Spring til indhold

Nynorsk

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Kort over hvilke kommuner, der pr. 2007 som officielt sprog anvender nynorsk (cyan) ogbokmål(orange). Kommuner, der er neutrale, er angivet med gråt.

Nynorsk(før1929kaldetlandsmål) er siden1885en af to ligestillede former fornorskskriftsprog; den anden erbokmål.Nynorsk er udviklet afforfatterenogsprogforskerenIvar Aaseni1800-talletmed det formål at forene norskedialekteri et fælles sprog. Siden1980har minimum 25% af al offentlig information skullet udarbejdes på nynorsk[1].

Norskretskrivninghavde indtilaugust2012to niveauer: "hovedformer", som skulle bruges i lærebøger og af det offentlige(læreboknormalen),og "sideformer", som var tilladt i elevarbejde og officielt regnedes som korrekte. I den tiårige grundskole fastsattes det skriftlige oplæringssprog ( "hovedmål" ) blandt de stemmeberettigede i skolekredsen. På ungdomsuddannelserne var det derimod eleven selv, der afgjorde, om nynorsk skulle være "hovedmål" eller kun "sidemål" (da med bokmål som "hovedmål" ).

Udbredelsen af nynorsk i skolen toppede i skoleåret1943-44, hvor ca 34% af grundskole-eleverne havde nynorsk som hovedmål. I skoleåret2009-10 var tallet faldet til 13,0% af eleverne. ISogn og Fjordaneamt var andelen godt nok 96,36%; men i andre amter, som f.eksØstfold,var andelen 0. Frafaldet efter skolegang er tydeligt: Ca 15% af grundskoleeleverne i amtetTelemarkhar nynorsk som hovedmål, men kun 2,2% af amtets militære rekrutter.

I1995stillede Norsk Gallup spørgsmål, om folk anvendte nynorsk eller bokmål som skriftsprog i privat sammenhæng. Ca 87% svarede, at de anvendte bokmål/riksmål, 7,4% nynorsk og 5% begge dele. Fem år senere blev undersøgelsen gentaget, med de samme tal som resultat.[2]

Stortingetønsker 25% afNRKsudsendelserne fremført på nynorsk. I2019blev kravet for første gang opfyldt.[3]

Der eksisterer ikke noget sted, hvor beboerne vokser op med nynorsk som talesprog. De landsdele, hvor nynorsk er hovedmål i skolen, er netop der, hvor dialekterne står stærkest. Målfolketsslagorder derfor i dag: "Tal dialekt, skriv nynorsk!"Nynorsk er et skriftsprog, ikke et talesprog. Ivar Aasens landsmål var ikke forankret i nogen talt dialekt; tværtimod var landsmål ensynteseaf dialekterne, og af den skulle der vokse et talesprog frem.[4]Dette mål har de fleste nynorsktilhængere opgivet i dag. Men ideen om at nynorsk skal udvikle sig til et fælles talesprog benævnthøgnorskforsvares stadig afIvar Aasen-sambandet.

Ivar Aasen og landsmålet

[redigér|rediger kildetekst]

Den første systematiske granskning af nynorsk sprog blev udført af Ivar Aasen, grundlægger af norsk sprogvidenskab. I 1840-erne rejste han rundt iNorgeog studerede landets dialekter. I1848udgav hanDet norske Folkesprogs Grammatik,og i1850komOrdbog over det norske Folkesprog.Den første skitse til en norm kom i1853medPrøver af Landsmaalet i Norge.Aasen fuldførte landsmålsnormalen med publiceringen afNorsk Grammatiki1864ogNorsk Ordbogi1873.

Aasens arbejde byggede på den antagelse, at dialekterne havde en fælles struktur, som gjorde dem til ét sprog og skilte dem fradanskogsvensk.Det centrale for Aasen blev derfor at finde frem til og påvise den strukturelle lighed mellem dialekterne. Alt hans målarbejde var baseret på dette syn, og det er klart og principielt formuleret i de første linjer i indledningen tilNorsk Grammatik:"Det Tungemaal, som tilhører den norske Almue, har meget tilfælles med det svenske og dernæst ogsaa med det danske, men adskiller sig fra dem begge ved et Forraad af særegne Ord og Former, og har i det Hele saa meget eiendommeligt i Formen, at det ikke kan falde sammen med noget af disse Nabosprog, men maa nødvendig tænkes opstillet ved Siden af dem som en selvstændig Sprogform. I selve Grundlaget falder det nærmere sammen med denislandskeSprogform, som egentlig ogsaa er udgaaen fra Norge; men alligevel har dog den norske Form udviklet sig anderledes end den islandske, saa at ogsaa disse nu ere noget ulige."

