Spring til indhold

Scandza

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Skandinavien iPtolemæus' verdensatlas (udgave fra 1467).
Kort af Scandza med et udvalg af stammer.
Olaus Magnus' kort fraHistoria om de nordiska folken(1520)

Scandzavar navnet på en ø, som omtales af dengotiskehistorikerJordanesi hans værkGetica,(ca.551). Almindeligvis antages det, at Scandza kan have været denSkandinaviske halvø.Hans fortælling mangler præcise beskrivelser afSkandinavien,men den er også sammenrodet og sammensat af informationer fra flere forskellige kilder. Ifølge den prominente svenske arkæologGöran Burenhultgiver Jordanes dog stadig et unikt indblik i Skandinaviens stammer i det6. århundrede.

Den anonyme forfatter af langobardernes tidlige historieOrigo Gentis Langobardorummener, at ordet Scandza ( "Scanadan" ) betyder ødelæggelse, som måske kunne være etymologisk i familie med det fællesgermanske ord, der pådanski dag er blevet til "skade"[1].

Jordanes beskrivelse af Scandza var som indledning for hans goterhistorie og goternes migration fra Skandinavien tilGothiscandza.HistorienGeticaer tilegnet Castalius, enkristenven, som i øvrigt er ukendt. Jordanes tiltaler ham iGetica9,[2]:

Det vidtstrakte hav har også sine arktiske områder, det vil sige i den nordlige del er der en stor ø ved navn Scandza, om hvilken jeg (med Herrens velsignelse) skal tage udgangspunkt. For det folk, hvis oprindelse du ønsker at kende, sprang frem som en bisværm fra skødet på denne ø og bredte sig ud i Europa. Men hvordan og på hvilke vis det skete, skal jeg nu forklare i det følgende, hvis det er Guds vilje.
— Jordanes, Getica

Jordanes refererede tilPtolemæussforholdsvise korrekte beskrivelse afScandiasom en stor ø, formet som etenebærblad(ie. aflangt og ikke rundt) med brede sider. Han refererede også tilPomponius Melasbeskrivelse afCodanonia(= "Skandinavien", som også kaldes Skatinavia afPlinius den Ældre), og det lå i denCodanska bugt,(sandsynligvisKattegat).

Ifølge Jordanes lå øen Scandza ud forWisła,og der var en stor sø (sandsynligvisVänern), hvorfra flodenVagusflød (Váner et gammelt navn forGöta älv). På den vestlige og nordlige side var øen omsluttet af et enormt hav (Atlanterhavet), men i den østlige del var det forbundet med en landtange (Lapland), som delte havet i øst, således at det formedeDet Germanske Hav(Østersøen). Der var også en del småøer (svenskeogfinskeøhav), hvorulvekunne passere over, når havet var frosset til. Om vinteren var landet ikke bare hårdt for mennesker, men også for dyr og grundet den ekstreme kulde var der ingen honningbier.

Midsommer og midvinter

[redigér|rediger kildetekst]

I nord var der et folk, han omtaler somAdogit(som måske kan være en fejlskrivning for(h)alogii,en reference til indbyggerne iHålogalandNordnorge[3]) som levede meduafbrudt soli 40 døgn omkringsommersolhvervog lige så længe mørke vedvintersolhverv.Hvorfor han mente, folket vekslede fra ekstrem lyksalighed til smertelig pine.

Jordanes nævner en mænge forskellige stammer, som bor i Scandza, som han også beskriver som "nationernes livmoder" (vagina nationum), og at de var højere og mere drabelige end de andregermanskestammer (arkæologiske fund har vist, at skandinaverne på den tid var høje, antagelig på grund af kosten). Jordanes opremsning nævner ad flere omgange de samme folk to gange, hvilket sandsynligvis skete, da han havde indsamlet og sammenblandet information fra en række forskellige rejsende[4]og tilrejsende skandinaver, der kom for at tilslutte sig goterne, som f.eks.RodwulffraBohuslän[5].Sprogforskerehar kunnet kæde nogle af navnene til områder i Skandinavien, andre igen kan være baseret på misforståelser[6].

