Spring til indhold

Ukraine

Koordinater:49°N32°Ø/ 49°N 32°Ø/49; 32
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Denne artikel kan blive påvirket af enaktuel begivenhed
Informationerne i artiklen kan blive ændret hurtigt, som begivenheden skrider frem. Indledende nyhedsrapporter kan væreupålidelige.Deseneste ændringerpå denne artikelreflekterer muligvis ikkeden mest aktuelle information.
Ukraine

ukrainsk:Україна
tr.Ukrajina
Ukraines nationalvåben
Nationalvåben
Motto:Воля, Злагода, Добро
(tr.Volia, Zlahoda, Dobro)
(dansk:~ Vilje, enighed, godhed)
Nationalmelodi:Ще не вмерла України і слава, і воля
(tr.Sjtje ne vmerla Ukrainy i slava, i volia)
(dansk:~ Ukraines ære er ej tabt, ej heller dets vilje.)
Ukraines placering i Europa (mørkegrøn) med russisk besatte områder (lysegrøn)
Ukraines placering i Europa (mørkegrøn) med russisk besatte områder (lysegrøn)
HovedstadKyiv
50°27′N30°30′Ø/ 50.450°N 30.500°Ø/50.450; 30.500
Officielle sprogUkrainsk
Etnicitet
77,8% ukrainere
17,3% russere
andre 4,9% uoplyst[1]
DemonymUkrainer
RegeringsformUnitærsemi-præsidentielrepublik
Volodymyr Zelenskyj[2]
Denys Sjmyhal
Ruslan Stefantjuk
Lovgivende forsamlingVerkhovna Rada
Areal
• Total
603.628 km2(nr. 46)
Vand(%)
7
Befolkning
• Anslået 2021
44.573.205[3]
• Folketælling
41,167,336[1]
ValutaUkrainske hryvnia(UHA)
TidszoneUTC+2(EET)
UTC+3(EEST)
Kendings-
bogstaver (bil)
UA
Luftfartøjs-
registreringskode
UR
Internetdomæne.ua
Telefonkode+380
ISO 3166-kodeUA,UKR,804
Kort over Ukraine
Udsigt over nationalpark iKarpaternei det vestlige Ukraine
Kinburn-halvøen iMykolaiv oblast

Ukraineer et land iØsteuropa.[4]Det grænser op tilRuslandmod øst,Hviderusland (Belarus)mod nordvest,Polen,UngarnogSlovakietmod vest,RumænienogMoldovamod sydvest, ogSortehavetogDet Azovske Havmod henholdsvis syd og sydøst. Ukraine er i øjeblikket – ud over nedennævnte russiske invasion af de østlige republikker – involveret i enterritorialstridighedmed Rusland overKrimhalvøen,som Rusland besatte i 2014, men som Ukraine samt hovedparten af det International samfund anerkender som ukrainsk.[5]

Ukraine erverdens 46. største land.Ukraine har et indbyggertal på 44,13 millioner. Det er dermed det 32. folkerigeste land i verden.[6]For nærværende harFNanslået indbyggertallet til 34,1 millioner (uden Krim og Sevastopol) den 1. januar 2023, som ikke inkluderer Krim-halvøen med Sevastopol.[7][8]

Ukraine er enenhedsstatmed et semipræsidentielt styre.Magten er adskilti enlovgivende,udøvendeogdømmendeinstans. Ukraines hovedstad og største by erKyiv.Medregnet paramilitære grupper har Ukraine, næst efter Rusland, den største hær i Europa.[9]Landet er hjemsted for 41,5 millioner indbyggere (2021), hvoraf 77,8 procent er etniskeukrainere,[6]men anslået over 2 millioner ukrainske statsborgere befinder sig i udlandet på mere eller mindre permanent ophold. De største etniske minoriteter i landet errussere(17,3 procent), rumænere/moldovere,hviderussere,krimtatarer,bulgarere,ungarere,albanereog gagauzer. Landets officielle sprog erukrainsk,og dets alfabet erkyrillisk.Langt størstedelen af ukrainerne tilhørerden ortodokse tro,hvilket i høj grad har påvirket ukrainsk arkitektur, litteratur og musik. Ukraine er medlem afFN,Europarådet,Organisationen for sikkerhed og samarbejde i Europa,GUAM og indtil 2014 ogsåSNG.

Etymologi[redigér|rediger kildetekst]

Betegnelsen Ukraine er afledt af fællesslavisk краj (tr.kraj[10]), "egn", "område", "(ud-)kant", omtrent svarende tiludkantunder henvisning til territoriets historiske rolle i 1200-1700-tallet i periferien af stærkere statsdannelser som Rusland og Polen-Litauen.

Navnet forekommer for første gang iNestorkrønikenfra 1189. I middelalderen blev betegnelsenUkrainespecielt brugt om områderne omkringKyiv.

Befolkningen i Kiev-området fik efterhånden betegnelsen «lillerussere» for at skelne dem fra befolkningen i Moskva-området («storrussere»). Efter at Ukraine kom underrussiskkontrol, gik ordetUkraineud af brug til fordel for betegnelsenLillerusland.Ukraine gennemgik en national opvågning i anden halvdel af det19. århundrede,og ved indgangen til det 19. århundrede varUkraineigen den almindelige benævnelse. Begrebet omfattede da omtrent det som er nutidens ukrainske stat med undtagelse afKrim.

Geografi[redigér|rediger kildetekst]

UddybendeUddybende artikel:Ukraines geografi
Bakkelandskab iTernopil oblasti den nordlige dele af af det podolske plateau

Ukraine er Europas næststørste land efter den europæiske del afRusland.Landet har et areal på 603.700 km² og en kystlinje på 2.782 km.

