Spring til indhold

Epos

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Omslag tilHomerseposIliadeni udgave fra omkring 1572

Epos(gr.ἔποςépos,egtl. "det talte (ord)" ) er enlitterærgenre, der beskæftiger sig medheltebedrifterog store fortællinger.

I dengræskeogromerskelitteratur blev epos skrevet påheksametre.Imiddelalderenhar derimodaleksandrinereogblankversværet populære.

Det tidligste kendte epos er det mellemøstligeGilgamesh-eposfra det3. årtusinde f.Kr.

I den europæiske tradition er de første eposser, som alle senere forholder sig til,IliadenogOdysseen,der er overleveret underHomersnavn. De er opstået i det8. århundrede f.Kr.Nogle forskere mener, at de blev skrevet ned allerede da, mens andre forskere mener, at de blev overleveret mundtligt i århundreder, inden de fik den form, som vi kender dem under.

Omtrent samtidig medHomererHesiodskorte eposserTheogonienogVærker og dage,der begge viser tydelig affinitet til detmellemøstlige epos.I den arkaiskegræsketid var der desuden en række andre eposser, der beskæftigede sig med detmytologiskestof, men som ikke er overleveret direkte; de sammenfattes (sidenAristoteles) under navnetKyklos( "hjul" ) ellerKyklisk digtning.

Ihellenistisk tider den vigtigste repræsentant for genrenApollonios Rhodios,der skrev epossetArgonautika.I denromerskelitteratur er de vigtigste eposserVirgilsÆneideogOvidsMetamorfoser.

Af middelalderlige eposser kan nævnes detfranskeRolandskvad,detbyzantinskeDigenis Akritas,detangelsaksiskeBeowulf-eposog dettyskeNibelungenlied.Deislandskesagaerer derimod ikke på vers, men iprosa.