Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κοτάτσου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ένα σύγχρονο ιαπωνικόκοτάτσου
Η κάτω πλευρά ενός ηλεκτρικούκοτάτσου,με τη θερμάστρα ορατή στο κέντρο
Τύποι θέρμανσης και στρώματα τουκοτάτσου
Edo-periodκοτάτσουστο Μουσείο Fukagawa Edo
Οιμπρικέτες άνθρακα"Mametan"χρησιμοποιούνται συνήθως στις αρχές του εικοστού αιώνα

Τοκοτάτσουείναι είδος Ιαπωνικού επίπλου. Αποτελείται από ένα χαμηλό, ξύλινο σκελετό τραπεζιού, ο οποίος καλύπτεται από έναφουτόνή μια βαριάκουβέρτα,πάνω στην οποία είναι τοποθετημένο το επάνω μέρος ενός τραπεζιού. Κάτω από αυτήν υπάρχει κάποια πηγή θερμότητας, παλαιότερα έναμαγκάλιαλλά τώρα πια μιαηλεκτρικήθερμάστρα, η οποία συχνά είναι ενσωματωμένη στο το τραπέζι.[1]Τοκοτάτσου χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά στην Ιαπωνία, αν και παρόμοιες συσκευές χρησιμοποιούνται αλλού: για παράδειγμα το ισπανικόbraseroή το ιρανικόkorsi.

Η ιστορία τουkotatsuξεκινά τηνπερίοδο MuromachiήAshikaga shogunateκατά τον 14ο αιώνα.[2][3]Η προέλευσή του είναι απο την ιαπωνικήεστίαμαγειρέματος, γνωστή ως τοirori.Το κάρβουνο ήταν η κύρια μέθοδος μαγειρέματος και θέρμανσης στο παραδοσιακό ιαπωνικό νοικοκυριό και χρησιμοποιούνταν και για τη θέρμανση του ιρόρι. Μέχρι τον 14ο αιώνα στην Ιαπωνία, είχε προστεθεί μια πλατφόρμα καθισμάτων στοiroriκαι η λειτουργία μαγειρέματος είχε διαχωριστεί από τη λειτουργία καθιστικού. Πάνω από την ξύλινη πλατφόρμα τοποθετήθηκε ένα πάπλωμα, γνωστό ωςokiπου παγιδεύει και συγκεντρώνει τη θερμότητα του καυστήρα κάρβουνου.[4][5]Αυτός ο πρόγονος του σύγχρονου κοτάτσου ονομάστηκεhori-gotatsu.Η λέξηhori-gotatsu( quật り cự 燵) προέρχεται από το kanji quật り(hori) που σημαίνει τάφρο, σκάψιμο, cự (ko) που σημαίνει δάδα ή φωτιά, και 燵 (tatsu) που σημαίνει πιο ζεστό πόδι.[6]

Ο σχηματισμός τουhori-gotatsuάλλαξε ελαφρώς κατά τον δέκατο έβδομο αιώνα, τηνπερίοδο Edo.Αυτές οι αλλαγές αποτελούνταν από το δάπεδο γύρω από το irori να σκάβεται σε τετράγωνο σχήμα. Η ξύλινη πλατφόρμα να τοποθετείται γύρω από αυτό, δημιουργώντας την εστία. Στη συνέχεια, η κουβέρτα τοποθετήθηκε ξανά στην πλατφόρμα, όπου μπορεί κανείς να καθίσει με τα πόδια από κάτω για να παραμείνει ζεστός.[2]