Landskabet i Ukraine består hovedsagelig af frugtbare sletter ellerstepper,hvoraf den største er denPontisk-Kaspiske slette,samt højsletter. Gennem disse løber floder som bl.a.Dnepr,Dnestrogsydlige Bug.Alle disse løber ud iSortehaveteller det mindreAzovske Hav.I sydvest dannerDonau-deltaet grænsen modRumænien.

Landets eneste bjergområde erKarpaternei vest, hvor man finder Ukraines højeste bjergHoverla(2061moh.). De ukrainske Karpater er en del af de østlige Karpater. De er placeret i det sydvestlige hjørne af det vestlige Ukraine. De strækker sig generelt i retning nordvest-sydøst, starter ved Ukraines tredelte grænsepunkt med Polen og Slovakiet og fortsætter mod den ukrainske grænse til Rumænien. Med hensyn til geologisk klassificering tilhører de ukrainske Karpater to karakteristiske kategorier, hvor hovedparten tilhører de ydre østlige karpater og en mindre del til de indre østlige karpater.

De fem største ukrainske byer er hhv.Kyiv(hovedstad),Kharkiv,Donetsk,DnipropetrovskogOdessa,hver med mere end 1.000.000 indbyggere.

Ved en reform den 17. juli 2020 blev antallet afrajoner(regioner) mindsket fra 490 til 136 oghromadaer(kommuner) steg til 1.469, hvoraf 19 havde over 250.000 indbyggere (1. januar 2022).

I 1800-tallet varOdessaen af Ruslands vigtigste byer og en vigtig havneby med trafik fra hele verden. Odessa var sammen medSankt PetersborgogMoskvade mest internationale byer. Odessa er Ukraines vigtigste havneby.

Det østlige Ukraine har kulturelt og demografisk meget til fælles med Rusland. Det vestlige Ukraine minder mere omCentraleuropa.De historiske områderVolhynienog Øst-Galicienindgik i lange perioder iDen polsk-litauiske realunion.Galicien tilhørte senereØstrig-Ungarn.HovedstadenKyiver landets industri-uddannelses- og kulturcenter.Kharkiver Ukraines anden største by og ligger i den nordøstligste del, nær grænsen til Rusland.

Klima[redigér|rediger kildetekst]

Ukraine har hovedsagelig et tempereretklima.På Krim er klimaet mere lig det man finder i kystområderne iMiddelhavet.Der kommer mest nedbør i vest og nord og mindre i øst og sydøst. Vinterklimaet varierer fra forholdsvis køligt langs kysten af Sortehavet til koldere i indlandet. Generelt er der høje sommertemperaturer i landet. Der er moderat nedbør og en stor fordampning i lavlandet, hvorved næringsstofferne i markerne ikke så let udvaskes.

Efter alvorlige miljøulykker såsomTjernobyl-atomulykkenhar regeringen sat sig som mål at gennemføre reformer for naturbeskyttelse. Der er 49nationalparker i Ukraine,såvel som det ukrainske samfund for naturbevarelse.

Grænser[redigér|rediger kildetekst]

Ukraines landegrænser følger naturskabte skillelinjer. Landets kerneområde er skovløst sletteland, og det ukrainske lavland indgår i en stor steppe der strækker sig fra den ungarskepusztatil Sibirien. NærDnestrgrænser Ukraine til den ikke anerkendte republikTransnistrien(regnet som del afMoldovapå den anden side af Dnestr). Moldova ligger på samme slette som Ukraine.

Folkegrupper[redigér|rediger kildetekst]

Ved folketællingen i Ukraine i 2001 opgav 77,8 % at de var afukrainsk etnicitet.Etniskeukrainereudgør 75,8%mens etniskerussereudgør 17,3 % af befolkningen ogrutenereca. 2 %.[11]Rutenere regnes som en egen folkegruppe i statistikkerne (under Østrig-Ungarn blev alle ukrainere kaldt rutenere) og de taler et sprog eller dialekt nært beslægtet med ukrainsk. Tal fra 1990-årene opgiver 73 % etniske ukrainere og 22 % etniske russere. Andre befolkningsgrupper erhviderussere(0,6 %),moldovere(0,5 %),krimtatarer(0,5 %),bulgarer(0,4 %),ungarere(0,4 %),polakker(0,4 %),rumænere(0,3 %),jøder(0,3 %),armeniere0.2 %),grækere(0.2 %),tatareraf anden oprindelse end Krim (0.2 %),sigøjnere,gagauz(i Bucak-området),tjetjenere,georgiereog andre folk fraKaukasus,og etniske tyskere. Omkring 25 % af befolkningen er ikke etnisk ukrainsk og til sammen er over 90 % af befolkningen fra slavisktalende folkegrupper (ukrainsk, russisk, polsk, hviderussisk ogbulgarsk). I 1990-årene efter opløsningen af Sovjetunionen blev andelen af jøder anslået til 0,9 % og var da den næststørste minoritet, mens etniske ukrainere i øst altid har været russiske/sovjetiske undersåtter (indtil Ukraine blev en egen stat i 1991/1992).

I området omkringTjernivtsiog i Nord-Bukovina er omtrent 20 % af indbyggerne etniske rumænere.

Etter opløsningen af Sovjetunionen har Ukraine haft en mere liberal politik for statsborgerskab for etniske russere end for eksempel Tjernivtsi,Letlandog Estland. Alle etniske russere som var i Ukraine da statsborgerloven blev vedtaget i 1991 fik tilbud om statsborgerskab, motivet var blandt andet at undgå at etniske minoriteter skulle ønske at slutte sig til andre stater. Etniske russere i Ukraine oplever i mindre grad at befinde sig i et fremmed kulturelt miljø (med delvis undtagelser for områderne helt mod vest). I 1989 blev det anslået at en tredjedel af etniske russere i Ukraine talte ukrainsk flydende.

