Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δεινόσαυροι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δεινόσαυροι
Χρονικό πλαίσιο απολιθωμάτων:

Ύστερο ΤριαδικόΙουράσια περίοδος-Ύστερο Κρητιδικό,231.4–65.5Ma
Η απόγονη ταξινομική βαθμίδα τωνπτηνώνεπιβιώνει στο παρόν.

Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα(Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά(Chordata)
Ομοταξία: Σαυρόψιδα(Sauropsida)
Υπερτάξη: Δεινοσαύρια(Dinosauria)
Τάξηκαι ενδόταξη

Οιδεινόσαυροιήτανσπονδυλωτάζώαπου κυριάρχησαν στο γήινοοικοσύστημαγια περίπου 165 εκατομμύρια χρόνια. Πρωτοεμφανίστηκαν στηΓηπριν 230 εκατομμύρια χρόνια. Στο τέλος τηςΚρητιδικής περιόδουπριν 65 εκατομμύρια χρόνια, οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν, γεγονός που σήμανε το τέλος της κυριαρχίας τους στον πλανήτη. Τα σημερινάπτηνάείναι άμεσοι απόγονοι τωνθηριόποδωνδεινοσαύρων, και κατά συνέπεια θεωρούνται ως η μόνη ομάδα δεινοσαύρων που επέζησε.

Από τότε που ανακαλύφθηκε ο πρώτος δεινόσαυρος, τον 19ο αιώνα,απολιθωμένοισκελετοίδεινοσαύρων έχουν γίνει σημαντικό θέαμα σεμουσείαόλου του κόσμου, ενώ συνολικά οιπαλαιοντολόγοιέχουν ανακαλύψει περισσότερα από 500 διαφορετικά γένη δεινοσαύρων. Οι δεινόσαυροι έχουν γίνει μέρος του παγκόσμιου πολιτισμού και παραμένουν σταθερά δημοφιλείς, ειδικά στα παιδιά. Έχουν εμφανιστεί σε μυθιστορήματα, σεκινούμενα σχέδια,σε ταινίες όπως τοΤζουράσικ Παρκκαι σεκόμικ,ενώ οι νέες ανακαλύψεις σχετικά με δεινόσαυρους καλύπτονται τακτικά από ταΜΜΕ.

Ο όροςδεινόσαυρος(αγγλικά:dinosaur, από τοελληνικό:«φοβερή σαύρα», όρος που έχει καθιερωθεί διεθνώς) χρησιμοποιείται μερικές φορές ανεπίσημα για να περιγράψει άλλαπροϊστορικάερπετά,όπως τονπελικόσαυροδιμετρόδοντα,τονπτερόσαυροκαι τον υδρόβιοιχθυόσαυρο,τουςπλησιόσαυρουςκαι τουςμοσάσαυρους,αν και πρακτικά κανένας από αυτούς δεν ήταν δεινόσαυρος.

Τι ήταν οι δεινόσαυροι

[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

Η τάξη των δεινοσαύρων πήρε το όνομά της επίσημα από τον ΆγγλοπαλαιοντολόγοΡίτσαρντ Όουεντο1842σαν μία «ευδιάκριτη φυλή ή υποομάδα των σαυροειδώνερπετών». Ο όρος προέρχεται από τιςελληνικέςλέξειςδεινόςκαισαύρα,δηλαδή οι «φοβερές σαύρες».

Σήμερα, με βάση τηφυλογενετική,ως δεινόσαυροι ορίζονται ως μία ομάδα που αποτελείται από τοντρικεράτοπα,ταπτηνά,τους πιο πρόσφατους κοινούς τους προγόνους και όλους τους απογόνους.[1]Ένας άλλος ορισμός είναι πως στους δεινοσαύρους ανήκουν οι πιο πρόσφατοι κοινοί απόγονοι τουιγουανόδοντακαι τουμεγαλόσαυρου.Άρα και από τους δύο ορισμούς συνάγεται το συμπέρασμα ότιΔεινοσαύρια = Ορνιθίσχια + Σαυρίσχια,που συμπεριλαμβάνει ταθηριόποδα(δίποδα σαρκοφάγα, πτηνά),αγκυλόσαυρους,ορνιθόποδακαι τασαυροποδόμορφα.

Οι δεινόσαυροι ήταν εξαιρετικά πολυποίκιλοι. Αυτή η ποικιλία συνίσταται στο γεγονός ότι έχουν ανακαλυφθεί 500 γένη δεινοσαύρων, με τον αριθμό αυτών που αναμένεται να ανακαλυφθούν στα πετρώματα να είναι περίπου 1.850 γένη[2]και τον συνολικό αριθμό γενών να είναι 3400.[3]Μέχρι το Σεπτέμβριο του 2008 είχαν αναγνωριστεί 1050 διαφοετικά είδη.[4]Υπήρχανχορτοφάγοι,σαρκοφάγοικαι λίγοι παμφάγοι. Κάποιοι δεινόσαυροι ήτανδίποδοι,ενώ άλλοιτετράποδοι,και άλλοι, όπως οαμμόσαυροςκαι οιγουανόδοντας,αν και τετράποδοι κατά βάση, μπορούσαν να περπατήσουν εύκολα στα δύο πόδια σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Ανεξάρτητα από τον τύπο σώματος, σχεδόν όλοι οι γνωστοί δεινόσαυροι προσαρμόστηκαν ικανοποιητικά κυρίως σεχερσαίους,αλλά και σευδρόβιουςβιότοπους.

