Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τρούμσε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες:69°36′N19°0′E/ 69.600°N 19.000°E/69.600; 19.000

Τρούμσε

Σημαία

Έμβλημα
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Τρούμσε
69°38′59″N 18°57′25″E
ΧώραΝορβηγία[1]
Διοικητική υπαγωγήΤρομς
Ίδρυση13ος αιώνας
Διοίκηση
Δήμαρχος του ΤρόμσεΓκούναρ Βίλχελμσεν(από 2019)[2][3]
• Μέλος του/τηςInternational Cities of Refuge Network[4]
Έκταση2.521,27km²[5]
Υψόμετρο20 μέτρα
Πληθυσμός77.992 (1 Ιανουαρίου 2023)[6]
Ζώνη ώραςUTC+01:00
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons pageΣχετικά πολυμέσα

ΤοΤρούμσε(νορβηγικά:Tromsø,βόρεια σααμικά:Romsa[7],γλώσσα ΚβενTromssa,σουηδικά:Tromsö) είναι δήμος στη βόρεια Νορβηγία. Διοικητικό κέντρο του δήμου είναι η ομώνυμη πόλη.

Το Τρούμσε βρίσκεται στη Βόρεια Νορβηγία. Ο δήμος, με 2.521 τετραγωνικά χιλιόμετρα έκτασης, είναι ο 21ος σε έκταση από τους 356 δήμους της Νορβηγίας. Με πληθυσμό 76.974 το Τρούμσε είναι ο 12ος πολυπληθέστερος δήμος της Νορβηγίας. Ηπυκνότητα πληθυσμούτου δήμου είναι 31,1 κάτοικοι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο και ο πληθυσμός του έχει αυξηθεί κατά 14,4% σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετή περίοδο.[8][9]Είναι η μεγαλύτερηαστική περιοχήτης Βόρειας Νορβηγίας και η τρίτη μεγαλύτερη βόρεια τουΑρκτικού Κύκλουσε όλο τον κόσμο (μετά τοΜούρμανσκκαι τοΝορίλσκ,και οι δύο στηΡωσία). Το μεγαλύτερο μέρος του Τρούμσε, συμπεριλαμβανομένου του κέντρου της πόλης, βρίσκεται στο νησί Τρούμσεγια, 350 χιλιόμετρα βόρεια του Αρκτικού Κύκλου. Το 2017 η πόλη του Τρούμσε είχε πληθυσμό περίπου 65.000 κατοίκους, μοιρασμένους στο Τρούμσεγια και τμήματα του Κβάλεγια και στην ηπειρωτική χώρα. Το Τρούμσεγια συνδέεται με την ηπειρωτική χώρα με τη Γέφυρα Τρούμσε και τη Σήραγγα Τρουμσεϊσούντ (Tromsøysund) και με το νησί Κβάλεγια με τη Γέφυρα Σάντνεσουντ.

Ο δήμος είναι θερμότερος από τους περισσότερους οικισμούς του ίδιου γεωγραφικού πλάτους, ηπιότερος ακόμη και από μέρη πολύ νοτιότερα στονΚόλπο Χάντσονστον Καναδά και στη Ρωσική Άπω Ανατολή, λόγω της επίδρασης τουΡεύματος του Κόλπου,του οποίου το ρεύμα ζεστού νερού επιτρέπει τόσο σχετικά ήπιους χειμώνες όσο και ανάπτυξη δέντρων παρά το μεγάλο γεωγραφικό πλάτος. Η θαλάσσια εγγύτητα προκαλεί βαρομετρικά χαμηλά με αποτέλεσμα πυκνές χιονοπτώσεις το χειμώνα.

Το κέντρο της πόλης περιέχει το μεγαλύτερο αριθμό παλιών ξύλινων σπιτιών στη Βόρεια Νορβηγία, το παλαιότερο που χρονολογείται από το 1789. Το Τρούμσε είναι πολιτιστικός κόμβος για την περιοχή, με πολλά φεστιβάλ το καλοκαίρι. Ο Τόρμπγερν Μπρούντλαντ και ο Σβέιν Μπέργκε τουηλεκτρονικούδίδυμου Ρέικσοπ και η Λένε Μάρλιν μεγάλωσαν και ξεκίνησαν την καριέρα τους στο Τρούμσε. Ο γνωστός ηλεκτρονικός μουσικός Γκέιρ Γένσεν προέρχεται επίσης από το Τρούμσε. Εδώ βρίσκονται τα βορειότερα πανεπιστήμια, βοτανικός κήπος, ποδοσφαιρικός σύλλογος και πλανητάριο.