I Moldova er omkring 14 % af indbyggerne etniske ukrainere og 13 % etniske russere. I udbryderrepublikken Transnistria er 26 % etniske ukrainere og 24 % etniske russere.

Sprog[redigér|rediger kildetekst]

Ukraine 2001 folketælling andel med russisk som modersmål

Ukrainsker det officielle sprog og det sprog som benyttes til daglig af et flertal af indbyggerne. 11,4 % af Krims indbyggere harkrimtatarisksom modersmål, andre sprog er russisk,ungarsk,rumænskog polsk. Ukrainsk er også tidligere blevet omtalt som "lillerussisk".[12]

Ukrainsk er nært beslægtet medrussisk.Den latiniserede form af stednavne på ukrainsk skiller sig fra russisk, for eksempel skrives hovedstadens navn med latinske bogstaver som Kijev eller Kiev efter russisk udtale mens latiniseringen fra ukrainsk skrives navnet Kyiv eller Kyjiv. Russerne har i varierende grad anset ukrainere som et eget folk. I sovjettiden sendte mange forældre børnene i russiske skoler fordi den sproglige afstand er minimal og russisk forblev et vigtig sprog i det daglige efter opløsningen af Sovjetunionen. I 1990-årene blev russiske aviser og TV-programmer foretrukket også af etniske ukrainere. TV-kanalen ORT fungerede som en fælles kanal for heleFællesskabet af Uafhængige Stater.

Da det ukrainske sprog og kultur blev undertrykt i Rusland fungeredeLvivogGalicjasom centrum for ukrainsk-sproglig litteratur og kulturliv.

Historie[redigér|rediger kildetekst]

UddybendeUddybende artikel:Ukraines historie

Der har boet mennesker i Ukraine siden 32.000f.Kr.Imiddelalderenvar området centrum for østslavisk kultur, da det magtfuldeKijevrigelagde fundamentet for ukrainsk identitet.

Efter Kijevrigets opløsning i1200-talletblev det nuværende Ukraine involveret i territoriale stridigheder. Området indgik således i talrige statsdannelser somStorfyrstendømmet Litauen,Den polsk-litauiske realunion,Det Osmanniske Rige,Østrig-Ungarnog Rusland. I det 17. og 18. århundrede opstod og blomstrede en regional kosakrepublik, men dens territorium blev med tiden delt mellem Polen ogDet Russiske Kejserrige,indtil området til sidst blev fuldstændigt indlemmet i Rusland.

Kijevrigeti 1000-tallet

I 800-1200-tallet var dele af nutidens Ukraine,HvideruslandogRuslandsamlet iKijevriget.Blandt andet handledes medKonstantinopel.I 988 blevkristendommenindført medVladimir den Store,den daværende regentskonvertering. Kijevriget blev efterhånden opsplittet i flere fyrstendømmer, og Ukraines område blev i 1240 bytte formongolernesinvasioner.[kilde mangler] De første mongolske angreb i det ukrainske område var kommet i1222og1223.[13] I 1200- og 1300-tallet lykkedes detStorfyrstendømmet Litauenat forene flere af de tidligere russiske fyrstedømmer vest forDnepr.[kilde mangler]

1362kom også Kijev under litauisk kontrol. Litauen indgik efter en række nederlag tilStorfyrstendømmet Moskvai1569iDen polsk-litauiske realunionmed Polen. Områderne øst for Dnepr var i1686en del afZar-Ruslandog blev gradvistrussificeret.Områderne vest for Dnepr var en del af den polsk-litauiske realunion og blev i1795en del af deHabsburgske Arvelandeog kom under vestlig indflydelse. I denne periode blev grunden lagt til de nuværende modsætninger mellem det vestlige og det østlige Ukraine.

I det 19. århundrede begyndte en national bevægelse at udvikle sig i det nuværende Ukraine. Det afviste ideen om det treenige russiske folk af storrussere, lillerussere og hviderussere, som blev foretrukket af tsarregeringen, og stræbte efter dannelsen af en "ukrainsk" nation og som det endelige mål en nationalstat. Vigtige nationale pionerer var nationaldigteren Taras Shevchenko samt historikerne Mykola (Nikolai) Kostomarov og Mychajlo Hruschewskyj. I anden halvdel af det 19. århundrede blev den ukrainske nationale bevægelse undertrykt af myndighederne ved at man forbød skoler og visse politiske publikationer på det ukrainske sprog (dengang kendt som den lillerussiske dialekt). Derfor flyttede den nationale bevægelses fokus til det østrigske Galicien, hvor ukrainerne (ruthenerne) i modsætning til Rusland blev anerkendt som nationalitet. I konkurrence med den "ukrainske" identitet var en "lillerussisk" identitet, der var mere orienteret mod Rusland.

I1922oprettedeDen Ukrainske Socialistiske Sovjetrepubliksammen med de russiske, hviderussiske og transkaukasiske sovjetrepublikkerSovjetunionen.Op til2. verdenskrigundergik den østlige del af Ukraine en kraftig industriel udvikling. Industrialiseringen havde omkostninger for landbefolkningen, specieltkulakkerne.For at opfylde statens behov for øgede fødevareforsyninger indførtes et program for kollektivisering af landbruget, hvor bøndernes jord og trækdyr overgik til kollektivbrugets ejendom.