Ομοιότητες μεταξύ δεινοσαύρων

[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

Όλοι οι δεινόσαυροι που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι τώρα μοιράζονται ορισμένες τροποποιήσεις στον προγονικό τουςαρχοσαυρικό σκελετό.Αν και μερικές μεταγενέστερες ομάδες δεινοσαύρων είχαν περαιτέρω τροποποιημένες εκδόσεις αυτών των γνωρισμάτων, θεωρούνται χαρακτηριστικά μεταξύ των δεινοσαύρων. Οι πρώτοι δεινόσαυροι τα είχαν και τα μετέφεραν σε όλους τους απογόνους τους. Τέτοιες κοινές δομές σε μια ταξινομική ομάδα καλούνταισυναπομορφίες.

Στις δεινοσαυρικές συναπομορφίες περιλαμβάνονται τα μειωμένα τέταρτα και πέμπτα δάχτυλα των manus (χεριών), μειωμένος αριθμός δακτύλων των pes (ποδιών) σε τρία κύρια δάχτυλα, έναιερό οστό- η περιοχή τηςσπονδυλικής στήληςμε την οποία ηλεκάνησυνδέεται - που αποτελείται από τρεις ή περισσότερουςσπονδύλουςκαι έναν ανοικτό ή διάτρητο υποδοχέα ισχίων, έχοντας μια οπή στο μέσο, στην οποία αρθρώνεται η κεφαλή τουμηριαίου οστού.Οι δεινόσαυροι είναι μοναδικοί μεταξύ όλων των τετράποδων στην κατοχή αυτής της διάτρητηςκοτύλης.

Άλλα κοινά ανατομικά χαρακτηριστικά

[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

Οι επιστήμονες γενικά συμφωνούν ότι ποικίλα άλλαανατομικάχαρακτηριστικά γνωρίσματα μοιράζονταν μεταξύ των περισσότερων δεινοσαύρων. Αυτά περιλαμβάνουν μπροστινάάκρακοντύτερα και ελαφρύτερα από τα οπίσθια άκρα, έναν ασυνήθιστο δευτεροβάθμιοουρανίσκο,που επέτρεπε στους δεινόσαυρους να τρώνε και νααναπνέουνταυτόχρονα, έναν σχετικά ευθύμηρόμε κατευθυνόμενο μηριαία κεφαλή, δύο ζεύγη οπών στη κροταφική περιοχή τουκρανίου(δηλαδή ένα διάψιδο κρανίο), οπίσθιος-υπόδειξη τωναγκώνωνστα μπροστινά άκρα και μπροστινά τείνονταγόναταστα οπίσθια άκρα.

Η κοινή ρύθμιση των ισχίων που περιγράφηκε πιο πάνω επέτρεπε την κάθετη θέση, στην οποία τα οπίσθια άκρα τοποθετούνταν άμεσα κάτω από το σώμα ή ήταν «κρεμαστά». Αυτή η θέση είναι όπως αυτή των περισσότερωνθηλαστικώνσήμερα, αλλά αντίθετη από αυτή άλλωνερπετών,τα οποία επιτρέπουν λιγότερο κάθετη στάση και τα άκρα εξέχουν προς τα έξω. Η κάθετη δράση των άκρων στους δεινόσαυρους επέτρεψε την αποδοτικότερη και γρηγορότερη μετακίνηση, έναντι της πιο αδέξιας και πιο αργής μετακίνησης άλλων «ξαπλωμένων» ερπετών. Επέτρεψε επίσης σε πολλούς τύπους δεινοσαύρων να γίνουν δίποδοι.

Ενώ τα στοιχεία είναι ελλιπή, είναι σαφές ότι, ως ομάδα, οι δεινόσαυροι ήταν μεγαλόσωμοι. Ακόμη και για τα πρότυπα των δεινοσαύρων, οσαυρόπουςήταν γιγαντιαίος. Επί μεγάλο χρονικό διάστημα της εποχής των δεινοσαύρων, τα μικρότερα σαυρόποδα ήταν μεγαλύτερα από οτιδήποτε άλλο στον βιότοπό τους, και ο μεγαλύτερος ήταν, σε μέγεθος, πιο ογκώδης από οτιδήποτε άλλο έχει περπατήσει ποτέ στηΓη.Γιγαντιαία προϊστορικά θηλαστικά όπως τοινδρικοθήριοκαι τοκολομβιανό μαμούθεπισκιάστηκαν από τον γιγαντιαίο σαυρόποδα, και μόνο ελάχιστα σύγχροναυδρόβια ζώατους πλησιάζουν σε μέγεθος - κυρίως ηγαλάζια φάλαινα,η οποία φθάνει μέχρι τα 190.000 κιλά (209 τόνοι) και 33,5 μ. σε μήκος. Ο μεγαλύτερος δεινόσαυρος στα χρονικά ήταν οβραχιόσαυρος,με 40 μέτρα μήκος και 100 τόνους βάρος.

