Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αχιλλέας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για άλλες χρήσεις, δείτε:Αχιλλέας (αποσαφήνιση).
Αχιλλέας
Σύζυγος-οιΔηιδάμειακαιΕλένη
Σύντροφος-οιΠάτροκλος,Διομήδη,Πενθεσίλεια,ΒρισηίδακαιΕλένη
ΓονείςΠηλέαςκαιΘέτις

Στηνελληνική μυθολογία,οΑχιλλέας(αρχαία ελληνικά:Ἀχιλλεύς), υιός τουΠηλέακαι εγγονός τουΑιακού(Αχιλλέας Πηλείδης ή Αιακίδης) ήταν ο μεγαλύτερος και ο κεντρικός, αλλά και ο γενναιότερος, ήρωας τηςΙλιάδαςτουΟμήρου.

Ο θυμός/μήνις του Αχιλλέα, αποτελεί το κύριο θέμα του έπους του Ομήρου, Ιλιάδα.

Μετά την επίθεση και την καταστροφή που προκάλεσε ο Αχιλλέας, στο τόπο τηςΒρισηίδας,καθώς και τον θάνατο του άνδρα της, για να την παρηγορήσει ο Πάτροκλος, της υποσχέθηκε να την παντρέψει με τον απαγωγέα της, του οποίου έγινε η ευνοούμενη και αγαπημένη σκλάβα. Αργότερα, όταν η συνέλευση των πολιορκητών στονΤρωικό Πόλεμουποχρέωσε τον Αγαμέμνονα, ύστερα από συμβουλή του μάντη Κάλχα, να επιστρέψει τη σκλάβα του, Χρυσηίδα, στον πατέρα της, ο Αγαμέμνων ζήτησε ως αντάλλαγμα τη Βρισηίδα. Απέστειλε τους αγγελιαφόρους του, τονΤαλθύβιοκαι τονΕυρυβάτη,και πήραν τη Βρισηίδα από τον Αχιλλέα. Μετά από αυτό, ο Αχιλλέας θύμωσε και αρνήθηκε να πολεμήσει. Αυτός ο θυμός («μήνις, θυμός») του Αχιλλέα αποτελεί το θέμα του έπους Ιλιάδα του Ομήρου, όπως γράφουν και οι πρώτοι δύο στίχοι του διάσημου αυτού έργου.

Ετυμολογία[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

Η ετυμολογία είναι αμφίβολη. Σύμφωνα με τον καθηγητή και μεταφραστή της Ιλιάδας Στ. Κακριδή, επρόκειτο για αρχαίο θεό του νερού, εξού και η ινδοευρωπαϊκή ρίζα αχ-, που εξέπεσε στη θέση του ημίθεου στα ομηρικά χρόνια. Κατά μία άλλη άποψη, οἈχιλλεύςστην αρχ. ελλ. ετυμολογία προέρχεται από το «ἄχος» (αρσ.) (θλίψη, πόνος) και το «ἴλλω» (περιπλανιέμαι, τριγυρνώ) δηλαδή «αυτός που τριγυρίζει θλιμμένος». Κατά μια άλλη, πιο πρόσφατη άποψη, μπορεί να προέρχεται και από το «ἄχος» και το «λεώς» (λαός), δηλαδή «αυτός που προκαλεί θλίψη ή και πόνο στο λαό», δηλαδή στους εχθρούς.