Το κινητόkotatsuδημιουργήθηκε αργότερα, προερχόμενο από την ιδέα τουhori-gotatsu.Αυτό τοkotatsuδημιουργήθηκε με τη δημοφιλή χρήση τουτατάμισε ιαπωνικά σπίτια. Αντί να τοποθετούν τα κάρβουνα στοirori,τοποθετήθηκαν σε πήλινο δοχείο, το οποίο τοποθετήθηκε στοτατάμικάνοντας τοkotatsuμεταφερόμενο.[2]Αυτό το πιο μοντέρνο στιλkotatsuείναι γνωστό ως τοoki-gotatsu.Η λέξηoki-gotatsu( trí き cự 燵) προέρχεται από το kanji trí き(oki) που σημαίνει τοποθέτηση, cự που σημαίνει δάδα ή φωτιά, και 燵 σημαίνει πιο ζεστό πόδι.[7]

Στα μέσα του εικοστού αιώνα το κάρβουνο αντικαταστάθηκε από τον ηλεκτρισμό ως πηγή θέρμανσης. Αντί να έχουμε το κινούμενο πήλινο δοχείο με κάρβουνα κάτω από τοkotatsu,ήταν δυνατό να συνδεθεί ένα ηλεκτρικό μηχάνημα θέρμανσης απευθείας στο πλαίσιο τουkotatsu.Μέχρι το 1997, η πλειοψηφία (περίπου τα δύο τρίτα) των ιαπωνικών σπιτιών είχαν το σύγχρονοiroriκαι το 81 τοις εκατό είχεkotatsu,αν και θερμαίνονταν χρησιμοποιώντας ηλεκτρικό ρεύμα αντί για κάρβουνα. Έτσι, τοkotatsuέγινε εντελώς κινητό με ηλεκτρική ενέργεια και έγινε κοινό χαρακτηριστικό των ιαπωνικών σπιτιών κατά τη διάρκεια του χειμώνα.[2][8]

Υπάρχουν δύο είδηkotatsu πουχρησιμοποιούνται στην Ιαπωνία σήμερα, τα οποία διαφέρουν ως προς τη διαμόρφωση και τον τύπο της θέρμανσης:

  • Ηλεκτρικό:Το μοντέρνο στυλ τουkotatsu,oki-gotatsu oki-gotatsuき cự 燵), αποτελείται από ένα τραπέζι με ηλεκτρικό θερμαντήρα που είναι τοποθετημένο στην κάτω πλευρά του τραπεζιού. Αυτό εξελίχθηκε από ένα πήλινο δοχείο με αναμένα κάρβουνα τοποθετημένα κάτω από ένα τραπέζι.[2]Τοkotatsuσυνήθως τοποθετείται σε ένα λεπτόfuton,σαν ένα κιλίμι. Μια δεύτερη, πιο χοντρή κουβέρτα τοποθετείται πάνω από το τραπέζιkotatsu,πάνω από το οποίο τοποθετείται η επιφάνεια του τραπεζιού. Ο ηλεκτρικός θερμαντήρας που είναι τοποθετημένος στο κάτω μέρος του τραπεζιού θερμαίνει το χώρο κάτω από το πάπλωμα.
  • Κάρβουνο:Ο πιο παραδοσιακός τύπος είναι ένα τραπέζι τοποθετημένο πάνω από ένα εσοχή, hori-gotatsu. Το λάκκο σκάβεται στο πάτωμα και έχει βάθος περίπου 40 εκατοστά. Ένας θερμαντήραςκάρβουνουτοποθετείται κάπου στο πάτωμα, στους τοίχους του λάκκου ή, όπως και στο μοντέρνο στιλkotatsu,προσαρτημένο στο τραπέζι.

