Spring til indhold

Epidemiologi

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Der er for få eller ingenkildehenvisningeri denne artikel,hvilket er et problem.Du kan hjælpe ved at angivetroværdige kildertil de påstande, som fremføres i artiklen.

Epidemiologi(Fra oldgræsk: epi-hos/blandt;demosfolket;logoslære/viden -> læren om det der findes blandt folket) er en forskningsdisciplin, der beskæftiger sig medsygdommeog andre helbredsforholds forekomst og fordeling i grupper afmenneskersamt med hvad, der styrer denne forekomst påbefolkningsniveau.Idet fokus er på befolkningsgrupper, har epidemiologi flere fællestræk meddemografien,men også medbiostatistikog til delsmedicinsk sociologi.

Hippokratessiges at være epidemiologiens fader, idet han var den første, som undersøgte forholdet mellem udbredelsen af en sygdom og påvirkningen fra omgivelserne. Historisk har den moderne disciplin sine rødder i midten af det19. århundrede.DendanskelægeogfysiologPeter Ludvig Panumanses for at være en af epidemiologiens pionerer, bl.a. grundet hans beskrivelse afmæslingeepidemierneFærøernei1846.Idet epidemiologien forudsætter adgang tilbefolkningsdata,regnekraft og biostatistisk ekspertise, er Danmark fortsat blandt de førende i verden på området.[kilde mangler]Blandt andre førende epidemiologer regnes denungarskelægeIgnaz SemmelweisogJohn SnowfraEnglandsom centrale for etableringen af den moderne epidemiologi. Epidemiologi er i dag den vigtigste disciplin indenfor forebyggende medicin og epidemiologiens metoder er ofte anvendte i klinisk forskning.

Den epidemiologiske forskning i Danmark finder sted ved alleuniversiteteri Danmark, på de fleste størrehospitaler,vedStatens Serum Institutog ved organisationer som for eksempelKræftens Bekæmpelse.

Forskningsområder

[redigér|rediger kildetekst]

Epidemiologi beskæftiger sig bl.a. med:

  • Forekomst afsundhed,sygdom og risiko
  • Sygdomsprognose og risikofaktorer for udvikling af sygdom
  • Spredning af sygdomme og sygdomsbyrde
  • Opsporing af sygdom
  • Forebyggelseaf sygdom

Epidemiologisk forskning

[redigér|rediger kildetekst]

Indenfor epidemiologisk forskning anvendes der forskelligeforskningsdesign.De kan hver især give forskellige typer af viden og valget af forskningsdesign afhænger derfor af hvad man er interesseret i at undersøge.[1]

Hovedartikel:Casestudie.

Casestudier(ellercase reports) Den simpleste form for epidemiologiske forskning handler om at beskrive sygdommen. I casestudier gives en detaljeret,kvalitativbeskrivelse af en enkel eller få tilfælde af en sygdom; f.eks. symptomer, objektive fund,parakliniskefund og sygdommens forløb. Generaliserbarheden af dette studiedesign er meget begrænset, men studierne er meget vigtige i beskrivelsen af sjældne eller ikke tidligere kendte sygdomme eller syndromer. Dette kan senere danne grundlag for mere omfattende beskrivelser af sygdommen, som med tiden kan bedrage til hypoteser om årsager og spredning af sygdommen.

Tværsnitsstudier

[redigér|rediger kildetekst]
Hovedartikel:Tværsnitsstudie.

Tværsnitsstudierbruges til at undersøge forekomsten af en sygdom, en sundhedsadfærd eller en risikofaktor i en befolkning på et specifikt tidspunkt. Hvis man undersøger flere forskellige variable samtidig, kan man bruge studiet til at undersøgesammenhængenmellem to eller flere variable; fx kan sammenhængen mellem en risikofaktor og en sygdom undersøges. Fordi der ikke er noget tidsperspektiv (alle variable er tilstede samtidig) kan studiedesignet ikke anvendes til at undersøge årsager til sygdomme, men kun sammenhænge.