Γέννηση[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

Νόμισμα από τηνΚρεμαστή Λάρισαςτου 302-308 π.Χ., με αναπαράσταση του Αχιλλέα

Ο Αχιλλέας ήταν γιος τουΠηλέως(γι' αυτό τον αποκαλούσαν και Πηλείδη), βασιλιάς τωνΜυρμιδόνωνστηΦθία(πιθανόν στη νότια Θεσσαλία, η περιοχή γύρω από ταΦάρσαλα[1]) και τηςΝηρηίδαςΘέτιδος.Ο θεόςΔίαςκαι ο θεόςΠοσειδώναςσυναγωνίστηκαν για το χέρι της μέχρι που ένα μαντείο αποκάλυψε ότι θα γεννούσε ένα γιο καλύτερο και πιο δυνατό από τον πατέρα του, οπότε και πολύ σοφά επέλεξαν να τη δώσουν σε κάποιον άλλο. Σύμφωνα με το μετα-Ομηρικό μύθο, η Θέτις προσπάθησε να κάνει τον Αχιλλέα άτρωτο, βουτώντας τον στανερά της Στύγας,(περιοχή της ΟρεινήςΑιγιάλειας,Αχαΐα), όμως πιάνοντάς τον από τηφτέρνα,τον άφησε τρωτό σ' αυτό το σημείο. (ΔείτεΑχίλλειος πτέρνα). ΟΌμηρος,εν τούτοις, αναφέρει ένα ελαφρύ τραυματισμό του στηνΙλιάδα.Σε μια νεότερη και λιγότερο δημοφιλή εκδοχή, η Θέτιδα άλειφε το αγόρι μεαμβροσίακι έπειτα το έβαζε κάθε βράδυ πάνω από τηφωτιάώστε να κάψει τα θνητά μέρη του κορμιού του. Όταν μιανύχταο Πηλέας είδε τη Θέτιδα να κάνει κάτι τέτοιο τρόμαξε (επειδή νόμιζε ότι ήθελε να σκοτώσει το παιδί) και γι'αυτό γρήγορα πήγε και τράβηξε τον Αχιλλέα από τη φωτιά. Εξοργισμένη, η Θέτιδα εγκατέλειψε πατέρα και γιο και επέστρεψε στηθάλασσα,κοντά στις αδερφές της, τιςΝηρηίδες.Ο Πηλέας τον έδωσε μαζί με τον μικρό φίλο του, τονΠάτροκλοστονκένταυροΧείρωνα,στο όροςΠήλιο,να τον μεγαλώσει.

Ο Αχιλλέας πριν τον Τρωικό Πόλεμο[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

Ο Αχιλλέας στην αυλή του Λυκομήδη[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

Σε μια μετα-Ομηρική (αλλά δημοφιλή) εκδοχή του μύθου, ο μάντηςΚάλχαςδήλωσε ότι οιΈλληνεςδεν θα μπορούσαν να νικήσουν δίχως τη βοήθεια του Αχιλλέα, όμως η μητέρα του, ηΘέτιδα,ήξερε ότι η μοίρα του ήταν να πεθάνει αν πήγαινε στηνΤροία.Έτσι τον έκρυψε στην αυλή τουΛυκομήδηστηΣκύρο,μεταμφιεσμένο σε κορίτσι. Εκεί είχε ένα δεσμό με τηΔηιδάμειαμε αποτέλεσμα ένα γιο, τοΝεοπτόλεμο.Ανακαλύφθηκε, όμως, από τον πανούργοΟδυσσέα,που αφότου έμαθε που κρυβόταν ο Αχιλλέας, έφτασε στη Σκύρο μαζί με τον παιδικό φίλο του Αχιλλέα, τονΠάτροκλοκαι το δάσκαλο του, τον Φοίνικα. Μεταμφιεσμένος σε γυρολόγο μεκοσμήματακαι φορέματα πήγε στο παλάτι του Λυκομήδη και εκεί συνάντησε τον ίδιο, τις κόρες του και τον Αχιλλέα. ΟΟδυσσέαςμε άδεια του Λυκομήδη, άφησε τα κοσμήματα και τα φορέματα μπροστά στις βασιλοπούλες. Όμως ο Οδυσσέας είχε κρύψει και ένασπαθίκάτω από τα φορέματα. Έτσι ενώ οι κοπέλες δοκίμαζαν τα φορέματα ο Αχιλλέας βρήκε το σπαθί το τράβηξε και έτσι ο Οδυσσέας κατάλαβε ποιος είναι. Εναλλακτικά, εντοπίστηκε με τον ήχο μίας σάλπιγγας, όπου αντί να δειλιάσει, άρπαξε έναδόρυώστε να απωθήσει τους εισβολείς. Από εκεί και πέρα χρειάστηκε ελάχιστη πειθώ από τον Οδυσσέα, τον Πάτροκλο και τον Φοίνικα για να αποφασίσει να πάει στην Τροία.