Tørke i 1931, dårligt vejr i 1932, utilsigtede resultater af kollektiviseringen, manglende sædskifte og den hurtige industrialisering førte tilhungersnødi 1932-1933, hvor mellem 2,2[14]og 2,4 millioner ukrainere døde.[15]

1939blev deøstslavisk befolkedevestlige dele af Ukraine, der var blevet indtaget af Polen underden polsk-sovjetiske krigefter afslutningen af1. verdenskrigsom følge afikke-angrebspagten mellem Tyskland og Sovjetunionen,en del afUkrainske SSRog dermed en del afSovjetunionen.

Curzonlinjensom viste delingen mellem Sovjetunionien og øvrige lande, udvidede territoriet for den Ukrainske SSR til også at inkludereVestukrainesom tidligere var kontrolleret afAnden polske republik.

1941angrebNazitysklandSovjetunionen og indledte en storstilet forfølgelse afjøderog tvangsrekruttering af"Ostarbeiter"— østarbejdere.

Under den tyske besættelse mistede Ukraine en sjettedel af befolkningen. Der blev udført massemord på jøder, polakker og sovjetiske krigsfanger. Mere end to millioner ukrainere blev deporteret til Tyskland som arbejdere fra øst.2. verdenskrigkrævede omkring fire millioner civile liv i Ukraine, herunder omkring halvanden million jødiske ukrainere. Næsten hele den jødiske befolkning, undtagen dem der flygtede, blev udslettet. Landsbyer og byer blev ødelagt ved hjælp afden brændte jords taktik,først af den røde hær og derefter af de tyske besættere, da de trak sig tilbage. Der var omkring ti millioner hjemløse i Ukraine i 1945.

Efter2. verdenskrigblev Ukraine en af de største og mest velstående Socialistiske Sovjetrepublikker (SSRS). 1954,underKhrusjtjovsregeringstid, blevKrim-halvøenoverført fraRussiske SFSRtilUkrainske SSR.

Efterkrigstiden i Ukraine var præget af genopbygning og stærk industrialisering samt hurtig befolkningstilvækst. Befolkningen i den ukrainske SSR steg fra omkring 36,5 millioner i 1950 til 51,7 millioner i 1989.[16]

Den forladte byPripjatmed Tjernobyl i baggrunden. (2007)

Den26. april1986indtraf der enulykkeTjernobyl-atomkraftværket,hvor reaktor 4 nedsmeltede. De tre øvrige reaktorer kunne køre videre efter ulykken med fuld bemanding, men blev efter pres fra omverdenen lukket ned i hhv. 1991, 1996 og 2000. Siden da er der bygget en sarkofag over værket og det fungerer som en turistattraktion med daglige busser fra Kiev.

I forbindelse medSovjetunionensopløsning opnåede Ukraine sin statsuafhængighed i december 1991 efter en folkeafstemning med 90,3 % godkendelse. Kvinders valgret blev bekræftet. Siden uafhængigheden har Ukraine søgt sin nationale identitet og internationale rolle mellem en vestlig orientering, såsom integration iDen Europæiske Union,og en østlig orientering, det vil sige en politisk orientering mod Rusland. Siden uafhængigheden har Ukraine lidt under alvorlige økonomiske og demografiske problemer. Siden uafhængigheden er befolkningen faldet med mere end 6,25 millioner mennesker.[16]Siden da har det ikke været i stand til at opnå det økonomiske præstationsniveau, som det nød under Sovjetunionen. Ukraines bruttonationalprodukt nåede i 2012 kun 69,3 % af 1990-værdien.[17]

Efter murens fald[redigér|rediger kildetekst]

Efter uafhængigheden erklærede Ukraine signeutrali udenrigspolitiske anliggender.[18]Landet indgik dog et begrænset militært partnerskab med Rusland såvel som de andreSNG-lande,og i 1994 indgik den ukrainske regering etpartnerskab med NATO.1994afleverede Ukraine sine atomvåben tilRuslandmod forsikringer om sikkerhed i Budapest-memorandummet.

I2000'erneudbyggede det ukrainske styre sit diplomatiske samarbejde med NATO. I denne periode bekendtgjorde man bl.a., at et fremtidigt medlemskab af NATO skulle sættes til folkeafstemning.[19] Krigen iGeorgieni2008fik en frygt skabt i Ukraine for atRuslandogså ville foretage en militær indgriben i Ukraine.[20] Den daværendepræsidentViktor Jusjtjenkoønskede da et medlemskab af NATO, men dele af befolkningen var skeptiske, særligt russere i det østlige Ukraine og på Krim.[20] Op til det Ukrainske præsidentvalg i januar og februar2010havde den mere russisk-orienteredeViktor Janukovitjsagt at han ville holde Ukraine uden forNATO.[21] Han vandt valget. I april 2010 og han fandt at det daværende samarbejde mellem Ukraine og NATO var tilstrækkeligt.[22]

2013suspenderede præsidentViktor Janukovitjsregering Ukraines samarbejdsaftale med EU og besluttede i stedet for at styrke de økonomiske bånd til Rusland. Det udløste en flere måneder lang bølge af demonstrationer og optøjer over hele Ukraine, der kaldes forEuromajdan.Demonstrationerne kulminerede i 2014 i Den Ukrainske Revolution, der førte til at præsident Janukovitj og hans regering blev afsat. Disse begivenheder førte i foråret 2014 til den russiske annektering af Krim samtkrigen i Donbass. Den 1. januar 2016 indgik Ukraine en frihandelsaftale med EU.[23]

Sovjetunionens ledelse, medNikita Khrusjtsjovi spidsen, vedtog i 1954 at overføre halvøenKrimfra den russiske til den ukrainske republik. Etniske russere udgjorde flertallet på Krim og ved opløsningen af Sovjetunionen krævede de selvstyre eller forening med Rusland. Tatarerne på Krim støttede Ukraine i striden om Krims status.