Ονόματα και ετυμολογία

[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

Η πόλη Τρούμσε πήρε το όνομά της από το νησί Τρούμσεγια, στο οποίο βρίσκεται. Το δεύτερο συνθετικό του ονόματος της πόλης προέρχεται από το «νησί» (Νορβηγικά:øy,Δανικά:ø), αλλά ηετυμολογίατου πρώτου συνθετικού είναι αβέβαιη. Υπάρχουν αρκετές θεωρίες. Μια από αυτές υποστηρίζει ότι το "Troms-" προέρχεται από το παλιό όνομα του νησιού (Αρχαία Νορδικά:Trums). Πολλά νησιά και ποτάμια στη Νορβηγία έχουν το όνομαTromsaκαι τα ονόματά τους προέρχονται πιθανώς από τη λέξηstraumrπου σημαίνει "(ισχυρό) ρεύμα". (Η αρχική μορφή πρέπει να ήτανStrums) Μια άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι το Τρούμσεγια αρχικά ονομαζότανLille Tromsøya(LΜικρό Τρούμσεγια), λόγω της εγγύτητάς του με το πολύ μεγαλύτερο νησί που ονομάζεται σήμερα Κβάλεγια και σύμφωνα με αυτή τη θεωρία παλαιότερα ονομαζόταν "Store Tromsøya" λόγω ενός χαρακτηριστικού βουνού γνωστού ωςTromma(τύμπανο). Το όνομα του βουνού στιςΓλώσσες Σάμι,Rumbbučohkka,έχει την ίδια σημασία και λέγεται ότι ήταν ιερό βουνό τωνΣαάμιστα προχριστιανικά χρόνια.

Το όνομα του νησιού στα Σααμικά,Romsa,θεωρείται ότι είναι δάνειο από τα Νορδικά - αλλά σύμφωνα με τους φωνητικούς κανόνες της Σααμικής γλώσσας το αρχικόtέχει εξαφανιστεί από το όνομα. Ωστόσο μια εναλλακτική μορφή -Tromsa- είναι σε άτυπη χρήση. Υπάρχει μια θεωρία που υποστηρίζει ότι το νορβηγικό όνομαTromsøπροέρχεται από το όνομα στα Σααμικά, αν και αυτή η θεωρία στερείται εξήγησης για την έννοια τουRomsa.Μια κοινή παρεξήγηση είναι ότι το όνομα του Τρούμσε στα Σααμικά είναιRomssaμε διπλό "s". Αυτή, ωστόσο, είναι η αιτιατική και γενική πτώση του ουσιαστικού που χρησιμοποιείται, για παράδειγμα, όταν γράφεται "Δήμος Τρούμσε" (Romssa Suohkan). Στα Φινλανδικά, ωστόσο, η λέξη γράφεται με ένα "s":Tromssa.

Η περιοχή κατοικήθηκε από το τέλος τηςΕποχής των Παγετώνων.Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στο Τένσβικα, λίγο έξω από τα όρια της πόλης, έχουν αποκαλύψει αντικείμενα και ερείπια κτιρίων που εκτιμάται ότι είναι 9.000 ως 10.000 ετών.[10]

Μεσαίωνας: ένα μεθοριακό οχυρό

[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]
Θησαυρός κοσμημάτων τωνΒίκινγκπου βρέθηκαν στο Τρούμσε και χρονολογούνται από τον 7-8ο αιώνα μ.Χ., στοΒρετανικό Μουσείο[11]

Η πλούσια Αρχαία Νορδική και Σααμική κληρονομιά της περιοχής είναι καλά τεκμηριωμένες. Ο Βίκινγκ φύλαρχος Oταρ θεωρείται ότι τη δεκαετία του 890 είχε κατοικήσει τα νοτιότερα άκρα του σημερινού δήμου Τρούμσε. Περιέγραψε τον εαυτό του ότι ζούσε "βορειότερα από όλους τους Νορβηγούς", καθώς οι περιοχές βόρεια από αυτήν κατοικούντο από τουςΣαάμι.[10] Μια ισλανδική πηγή (Rimbegla) του 12ου αιώνα περιγράφει επίσης το φιόρδ Μάλανγκεν στα νότια του σημερινού δήμου Τρούμσε ως το σύνορο μεταξύ των παράκτιων οικισμών των Βίκινγκ και των Σαάμι εκείνη την περίοδο του Μεσαίωνα. Υπήρχε επίσης εκτεταμένος οικισμός των Σαάμι στην ακτή νότια αυτού του «συνόρου», καθώς και διάσπαρτοι οικισμοί των Βίκινγκ βόρεια του Μάλανγκεν - για παράδειγμα στη νότια Κβάλεγια έχουν βρεθεί λείψανα τηςΕποχής του Σιδήρουτόσο των Σαάμι όσο και των Βίκινγκ (0–1050 μ.Χ.)..[12][13]