Τον 21ο αιώνα, τοκοτάτσουαποτελείται συνήθως από τον ηλεκτρικό θερμαντήρα που είναι προσαρτημένος στο πλαίσιο, ο οποίος δεν περιορίζεται πλέον στο ξύλο, αλλά μπορεί να είναι κατασκευασμένος από πλαστικό ή άλλα υλικά. Γενικά, μια κουβέρτα (ήshitagake) τοποθετείται πάνω από το πλαίσιο και τη θερμάστρα και κάτω από την επιφάνεια του τραπεζιού. Αυτή η πρώτη κουβέρτα καλύπτεται από μια δεύτερη πιο βαριά κουβέρτα, γνωστή ωςkotatsu-gake( hỏa 燵 quải bố ). ΤοKotatsu-gakeσυχνά είναι διακοσμητικό και μπορεί να σχεδιαστεί για να ταιριάζει με τη διακόσμηση του σπιτιού.[9]Ο άνθρωπος κάθεται στο πάτωμα ή στα μαξιλάριαzabutonμε τα πόδια του κάτω από το τραπέζι και την κουβέρτα ριγμένη πάνω από το κάτω μέρος του σώματος. Τοkotatsuσχεδιάστηκε όταν οι άνθρωποι φορούσαν συνήθωςπαραδοσιακά ρούχα ιαπωνικού στιλ,όπου η θερμότηταεισερχόταναπό το κάτω μέρος του ρούχου και ανέβαινε και έβγαινε γύρω από το λαιμό, θερμαίνοντας έτσι ολόκληρο το σώμα.

Τα περισσότερα ιαπωνικά σπίτια δεν είναι μονωμένα στον ίδιο βαθμό με μια δυτική κατοικία και δεν έχουνκεντρική θέρμανση,βασιζόμενα έτσι κυρίως στη θέρμανση του χώρου. Η θέρμανση είναι ακριβή λόγω της έλλειψηςμόνωσηςκαι των ρευμάτων στις κατοικίες. Τοkotatsuείναι ένας σχετικά φθηνός τρόπος για να παραμείνουν ζεστοί το χειμώνα, καθώς τα φουτόν παγιδεύουν τον ζεστό αέρα.[3]Οι οικογένειες μπορούν να επιλέξουν να συγκεντρώσουν τη δραστηριότητά τους σε αυτήν την περιοχή του σπιτιού για να εξοικονομήσουν ενεργειακό κόστος. Το καλοκαίρι, η κουβέρτα μπορεί να αφαιρεθεί και τοkotatsu ναχρησιμοποιηθεί ως κανονικό τραπέζι.

Είναι δυνατό να κοιμηθεί κανείς κάτω από ένακοτάτσου,αν και αν κανείς δεν είναι αρκετά κοντός, το σώμα του δεν θα είναι πλήρως καλυμμένο. Αυτό γενικά θεωρείται αποδεκτό για έναν σύντομο ύπνο, αλλά όχι για ολονύκτιο ύπνο για πολλούς λόγους: το σώμα κάποιου δεν είναι πλήρως καλυμμένο, με άνιση θέρμανση, το τραπέζι είναι χαμηλό, οπότε μπορεί να αγγίξει τα θερμαντικά στοιχεία κατά λάθος μετακινούμενος ενώ κοιμάται, διακινδυνεύοντας εγκαύματα. Παραδοσιακά, στα παιδιά λένε ότι θα κρυώσουν εάν κοιμούνται κάτω από έναkotatsu.Κατοικίδια όπως οι γάτες, όμως, κοιμούνται συχνά κάτω από τοkotatsuκαι είναι αρκετά μικρά ώστε να χωράνε εντελώς κάτω - όπως οι γάτες που κοιμούνται σε αεραγωγούς δαπέδου σε δυτικές χώρες (τα ιαπωνικά σπίτια δεν διαθέτουν γενικά αεραγωγούς δαπέδου).

Κατά τους χειμερινούς μήνες στην Ιαπωνία, τοkotatsuείναι συχνά το κέντρο της οικιακής ζωής. Το βράδυ τα μέλη της οικογένειας μαζεύονται γύρω από τοkotatsuγια να απολαύσουν φαγητό, τηλεόραση, παιχνίδια και συζήτηση, διατηρώντας παράλληλα το κάτω μισό του σώματός τους ζεστό. Έχει ειπωθεί ότι "μόλις βρεθεί κανείς κάτω από τοkotatsu,όλες οι ανησυχίες του εξαφανίζονται καθώς μια οικεία ζεστασιά σας περιβάλλει και χαλαρώνετε τελείως. "[10]