Efter demonstrationer i vinteren2014annekterede Rusland den 18. marts Krim-halvøen efter at have indsat militære styrker. EU-landene og USA iværksatte flere sanktioner rettet mod russiske magtpersoner og økonomi.

7. april2014 overtog flere hundrede aktivister fra Rusland, sammen med nogle få lokale, den regionale administrationsbygning i byenDonetskog udråbte den selverklærede statsdannelseFolkerepublikken Donetsk.Pro-ukrainske demonstrantrationer blev spredt med magt.[kilde mangler]

EfterEuromajdanprotestbevægelsenog omstyrtelsen af Ukraines præsidentViktor Janukovitjunder den ukrainske revolution i 2014, øgede lokale Antimaidan og pro-russiske protester i området, og kulminerede i proklamationen afFolkerepublikken Luganskden27. april2014

Den24. maj2014enedes folkerepublikken Lugansks regering med lederne afFolkerepublikken Donetskom at skabe en føderation, kendt som Novorossiya,Den Føderative stat Nyrusland.

En stor russisk troppekoncentration langs Ukraines grænse og faren for en russisk invasion blev fornyet i slutningen af 2021.[24]I denne forbindelse underskrev denrussiske præsidentVladimir Putinden 21. februar 2022 et dekret, der anerkendte uafhængigheden af de pro-russiske separatistområder.

Den 24. februar 2022 kulminerede konflikten. Rusland, som separatisterne anmodede om militær støtte, angreb Ukraines luftbaser med "præcisionsvåben". Det oplyser øjenvidner og det russiske forsvarsministerium. Grænsen til Ukraine blev også angrebet fra hviderussisk og russisk territorium. Der er oplysninger om detonationer i flere byer, herunder Kyiv. Som følge af angrebene erklærede den ukrainske præsident krigstilstand i landet. SeRuslands invasion af Ukraine 2022ogTidslinje over Ruslands invasion af Ukraine 2022.

Den 28. februar 2022, kort efter det blev invaderet af Rusland,ansøgte Ukraine om medlemskab af Den Europæiske Union (EU).

Politik[redigér|rediger kildetekst]

Volodymyr Zelenskyj,Ukraines præsident

Ukraine er endemokratiskrepublik,hvor den lovgivende, udøvende og dømmende magter adskilt.Præsidentenvælges ved flertalsvalg for femårsperioder og nominerer premierministeren. Nationalforsamlingen,Verkhovna Rada,må så bekræfte dette valg.

Krimhar en speciel politisk status med eget parlament. Vedtagelser af dette parlament kan alligevel forkastes af den ukrainske forfatningsdomstol, hvis de skulle stride mod den ukrainske grundlov. Krims stilling i Ukraine er efterRuslandsde facto annektering af området i 2014 uafklaret.

De enkelte regioner og administrative enheder i Ukraine har udstrakt lokalt selvstyre. Kommunale styrelser og borgmestre i byerne bliver valgt ved direkte valg og har kontrol over egne budgetter.

Efter løsrivelsen fraSovjetunioneni1991domineres politikken i Ukraine fortsat af en omfattende statslig ogbureaukratiskkontrol. Landet er præget af omfattendekorruption,hvilket staten ikke har kunnet styre.

Ukraine har efter selvstændigheden fra Sovjetunionen været præget af en række indre spændinger, der i 2005 førte tilDen orange revolution.Demonstrationerne medførte præsidentViktor Janukovitjsfald og bragteViktor Jusjtjenko,der er provestlig og er tilhænger af medlemskab iNATOogEU,til magten.Julia Timosjenko,der varpremierministerunder Viktor Jusjtjenko, var ligeledes tilhænger af medlemskab såvel afNATOsomEUmen har vendt i spørgsmålet omNATO.

Efter en række konflikter med Julia Timosjenko fik Viktor Jusjtjenko kun 5.45% af stemmerne ved præsidentvalget i 2010, mod Viktor Janukovitjs 48.95% og Julia Timosjenkos 45.47%. Viktor Janukovitj er prorussisk. Han er modstander af medlemskab afNATOogEU.

Præsidentvalget i 2010 medførte dog ikke en afklaring af landets indre spændinger, der atter blussede op i forbindelse med omfattendeurolighederi hovedstadenKyivfra november 2013. I dagene 18.-21. februar 2014 var der omfattende gadekampe i Kyiv, hvor mindst 75 mennesker omkom.[25]

Den22. februar2014afsatte det ukrainske parlament,Verkhovna Rada,med stemmetallene 328-0 regeringen og præsidentViktor Janukovitj[26],den23. februarudnævnte parlamentetOleksandr Turtjinovtil fungerende præsident[27]frem til nyt præsidentvalg den 25. maj 2014.[26]

Efter indsættelsen som fungerende præsident udtalte Oleksandr Turtjinov:

Citat "Vi er parat til en dialog med Rusland... som tager hensyn til Ukraines europæiske valg, som jeg håber vil blive bekræftet i præsidentvalget."[28] Citat

Afsættelsen af præsident Janukovitj og Ruslands annektering af Krim medførte yderligere uroligheder i den østlige del af landet vendt mod den nye regering i Kyiv. I oblasterneDonetskogLuhansktog bevæbnede militser kontrol over regeringsbygninger og militære anlæg og erklærede i april 2014 løsrivelse af Ukraine i form afFolkerepublikken DonetskogFolkerepublikken Lugansk.Militserne støttes åbent af Rusland, der fra flere sider hævdes at støtte militserne militært. Urolighederne har medført adskillige dræbte på begge sider af konflikten og har medført en større flygtningestrøm: ca. 110.000 anslås at være flygtet til Rusland og ca. 54.000 til det vestlige Ukraine.[29]

Økonomi[redigér|rediger kildetekst]

Ukraines økonomi har historisk været baseret på et omfattende landbrug.