På øerne var derScrerefennae(ie.samere[7]), som levede somjæger-samlereog ernærede sig af en mængde forskelligt vildt og fugleæg.

Han nævnerSuehans(ie.Svitjod– svenskere), som havde smukke heste ligesomthüringerne(interessant nok, så skriverSnorri Sturlusonat den svenske kongeAdilsfra det6. århundredehavde de bedste heste i hans samtid). De leverede sorte rævepelse til de romerske markeder og var iført rige klæder på trods af, at de var fattige.

Han nævner videreTheustes(folket fraTjustet område iSmåland),Vagother(sandsynligvis fraGotland[8]),Bergio (enten folk fraBjäre HundrediSkåne,ifølge L. Weibull, eller folk fraKolmårdenifølge andre),Hallin(det sydligeHalland) ogLiothida(entenLuggude HundredellerLöddeiSkåne,men andre forbinder dem medSödermanland[9]) som boede i lave frugtbare områder, hvorfor de var udsat for angreb fra deres naboer. Af andre stammer nævner hanAhelmil(fraHalmstad[10]),Finnaithae(Finnhaith-,ie.Finnheden,det gamle navn forFinnveden),Fervir(indbyggerne iFjerre Herred) ogGautigoths(göterefraVästergötland) – et folk der var modigt og hurtigt til at gå i krig. Der varMixi,Evagreotingis(eller: Evagre og Otingis), som siges at leve som dyr i grotter. Og videreOstrogothae(Östergötland),Raumarici(Romerike),Ragnaricii(sandsynligvisRanrike,et gammelt navn for Bohuslän) og de sagtmodigeFinni(sandsynligvis endnu engang samerne[11]).Vinoviloth(kvenerneeller resterne aflangobarderne– ie. deres oprindelige navn:vinili.[12])

Han nævnte ogsåSuetidi(svenskerne endnu engang[11]) ogDani(danerne) som var de samme folk og som drevherulernefra deres land. Disse stammer var de højeste af alle folkeslag.

I samme område varGranni(grenlanderne[13]),Augandzi(Agder[13]),Eunixi,Taetel,Rugi(Rogaland[13]),Arochi(Hordaland[13]) ogRanii(muligvis folk fraRomsdalen[13]). Kongen Roduulf var Rani, men forlod sit folk for at slutte sig til goternes kongeTeoderik.

  1. ^"Fra Viniler til Vendels Gullandske krønike"(PDF).Arkiveret fraoriginalen(PDF)1. april 2016.Hentet 21. maj 2008.
  2. ^Jordanes."Getica9 ".(engelsk oversættelse af Mierow)
  3. ^Andreas Nordin.Jordanes Getica.s. 208.
  4. ^Nerman 1925:46
  5. ^Ohlmarks 1994:255
  6. ^Burenhult 1996:94
  7. ^Nerman 1925:36
  8. ^Nerman 1925:40
  9. ^Nerman 1925:38
  10. ^Ohlmarks 1994:10
  11. ^abNerman 1925:44
  12. ^Christie, Neil.The Lombards: The Ancient Longobards(The Peoples of Europe Series).ISBN978-0-631-21197-6.
  13. ^abcdeNerman 1925:45
  • Burenhult, Göran (1996)Människans historia,VI.
  • Allan A. Lund:De etnografiske kilder til Nordens tidlige historie;Wormanium, Oxford 1993;ISBN87-89531-08-6
  • Nerman, B.Det svenska rikets uppkomst.Stockholm, 1925.
  • Ohlmarks, Å. (1994).Fornnordiskt lexikon
  • Ståhl, Harry (1970)Ortnamn och ortnamnsforskning,AWE/Gebers, Uppsala.

Eksterne henvisninger

[redigér|rediger kildetekst]