Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ουροβόρος όφις

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ουροβόρος Όφις

Οουροβόρος όφις(οὐροβόρος < οὐρά + βορά, βόρος),ουροβόροςήκερκοβόροςλέγεται ο όφις (το φίδι) τη στιγμή που ελίσσεται γύρω από τον εαυτό του και δαγκώνει την ουρά του αφαιρώντας το υπόλοιπο παλαιού δέρματός του, δίνοντας έτσι την εντύπωση ότι τρώει την ουρά του. Η περίκλειστη αναπαράστασή του είναι ένα αρχαίοσύμβολοτης αιωνιότητας και της συνέχειας του κυκλικούχρόνου,όπως και ένα από τα πλέον διαδεδομένα τεκτονικά ή ακόμη και γνωστικά σύμβολα, ωστόσο υπάρχει πολύ πριν εμφανιστεί οτεκτονισμός.

Ιστορικά φαίνεται να λατρεύεται ως σύμβολο κατά τους πρώτους μετά Χριστόν χρόνους στηΦρυγίααπό τους Ναασενιανούς (οπαδοί γνωστικής αίρεσης όπως και οι Οφείτες) που θεωρούσαν τον Όφι ως σύμβολο της υπέρτατης δύναμης της φρόνησης και της μυστηριακής γνώσης. Είχε συνδυασθεί η ρήση τουΙησού ΧριστούστηΚαινή Διαθήκηγίνεσθε φρόνιμοι ως ο όφις».[εκκρεμεί παραπομπή]

Αργότερα για τουςΑλχημιστέςο ουροβόρος όφις όπως και το "φιλοσοφικό ωόν" υποδηλώνει το ενιαίο της ύλης, την απόλυτη ενότητα, την έννοια της ψυχής του κόσμου, δηλαδή το "πάν που περιβάλλει παν ότι παρέχει γένεση".Εξ αυτού παρέχεται και η μυστικιστική ρήση: «εν το παν και δι΄ αυτού το παν και εις αυτό το παν».

Υπάρχουν πολλές εκδοχές για το τι ακριβώς αντιπροσωπεύει. Πολλοί πιστεύουν ότι αντιπροσωπεύει την δημιουργική ώθηση της νέας αρχής, αλλά και την σοφία. Κάποιοι το έχουν συνδέσει και με την ανανέωση και την αναγέννηση επειδή το φίδι έχει την δυνατότητα να αλλάζει δέρμα. Μια άλλη άποψη είναι ότι το κυκλικό του σχήμα υποδεικνύει την εκπνοή και την εισπνοή του ΙνδούΒράχμα,του Κοσμικού Δημιουργού, του θεού της επέκτασης. Όταν ο Βράχμα εκπνέει οι κόσμοι εμφανίζονται, και αυτό συμβολίζεται με την κατερχόμενη φορά του σώματος του φιδιού, ενώ η ανερχόμενη φορά του συμβολίζει την άνοδο και επιστροφή των κόσμων προς το πνεύμα. Η σπειροειδής αυτή κίνηση είναι αιώνια και δείχνει την εξέλιξη της ζωής μέσω των κύκλων του χρόνου. Ο ίδιος ο κύκλος αντιπροσωπεύει την τελειότητα και την αποκατάσταση της συμπαντικής αρμονίας, καθώς επίσης και το Απεριόριστο, από το οποίο όλα προέρχονται και στο οποίο όλα επιστρέφουν.

Το σύμβολο συναντάται στηναρχαία Αίγυπτο,Αρχαία Ελλάδα,Δ. Αφρική, τουςΓνωστικούς,τουςΒουδιστέςκ.λ.π.

  • Το σύμβολο υπάρχει στο παλιό χαρτονόμισμα των πεντακοσίων δραχμών. Συγκεκριμένα στο κάτω μέρος του χαρτονομίσματος.

  • Οοργανικός χημικόςΚεκουλέ(Friedrich August Kekulé von Stradonitz)διηγείται ότι εμπνεύστηκε την ιδέα της κλειστής (κυκλικής) ανθρακικής αλυσίδας τουβενζολίου(αρωματικός δακτύλιος) χάρη σ' ένα όνειρο σχετικό με τον ουροβόρο: «Για δες! Τι ήταν αυτό; Ένα από τα φίδια είχε δαγκώσει την ίδια του την ουρά, και αυτή η μορφή στροβίλιζε περιπαικτικά μπροστά στα μάτια μου. Σαν από λάμψη αστραπής ξύπνησα... Όλη την υπόλοιπη νύχτα την πέρασα βγάζοντας τις συνέπειες αυτής της υπόθεσης. Λοιπόν κύριοι ας μάθομε να ονειρευόμαστε και τότε ίσως βρούμε την αλήθεια.»[1]
  1. Στέφανος Τραχανάς, "Κβαντομηχανική ΙΙ",σελ.237 (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης)


Πηγές και περισσότερες πληροφορίες

[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]