Οι περισσότεροι δεινόσαυροι, εντούτοις, ήταν πολύ μικρότεροι από τους γιγαντιαίους σαυρόποδες. Τα τρέχοντα στοιχεία προτείνουν ότι το μέσο μέγεθος των δεινοσαύρων ποίκιλλε μέσω τηςΤριαδικής,αρχών τηςΙουράσιας,τελών της Ιουράσιας καιΚρητιδικής περιόδου.Σύμφωνα με τον παλαιοντολόγοΜπιλ Έρικσον,η εκτίμηση του μέσου βάρους των δεινοσαύρων κυμαίνεται από 500 κιλά έως 5 μετρικούς τόνους. Μία πρόσφατη μελέτη 63 γενών δεινοσαύρων έδωσε ως μέσο βάρος άνω των 850 κιλών - συγκρίσιμο με το βάρος μιαςσταχτιάς αρκούδας- και ένα μεσαίο βάρος σχεδόν 2 τόνων ή σχεδόν τόσο όσο και μιαςκαμηλοπάρδαλης.Αυτό αντιπαραβάλλεται αισθητά με το μέγεθος των σύγχρονων θηλαστικών. Κατά μέσον όρο, τα θηλαστικά ζυγίζουν μόνο 863 γραμμάρια, δηλαδή όσο και ένα μεγάλοτρωκτικό.Εξαίρεση αποτελεί το είδος ρεπενόμαμος ο γιγάντιος, με βάρος μέχρι 14 κιλά, που απ' ό,τι φαίνεται, τρεφόταν με μικρούς δεινόσαυρους. Ο μικρότερος δεινόσαυρος ήταν μεγαλύτερος από τα δύο τρίτα όλων των σημερινών θηλαστικών. Η πλειοψηφία των δεινοσαύρων ήταν μεγαλύτερη από όλα εκτός από το 2% των θηλαστικών εν ζωή.

Οι ερμηνείες τηςσυμπεριφοράςτων δεινοσαύρων είναι γενικά βασισμένες στη στάση που βρέθηκαν τααπολιθώματατους στονβιότοποπου ζούσαν, σεπροσομοιώσειςυπολογιστώνγια τηνεμβιομηχανικήτους και των συγκρίσεων με τα σύγχροναζώασε παρόμοιες περιβαλλοντικές συνθήκες. Υπό αυτήν τη μορφή, η τρέχουσα κατανόηση της συμπεριφοράς των δεινοσαύρων στηρίζεται σε υποθέσεις, και θα παραμείνει πιθανώς αμφισβητούμενη για το εγγύς μέλλον. Εντούτοις, υπάρχει γενική συμφωνία ότι μερικές συμπεριφορές που είναι κοινές στουςκροκόδειλουςκαι ταπουλιά(τους πιο στενούς ζωντανούς συγγενείς των δεινοσαύρων), είναι επίσης κοινές μεταξύ των δεινοσαύρων.

Τα πρώτα άμεσα στοιχεία της συμπεριφοράς περίβοσκής,ήταν η ανακάλυψη το187831 δεινοσαύρων τύπουιγουανόδονταπου χάθηκαν μαζί σε ένα βαθύ, πλημμυρισμένοφαράγγιστοΜπέρνισσαρττουΒελγίου.[5]Παρόμοιοι μαζικοί θάνατοι καιίχνηυποδεικνύουν ότι η συμπεριφορά τωνκοπαδιώνήταν κοινή σε πολλά είδη δεινοσαύρων. Τα ίχνη των εκατοντάδων ή ακόμα και χιλιάδων χορτοφάγων δείχνουν ότι οιχανροσαυρίδεςμπορεί να μετακινούνταν σε μεγάλα κοπάδια, όπως ο αμερικανικόςβίσοναςή η αφρικανικήαντιλόπη.Χνάρια σαυρόποδων δείχνουν ότι αυτά τα ζώα ταξίδευαν κατά ομάδες που αποτελούνται από διάφορα διαφορετικά είδη, τουλάχιστον στηνΟξφόρδητης Αγγλίας[6]και άλλα κρατούσαν τα μικρά τους στη μέση του κοπαδιού για προστασία σύμφωνα με τα χνάρια που βρέθηκαν στοαγρόκτηματου Ντάβενπορτ στοΤέξας.Οι δεινόσαυροι μπορεί να συναθροίζονταν σεκοπάδιαγια προστασία, για μεταναστευτικούς λόγους ή για να παρέχουν προστασία στα μικρά τους.

