Spring til indhold

Sundhed

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Der er for få eller ingenkildehenvisningeri denne artikel,hvilket er et problem.Du kan hjælpe ved at angivetroværdige kildertil de påstande, som fremføres i artiklen.
Et gammelt sundhedsråd lyder, at "etæbleom dagen holderdoktorenfor døren ".

Sundheder et bredtbegreb,som dækker over tilstande ogaktivitetervedrørendemennesketsvelvære– såvelfysisksommentalvelvære. Feltet spænder fra etableredelægevidenskabeligediscipliner til alternative behandlingsmetoder.

Begrebet kan også deles op i fysisk og psykisk sundhed.

WHOdefinerede begrebet i1970'erneog i forbindelse med programmet”Sundhed for Alle år 2000”:”Sundhed er ikke blot frihed forsygdom,men størst mulig fysisk, psykisk og socialt velbefindende”. Man har indvendt imod den definition, at den lige så godt kunne være en forklaring af, hvadlykkeer. Derfor ersundheddet nødvendige sammenligningsgrundlag for at forstå, hvadsygdomer. Kun på den baggrund er det muligt at skelne mellem ubehagelige sider af et sundt liv og egentlig sygdom.

En økologisk måde at beskrive sundhed på kunne være følgende: Sundhed er på den ene side evnen til at fastholde krop og sind ihomøostatiskbalance over for omgivelserne, men på den anden side også evnen til at kunne skifte tilstand og etablere balance på et nyt grundlag.

Begrebethelseanvendes som synonym for sundhed, men har til tider mere "alternative"konnotationer.

Sundhed ogkoster to nært forbundne begreber, da kosten er en afgørende faktor for sundhed. I Danmark harFødevarestyrelsenfastsat 10 officielle kostråd, som sikrer, at kroppen får dækket behovet forvitaminer,mineralerog andre vigtigenæringsstoffer,samt holde en sund vægt. Hovedparten af den danske befolkning kan med fordel leve efter kostrådene, hvis de vil spise sundt.

Motioner en anden vigtigt faktor for sundhed, ogSundhedsstyrelsenanbefaler, at man hver dag rører sig i mindst 30 minutter. Dette behøver dog ikke kun at være decideret motion, ud af de 30 minutter tæller 10 minutters fysisk aktivitet, såsom rengøring og gang på trapper i stedet for elevatoren, også med.

Litteratur[redigér|rediger kildetekst]

  • Jensen, Anita (red.) (2017).Kultur og sundhed: en antologi.Turbine forlaget
  • Larsen, Lars Thorup (2019):Sundhed.Aarhus Universitetsforlag

Se også[redigér|rediger kildetekst]

Eksterne Links[redigér|rediger kildetekst]