Spring til indhold

Satyr

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
For alternative betydninger, seSatyr (flertydig).(Se også artikler, som begynder med Satyr)
En lumsk satyr lister sig ind på en mænade.Nationalmuseetsantiksamling i København. Drikkekop, ca. 450 f.Kr.

Satyrerer igræsk mytologiskabninger fra skov ogvildmark,halvt mennesker og halvt dyr, tæt forbundet med gudenDionysos.Iromersk mytologikaldtes defauner.[1]

Tidligere afbildninger af satyrer viser dem som mænd med hestehale og hesteører, mens de i senere afbildninger fremstår som halvt menneske og halvt gedebuk. Ligheden med geder kan skyldes en senere tilknytning til gudenPan.[2]En satyr er optaget af drik og dans, han spillerfløjteog jagternymferogmænader.

Homernævner dem ikke, menHesiodomtaler dem som en uduelig race, der ikke kan bruges til noget arbejde. Den almindelige opfattelse var, at satyrerne var sønner afHermesog Ifthime, eller afnajaderne.[3]

Et tykvægget vinkar af gulligt ler, med en munter liggende satyr på randen. FraKorinth,ca. 570 f.Kr. Vinkarret kan ses i Nationalmuseets antiksamling i København.

Ved den store Dionysos-fest i marts-april måned iAthenvar teaterforestillinger en vigtig del af fejringen. Alle skuespillerne var mænd iførtmasker.På festivalens tre sidste dage var det tid for satyrspil, med skuespillerne udklædt som satyrer.

EuripidesKyklopener det eneste fuldstændige satyrspil, der er bevaret.[4]I 1912 fandt man omkring halvdelen afSofokles'Sporhundenei en egyptiskpapyrusved Oxyrhynchus, og senere ganske meget afAischylos'Netfiskerne.

Eksterne henvisninger

[redigér|rediger kildetekst]