Η ανακάλυψη τουΤζακ Χόρνερτο1978μιαςμαιασαύρας(«καλής μητέρας») δεινόσαυρου που είχε τη φωλιά της στηΜοντάναέδειξε ότι ηγονική φροντίδασυνεχίζονταν πολύ μετά από τηγέννησημεταξύ τωνορνιθόποδων.[7]Υπάρχουν, επίσης, στοιχεία ότι άλλοι δεινόσαυροι τηςκρητιδικής περιόδου,όπως οπαταγονικόςσαυρόποδαςσαλτόσαυρος(ανακάλυψη του1997), είχαν παρόμοιες συμπεριφορές και ότι τα ζώα συναθροίζονταν στις τεράστιες αποικίες όπως εκείνες τωνπιγκουίνων.Ο μογγολικόςμανιράπτοραςοβιράπτοραςανακαλύφθηκε σε θέσηεπώασηςπαρόμοια με των σημερινώνκοτόπουλωντο1993,το οποίο μπορεί να σημαίνει ότι ήταν καλυμμένος με ένα στρώμαμόνωσηςφτερώνπου κρατούσε τααυγάζεστά.[8]Ίχνη έχουν επίσης επιβεβαιώσει τη γονική συμπεριφορά μεταξύ των σαυρόποδων και ορνιθόποδων από το νησίΣκάιστη βορειοδυτικήΣκωτία.[9]Αυγά καιφωλιέςέχουν βρεθεί για τις περισσότερες σημαντικές ομάδες δεινοσαύρων, και φαίνεται πιθανό ότι οι δεινόσαυροι επικοινωνούσαν με τα μικρά τους κατά τρόπο παρόμοιο με τα σύγχρονα πτηνά και τους κροκοδείλους.

Τα λοφία και τα διακοσμητικά στοιχεία μερικών δεινοσαύρων, όπως τωνμαργκινοσεφάλων,θερόποδωνκαι τωνλαμπεοσαυρίνων,μπορεί να ήταν πάρα πολύ εύθραυστα για να χρησιμοποιηθούν για την ενεργό άμυνα, οπότε είναι πιθανό να χρησιμοποιούνταν για τις σεξουαλικές ή επιθετικές επιδείξεις, αν και λίγα είναι γνωστά για τοζευγάρωμακαι την υπεράσπιση «προσωπικού» εδάφους των δεινοσαύρων.[10]Η φύση τηςεπικοινωνίαςτων δεινοσαύρων παραμένει επίσης αινιγματική και είναι ένας ενεργός τομέας της έρευνας. Παραδείγματος χάριν, τα πρόσφατα στοιχεία προτείνουν ότι τα κοίλα λοφία των λαμπεοσαυρίνων μπορεί να λειτουργούσαν σαν αίθουσες αντήχησης για ένα ευρύ φάσμα ήχων-φωνών.

Από την σκοπιά της συμπεριφοράς, ένα από τα πολυτιμότερα απολιθώματα δεινοσαύρων ανακαλύφθηκε στη έρημοΓκόμπιτο1971.Περιελάμβανε ένανβελοσιράπτοραεπιτιθέμενο σε έναπρωτοκεράπτορα,[11]αποδεικνύοντας ότι οι δεινόσαυροι πράγματι επιτίθονταν και έτρωγαν ο ένας στον άλλο.[11]Ενώ ηκανιβαλιστικήσυμπεριφορά μεταξύ των θεροπόδων δεν είναι καμία έκπληξη, αυτό επίσης επιβεβαιώθηκε από σημάδιαδοντιώνστηΜαδαγασκάρητο2003.[12]

Φαίνεται να υπήρχαν λίγοιαναρριχώμενοιδεινόσαυροι. Αυτό είναι κάπως εκπληκτικό, όταν συγκρίνεται με την πιο πρόσφατη διάδοση τωνμαστοφόρωνστηνκαινοζωική περίοδο,η οποία περιελάμβανε πολλά είδη αυτών των τύπων. Ως προς τον τρόπο με τον οποίο τα ζώα κινούνταν, η επιστήμη τηςεμβιομηχανικήςέχει παράσχει αρκετές διευκρινίσεις επί του θέματος. Παραδείγματος χάριν, οι μελέτες των δυνάμεων που ασκούνται από τουςμύεςκαι τη βαρύτητα της σκελετικής δομής των δεινοσαύρων δείχνουν πόσο γρήγορα οι δεινόσαυροι θα μπορούσαν να τρέξουν, εάν οδιπλόδοκοςθα μπορούσε να δημιουργήσειηχητικές εκρήξειςμέσω απότομων κτυπημάτων της ουράς του,[13]εάν ο γιγαντιαίοιθερόποδεςέπρεπε να επιβραδύνουν, όταν ορμούσαν για τροφή, ώστε να αποφύγουν τους μοιραίους τραυματισμούς και εάν οισαυρόποδεςμπορούσαν να επιπλέουν στο νερό.[14]

Η εξέλιξη των δεινοσαύρων

[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

Οι δεινόσαυροι αποτελούν απόκλιση από τους προγόνους τουςαρχόσαυρους,που έγινε 230 εκατομμύρια έτη περίπου πριν, κατά τη διάρκεια του μέσου με τέλους τηςτριαδικής περιόδου,κατά προσέγγιση 20 εκατομμύρια έτη αφότου τοπερμικο-Τριασσικό γεγονόςεξάλειψε κατ' εκτίμηση 95 τοις εκατό όλης της ζωής στηΓη.Ραδιοχρονολόγησητων απολιθωμάτων από πρόωρα είδηΗωραπτόρωνκαθιερώνουν την παρουσία τους στααπολιθώματα.Παλαιοντολόγοι θεωρούν ότι ο Εοράπτορας μπορεί να είναι ο κοινόςπρόγονοςόλων των δεινοσαύρων. Εάν αυτό ισχύει, τα γνωρίσματά του υποδεικνύουν ότι οι πρώτοι δεινόσαυροι πρέπει να ήταν μικροί και δίποδοι κυνηγοί.