Ukraines bruttonationalprodukt per indbygger er ca. en femtedel af gennemsnittet for EU[30].Landet har siden år 2000 vist store vækstrater på op til 12.1%, men økonomien led et væsentligt tilbageslag i 2009.

Ukraine forhandlede en associeringsaftale medEUi 2013, men disse forhandlinger brød sammen da præsident Janukovitj nægtede at underskrive aftalen. Janukovitj indgik i stedet en aftale om hjælpepakke med Rusland på 15 milliarder dollars i form af lån og lavere gaspriser. Den efterfølgende politiske uro i landet og afsættelsen af Janukovitj har dog medført at den russiske hjælpepakke ikke er sendt.

Ukraines vigtigste eksportartikler er militærudstyr, metaller, rør, maskiner, benzinprodukter, tekstiler og landbrugsvarer.[31]Energiforsyningen er afhængig af olie og gas fra Rusland, hvilket gentagne gange har skabt uoverensstemmelser med nabolandet.

Blandt store virksomheder i landet erNaftogaz,som er Ukraines statsejede olie- og gasselskab. Selskabet havde omkring 175.000 ansatte i 2014.

Demografi[redigér|rediger kildetekst]

Ukraines befolkningspyramide fra 2015 til 2030 med anslåede tal, som viser eftervirkningerne afRuslands invasion af Ukraine 2022.

Næringsliv[redigér|rediger kildetekst]

I Sovjettiden var Ukraine et vigtig område iSovjetunionen,både industrielt og landbrugsmæssigt, hvor Ukraine gerne blev omtalt som «Sovjets kornkammer». I dag er Ukraine meget afhængig af Rusland, når det gælder energiforsyninger, specielt gælder dettenaturgas.

Manglende strukturmæssige reformer har også gjort den ukrainske økonomi sårbar for ydre påvirkninger. Efter løsrivelsen fra Sovjetunionen i1991blev der indført en markedsstyret prissætning af de fleste varer, samtidig som regeringen fremlagde flere lovforslag for privatiseringen af statens ejendom. Omfattende modstand mod disse ændringer blandt politikerne hindrede imidlertid at disse forslag blev gennemført. Dette førte til, at industriproduktionen i1999var 40 procent af hvad den var i 1991. En ødselpengepolitikførte til atinflationenudviklede sig tilhyperinflationi slutningen af1993.I2004levede omkring 70 procent af befolkningen underfattigdomsgrænsen.

Hvedemarker iLviv oblast

I2000vistebruttonationalprodukteten vækst i eksporten på 6 procent. Dette var den første registrerede vækst siden uafhængigheden i 1991. Samtidig voksede industriproduktionen med 13 procent. Denne vækst fortsatte i 2001, hvor bruttonationalproduktet øgedes med 9 procent og industriproduktionen med over 14 procent. Væksten var underbygget af stor efterspørsel nationalt og af øgende optimisme hos forbrugerne og investorer.

Kharkiv er en vigtig industriby. Kulfelterne ved Kharkiv stod en periode for halvdelen af Sovjetunionens kulproduktion. Kul er Ukraines vigtigste mineralforekomst og den mest udnyttede, i tillæg er der væsentlige forekomster afjernmalm,uran,antracit,naturgas og olie. Stål, kemikalier og maskiner er vigtige industrigrene. SærligDonetsk(Donetskbækkenet) har store kulreserver, og disse regnes som de største i Europa. Udvindingen er foregået siden 1820. Donetskbækkenet er omtrent 310 km langt og 130 km bredt. Lviv-området har også en betydelig kulproduktion. Olie er blevet udvundet i Karpaterne og ved Poltava. Ukraine havde en fjerdedel af Sovjetunionens produktion af naturgas, som findes særlig i Dasjava ved Karpaterne og i Sjebelinka ved Kharkiv. Ukraine har betydelige forekomster af blandt andetfosfat,manganogtitan,som er mindre udnyttet. Landet blev stærkt industrialiseret under sovjetisk styre og producerede en stor del af Sovjetunionens metaller, elektriske maskiner og motorer, turbiner, transformatorer, lokomotiver og gravemaskiner samt våben- og rumfartsteknologi. Efter selvstændigheden er industrien blevet forældet på grund af manglende investeringer og manglende produktudvikling. I sovjettiden stod Ukraine for 25 % af Sovjetunionens landbrugsproduktion med omkring halvdelen af majs- og sukkerproduktionen.

Religion[redigér|rediger kildetekst]

Klosterkirken St. Michael i Kyiv
Rosenberg-synagogen i Kyiv

Ukraine har ingenstatsreligion,og grundloven af 1996 garanterer fuld religionsfrihed. I 2004 tilhørte 50,44 % af ukrainerne den ukrainske ortodokse kirke (Kyiv-patriarkatet), 34,15 % den ukrainske ortodokse kirke (Moskva-patriarkatet), 8,02 % den ukrainsk græskkatolske kirke, og 2,19 % denromerskkatolske kirke.2,19 % opgav at væreprotestanter,0,63 % varjøder,og 3,2 % tilhørte andre trossamfund. Den rutenske græskkatolske kirke er enunert kirkesom anerkenderpaven.Den romersk-katolske kirke har medlemmer hovedsagelig i det vestlige Ukraine. Mindre end 20 % af de etniske russere i Ukraine anser sig som «praktiserende troende». Ukraine har historisk ligget mellem den katolske og den ortodokse kirkes indflydelse.