Den sprogvidenskabelige følge af teorien var, at Aasen så det som sin opgave at abstrahere enheden i mangfoldigheden af dialekter. Derfor behøvede han et grundlæggende kriterium i vurderingen af de mange forskellige former, og dette fandt han i begrebet "den fuldkomneste Form",som blev et af de mest centrale begreber i hans sprogteori. I1846definerede han begrebet sådan: "Som fuldkomneste Form ansees den, der stemmer mest overeens med de beslægtede Ord, med andre Ord af samme Slags, og med Formerne i det gamle Sprog. Saaledes er f. Exdjupfuldkomnere endjup,Morgonfuldkomnere endMorgaa,MoronogMaaro,etlafuldkomnere endesleogelsje. "Ingen enkelt dialekt havde alle de fuldkomne former:"Overalt tjener den ene Dialekt til at oplyse den anden; den fuldkomneste Form findes snart iAgershuus,snart iBergens,snart iKristiansandsStift."

Nynorsk har fra starten af haft førsteprioritet i norsk kulturpolitik. Den første forfatterløn i Norge blev tildelt Ivar Aasen i1851.I perioden1870-1914var der faste poster i statsbudgettet som gikk tilbibeloversættelsertil nynorsk, indsamling affolkeviserpå dialekt, og bidrag til nynorske udgivelser somSyn og Segnog det nynorsktalende Norske teater i Oslo.[5]

Purisme – modvilje mod og uddrivelse af udenlandske ord – har spillet en afgørende rolle i normeringen af nynorsk. Forvirrende nok var purismen rettet mod ord af dansk og tysk oprindelse, men ikke ord afgræskoglatinskoprindelse, der lå talesproget fjernt – uden tanke for, at disse ord var endnu mere fremmede for norsk end dagligdags og velkendte ord indlånt fra dansk og tysk. F.eks måtte man ikke skrive "forandre", men "reformere" – ikke "nøjagtig", men "eksakt" – ikke "naragtig", men "koket" – ikke "gengæld", men "revanche" osv. Ord, der begynder medan-, be-, bi-, er-,og ord, der ender med-agtig, -else, -mæssigmåtte ikke under nogen omstændigheder benyttes i nynorsk. Suffikset-indei hunkønsord er af tysk ophav og derfor ilde set.Norsk måldyrkarlagforeslog i1932at formenlærarinne(= lærerinde) skulle erstattes medskuledeieellerlærardros.BibeloversætterenAlexander Seippel syntessongarinne(= sangerinde) burde erstattes medsongardros.I2000fik man dog en liberalisering, hvorSpråkrådetudsendte en liste på i alt 304 tidligere forbudte ord, der nu kan benyttes, blandt andet "anledning" og "hukommelse".[6]

  1. ^Rundskriv V-14N/2006, Oppfølging av lov om målbruk i offentleg teneste,Kultur- og kirkedepartementet, Norge, 2006
  2. ^Finn-Erik Vinje:Ut med språket(s. 225), forlaget Schibsted, Oslo 2005,ISBN82-516-2161-5
  3. ^Grov, Benedikte (10. jan. 2020)."NRK har greidd nynorskkravet".NRK.
  4. ^Finn-Erik Vinje:Ut med språket(s. 227)
  5. ^"Hårde 30-år?",Dagbladet23. juni 2006
  6. ^Finn-Erik Vinje:Ut med språket(s. 219-20)

Eksterne henvisninger

[redigér|rediger kildetekst]
  • Lars S. Vikør -The Nordic Languages: Their status and Interrelations.Novus forlag, 2001.

Eksterne henvisninger

[redigér|rediger kildetekst]