Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πάσσαου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πάσσαου
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
Βασικές πληροφορίες
Χώρα:Γερμανία
Κρατίδιο:Βαυαρία
Περιφέρεια:Κάτω Βαυαρία
Δήμαρχος:Γιούργκεν Ντούππερ (Jürgen Dupper)
Πληθυσμός:50.415(30 Σεπτεμβρίου)
Έκταση:69,72 χμ²
Υψόμετρο:312
Τηλ. κωδικός:0851
Ταχ. κώδικας:94032, 94034, 94036 και 94001
Πιν. κυκλοφορίας:PA
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Όρια ευρύτερης διοικητικής οντότητας
Commons pageΣχετικά πολυμέσα

ΤοΠάσσαου(γερμανικά:Passau) είναι πόλη τηςΟμοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.Βρίσκεται στο ομόσπονδο κρατίδιο τηςΒαυαρίας,στα σύνορα με τηνΑυστρία.Είναι επίσης γνωστή ως "η πόλη των τριών ποταμών" επειδή οΔούναβηςδέχεται τα νερά τουΙνναπό τα νότια και τουΙλτςαπό τα βόρεια.

Η πόλη Πασάου

Ο πληθυσμός της πόλης ανέρχεται σε 50.415 κατοίκους, εκ των οποίων οι 10.000 είναι φοιτητές του τοπικού πανεπιστημίου. Το πανεπιστήμιο, που ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’70, είναι η επέκταση του ινστιτούτου για καθολικές σπουδές που ιδρύθηκε το 1622. To πανεπιστήμιο είναι φημισμένο στη Γερμανία για τα τμήματα οικονομικών, νομικής, θεολογίας, επιστημών πληροφορικής και πολιτισμικών μελετών.

Στον 2ο αιώνα π.Χ, το μεγαλύτερο μέρος της φυλής τωνΒοΐωνεξωθήθηκε μέσω τωνΆλπεωνέξω από τηνΙταλίααπό τουςΡωμαίους.Αυτοί ίδρυσαν μια νέα πρωτεύουσα που ονομαζόταν Boiodurum (το σημερινό Πάσσαου).

Το Πάσσαου ανήκε στο αρχαίο βασίλειο των Νωρίκων και αργότερα στην ομώνυμη ρωμαϊκή επαρχία (Provincia Noricum) και ονομάζοταν από τους ΡωμαίουςΜπάταβις(Batavis) ως πόλη των Βαταυών. ΟιΒαταυοίήταν μια γερμανική φυλή που αναφερόταν συχνά από τους κλασσικούς συγγραφείς και ενίοτε συσχετιζόταν με ένα φύλοΣουαβώνεπιδρομέων, τουςΕρούλους.

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού του 5ου αιώνα μ.Χ. οΆγιος Σεβερίνοςίδρυσε εκεί ένα μοναστήρι. Το 739 ένας Άγγλοσάξονας καλόγερος ονομάτιΒονιφάτιος(ο μετέπειταΆγιος Βονιφάτιος,επονομαζόμενος "Απόστολος των Γερμανών" ) ίδρυσε την επισκοπή του Πάσσαου, που κατέστη η μεγαλύτερη επισκοπή τηςΡωμαϊκής Αυτοκρατορίαςγια πολλά χρόνια.

Κατά τη διάρκεια τηςΑναγέννησηςκαι της πρώτης σύγχρονης περιόδου, το Πάσσαου ήταν το δεύτερο σημαντικότερο κέντρο παραγωγής στη Γερμανία σπαθιών και άλλων λεπιδοφόρων όπλων μετά τοΖόλινγκεν.Οι σιδηρουργοί της πόλης επεσήμαιναν τα όπλα τους με τον λύκο του Πάσσαου, που ήταν μια απλοποιημένη απεικόνιση του εμβλήματος της πόλης. Οι προληπτικοί πολεμιστές πίστευαν ότι ο λύκος του Πάσσαου έκανε άτρωτο τον φέροντα το όπλο και έτσι τα όπλα της πόλης ήταν φημισμένα στη χώρα. Ως αποτέλεσμα η όλη πρακτική της τοποθέτησης φυλαχτών στα σπαθιά για να προστατεύουν τους κατόχους τους ήταν γνωστή κάποτε ως "η τέχνη του Πάσσαου". Οι σιδηρουργοί άλλων πόλεων, συμπεριλαμβανομένων αυτών του Ζόλινγκεν, γνώριζαν την εμπορική αξία του λύκου του Πάσσαου και τον υιοθέτησαν κι εκείνοι. Τον 17ο αιώνα το Σόλινγκεν παρήγαγε περισσότερα όπλα με σήμα τον λύκο του Πάσσαου από το ίδιο το Πάσσαου. Το 1662 μια τρομερή πυρκαγιά έκαψε το μεγαλύτερο μέρος της πόλης. Η πόλη ξαναχτίστηκε στη συνέχεια σε στυλΜπαρόκ.

Η πόληεκκοσμικεύτηκεκαι μοιράστηκε ανάμεσα στηΒαυαρίακαι τοΣάλτσμπουργκτο 1803. Το κομμάτι της πόλης που ανήκε στο Σάλτσμπουργκ ανακτήθηκε από τους Βαυαρούς το 1805.

Από το 1892 έως το 1894 οΑδόλφος Χίτλερκαι η οικογένεια του ζούσαν στην πόλη. Τα αρχεία του Πάσσαου αναφέρουν την παρουσία του Χίτλερ στην πόλη σε τέσσερις διαφορετικές περιπτώσεις στη δεκαετία του 1920 για ομιλίες. Στις 3 Νοεμβρίου 1902 οΧάινριχ Χίμλερκαι η οικογένεια του έφτασαν στην πόλη από τοΜόναχοκαι έμεναν στην Theresienstraße 394 (τωρινή Theresienstraße 22) μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου 1904. Ο Χίμλερ διατήρησε επαφή με τους ντόπιους έως τον Μάιο του 1945.

Κατά τη διάρκεια τουΒ΄ Παγκοσμίου Πολέμουστην πόλη υπήρχαν τρία υπό-στρατόπεδα του διαβόητουστρατόπεδου συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν-Γκούζεν.

Ο τουρισμός στην πόλη επικεντρώνεται κυρίως στους τρεις ποταμούς, στον καθεδρικό του Αγίου Στεφάνου και στην "παλιά πόλη". Ο καθεδρικός ναός αποτελεί αριστούργημα του Ιταλικούμπαρόκ,χτισμένος από τον ιταλό αρχιτέκτοναΚάρλο Λουράγκοκαι διακοσμημένος κυρίως από τονΚαρποφόρο Τενκάλα.Αρκετές ποτάμιες κρουαζιέρες που διασχίζουν προς τα κάτω τον Δούναβη ξεκινούν στο Πάσσαου και υπάρχει ποδηλατικό μονοπάτι που ξεκινάει από την πόλη και φτάνει ως τηΒιέννη.Στο Πάσσαου είναι αξιοπρόσεκτη η γοτθική και μπαρόκ αρχιτεκτονική.

Σημαντικοί άνθρωποι

[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

Συντεταγμένες:48°34′00″N13°28′00″E/ 48.566667°N 13.466667°E/48.566667; 13.466667