Λογομαχία Αχιλλέα - Οδυσσέα[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

ΟΑγαμέμνοναςπήγε σε ένα μαντείο και ρώτησε εάν η εκστρατεία στηνΤροίαθα είναι επιτυχημένη. Το μαντείο αποκρίθηκε στο ερώτημα του Αγαμέμνονα και του απάντησε ότι εάν δει δύο από τους πιο γενναίουςΑχαιούςβασιλιάδες να λογομαχούν τότε η εκστρατεία θα έχει επιτυχία. Πραγματικά σε ένα δείπνο συζητήθηκε το πώς θα κατακτηθεί η Τροία. Ο Αχιλλέας υποστήριζε ότι η Τροία θα κατακτηθεί με τη δύναμη των χεριών ενώ οΟδυσσέαςυποστήριζε ότι η Τροία θα πέσει με τον δόλο. Ο Αγαμέμνονας γνωρίζοντας για την εκπλήρωση του χρησμού καθώς δεν το είχε πει σε κανέναν, έβλεπε το καβγά χαμογελώντας.

Τήλεφος[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

Όταν οιΈλληνεςσυγκεντρώθηκαν στηνΑυλίδαγια πρώτη φορά, έκαναν θυσίες στουςθεούςκαι έπειτα ξεκίνησαν να πλέουν για τηνΤροία.Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, σταμάτησαν στηΜυσία,η οποία είχε για βασιλιά τονΤήλεφο.Νομίζοντας πως είναι η Τροία, οιΑχαιοίξεσηκώθηκαν για να πολεμήσουν. Στη μάχη που επακολούθησε ο Αχιλλέας πολέμησε γενναία με τονΠάτροκλοκαθώς σκότωναν πολλούς στρατιώτες του Τήλεφου. Αλλά ο ίδιος ο Τήλεφος σκότωσε πολλούς Αχαιούς ανάμεσα τους και τονΘέρσανδρο,τον γιο τουΠολυνείκηο οποίος είχε πάρει μέρος στη δεύτερη πολιορκία τηςΘήβαςμαζί με τους υπόλοιπους Επίγονους. Κατά τη διάρκεια της μάχης, ο Αχιλλέας κυνήγησε τον Τήλεφο. Εκείνος φοβισμένος το έβαλε στα πόδια όμως μπλέχτηκε σε ένα κλήμααμπελιούκαι έπεσε. Έτσι ο Αχιλλέας κατάφερε να τον πληγώσει στον μηρό με ένα κοντάρι που οκένταυροςΧείρωναςτου είχε δώσει. Όμως ακόμα και πληγωμένος ο Τήλεφος κατάφερε να αναγκάσει τους Αχαιούς να αποσυρθούν από τηΜυσία.Κατά τη διάρκεια του γυρισμού, το καράβι του Αχιλλέα όπως και όλων των Αχαιών έπεσε σε θαλασσοταραχή. Έτσι όταν οι Έλληνες ξαναγύρισαν στις πατρίδες τους, ήταν πάρα πολύ ταλαιπωρημένοι. Εν τω μεταξύ η πληγή του Τήλεφου δεν έκλεινε κι έτσι ο Τήλεφος ρώτησε ένα μαντείο του θεούΑπόλλωναστηΛυκίατο οποίο δήλωσε «ο τρώσας και ιάσεται» δηλαδή ότι «αυτός που πλήγωσε θα θεραπεύσει».

Σύμφωνα με αναφορές άλλων περί το χαμένο έργο τουΕυριπίδη,ο Τήλεφος πήγε στηνΑυλίδα,προσποιούμενος το ζητιάνο και ζήτησε από τον Αχιλλέα να του γιατρέψει την πληγή. Ο Αχιλλέας τού αρνήθηκε, ισχυριζόμενος ότι δεν είχε ιατρικές γνώσεις. Εναλλακτικά, ο Τήλεφος κράτησε τονΟρέστηόμηρο σε αντάλλαγμα με τη βοήθεια του Αχιλλέα στη θεραπεία της πληγής. ΟΟδυσσέαςσυμπέρανε πως το δόρυ δημιούργησε την πληγή, άρα το δόρυ θα έπρεπε να τη γιατρέψει. Ξύσματα χαλκού από το δόρυ τοποθετήθηκαν στην πληγή και ο Τήλεφος γιατρεύτηκε. Ο ίδιος μάλιστα από την ευγνωμοσύνη του προς τουςΈλληνες,τους υποσχέθηκε την ουδετερότητά του σε αυτόν τον πόλεμο και ότι θα τους δείξει τον δρόμο προς τηνΤροία.