Επίσης, μεταξύ των πρώτων δεινοσαύρων ήταν ο πρωτόγονοςΛαγόσουχοςΣαλτόποδας,που ήταν μόλις μεγαλύτερος από ένα ανθρώπινο χέρι, εμφανίστηκε ελαφρώς αργότερα. Οι πρώτοι πρωτόγονοι δεινόσαυροι διαφοροποιήθηκαν γρήγορα μέσω του υπολοίπου της τριαδικής περιόδου. Τα είδη των δεινοσαύρων εξέλιξαν γρήγορα εξειδικευμένα χαρακτηριστικά γνωρίσματα και μια σειρά μεγεθών που μπορούσαν να εκμεταλλευτούν σχεδόν κάθε επίγειο βιότοπο. Κατά τη διάρκεια της περιόδου υπεροχής των δεινοσαύρων, που κάλυψε τις μετέπειτα Ιουράσια καικρητιδική περίοδο,σχεδόν κάθε γνωστό ζώο εδάφους μεγαλύτερο από 1 μέτρο στο μήκος, ήταν δεινόσαυρος.

Το γεγονός της εξάλειψής τους, που συνέβη το κρητιδικό - τριτογενές, πριν περίπου 65 εκατομμύρια έτη, στο τέλος της κρητιδικής περιόδου, προκάλεσε την εξάλειψη όλων των ειδών δεινοσαύρων εκτός από το είδος που είχε εξελίξει ήδη τα πρώτα πτηνά. Άλλα διάψιδα είδη, σχετικά με τους δεινόσαυρους, επίσης επέζησαν του γεγονότος. Τα αίτια της εξαφάνισης των δεινοσαύρων παραμένουν ακόμη αδιευκρίνιστα.

Οι δεινόσαυροι (συμπεριλαμβανομένων των πτηνών) είναι αρχόσαυροι, όπως τα σύγχρονα κροκοδείλια. Τα διάψιδακρανίατους έχουν δύο ανοίγματα, που ονομάζονται κροταφικά ανοίγματα, και βρίσκονται εκεί όπου οι μύες συνδέουν τοσαγόνι,και ένα πρόσθετο άνοιγμα μπροστά από τα μάτια. Ανατομικά, οι δεινόσαυροι έχουν πολλά άλλα χαρακτηριστικά των αρχόσαυρων, συμπεριλαμβανομένων τωνδοντιώνπου αναπτύσσονται όχι ως άμεση προέκταση των γνάθων. Στο πλαίσιο της ομάδας των αρχόσαυρων, οι δεινόσαυροι διαφοροποιούνται πιο σημαντικά στο βηματισμό τους. Τα πόδια των δινοσαύρρων επεκτείνονται άμεσα κάτω από το σώμα, ενώ τα πόδια των σαυρών και τα κροκοδείλια πλάγια από την κάθε πλευρά.

Συλλογικά, οι δεινόσαυροι θεωρούνται συνήθως ως υπερτάξη ή μη ταξινομημένος κλάδος. Χωρίζονται σε δύο τάξεις, τασαυρίσχιακαι ταορνιθίσχια,ανάλογα με τη δομή της λεκάνης. Τα σαυρίσχια περιλαμβάνουν τις κατηγορίες που μοιράζονται έναν πιο πρόσφατο κοινό πρόγονο με τα πουλιά από ό, τι με τα ορνιθίσχια, ενώ τα Ορνιθίσχια περιλαμβάνουν όλα τα είδη που μοιράζονται ένα πιο πρόσφατο κοινό πρόγονο με τοντρικεράτωπααπό ό, τι με τα σαυρίσχια. Τα σαυρίσχια («με λεκάνη σαύρας») διατήρησαν τη δομή του ισχίου των προγόνων τους, με ένα ηβικό κόκκαλο να κατευθύνεται προς τα εμπρός.[15]Αυτή η βασική μορφή τροποποιήθηκε με περιστροφή προς τα πίσω από το ηβικό οστό και σε διαφορετικό βαθμό σε διάφορες ομάδες (Ερρεράσαυρος,[16]θεριζινοαυρίδες,[17]δρομεοσαυρίδες,[18]και τα πουλιά[19]). Τα σαυρίσχια περιλαμβάνει ταθηριόποδα(δίποδα και κυρίως σαρκοφάγα, εκτός από τα πουλιά) και τα σαυτόμορφα (τετράποδα φυτοφάγα με μακρύ λαιμό).