Η πρώτη εκκλησία στο νησί Τρούμσεγια ιδρύθηκε το 1252. ΗEcclesia Sanctae Mariae de Trums juxta paganos( "Εκκλησία της Αγίας Μαρίας στο Τρουμς κοντά στους Ειδωλολάτρες" - οι ονομαζόμενοι "ειδωλολάτρες" ήταν οι Σαάμι), χτίστηκε κατά τη βασιλεία τουΧάακον Χάακονσον.Εκείνη την εποχή ήταν η βορειότερη εκκλησία στον κόσμο. Την ίδια εποχή χτίστηκε ένα χωμάτινος προμαχώνας για την προστασία της περιοχής από επιδρομές από τηνΚαρελίακαι τηΡωσία.

Το Τρούμσε δεν ήταν απλώς ένα νορβηγικό φυλάκιο σε μια περιοχή που κατοικείτο κυρίως από Σαάμι, αλλά και μια παραμεθόρια πόλη προς τη Ρωσία. Τοκράτος του Νόβγκοροντείχε το δικαίωμα να φορολογεί τους Σαάμι κατά μήκος των ακτών του Λίνγκεν και στην ενδοχώρα στον ποταμό Σκίμποτν ή πιθανώς στον ποταμό Μόλσελβ, ενώ η Νορβηγία επιτρεπόταν να φορολογεί περιοχές ανατολικά έως και τηΧερσόνησο Κόλα.Κατά τα επόμενα πεντακόσια χρόνια τα σύνορα της Νορβηγίας με τη Ρωσία και τα όρια της νορβηγικής εποίκισης θα ωθούνταν ανατολικά προς το Σερ-Βάρανγκερ, κάνοντας το Τρούμσε να χάσει το χαρακτήρα του ως «παραμεθόριας πόλης».

18ος και 19ος αιώνας: το "Παρίσι του Βορρά"

[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

Κατά το 17ο αιώνα, ενώ ηΔανία–Νορβηγίαπαγίωνε τις αξιώσεις της για τις βόρειες ακτές τηςΣκανδιναβίας,χτίστηκε και ένα οχυρό, τοSkansen.Παρόλο που στέγαζε μόνο 80 άτομα, οΒασιλιάς Χριστιανός Ζ΄παραχώρησε στο Τρούμσε το προνόμιο της πόλης το 1794. Αυτό συνέπεσε με, και ήταν άμεση συνέπειά της, την κατάργηση του επί αιώνες μονοπωλίου της πόλης τουΜπέργκενστο εμπόριο μπακαλιάρου. Το Τρούμσε γρήγορα αυξήθηκε σε σημασία. Η Επισκοπή του Χολόγκαλαντ ιδρλύθηκε το 1804, με πρώτο επίσκοπο το Ματίας Μπόνσακ Κρόγκ.[14]Η πόλη έγινε δήμος την 1η Ιανουαρίου 1838.

Η αλιεία στην ανοικτή θάλασσα της Αρκτικής, από τηΝόβαγια Ζεμλιάως τονΚαναδά,ξεκίνησε γύρω στο 1820. Μέχρι το 1850 το Τρούμσε ήταν το σημαντικότερο κέντρο της, ξεπερνώντας το πρώην κέντρο του Χάμερφεστ και το εμπόριο της έφτανε από τοΑρχάγγελσκως τοΜπορντώ.