Δεύτερη συγκέντρωση στην Αυλίδα[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

Όταν οιΈλληνεςξαναποφάσισαν να κάνουν μια εκστρατεία στηνΤροία,συγκεντρώθηκαν πάλι στηνΑυλίδα.Όταν όμως ξεκίνησαν, τα καράβια δεν μπορούσαν να κινηθούν λόγω της άπνοιας που είχε προκαλέσει η θεάΆρτεμις.Η θεά είχε προκαλέσει αυτή την άπνοια γιατί οΑγαμέμνοναςείχε σκοτώσει ένα ωραίοελάφιστο άλσος της Αρτέμιδος χωρίς να το ξέρει και μάλιστα ο ίδιος καυχήθηκε ότι ούτε η θεά Άρτεμις δεν θα σημάδευε τόσο καλά. Ο μάντηςΚάλχαςαποκάλυψε στον Αγαμέμνονα ότι για να εξιλεωθεί η θεά θα πρέπει να θυσιάσει την κόρη του, τηνΙφιγένεια.Ο Αγαμέμνονας με βαριά καρδιά αποφάσισε να θυσιάσει την κόρη του, όμως ο μόνος τρόπος για να καταφέρει να φέρει την Ιφιγένεια χωρίς τον φόβο τηςΚλυταιμνήστραςήταν ο δόλος. ΟΟδυσσέαςκατάφερε να φέρει την Ιφιγένεια με την πρόφαση πως θα παντρευόταν τον Αχιλλέα. Ο Αχιλλέας ο ίδιος δεν ήξερε τίποτα για αυτήν την απόφαση. Πραγματικά, η Κλυταιμνήστρα έρχεται με την Ιφιγένεια στολισμένη μαζί με το νυφικό της έπειτα όμως μαθαίνει από τον Αχιλλέα ότι δεν γίνεται κανέναςγάμος.Η βασίλισσα αγανακτισμένη προσπαθεί να πάρει με το μέρος της τον Αχιλλέα ο οποίος έχει θυμώσει που οι Έλληνες χρησιμοποίησαν το όνομα του χωρίς την άδεια του. Όμως η Ιφιγένεια βλέποντας τόσους άνδρες αποφασισμένους να πεθάνουν για την τιμή τηςΕλλάδας,δέχεται να πεθάνει. Όταν η θυσία είναι έτοιμη, ο Κάλχας παίρνει ένα μαχαίρι για να θυσιάσει την Ιφιγένεια, όμως αμέσως η θεά Άρτεμις παίρνει την Ιφιγένεια και την πηγαίνει στη χώρα των Ταύρων και την κάνει ιέρειά της ενώ ταυτόχρονα αφήνει στη θέση της Ιφιγένειας ένα ελάφι. Έτσι οι Έλληνες μεταξύ τους και ο Αχιλλέας μπορούν να πάνε στην Τροία.

Το ταξίδι και η άφιξη στην Τένεδο[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

Άνιος[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

Ο ελληνικός στόλος αφού φεύγει από τηνΑυλίδα,φτάνει στηΔήλο.Εκεί βρισκόταν οΆνιος,γιος του θεούΑπόλλωναο οποίος ήταν μάντης. Μάλιστα πρόβλεψε ότι ηΤροίαθα κατακτηθεί σε δέκα χρόνια και τους προσέφερε κατοικία για εννέα χρόνια τα οποία ισοδυναμούσαν με τα εννέα άκαρπα χρόνια τουΤρωικού Πολέμου.ΟιΈλληνεςμε πρώτο τον Αχιλλέα αρνήθηκαν και αφού αποχαιρέτησαν τον Άνιο, έφυγαν από τη Δήλο.

Απόβαση στη Τένεδο[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

Ο ελληνικός στρατός λίγο πριν να φτάσει στην Τροία, άραξε στηνΤένεδοστην οποία βασίλευε ο Τένης, ο γιος τουΚύκνου.Ο Τένης ήταν σύμμαχος τωνΤρώωνκαι οιΈλληνεςαποφάσισαν να πλήξουν την Τένεδο. Ο Αχιλλέας μόλις αράζει το πλοίο του, βγαίνει αμέσως έτοιμος για πόλεμο αψηφώντας την εντολή τηςμητέραςτου η οποία ήταν να μην σκοτώνει τους γιους ή τους εγγονούς του θεούΑπόλλωναγιατί μία μέρα θα σκοτωθεί από τον ίδιο τον θεό. Στη μάχη που ακολουθεί ο Αχιλλέας σκοτώνει τον Τένη και η αδελφή του, ηΗμιθέακαταπίνεται από τηγη,λίγο πριν βιαστεί από τον Αχιλλέα.