Αντίθετα, τα ορνιθίσχια («με λεκάνη πουλιού») είχαν μια λεκάνη που επιφανειακά έμοιαζε λεκάνη ενός πουλιού: το ηβικό οστό ήταν προσανατολισμένο να πίσωδείχνει). Σε αντίθεση με τα πουλιά, το ηβικό οστό των ορνιθίσχιων επίσης είχαν συνήθως επιπλέον προς τα εμπρός που δείχνει τη διαδικασία. Τα ορνιθίσχια περιλαμβάνουν μια ποικιλία από τα φυτοφάγα. (Σημείωση:. Οι όροι «σαύρισχιοι» και «ορνιθίσχιοι» είναι παραπλανητικοί - τα πουλιά εξελίχθηκαν από τους δεινόσαυρους με «ισχία σαύρας»)

Καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις έξιδρομεόσαυρους* Από τα αριστερά στα δεξιάΜικροράπτορας,Δρομεόσαυρος,Αυστροράπτορας,Βελοσιράπτορας,ΓιουταράπτοραςκαιΔεινόνυχος
Καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις τεσσάρωνμακρονάριων*Από τα αριστερά στα δεξιάΚαμαράσαυρος,Βραχιόσαυρος,Τζιραφατιτάνας,Ευχέλοπος
Καλλιτεχνικές απεικονίσεις έξιορνιθόποδωνκαι ενόςετεροδοντόσαυρου* Άκρη αριστεράΚαμπτόσαυρος,αριστεράΙγκουανόδοντας,πίσω κέντροΣατουνγκόσαυρος,μπροστά κέντροΔρυόσαυρος,δεξιάΚορυθόσαυρος,άκρη δεξιά (μικρό)Ετεροδοντόσαυρος,άκρη δεξιά (μεγάλο)Τενοντόσαυρος

Θεωρίες για την εξαφάνιση των δεινοσαύρων

[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

Η ξαφνικήμαζική εξαφάνισητων μη ιπταμένων δεινοσαύρων, που συνέβη πριν 65 εκατομμύρια έτη, είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μυστήρια τηςπαλαιοντολογίας.Πολλές άλλες ομάδες ζώων εξαφανίστηκαν επίσης εκείνη την περίοδο, συμπεριλαμβανομένων τωναμμωνιτών(είδος μαλακίων), τωνμοσάσαυρων,πληριόσαυρων,πτερόσαυρων,των χορτοφάγωνχελωνώνκαι των κροκοδείλων, των περισσότερων πουλιών, και πολλές ομάδες των θηλαστικών.[20]Η φύση του γεγονότος που προκάλεσε αυτή τη μαζική εξάλειψη έχει μελετηθεί εκτενώς από τηδεκαετία του 1970.Αυτή τη στιγμή, διάφορες σχετικές θεωρίες υποστηρίζονται από παλαιοντολόγους.

Σύγκρουση με αστεροειδή

[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

Η θεωρία σύγκρουσης μεαστεροειδή,που προτάθηκε αρχικά από τονΓουόλτερ Άλβαρεζπρος το τέλος τηςδεκαετίας του 1970,συνδέει το γεγονός της εξάλειψης στο τέλος της κρητιδικής περιόδου με μία σύγκρουση που συνέβη 65,5 εκατομμύρια έτη πριν. Ο Άλβαρεζ πρότεινε ότι μια ξαφνική αύξηση στα επίπεδαιριδίου,που καταγράφηκε σε όλο τον κόσμο σε στρώματα πετρωμάτων της περιόδου, είναι άμεσο αποτέλεσμα του αντίκτυπου εκείνης της σύγκρουσης. Ο όγκος των στοιχείων τώρα προτείνει ότι ένας αστεροειδής διαμέτρου 10 χλμ. έπεσε κοντά στηχερσόνησο Γιουκατάν,δημιούργησε τονκρατήραπάχους 170 χλμ. και έφερε τη μαζική εξαφάνιση. Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι εάν οι δεινόσαυροι αναπτύσσονταν ή μειώνονταν πριν από το γεγονός. Μερικοί επιστήμονες προτείνουν ότι ομετεωρίτηςπροκάλεσε μία μακροχρόνια και αφύσικη πτώση στηνατμοσφαιρική θερμοκρασίατηςΓης,ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι θα είχε δημιουργήσει αντ' αυτού ένα ασυνήθιστο κύμαθερμότητας.

Αν και η ταχύτητα της εξάλειψης δεν μπορεί να συναχθεί από απολιθώματα μόνο, τα διάφορα μοντέλα προτείνουν ότι η εξάλειψη ήταν εξαιρετικά γρήγορη. Η συναίνεση μεταξύ των επιστημόνων που υποστηρίζουν αυτήν την θεωρία είναι ότι η σύγκρουση προκάλεσε τις εξαλείψεις και άμεσα (από τηθερμότηταλόγω της σύγκρουσης του μετεωρίτη με τηΓη) και επίσης έμμεσα (μέσω μιας παγκόσμιας ψύξης που επήλθε όταν υλικό που εκτινάχθηκε από τον κρατήρα της σύγκρουσης αντανακλούσε τη θερμικήακτινοβολίααπό τον ήλιο).

Πολλαπλές συγκρούσεις - Το Νέφος του Όορτ

[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

Ενώ παρόμοια με τη θεωρία σύγκρουσης του Άλβαρεζ (που περιελάμβανε έναναστεροειδήήκομήτη), αυτή η θεωρία προτείνει ότι ένα ρεύμα κομητών απομακρύνθηκε από τοΝέφος του Όορτλόγω της βαρυτικής διάσπασης που προκλήθηκε από ένα διαπερνώναστέρι.Ένα ή περισσότερα από αυτά τα αντικείμενα συγκρούστηκαν έπειτα με τηΓησχεδόν ταυτόχρονα, προκαλώντας την παγκόσμια εξαφάνιση των ειδών. Όπως με την σύγκρουση ενός αστεροειδούς, το τελικό αποτέλεσμα αυτού του βομβαρδισμού κομητών θα ήταν μια ξαφνική πτώση στις παγκόσμιες θερμοκρασίες, που θα ακολουθούνταν από μία παρατεταμένη κρύα περίοδο.