Det anslås fra både statslig og uafhængig hold at Ukraine har omkring 500.000muslimer.Majoriteten af Ukraines muslimer erkrimtatarer.

I den ortodokse kirke i Ukraine var der i hele 1900-tallet stor modstand mod at anerkende Moskvas overhøjhed. Denautokefale kirkeblev oprettet (eller genoprettet) i 1989 underperestrojkaog oprettede forbindelse med den ukrainske kirke i eksil i vesten siden revolutionen. Moskva-patriarkatet gav straks den russisk-ortodokse kirke i Ukraine et nyt navn og status, «Den ukrainske ortodokse kirke» (under Moskva). Det blev efterhånden tre organisationer som gjorde krav på at være den ukrainsk-ortodokse kirke. Denne politisering af det kirkelig liv i Ukraine hænger sammen med nationalismen. Ukrainsk nationalisme har knyttet sig til den unerte kirke som findes i de vestligste områder som aldrig har været en del af det russiske imperium og i disse områder var der et bedre grundlag for at dyrke en egen ukrainsk identitet. I 1946 krævede Stalin at den ukrainske-katolske kirke som underordnet Moskva-patriark. I 1990 gav patriarken i Moskva betydelig autonomi og et nyt navn til den ortodokse kirke i Ukraine. I juni 2001 besøgte paveJohannes Paul IIUkraine og det var første gang til et område som den russiske ortodokse kirke regner under sin jurisdiktion. Patriark Aleksej II af Moskva modsatte sig besøget.

Taras Sjevtjenko

Ukrainsk litteratur[redigér|rediger kildetekst]

IKijevrigetetableredes kristendommen 988 og med den områdets tidligste litteratur. Den ældste ukrainske litteratur var kristne prædikerne, helgenlegender og historiske værker som oversattes fragræsktil østslavernes fælles skriftsprogkirkeslavisk.De senere opdelinger i ukrainske, belarussiske og russiske sprog var endnu ikke begyndt, så den tidlige ukrainske litteratur var i princippet den samme som i den tidlige russiske litteratur.

Denne sproglige enhed brød i og medmongolernes og tatarernes magtovertagelsei 1200-tallet. Store dele af nutidens Ukraine havnede derefter underlitauiskogpolskoverhøjhed, som havde en negativ indflydelse på det lokale sprogs egenart. 1632 grundlagdes et ortodoks akademi iKyiv,som modvirkede den polske og katolske indflydelse fra vest. Da Moskva i 1700-tallet overtog magten over det centrale Ukraine, måtte akademiet samarbejde med teologer og andre andre skriftkloge fra Rusland.

I 1798 blev iSankt Petersborgtrykt det første værk, der skildrer den moderne ukrainske litteratur – de første dele afIvan KotljarevskyjsEnejida,som skildrer Ukraines historie. Værket gjorde opmærksom på den nye russiske provins' egen kultur, som medvirkede til, at der spredtes forskellige samlinger "lillerussiske" viser og fortællinger. En del ukrainske forfattere som for eksempelNikolaj Gogol– skrev på russisk, medens andre vekslede mellem russisk og ukrainsk. Den første realistiske fortæller på ukrainsk varHryhorij Kwitka-Osnowjanenko,som blandt andet inspirede Gogol til at skriveRevisoren.

Den store romantiske nationaldigter varTaras Sjevtjenko,som bidrog til at skabe en ukrainsk nationalbevidsthed. Hans poesi fik efterhånden en mere politisk og samfundskritisk indhold, og han blev ramt af en langvarig forvisning til Sibirien.Marko Vovtjokblev kendt i udlandet for sine landsbyfortællinger ogGustave Flaubertoversatte en af hendes romaner til fransk.

I den anden halvdel af 1800-tallet varIvan Frankoen hovedfigur i det ukrainske kulturliv. Han skrev både politiske og litteraturvidenskabelig værker, historiske romaner og dramatik og oversatte blandt andetHenrik Ibsentil ukrainsk. Århundredeskiftets modernisme repræsenteredes afMychajlo Kotsiubynskyj,og blandt modernisterne varLesja Ukrajinkaen populær poet. I UkrajinkasKassandrasammenlignes Ukraines tragiske historie medDen trojanske krig.

Efter1. verdenskrigdeltes de ukrainske områder mellem vest og øst. Efter at det vestligeGalicienblev en del af det nye genoprettede Polen, kunne den ukrainske kultur nyde en vis frihed. I det sovjetiske Ukraine blev den ukrainske kultur styret fra Moskva. Blandt de forfattere som accepteredes under det nye regime varPavlo Tytjina,og han tildeltes både ordner og høje poster i kulturlivet. I 1970-erne kom der nye signaler, hvor man fosøgte at forene den nationale og den europæiske kultur.

Efter selvstændigheden i 1991 kom der en ny generation af forfattere, med friere tekster.

Turisme[redigér|rediger kildetekst]

Den østlige del af Karpaterne
Strand ved Odessa

Ukraine er et populært rejsemål. Den ukrainske del afKarpaterneer for eksempel velegnet tilskisport,vandringer,lystfiskeriogjagt.

Kystlinjen modSortehaveter et populært rejsemål om sommeren. Ukraine har vingårde der producerer lokalevine,ruiner af gamle slotte, historiske parker, ortodokse og katolske kirker samt nogle moskeer og synagoger.

LandetshovedstadKyivhar mange unikke bygningsværker og brede boulevarder. Der er 25 museer, etplanetarium,teaterog flerebotaniskeogzoologiske haver.Et af de mest kendte vartegn er Museet for Den store fædrelandskrig med statuenRodina-matpå toppen. Med soklen er monumentet 102 meter højt, og det fjerde største i verden af sin slags. Kyiv-operaen er også berømt og er blandt de bedste operahuse i det tidligereSovjetunionen. PetjerskaklostretogSt. Sofia-katedralener begge påUNESCO's liste over verdens kultur- og naturarvssteder. HavnebyenOdessaer en blanding af mange kulturer, som den jødiske, græske og armenske.