Λογομαχία Αγαμέμνονος - Αχιλλέως και Αχιλλέως - Οδυσσέως[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

Αφού ηΤένεδοςλεηλατήθηκε και έγινε προπύργιο τωνΕλλήνων,οιΑχαιοίκάνουν ένα μεγάλο συμπόσιο. Σε μία στιγμή όμως ο Αχιλλέας θυμώνει επειδή οΑγαμέμνοναςόταν καλούσε έναν, έναν τους Αχαιούς δεν τον κάλεσε από τους πρώτους έτσι όπως αρμόζει σε γιο θεάς. Οι Αχαιοί με πρώτο τονΟδυσσέαπροσπαθούν να τον ηρεμήσουν χωρίς αποτέλεσμα. Στο τέλος, ηΘέτιςαναγκάζεται να βγει από τη θάλασσα για να συμφιλιώσει τον Αχιλλέα και τον Αγαμέμνονα. Το συμπόσιο συνεχίζεται όμως έπειτα ο Αχιλλέας ξαναμπλέκεται σε τσακωμό αυτή τη φορά με τον Οδυσσέα με θέμα τον τρόπο κατάκτησης της Τροίας ακριβώς όπως την τελευταία φορά.

Άφιξη στην Τροία[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

Άφιξη και μάχη με τον Κύκνο[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

Όταν ο αχαϊκός στόλος έφτασε στηνΤροία,κανένας δεν τολμούσε να βγει από το καράβι του, καθώς η μητέρα του Αχιλλέα, ηΘέτιςείχε πει πως όποιος ακουμπήσει πρώτος το έδαφος της Τροίας, θα σκοτωθεί αμέσως. Η κατάσταση χειροτέρεψε, καθώς μια ομάδα απόΤρώεςμε αρχηγό τονΈκτορα,άρχισε να πετροβολεί τα καράβια τωνΑχαιών.Τη λύση έδωσε οΟδυσσέαςο οποίος βγήκε από το καράβι, πήρε την ασπίδα μαζί του και λίγο πριν ακουμπήσει την τρωική γη, ακούμπησε πάνω στηνασπίδατου ώστε να μη πραγματοποιηθεί ο χρησμός της Θέτιδας. Το ίδιο έκανε και οΠρωτεσίλαοςαλλά κατά λάθος ακούμπησε για λίγο το χώμα και πέθανε αμέσως από το κοντάρι του Έκτορα. Έπειτα από αυτό το γεγονός, οιΑχαιοίευχαριστημένοι για τη λύση του χρησμού ταυτόχρονα όμως και λυπημένοι για τον θάνατο του φίλου τους, βγήκαν έξω και η μάχη άρχισε. Κατά τη διάρκεια της μάχης, ο Αχιλλέας μονομάχησε με τονΚύκνοπου είχε την ικανότητα να μην τον πληγώνει κανένα χάλκινο όπλο. Έτσι με δυσκολία, ο Αχιλλέας τον νίκησε, ρίχνοντας του μια μεγάλη πέτρα στο κεφάλι του. Η μάχη αυτή ήταν τόσο σφοδρή έτσι που όταν ανέφεραν τις επιτυχίες του Αχιλλέα, ανέφεραν τη μάχη του με τον Κύκνο μαζί με τις μάχες του με τον Έκτορα και τονΜέμνονα.

Πρεσβεία στους Τρώες[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

Έπειτα τη μονομαχία του Αχιλλέα και του Κύκνου, οιΤρώεςαπό τον φόβο τους μπήκαν μέσα στη πόλη τους φοβισμένοι. Εν τω μεταξύ οιΑχαιοίδιαλέγουν αρχηγούς για τη πρεσβεία που θέλουν να στείλουν στους Τρώες. Ο Αχιλλέας αρνείται να γίνει μέρος της πρεσβείας και έτσι οΟδυσσέαςκαι οΜενέλαοςπηγαίνουν στηνΤροίαχωρίς εκείνον.

