Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μετεωρίτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετεωρίτης σε μουσείο

Ομετεωρίτηςείναι ένα μικρόουράνιο σώμαή θραύσμα του που έχει πέσει στηΓη,χωρίς να διαλυθεί πλήρως στηνατμόσφαιρα.Κατά την είσοδο στην ατμόσφαιρα ονομάζεταιμετέωρο,θερμαίνεται λόγω τριβής και αναφλέγεται, αφήνοντας πίσω μια λαμπρή γραμμή φωτός. Μόνο τα φωτεινότερα μετέωρα, που είναι γνωστά ωςβολίδες,δίνουν μετεωρίτες, ενώ τα μικρότερα, γνωστά και ως «πεφταστέρια» ήδιάττοντες αστέρες,διαλύονται τελείως εξαιτίας της τριβής με τη γήινη ατμόσφαιρα. Μετεωρίτες με διάμετρο μικρότερη του 1 έως 2 χιλιοστών του μέτρου, περίπου, ή μάζας μικρότερης του 10−4γραμμαρίου, ονομάζονταιμικρομετεωρίτες.

Κατ' επέκταση,εξωγήινοι μετεωρίτεςαποκαλούνται μικρά ουράνια σώματα ή θραύσματά τους που έχουν πέσει πάνω σε πολύ μεγαλύτερα ουράνια σώματα. Τέτοιοι μετεωρίτες έχουν βρεθεί πάνω στηΣελήνηκαι στονΆρη.Μέχρι σήμερα (Αύγουστος 2018), έχουν υπάρξει περίπου 1.412 πτώσεις μετεώρων παγκοσμίως που έγιναν αντιληπτές και έδωσαν από ένα τουλάχιστον θραύσμα που ανακαλύφθηκε και φυλάσσεται.[1]Ο συνολικός αριθμός επιβεβαιωμένων μετεωριτών ανέρχεται το (2018) σε περισσότερους από 59.200.[2]

Γενικά[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

Τα πολύ μεγάλα μετέωρα επιβραδύνονται ελάχιστα και για αυτό δημιουργούν κρατήρες. Τα πετρώδη, φυσικά, μετεωροειδή, με διάμετρο μέχρι 10 μέτρα, εκρήγνυνται στη διάρκεια της πτώσης τους μέσα στη γήινη ατμόσφαιρα πριν φτάσουν στην επιφάνεια της Γης.

Αρκετές φορές κατά το απώτερο παρελθόν, ιδιαίτερα μεγάλοι μετεωρίτες έχουν φτάσει στην επιφάνεια της Γης και έχουν προκαλέσει μεγάλες εκρήξεις. Ο μεγαλύτεροςκρατήραςαπό ένα τέτοιο γεγονός είναι στο Βρέντεφορτ, στηΝότια Αφρική,με διάμετρο σχεδόν 300 χιλιομέτρων, που πιθανολογείται ότι δημιουργήθηκε κατά την πρόσκρουση μετεωρίτη διαμέτρου 10 χιλιομέτρων. Από πρόσκρουση αντίστοιχου μετεωρίτη κοντά στη χερσόνησοΓιουκατάντουΜεξικούθεωρείται πως εξαφανίστηκαν και οιδεινόσαυροι.

Στους ιστορικούς χρόνους ελάχιστα τέτοια συμβάντα πρόσκρουσης είναι καταγεγραμμένα. Έναπιθανό τέτοιο γεγονόςσυνέβη το1908στην περιοχή Τουνγκούσκα τηςΣιβηρίας,αν και δεν είναι εντελώς σίγουρο αν ήταν απλό πολύ μεγάλο μετέωρο («υπερβολίδα») ήκομήτης.Μία παρόμοια έκρηξη παρατηρήθηκε πάνω από τονΚαναδάστις αρχές του2000,όπου ένα μετέωρο διαλύθηκε αφήνοντας πίσω του ένα σύννεφο σκόνης, το οποίο ήταν ορατό επί αρκετές ώρες. Τα κομμάτια, όμως, των σιδηρούχων μετεωριτών, πολλές φορές φτάνουν μέχρι τη Γη.

Για να επιβιώσει ένα μετέωρο από την τριβή με τηνατμόσφαιρα της Γηςκαι να δώσει μετεωρίτη, θα πρέπει να είναι σχετικά μεγάλων διαστάσεων. Πρακτικώς, η γήινη ατμόσφαιρα προστατεύει τον πλανήτη από τις πτώσεις αντικειμένων διαμέτρου έως και 10-20 μέτρων και έτσι τα περιστατικά προσκρούσεων είναι σχετικά σπάνια.

Ταξινόμηση[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

Οι παλλασίτες είναι ίσως ο ομορφότερος τύπος μετεωριτών

Γενικά οι μετεωρίτες διακρίνονται σε τρεις βασικές κατηγορίες, ανάλογα της ποσοστιαίας περιεκτικότητας σεμεταλλικόσίδηρο (όχι σε ενώσεις του), οι:

  1. Λιθομετεωρίτες,αποτελούμενοι κυρίως από πυριτικά ορυκτά
  2. Λιθοσιδηρομετεωρίτεςή σιδηρολιθομετεωρίτες, και
  3. Σιδηρομετεωρίτες(ποσοστό σιδήρου μεγαλύτερο του 70%)

Οι πρώτοι διακρίνονται επιμέρους σεχονδρίτεςκαιαχονδρίτες.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]


Παραπομπές[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

  1. Meteoritical Bulletin Database.Lpi.usra.edu. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2018.
  2. Meteoritical Bulletin Database.Lpi.usra.edu (1 Ιανουαρίου 2011). Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2018.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

  • Θεοδοσίου, Τάκης Α.:Μετεωρίτες: η πορεία προς τη γνώση,Κάπα εκδοτική, Αθήνα 2015
  • McSween, Harry:Meteorites and their parent planets(2η έκδ.), Cambridge University Press, Cambridge 1999