Lvivi vest er en universitetsby med et stort kulturelt tilbud og arkitektur. Byen blev i beskeden grad bombet under anden verdenskrig. Omkring halvdelen af alle kulturminder i Ukraine befinder sig i Lviv.

Tjernihivi nord har mange gamle bygninger, klostre og kirker.

Litteratur[redigér|rediger kildetekst]

  • M. Ehrenpreis ochA. Jensen(red.):Nationernas Bibliotek: Ukrainarna;Stockholm 1921

Referencer[redigér|rediger kildetekst]

  1. ^ab"Population by ethnic nationality, 1 January, year".ukrcensus.gov.ua.Ukrainian Office of Statistics. Arkiveret fraoriginalen2008-03-23.Hentet 17. april 2010.
  2. ^Ukraines Centrale Valgkommission:[1]Arkiveret21. april 2019 hosWayback MachineПротокол Центральної виборчої комісії про результати повторного голосування з виборів Президента України(dansk:~ Den centrale valgkommissions protokol for resultatet af anden runde af Ukraines præsidentvalg) Hentet 2. maj 2019.
  3. ^"People and Society: Ukraine".CIA World Factbook. Arkiveret fraoriginalen9. juli 2016.Hentet 21. februar 2014.
  4. ^"The World Factbook – Ukraine"Arkiveret9. juli 2016 hosWayback Machine.Central Intelligence Agency. 7 January 2014. Retrieved 23 January 2014.
  5. ^Simpson, John (19 March 2014)."Russia's Crimea plan detailed, secret and successful"– via bbc.
  6. ^ab"Population (by estimate) as of 1 April, 2016".State Statistics Service of Ukraine. Archived fromthe originalon 8 August 2016. Retrieved 1 April 2016.
  7. ^UN Statistics Division (UNSD). Demographic and social statistics. Befolkning og befolkningsstatistik fra FN opdateres hver anden uge elektronisk i tabel 2 og tabel 3Hentet 8. marts 2023
  8. ^FN om flygtninge fra UkraineHentet 8. marts 2023
  9. ^IISS 2010, pp. 195–197.
  10. ^Kyrillisk → Translit.
  11. ^Uoffisielle tall, fordi ruternene ikke regnes som en separat etnisk gruppe i Ukraina: den ukrainske offisielle befolkningsstatistikken gir kun 77,8 prosent ukrainere.
  12. ^Opslag "Slaviske sprog", lex.dk
  13. ^Ib Faurby (1. maj 2014),"Krims historie: Fra Djengish Kahn til Putin",Udenrigs(1): 61-70,doi:10.7146/UDENRIGS.V0I1.118495,WikidataQ110749921
  14. ^Jacques Vallin, France Meslé, Serguei Adamets and Serhii Pyrozhkov:Ukrainian Population Losses during the Crises of the 1930s and 1940s(engelsk)
    Jacques Vallin opgiver i sin bog dødstallet til omkring 2,2 millioner.
  15. ^Timothy Snyder:Bloodlands: Europe Between Hitler and Stalin(engelsk)
    Snyder opgiver i sin bog dødstallet til omkring 2,4 millioner.
  16. ^abEinwohnerzahlen auf Demoscope Weekly.
  17. ^ВВП Украины достиг лишь 69 % от уровня 1990 года,lb.ua.
  18. ^"Declaration of State Sovereignty of Ukraine".Verkhovna Rada of Ukraine.Archived fromthe originalon 27 September 2007. Retrieved 24 December 2007.
  19. ^"White Book 2006"(PDF). Ministry of Defence of Ukraine. Archived fromthe original(PDF) on 8 November 2007. Retrieved 24 December 2007.
  20. ^abVibeke Sperling(1. december 2008),"Er Ukraine næste offer?",Udenrigs(4): 31-39,doi:10.7146/UDENRIGS.V0I4.119411,WikidataQ110749497
  21. ^Richard Balmforth (7. januar 2010),"Yanukovich vows to keep Ukraine out of NATO",reuters,WikidataQ111059398
  22. ^"NATO confirms readiness for Ukraine's joining organization".Kyiv Post. 13 April 2010. Archived fromthe originalon 16 April 2010.
  23. ^"Ukraine – Trade – European Commission".
  24. ^Was Moskaus Truppenaufmarsch bezweckt
  25. ^tv2.dk21. februar 2014
  26. ^abParliament votes 328-0 to impeach Yanukovych on Feb. 22; sets May 25 for new election; Tymoshenko free (LIVE UPDATES, VIDEO)
  27. ^New York Times, netudgaven:Ukraine Parliament Moves Swiftly to Dismantle President’s Governmentbesøgt 23. februar
  28. ^aljazeera:Ukraine president announces early elections(engelsk)
  29. ^Thousands of Ukrainian Refugees Flee to Russia for an Uncertain Future,wsj, 2. juli 2014
  30. ^Baseret på tal fra CIA World Factbook 2013:EU 34.500$Arkiveret8. maj 2020 hosWayback Machine,Ukraine 7.400$Arkiveret9. juli 2016 hosWayback Machine
  31. ^"Udenrigsministeriet – Landefakta Ukraine".Arkiveret fraoriginalen2007-08-09.Hentet2007-08-09.

Eksterne henvisninger[redigér|rediger kildetekst]

49°N32°Ø/ 49°N 32°Ø/49; 32