Ο Αχιλλέας στα εννέα πρώτα χρόνια του Τρωικού Πολέμου[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

Ο Αχιλλέας επιδένει το τραύμα τουΠάτροκλου(ΕρυθρόμορφηΚύλιξτου 500 π.Χ.,Άλτες Μουζέουμ,
Βερολίνο
)

Η συνάντηση του Αχιλλέως και της Ωραίας Ελένης[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

Έτσι όπως λέγεται κατά τη διάρκεια τουπολέμου,ο Αχιλλέας αναρωτιόταν για ποια πολεμούσε καθώς ποτέ δεν είχε γνωρίσει τηνΩραία Ελένη.Αυτό το αίτημα το εκπλήρωσε ηΘέτιςμε τη βοήθεια της θεάςΑφροδίτης.Κατά τη διάρκεια μιας νύχτας, η θεά Αφροδίτη έβγαλε την Ωραία Ελένη από την αγκαλιά τουΠάρηκαι την οδήγησε στον Αχιλλέα. Κι οι δύο συζήτησαν αλλά η πηγή που αναφέρει το περιστατικό (δηλαδή ταΚύπρια Έπη) δεν έχουν σωθεί ολόκληρα.

Οι εκστρατείες του Αχιλλέα[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

Οι Έλληνες πολιορκούσαν την Τροία επί δέκα χρόνια. Οι περισσότερες πληροφορίες που διασώζονται αφορούν το τελευταίο έτος του πολέμου, με αποτέλεσμα για τα εννέα πρώτα χρόνια να διαθέτουμε λιγότερα στοιχεία. Μετά την αρχική αποβίβαση και την εδραίωσή τους στην παράκτια ζώνη της Τρωάδας, άρχισαν να λεηλατούν την ύπαιθρο, να κατακτούν τις παρακείμενες στην Τροία σύμμαχές της πόλεις, ακόμη και να λεηλατούν τις απέναντι θρακικές ακτές. Η Τροία δεν είχε δεχτεί κάποια συνδυασμένη μαζική πολιορκία ως και το ένατο έτος των επιχειρήσεων και η επικοινωνία της με τη μικρασιατική ενδοχώρα συνεχίζονταν ανενόχλητα. Από την πλευρά τους οι Έλληνες δέχονταν σημαντικές στρατιωτικές ενισχύσεις ακόμη και πριν το τέλος του πολέμου. Παρόλα αυτά δεν κατάφεραν να διεισδύσουν στην ενδοχώρα και να περικυκλώσουν τους Τρώες, οι οποίοι διατηρούσαν επαφές ακόμη και με τους συμμάχους τους στην ευρωπαϊκή ακτή.

Ο Αχιλλέας ήταν ο πιο ενεργός ήρωας των Αχαιών. Σύμφωνα με τον Όμηρο κατέλαβε 11 πόλεις και 12 νησιά. Σύμφωνα με τον Απολλόδωρο λεηλάτησε τη χώρα του Αινεία, στην περιοχή της Τρωάδας και έκλεψε τα κοπάδια του. Επίσης κατέλαβε τη Λυρνησσό, την Πηδασσό, τη Λέσβο, την Κολοφώνα, τις Κλαζομενές και πολλές άλλες γειτονικές πόλεις.

Ανάμεσα στα λάφυρα από τις λεηλασίες ήταν και οι ιέρειες Βρισηίδα, από τη Λυρνησσό και η Χρυσηίδα, από τις Ιπποπλάκιες Θήβες, η οποία προσφέρθηκε στον Αγαμέμνονα. Ο Αχιλλέας αιχμαλώτισε και τον Λυκάονα, έναν από τους γιους του Πριάμου. Ο Πάτροκλος τον πούλησε αργότερα ως σκλάβο στη Λήμνο, όμως τον αγόρασε ο Αιτίωνας από την Ίμβρο και επανήλθε στην Τροία. Τον σκότωσε τελικά ο Αχιλλέας 12 ημέρες μετά το θάνατο του Πάτροκλου.

