Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κάμελοτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εικονογράφησητου Κάμελοτ από τονΓκυστάβ Ντορέγια ταΕιδύλλια του Βασιλιά(Idylls of the King) τουΆλφρεντ Τέννυσον(1867).

Στημεσαιωνική λογοτεχνίακαι τοναρθουριανό κύκλο,τοΚάμελοτ(αγγλ.Camelot) είναι το κέντρο εξουσίας τουβασιλιά Αρθούρου.Το όνομα είναι αγνώστου προελεύσεως κι αναφέρεται στοκάστρο,αλλά και την γύρωπόλη.Το όνομα τουχωριού(Ουέστ)Κάμελπροκύπτει αναφορικά με το Κάστρο Κάντμπερυ στο Σόμερσετ, ενώ και διάφορααρχαιολογικά ευρήματαφαίνεται να υποστηρίζουν τη συσχέτιση αυτή, αν και με αβεβαιότητα.

Το Κάμελοτ φαίνεται να είναι ηπρωτεύουσατου κράτους του Αρθούρου και μόνο, καθώς δεν υπάρχουν προηγούμενοι άρχοντες στην πόλη κι ο διάδοχος του Αρθούρου,Κωνσταντίνος,δεν εδρεύει εκεί. Σύμφωνα με τομύθο,λέγεται ότι το Κάμελοτ κατέρρευσε μετά τη φυγή του Αρθούρου και τουΣερ Λάνσελοτ.

Καθώς οι μεσαιωνικές πηγές δεν οριοθετούν με ακρίβεια την τοποθεσία του και η πλειονότητα τηςακαδημαϊκής κοινότηταςτο θεωρεί φανταστικό μέρος, το Κάμελοτ χρησιμεύει ως τόπος έμπνευσηςμυθιστοριών.Πολλές πόλεις και χωριά στοΗνωμένο Βασίλειοέχουν υιοθετήσει την ταυτότητα της ιστορικής τοποθεσίας του Κάμελοτ γιατουριστικούςσκοπούς.

Το Κάμελοτ εμφανίζεται για πρώτη φορά στο έργοΛάνσελοττουΚρετιέν ντε Τρουά,αν και προγενέστερα στο έργο τουΤζέφρυ του ΜόνμαθHistoria Regum Britanniaeεμφανίζεται ωςΚερλίον(Caerleon,Ουαλία).Συγγραφείςτου13ου αιώναπεριγράφουν έναποτάμι,έναδάσοςκαι μιαπεδιάδα.Το Κάμελοτ περιβάλλεται κι από μιαθρησκευτικήαύρα, αφού εκεί λαμβάνουν το χρίσμα οιΙππότεςκι από εκεί ξεκινούν την αναζήτηση για τοΆγιο Δισκοπότηρο.Η τοποθεσία όμως αυτού του μυθικούβασιλείουπαραμένει σχεδόν άγνωστη. ΟΤόμας Μάλορυπιστεύει ότι πρόκειται για την περιοχή τουΟυίντσεστερ,μάλλον επηρεασμένος από την ύπαρξη τηςΣτρογγυλής Τράπεζας του Ουίντσεστερ,μιας κατασκευής του 13ου αιώνα που, στον καιρό του Μάλορυ, θεωρούνταν από πολλούς ως η αυθεντικήΣτρογγυλή Τράπεζα.Σύμφωνα με άλλους, το Κάμελοτ βρισκόταν στην περιοχή του Κάμελφορντ στηνΚορνουάλη,νότια της περιοχής που ο Τζέφρυ του Μόνμαθ αναφέρει σαν τηντελευταία μάχη του βασιλιά Αρθούρου.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]