Spring til indhold

Joachim Heinrich Campe

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Joachim Heinrich Campe
Personlig information
Født29. juni1746Rediger på Wikidata
Deensen,Niedersachsen,TysklandRediger på Wikidata
Død22. oktober1818(72 år)Rediger på Wikidata
Braunschweig,Niedersachsen,TysklandRediger på Wikidata
GravstedBraunschweigRediger på Wikidata
FarBurkhard Hilmar CampeRediger på Wikidata
SøskendeFriedrich Heinrich CampeRediger på Wikidata
BarnCharlotte ViewegRediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­stedUniversität Helmstedt,
Martin-Luther-Universität Halle-WittenbergRediger på Wikidata
Medlem afIlluminati-ordenen,
Bayerische Akademie der WissenschaftenRediger på Wikidata
BeskæftigelseTeolog,sprogforsker,leksikograf,forlægger,forfatter,børnebogsforfatter,filosofRediger på Wikidata
ArbejdsstedBraunschweigRediger på Wikidata
Kendte værkerAmerikas OpdagelseRediger på Wikidata
Information med symboletBillede af blyanthentes fraWikidata.Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Joachim Heinrich Campe(født29. juni1746,død22. oktober1818) var en tysk skolemand og pædagogisk forfatter.

Campe blev født i Deensen i hertugdømmetBraunschweig.Han studeredeteologived universitetet iHalle,blev1773feltpræst og1776præst iPotsdam,efter at han i et par år havde været huslærer for brødreneWilhelmogAlexander Humboldt.Stærkt grebet afJohann Bernhard Basedowstanker om en reform af opdragelsen modtog han beredvillig en opfordring til at komme tilDessau1776for at blive lærer ved det derværende Filantropin. På grund af uenighed med Basedow opgav han denne virksomhed og oprettede1777i Billwerder vedHamburgen opdragelsesanstalt, som1783blev flyttet til Trittau iHolsten.

1786overlod han anstalten tilErnst Christian Trappog fulgte hertugen afBraunschweigsindbydelse til at omordne hertugdømmets skolevæsen. Campe måtte dog snart opgive sine reformplaner på grund af den modstand, han mødte hos gejstligheden og stænderne. Han overtog derpå en skoleboghandel og levede for øvrigt som forfatter. Det er ved denne sidste virksomhed, han har vundet sig et navn.

Campe var en stor børneven og besad ikke ringe evne til populær fremstilling. Men hans tænkemåde var præget af åndløshed og nyttesyge; betegnende er hans udtalelse om, at han satte opfinderen af spinderokken overIliadensogOdysseensdigter. Derfor måtte den store anseelse, han nød hos sin samtid, nødvendigvis tabe sig, daOplysningstidensidealer blegnede.

Af hans talrige pædagogiske arbejder er det bindstærkeRevisions-værk(1785-91,oversat til dansk1799-1806afJohan Werfel) det bekendteste. Her fremsatte hovedmændene for denfilantropistiske skolederes pædagogiske anskuelser ved siden afJohn LockesogRousseausklassiske skrifter om opdragelsen. Mest kendt er Campe blevet ved sine 39 bind børne- og ungdomsskrifter, af hvilkeRobinson Crusoe den Yngresiden dens fremkomst,1779,har oplevet utallige oplag i Tyskland og i oversættelser er spredt over hele verden. Også hansAmerikas Opdagelsehar holdt sig til vore dage.

I Danmark havde Campe i sin tid et anset navn; næsten alle hans pædagogiske arbejder udkom i dansk oversættelse, og hans lærebøger i religion og moral brugtes i højere skoler og ved privatundervisning, om end under stærk modstand afNicolai Edinger Balleog andre mænd af den gamle skole. På dette område var hans betydning dog kun forbigående; men hans Robinson var stadig i lang tid fremover en af de mest læste børnebøger.

  • Knud Grue-Sørensen,Opdragelsens Historie,bind 2, Gyldendal, 1976.ISBN87-00-87851-0.
  • Olaf Carlsen,Realistiske strømninger i den højere Skoles Undervisning,2 bind, Levin & Munksgaards Forlag, 1930-1931.
  • Olaf Carlsen,Realistiske og Humanistiske Brydninger i dansk Pædagogik i det 18. Aarhundredei:Vor Ungdom,1944-45.
  • Olaf Carlsen,Rousseau og Danmark,Universitetsforlaget i Aarhus, 1953.
  • Lötze,Joachim Heinrich Campe als Pädagog,Leipzig 1890.


Denne artikel stammer hovedsagelig fraSalmonsens Konversationsleksikon2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved atajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybtlink tilSalmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930)som kilde, og indsæt[[Kategori:Salmonsens]]i stedet for Salmonsens-skabelonen.