Περιβαλλοντικές αλλαγές

[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

Στην αιχμή της εποχής των δεινοσαύρων δεν υπήρχε κανένα πολικό κάλυμμαπάγου,και οι στάθμες των θαλασσών υπολογίζεται ότι ήταν από 100 έως 250 μέτρα υψηλότερα από ότι είναι σήμερα. Η θερμοκρασία του πλανήτη ήταν, επίσης, πιο ομοιόμορφη, με μόνο 25 βαθμούς Κελσίου να χωρίζει τις μέσες πολικές θερμοκρασίες από εκείνες στονισημερινό.Κατά μέσον όρο, οι ατμοσφαιρικές θερμοκρασίες ήταν επίσης πολύ μεγαλύτερες. Οι πόλοι, παραδείγματος χάριν, ήταν κατά 50°C θερμότεροι απ' όσο σήμερα.[21][22]

Η σύνθεση τηςατμόσφαιρας της Γηςκατά τη διάρκεια της εποχής των δεινοσαύρων ήταν πολύ διαφορετική επίσης. Τα επίπεδαδιοξειδίου του άνθρακαήταν μέχρι 12 φορές πιο υψηλά από τα σημερινά επίπεδα, και τοοξυγόνοήταν 32% έως 35% της ατμόσφαιρας, σε σύγκριση με το 21% που είναι σήμερα. Παρόλα αυτά, μέχρι το τέλος της κρητιδικής περιόδου, το περιβάλλον άλλαζε εντυπωσιακά. Ηηφαιστειακήδραστηριότητα μειωνόταν, πράγμα που οδήγησε σε μια τάση ψύξης, καθώς τα επίπεδα του ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα χαμήλωναν. Τα επίπεδα οξυγόνου στηνατμόσφαιραάρχισαν, επίσης, να μεταλλάσσονται και πρέπει, τελικά, να χαμήλωσαν αρκετά. Μερικοί επιστήμονες υποθέτουν ότι η αλλαγή κλίματος, που συνδυάστηκε με τα χαμηλότερα επίπεδα οξυγόνου, θα είχε οδηγήσει άμεσα στην εξαφάνιση πολλών ειδών. Εάν οι δεινόσαυροι είχαν αναπνευστικά συστήματα παρόμοια με εκείνα που βρίσκονται συνήθως στα σύγχρονα πτηνά, μπορεί να ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να αντιμετωπίσουν τη μειωμένηαναπνευστικήαποδοτικότητα, λαμβάνοντας υπόψη τις τεράστιες απαιτήσεις οξυγόνου των πολύ μεγάλων σωμάτων τους.[20]

Ηφαιστειακή έκρηξη

[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

Η τεράστια ηφαιστειακή έκρηξη που συνέβη στην Ινδία (Deccan Traps) εκτόξευσε τεράστιες ποσότητες σκόνης, και αερίων στην ατμόσφαιρα τα οποία μπλοκάρανε το φως του ήλιου και την φωτοσύνθεση με ταυτόχρονη μείωση της θερμοκρασίας. Ταυτόχρονα τα αέρια και κυρίως το CO2επιδράσανε επίσης στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Μιαυπόθεσηότι οι συγκρούσεις αστεροειδών ή κομητών είναι ικανές να προκαλέσουν ηφαιστειακή έκρηξη στην άλλη πλευρά του πλανήτη αρχίζει να κερδίζει έδαφος.[23]