Υπάρχουν παρόμοια συστήματα σε χώρες σε όλο τον κόσμο: οικονομικοί και συχνά κοινωνικοί τρόποι για να διατηρείται κανείς ζεστός ενώ κάθεται. Στην Ισπανία και την Πορτογαλία, τοmesa camilla[es]είναι ένα μικρό στρογγυλό τραπέζι με έναν θερμαντήραbrasero(δηλαδή έναμαγκάλι) από κάτω. Οι Κάτω Χώρες χρησιμοποιούσανσόμπα ποδιών.ΣτονΠρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο,οι ΒρετανοίΒασιλικοί Μηχανικοίέχτισαν «ιαπωνικούς θερμαντήρες ποδιών» στα χαρακώματα.[11]

Για αιώνες, ένα παρόμοιο είδος που ονομάζεταιsandaliχρησιμοποιείται ευρέως στο Τατζικιστάν και το Αφγανιστάν. Ακόμη και σήμερα χρησιμοποιούνται σε πολλά παραδοσιακά σπίτια, ως ένα ζεστό οικογενειακό μέρος για φαγητό.[12]Ένα παρόμοιο αντικείμενο που ονομάζεταιkorsiχρησιμοποιείται στοΙράν.

Στην Κίνα και την Κορέα χρησιμοποιείται παραδοσιακά ηενδοδαπέδια θέρμανση.Οι συσκευές, που χρησιμοποιούνται με παρόμοιο τρόπο, είναι, αντίστοιχα, μιασόμπα Kangκαι μιαondol.

  • Chabudai,ένα κοντό τραπέζι που χρησιμοποιείται σε παραδοσιακά ιαπωνικά σπίτια
  • Hibachi,μια παραδοσιακή ιαπωνική συσκευή θέρμανσης
  • Ηλεκτρική κουβέρτα
  • Κορσί

Βιβλιογραφικές αναφορές

[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]
  1. «Kotatsu».Jisho.org.Ανακτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2013.
  2. 2,02,12,22,32,4«Kotatsu».JPN-MIYABI.Αρχειοθετήθηκεαπό το πρωτότυποστις 8 Φεβρουαρίου 2014.
  3. 3,03,1Buckley, Sandra (2002).Encyclopedia of Contemporary Japanese Culture.New York: Routledge. σελίδες267–268.ISBN9780415481526.
  4. Dunn, Charles James (1972).Everyday Life in Traditional Japan.Vermont and Japan: C. E. Tuttle Co. σελίδες159–160.ISBN9780804813846.
  5. Tourist Industry Division Ministry of Transportation (1953).JAPAN The Official Guide.Japan: Japan Travel Bureau. σελ. 25.
  6. «Horigotatsu».Nihongo 101.Αρχειοθετήθηκεαπό το πρωτότυποστις 25 Απριλίου 2012.Ανακτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2013.
  7. «Okigotatsu».Nihongo 101.Αρχειοθετήθηκεαπό το πρωτότυποστις 25 Απριλίου 2012.Ανακτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2013.
  8. Arendt, James.«How the Japanese heat their homes in the winter».James Japan.Αρχειοθετήθηκεαπό το πρωτότυποστις 26 Σεπτεμβρίου 2013.Ανακτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2013.
  9. «Introduction to Kotatsu & Kotatsugake».Studio Aika.Ανακτήθηκε στις 11 Οκτωβρίου 2011.
  10. «Kotatsu Tables & Accessories».J-Life International.Αρχειοθετήθηκεαπό το πρωτότυποστις 24 Σεπτεμβρίου 2013.Ανακτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2013.
  11. War Diary of 17 Field Company Royal Engineers, 16 November 1914.
  12. Jessica Barry.«Afghanistan: Sandali stoves, a blessing and a curse».ICRC.Ανακτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2013.