Spring til indhold

Geni

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Genikan være noget enpersoner eller har og betyder snilde, skaberånd, skaber eller "godt hoved". Selve ordet stammer fra detlatinskeverbumgigno(= jeg avler), og viser til mandens skaberkraft.[1]Ikke blot mennesker, men også steder havde sin skaberkraft, så man ofrede til skov og mark for at fremme liv og vækst. I formengeniusindgik ordet iromersk mytologi,og kan oversættes med "ånd".En lignende term fraarabiskelegender erdjinni.

I ordet er der indbygget en dybtfølt beundring, noget man gerne selv ville have været eller kunne have præsteret. Samtidigt ligger der i begrebet ofte en betydning af noget en overraskende enkel løsning på et velkendt problem, som ingen før har fundet på. Et eksempel på en genialopfindelseer den velkendtepapirclips.

Hvor stor en rolle medfødte evner, intelligens,miljøog hårdtarbejdespiller for skabelsen af geni er ukendt. Ifølge forskeren John R. Hayes, der har undersøgt de klassiskekomponisterskarrierer,har næsten alle klassiske komponister øvet intenst i mere end 10 år før de begyndte at skrive "mesterværker". SelvMozartstidlige værker karakteriseres som manglende "personlighed"og" rigdom ". Ifølge Hayes er naturtalent ikke i sig selv tilstrækkeligt.

I 1700-tallet under perioden Romantikken, var et geni en der kunne forstå sammenhængen mellem det Jordelige og det Himmelske.

Termengenibliver ofte brugt sammen medIK,ifølgeMensakræver betegnelsen "geni" en IK-score på 145 eller derover. Det menneske med den højeste score siges at væreWilliam James Sidis,et vidunderbarn der udviste særligt imponerende egenskaber indenfor matematik såvel som sproglige fag.[kilde mangler]

Mange mis-kategoriserer med betegnelsen "geni" til en der har udrettet noget helt exceptionelt. Derudover mener mange,[hvem?]at det kun erexcentriske,mennesker der kandenoteressom værende et geni.[kilde mangler]

  1. ^Peter Ørsted:Romerne – dagligliv i det romerske imperium(s. 166), forlaget Gyldendal, København 1991,ISBN87-01-72010-4
  • Hayes, John R. (1985). Three problems in teaching general skills. In: Segal et al.:Thinking and learning,vol. 2. Hillsdale, New Jersey: Erlbaum.