  1. Benton, Michael J. (2004). «Origin and relationships of Dinosauria». Στο: Weishampel, David B.· Dodson, Peter· Osmólska, Halszka.The Dinosauria(2η έκδοση). Berkeley: University of California Press. σελίδες7–19.ISBN0-520-24209-2.
  2. Wang, S.C.; Dodson, P. (2006).«Estimating the Diversity of Dinosaurs».Proceedings of the National Academy of Sciences USA103(37): 13601–13605.doi:10.1073/pnas.0606028103.ISSN0027-8424.PMID16954187.
  3. Russell, Dale A. (1995). «China and the lost worlds of the dinosaurian era».Historical Biology10:3–12.doi:10.1080/10292389509380510.
  4. Amos J (2008-09-17).«Will the real dinosaurs stand up?».BBC News.http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/7620621.stm.Ανακτήθηκε στις 2011-03-23.
  5. Yans J; Dejax J; Pons D; Dupuis C; Taquet P (2005). «Implications paléontologiques et géodynamiques de la datation palynologique des sédiments à faciès wealdien de Bernissart (bassin de Mons, Belgique)» (στα Γαλλικά).Comptes Rendus Palevol4(1–2): 135–150.doi:10.1016/j.crpv.2004.12.003.
  6. Day, J.J.; Upchurch, P; Norman, DB; Gale, AS; Powell, HP (2002). «Sauropod trackways, evolution, and behavior».Science296(5573): 1659.doi:10.1126/science.1070167.PMID12040187.
  7. Horner, J.R.; Makela, Robert (1979). «Nest of juveniles provides evidence of family structure among dinosaurs».Nature282(5736): 296–298.doi:10.1038/282296a0.Bibcode:1979Natur.282..296H.
  8. «Discovering Dinosaur Behavior: 1960–present view».Encyclopedia Brittanica.Ανακτήθηκε στις 5 Μαΐου 2011.
  9. Clark NDL; Booth P; Booth CL; Ross DA (2004).«Dinosaur footprints from the Duntulm Formation (Bathonian, Jurassic) of the Isle of Skye».Scottish Journal of Geology40(1): 13–21.https://www.researchgate.net/publication/29816530_Dinosaur_footprints_from_the_Duntulm_Formation_Bathonian_Jurassic_of_the_Isle_of_Skye.Ανακτήθηκε στις 2011-05-05.
  10. Tanke, Darren H. (1998).«Head-biting behavior in theropod dinosaurs: paleopathological evidence»(PDF).Gaia(15): 167–184.ISSN0871-5424.Αρχειοθετήθηκε απότο πρωτότυποστις 2008-02-27.https://web.archive.org/web/20080227134632/http://www.mnhn.ul.pt/geologia/gaia/12.pdf.Ανακτήθηκε στις 2011-09-03.
  11. 11,011,1«The Fighting Dinosaurs».American Museum of Natural History. Αρχειοθετήθηκεαπό το πρωτότυποστις 18 Ιανουαρίου 2012.Ανακτήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2007.
  12. Rogers, Raymond R.; Krause, DW; Curry Rogers, K (2007). «Cannibalism in the Madagascan dinosaurMajungatholus atopus».Nature422(6931): 515–518.doi:10.1038/nature01532.PMID12673249.
  13. Goriely A; McMillen T (2002). «Shape of a cracking whip».Physical Review Letters88(24): 244301.doi:10.1103/PhysRevLett.88.244301.PMID12059302.Bibcode:2002PhRvL..88x4301G.
  14. Henderson, D.M. (2003).«Effects of stomach stones on the buoyancy and equilibrium of a floating crocodilian: A computational analysis».Canadian Journal of Zoology81(8): 1346–1357.doi:10.1139/z03-122.https://archive.org/details/sim_canadian-journal-of-zoology_2003-08_81_8/page/1346.
  15. Benton, M.J. (2004).Vertebrate Paleontology.Blackwell Publishers. σελίδες xii–452.ISBN0-632-05614-2.
  16. Paul, G.S. (1988).Predatory Dinosaurs of the World.New York: Simon and Schuster. σελίδες248–250.ISBN0-671-61946-2.
  17. Clark J.M.· Maryanska T.· Barsbold R (2004). «Therizinosauroidea». Στο: Weishampel DB· Dodson P· Osmólska Η.The Dinosauria(2η έκδοση). University of California Press. σελίδες151–164.ISBN0-520-24209-2.
  18. Norell MA· Makovicky PJ (2004). «Dromaeosauridae». Στο: Weishampel DB· Dodson P· Osmólska Η.The Dinosauria(2η έκδοση). University of California Press. σελίδες196–210.ISBN0-520-24209-2.
  19. Padian K (2004). «Basal avialae». Στο: Weishampel DB· Dodson P· Osmólska Η.The Dinosauria(2η έκδοση). University of California Press. σελίδες210–231.ISBN0-520-24209-2.
  20. 20,020,1MacLeod, N; Rawson, PF; Forey, PL; Banner, FT; Boudagher-Fadel, MK; Bown, PR; Burnett, JA; Chambers, Pκαι άλλοι.(1997).«The Cretaceous–Tertiary biotic transition».Journal of the Geological Society154(2): 265–292.doi:10.1144/gsjgs.154.2.0265.Αρχειοθετήθηκε απότο πρωτότυποστις 2008-12-23.https://web.archive.org/web/20081223014750/http://findarticles.com/p/articles/mi_qa3721/is_199703/ai_n8738406/print.Ανακτήθηκε στις 2011-06-13.
  21. McArthura JM; Janssenb NMM; Rebouletc S; Lengd MJ; Thirlwalle MF; van de Shootbruggef B (2007). «Palaeotemperatures, polar ice-volume, and isotope stratigraphy (Mg/Ca, δ18O, δ13C, 87Sr/86Sr): The Early Cretaceous (Berriasian, Valanginian, Hauterivian)».Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaeoecology248(3–4): 391–430.doi:10.1016/j.palaeo.2006.12.015.
  22. Miller KG; Kominz MA; Browning JVκαι άλλοι.(2005). «The Phanerozoic record of global sea-level change».Science310(5752): 1293–8.doi:10.1126/science.1116412.PMID16311326.
  23. Byrnes, Joseph S.; Karlstrom, Leif (2018-02-01).«Anomalous K-Pg–aged seafloor attributed to impact-induced mid-ocean ridge magmatism»(στα Αγγλικά).Science Advances4(2): eaao2994.doi:10.1126/sciadv.aao2994.ISSN2375-2548.http://advances.sciencemag.org/content/4/2/eaao2994.

Περαιτέρω ανάγνωση

[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]


Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]