Θάνατος τουΤρωίλου[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

Η πολιορκία τηςΤροίαςδεν ήταν τόσο στενή και έτσι οιΤρώεςμπορούσαν να βγαίνουν από τη πόλη τους για βοσκή και άλλες σημαντικές για τους Τρώες δουλειές. Έτσι μια μέρα ηΠολυξένηκαι ο αδελφός της οΤρωίλοςπου ήταν 18 χρονών βγήκαν από την Τροία για να πάρουννερό.Ο Τρωίλος ήταν καβάλα σε έναάλογοενώ ηΠολυξένηείχε μια στάμνα μαζί της. Δυστυχώς για τα αδέλφια, ο Αχιλλέας είχε στήσει ενέδρα στη πηγή γιατί ένας χρησμός έλεγε ότι εάν ο Τρωίλος γινόταν 19 χρονών, τότε η Τροία θα έμενε απόρθητη. Καθώς η Πολυξένη γέμιζε τη στάμνα της, ο Αχιλλέας ορμά. Φοβισμένη φεύγει αλλά ξεχνάει τον αδελφό της, τον Τρωίλο ο οποίος τρέχει με το άλογο. Αλλά ο Αχιλλέας τον φτάνει, τον πιάνει και τον σκοτώνει στον ναό του ΘυμβραίουΑπόλλωνα.

Η ανταρσία των Αχαιών[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

Κατά τον ένατο χρόνο του πολέμου οιΑχαιοίστρατιώτες επαναστάτησαν. Ο λόγος της ανταρσίας ήταν η κόπωση που υπέστησαν σε αυτά τα εννέα χρόνια και η έλλειψη τροφής. Με μεγάλη δυσκολία οΑγαμέμνοναςκαι ο Αχιλλέας υπενθύμισαν το χρέος τους ενώ οΠαλαμήδηςπήγε στηΔήλογια να φέρει τιςΟινότροπες.

2η Λογομαχία Αγαμέμνονος - Αχιλλέως[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με τηνΙλιάδαΧρύσης,ιερέας του Απόλλωνα και πατέρας τηςΧρυσηίδας,προσήλθε στον Αγαμέμνονα και ζήτησε την απελευθέρωση της κόρης του. Όμως ο Αγαμέμνονας ήταν ανυποχώρητος και προσέβαλε βάναυσα τον ιερέα, ο οποίος προσευχήθηκε στον Απόλλωνα να πάρει εκδίκηση για την απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά (ύβρις). Ο Απόλλωνας ανταποκρίθηκε και τιμώρησε με εξοντωτικό λοιμό τον αχαϊκό στρατό. Είναι χαρακτηριστικό της επικής ποίησης ότι οι Ολύμπιοι Θεοί τάσσονται με το ένα ή με το άλλο στρατόπεδο και κάποιοι μάλιστα (Αθηνά, Αφροδίτη, Άρης) παίρνουν μέρος κ’ οι ίδιοι στις μάχες. Τελικά, ο Αγαμέμνονας, για να απαλλαγεί από αυτή τη συμφορά αναγκάστηκε να επιστρέψει τη Χρυσηίδα στον πατέρα της. Για να καλυφθεί το κενό που δημιουργήθηκε απαίτησε και πήρε τηΒρισηίδατου Αχιλλέα. Ο Αχιλλέας, το θεώρησε μεγάλη ατίμωση και αρνήθηκε να συνεχίσει να μάχεται. Η οργή του (μήνις) ήταν τόσο μεγάλη που παρακάλεσε τη μητέρα τουΘέτιδανα μεσολαβήσει στον Δία για να προσφέρει συνεχείς επιτυχίες στους εχθρούς του Τρώες στις πολεμικές επιχειρήσεις. Καθώς η παλίρροια του πολέμου στρέφεται εναντίον των Αχαιών, οΠάτροκλοςπείθει τον Αχιλλέα να τον αφήσει να οδηγήσει τον στρατό των Μυρμιδόνων σε μάχη φορώντας την πανοπλία του Αχιλλέα, ώστε να νομίζουν οιΤρώεςπως είναι ο ίδιος ο Αχιλλέας. Ο Πάτροκλος καταφέρνει να απωθήσει τις δυνάμεις των Τρώων, αλλά σκοτώνεται στη μάχη από τονΈκτορα.Τα νέα του θανάτου του Πάτροκλου φτάνουν στον Αχιλλέα μέσω τουΑντίλοχου,και τον ρίχνουν σε βαθιά θλίψη. Ο πρώην απρόσβλητος και άθραυστος Αχιλλέας λυγίζει από πένθος, αλείβοντας το πρόσωπό του με τέφρα και επιβάλλοντας στο σώμα του νηστεία. Η οργή που ακολουθεί τον θάνατο του Πάτροκλου γίνεται το κύριο κίνητρο για τον Αχιλλέα να επιστρέψει στο πεδίο της μάχης. Επιστρέφει στη μάχη με μοναδικό σκοπό να εκδικηθεί τον θάνατο του αγαπητού του φίλου με τη δολοφονία του Έκτορα, παρά την προειδοποίηση της μητέρας του Θέτιδος, ότι αυτό θα του κοστίσει τη ζωή. Μετά από τη θριαμβευτική νίκη του έναντι του Έκτορα, ο Αχιλλέας σέρνει το νεκρό σώμα γύρω από τα τείχη της Τροίας δεμένο πίσω από το άρμα του, πανηγυρίζοντας υβριστικά τη νίκη του.

