Spring til indhold

Slaviske folkeslag

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fraSlavere)
For alternative betydninger, seSlave (flertydig).(Se også artikler, som begynder med Slave)
Vestslaviske landeØstslaviske landeSydslaviske lande

Deslaviske folkeslager en fællesbetegnelse for defolkeslag,der talerslaviske sprog.Sammen med degermanerne,italerne,kelterneoggrækerneudgør slaverne en af hovedgrupperne blandt deindoeuropæiske folkeslagiEuropa.

Der er ikke helt klarhed over slavernes oprindelse, idet slaverne først udvikler et eget skriftsprog i800-tallet.Jordanesnævner iGeticatre stammer med samme ophav:venderne,anterneog slaverne. Venderne skulle have bosat sig vedWisła,slaverne mellem Wisła ogDonauog anterne mellemDnestrogDon.OgsåPlinius den Ældre,TacitusogPtolemæusnævner i det1. århundredeet folk, som er bosat øst for Wisła, og som adskiller sig fra degermanskevandaler,der ligeledes var bosat i området.

Navnet "slaverne" (Sklavenoi) optræder første gang ibyzantiskekilder i det500-tallet.Under kejserJustinian 1.(527-565) dukker slaver og anter op hos byzantinske skribenter. De beretter om talrige slavere og antere, der har bosat sig i det Byzantinske Rige kommende fraKarpaterne,nedre Donau og fraSortehavet.Prokopiosskrev, at anterne og slaverne lignede hinanden med samme skikke og samme sprog.

I18og1900-tallethar flere forsøgt at udpege en oprindelig hjemstavn for det slaviske folk. De østromerske kilder nævner det slaviske folk som en historisk gruppe, men det er ikke klart, hvorvidt denne gruppe er bredt sammensat af flere tidligere befolkningsgrupper, eller reelt er ét folkeslag med samme udgangspunkt.

Slavernes opdeling[redigér|rediger kildetekst]

Kievrigets udbredelse omkring 1000 e.v.t.

De slaviske folkeslag opdeles i normalt i tre undergrupper baseret på sproglige forskelle:

Omkring det6. århundredebegynder vestslaverne at brede sig fra detpannoniskeområde til det nuværende Østrig (med undtagelse afVorarlbergog det vestligeTyrol,der bosattes afalemannere). Fra omkring år 600 og i løbet af det 600-tallet strækker det slaviske bosættelsesområde sig tilElbenogSaale,og videre sydligt tilMainsflodområder (tilOchsenfurt) ogNaab.Af det nuværendePolenvar kun det yderste nordvestlige område ikke slavisk bosat.

Østslaverne breder sig på samme tid mod nord til detfinsk-ugriskeogbaltiskeområde. Omkring slutningen af800-talletopstod det første østslaviske rige,Kijevriget,i det nuværendeUkraine,Hvideruslandog Vestrusland under indflydelse afvikingerne.Isenmiddelalderendeler østslaverne sig ihviderussere,ukrainere ogrussere.Sidstnævnte breder sig i det sene16. århundredefra Moskva tilStillehavet.

Sydslaverne rykkede i500-talletover nedre Donau modThrakien,Makedonienog tilPeloponnes.I600-talletskete den største bosætning af slavere påBalkan,men de levnede fortsat plads til den oprindelige befolkning.

Mod slutningen af 600-tallet afsluttedes de store sydlige og vestlige vandringer af slavere.

Eksterne henvisninger[redigér|rediger kildetekst]