ritchman:Botany – History Of Botanyhos jrank.org.
  9. ^Carl von Linné,Species Plantarum,1753.

Se også[redigér|rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér|rediger kildetekst]

Floraer og botaniske databaser[redigér|rediger kildetekst]