Tværsnitsstudier bruges bl.a. til at monitorere forekomsten af sundhed og sygdom iden danske befolkningiSundheds- og sygelighedsundersøgelserne.Ved brug afsurvey-metodenbygger disse undersøgelser påspørgeskemaertil tilfældigt udvalgte borgere, som errepræsentativefor den danske befolkning med nogle års mellemrum.

Case-kontrol-studier

[redigér|rediger kildetekst]

Case-kontrol-studierbruges primært til at undersøge hvilke faktorer, der øger risikoen for en sygdom. Studiet udføres ved at sammenligne deltagere med sygdommen (cases) med deltagere, som ikke har sygdommen (kontroller). Derved kan man se om der er risikofaktorer, som forekommer hyppigere hos cases end hos kontrollerne. Den største ulempe ved studiedesignet er, at informationer om eksponering indsamles retrospektivt; det vil sige at man, efter en person er blevet syg, bederpatientenom at huske tilbage på hvad, der er sket før de blev syge, hvilket til tider er mange år tilbage. Derved kan man risikere, at nogle deltagere har svært ved at huske væsentlige detaljer, eller at der er forskel på hvor pålideligt cases og kontroller husker (recall bias).

Hovedartikel:Kohorte (statistik).

Ikohortestudierfølges en gruppe af deltagere (kaldet en kohorte) over tid for at undersøge sammenhængen mellem en eller flere eksponeringer (fx en potentiel risikofaktor) og et udfald (fx en sygdom). Dette er det mest anvendte undersøgelsesdesign til undersøgelse af risikofaktorer for sygdom.

Diagnostisk test

[redigér|rediger kildetekst]
Hovedartikel:Diagnostisk test.

Diagnostiske test er et undersøgelsesdesign, der bruges til at undersøge metoder til screening og diagnosticeringsvaliditet(gyldighed) ogreliabilitet(pålidelighed).Validiteten undersøges ved at teste deltagerne med den nye metode og en 'gold standard' (en anerkendt metode), hvorefter test resultatet sammenlignes. På den måde forsøger man at konkludere hvorvidt, man rent faktisk med metoden fanger det, som man forsøger at undersøge. Reliabiliteten kan f.eks. undersøges, ved at testen udføres af to forskellige personer, eller ved at testen udføres af samme person på forskellige tidspunkter, hvorefter man undersøger hvor stor overensstemmelse, der er mellem resultaterne. Hvis metoden er god (og forskeren, der har brugt metoden ikke laver fejl) burde samme metode på samme empiri (patienten) give samme resultat. Studiedesignet kan kun bruges til at undersøge testens egenskaber, men kan ikke bruges til at undersøge effekten af teste (f.eks. om implementering af en screening medfører at flere bliver diagnosticeret); dette kan kun undersøges i et randomiseret kontrolleret forsøg.

Randomiseret kontrolleret forsøg

[redigér|rediger kildetekst]

Randomiserede kontrollerede forsøg(også kaldet RCT (en forkortelse af det engelskerandomised control trials) eller lodtrækningsforsøg) er et studiedesign der bruges til at undersøge effekten af en intervention f.eks. om en behandling har en gavnlig virkning. Der findes en række forskellige metoder, som anvendes i forskellige situationer, men de har alle det tilfældes af deltagere eller grupper af deltagere bliver tilfældigt udvalgt til enten af indgå i interventionen eller til at være kontroller (sammenligningsgrundlag).

Designet har den styrke at den tilfældige udvælgelse af deltagere fjerner effekten afconfounding(ikke-kausale sammenhænge); dermed må de observerede forskelle mellem grupperne være forårsaget af enten interventionen eller tilfældig 'støj' i data.

Matematisk modellering

[redigér|rediger kildetekst]

Der finder adskilligematematiske modeller,som beskriver smittespredning under en epidemi. Blandt de simpleste er:

  1. ^Gordis L. Epidemiology. 4 udg. Sanders Elsevier 2009.
  2. ^"Arkiveret kopi"(PDF).Arkiveret fra originalen den 10. maj 2016.Hentet 20. januar 2021.{{cite web}}:CS1-vedligeholdelse: BOT: original-url status ukendt (link)