Θάνατος του Αχιλλέα/Πολεμιστή της Τροίας[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

Αχιλλέας ΘνήσκωνστοΑχίλλειομέγαρο στηνΚέρκυρα

Οι θεοί βλέποντας ότι ο Αχιλλέας είχε σκοτώσει τόσους πολλούς, όρισαν ότι ήρθε η ώρα να πεθάνει, έτσι ένα δηλητηριώδες βέλος τουΠάρηκατευθυνόμενο από τον θεόΑπόλλωνατον πέτυχε στηνπτέρνα,το μόνο τρωτό του σημείο και τον σκότωσε. Κατά μία άλλη εκδοχή, ο Αχιλλέας έπεσε βαθιά ερωτευμένος με μια από τις Τρωικές πριγκίπισσες, τηνΠολυξένηκαι έτσι ζητάει από τονΠρίαμοτο χέρι της σε γάμο. Ο Πρίαμος είναι πρόθυμος να το δώσει, επειδή έτσι θα σήμαινε το τέλος του πολέμου και θα κέρδιζε μια συμμαχία με τον μεγαλύτερο πολεμιστή του κόσμου. Όμως, ενώ ο Πρίαμος επιβλέπει τον ιδιωτικό γάμο της Πολυξένης και του Αχιλλέα, ο Πάρις, που θα έπρεπε να εγκαταλείψει τηνΕλένηαν ο Αχιλλέας παντρευτεί την αδελφή του, κρύβεται στους θάμνους και πετυχαίνει τον Αχιλλέα με θεϊκό βέλος, σκοτώνοντάς τον. Και οι δύο εκδοχές συμφωνούν ότι ο δολοφόνος του ενήργησε ύπουλα και χωρίς αξιοπρέπεια, λόγω της κοινής αντίληψης ότι ο Πάρις ήταν δειλός και όχι αντάξιος με τον αδερφό του,Έκτορα.Έτσι, δεν του αποδίδουν τιμές και θεωρείται ότι ο Αχιλλέας παρέμεινε αήττητος στο πεδίο της μάχης. Μετά τον θάνατο του, οιΑχαιοίανέμειξαν τα οστά του με αυτά τουΠάτροκλουκαι διοργάνωσαν επικήδειους αγώνες. Μετά τον θάνατο του πηγές αναφέρουν ότι, βρέθηκε παντρεμένος με την Ιφιγένεια στηΝήσο Λευκή.Ο Όμηρος στηνΟδύσσειαπεριγράφει επίσης τη συνάντηση του Αχιλλέα και του Πατρόκλου στονΆδη.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

  1. Roller, Duane W. (11 Ιανουαρίου 2018).A Historical and Topographical Guide to the Geography of Strabo.Cambridge University Press. σελ. 675.ISBN978-1-316-85070-1.
  2. Kiriakou, Evangelos.«Βιώσιμη Ανάπτυξη».Municipality of Aigialeia.

Πηγές[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

  • Gary B. Holland (1993).«Berkeley Linguistics Department - The name of Achilles:a revised etymology»(PDF).(Αγγλικά)
  • Lorenzo Rocci (1956).Vocabolario Greco-Italiano.Società Ed. Dante Alighieri srl. σελ. 6.(Ιταλικά)
  • Ιωάννης Κακριδής (2014).Ελληνική Μυθολογία, Τεύχος 5:Τρωικός Πόλεμος.Εκδοτική Αθηνών. σελίδες 22 – 160.(Ελληνικά)
  • Βασίλειος Μανδηλαράς (1992) Παυσανία, Ελλάδος Περιήγησις, Αχαϊκά, Εκδόσεις Κάκτος