Το 1848 η σχολή κατάρτισης εκπαιδευτικών μεταφέρθηκε επίσης από το Τρόντενες (κοντά στο σημερινό Χάρσταντ) στο Τρούμσε, με μέρος της αποστολής του να εκπαιδεύει φιλόλογους για τους Σαάμι - υπήρχε μια ποσόστωση που εξασφάλιζε πρόσβαση στους Σαάμι.[15]Ακολούθησαν το Μουσείο του Τρούμσε το 1872[16]και η Ζυθοποιία Μακ το 1877.[17]

Το 19ο αιώνα το Τρούμσε έγινε γνωστό ως "Παρίσι του Βορρά". Το πώς δημιουργήθηκε αυτό το ψευδώνυμο είναι αβέβαιο, αλλά ο λόγος θεωρείται γενικά ότι οι άνθρωποι στο Τρούμσε φαίνονταν πολύ πιο εξελιγμένοι από ό, τι συνήθως περίμεναν οι επισκέπτες από το Νότο.

Πρώτο μισό του 20ου αιώνα: εξερευνήσεις και πόλεμος

[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]
Φωτοχρωμία του Τρούμσε, 1900

Στα τέλη του 19ου αιώνα το Τρούμσε είχε γίνει σημαντικό εμπορικό κέντρο τηςΑρκτικήςαπό το οποίο ξεκινούσαν πολλές εξερευνητικές αποστολές. Εξερευνητές όπως οΡόαλντ Άμουνδσεν,ο Ούμπερτο Νόμπιλε και οΦρίντγιοφ Νάνσενχρησιμοποίησαν την τεχνογνωσία του Τρούμσε σχετικά με τις συνθήκες στην Αρκτική και συχνά στρατολογούσαν τα πληρώματά τους από την πόλη.[18][19]Το παρατηρητήριο τουΒόρειου σέλαοςιδρύθηκε το 1927.

Όταν η Γερμανία εισέβαλε στη Νορβηγία το 1940 το Τρούμσε υπήρξε για λίγο έδρα της Νορβηγικής κυβέρνησης. Ο Στρατηγός Καρλ Γκούσταβ Φλέισερ έφτασε εκεί στις 10 Απριλίου 1940 μετά από πτήση υπό δυσμενέστατες συνθήκες. Από το Τρούμσε εξέδωσε εντολές για πλήρη πολιτική και στρατιωτική κινητοποίηση και κήρυξε τη Βόρεια Νορβηγία θέατρο πολέμου. Το στρατηγικό σχέδιό του ήταν πρώτα να εξουδετερώσει τις Γερμανικές δυνάμεις στο Νάρβικ και στη συνέχεια να μεταφέρει τη μεραρχία του στο Νόρντλαντ για να αντιμετωπίσει μια γερμανική προέλαση από το Τρέντελαγκ. Οι Γερμανοί κατέλαβαν τελικά ολόκληρη τη Νορβηγία, αφού είχε αποσυρθεί η Συμμαχική υποστήριξη, αν και αντιμετώπισαν λυσσαλέα αντίσταση από το Τάγμα Aλτα στο Νάρβικ. Το Τρούμσε πέρασε αλώβητο τον πόλεμο, αν και το γερμανικόθωρηκτόTirpitzβυθίστηκε απόβομβαρδιστικάAvro LancasterτηςRAF[20]ανοιχτά του νησιού Τρούμσεγια στις 12 Νοεμβρίου 1944, σκοτώνοντας περίπου χίλιους Γερμανούς ναυτικούς.[21][22] Στο τέλος τουΒ΄ Παγκοσμίου Πολέμουη πόλη δέχτηκε χιλιάδες πρόσφυγες από την περιφέρεια Φίνμαρκ και τις βόρειες περιοχές του Tρομς - περιοχές που είχαν καταστραφεί από Γερμανικές δυνάμεις, που χρησιμοποιούσαν τακτικές καμένης γης εν αναμονή επίθεσης τουΚόκκινου Στρατού.[23]

Μεταπολεμική επέκταση

[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

Η επέκταση μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν ταχεία. Οι αγροτικοί δήμοι Τρόμσεϊσουντ και Ούλσφιορδ και το μεγαλύτερο μέρος του Χίλεσεϊ συγχωνεύθηκαν με το Τρούμσε την 1η Ιανουαρίου 1964, δημιουργώντας το σημερινό δήμο και σχεδόν τριπλασίασαν τον πληθυσμό του Τρούμσε - από 12.430 σε 32.664.[24]Επιπλέον η αύξηση του πληθυσμού ήταν έντονη, μερικές φορές περισσότερο από 1.000 ετησίως. Ο πληθυσμός του δήμου Τρούμσε σήμερα είναι 68.239 και ηαστική περιοχήτου η ένατη πιο πολυπληθέστερη της Νορβηγίας, με πληθυσμό 58.486.[25]

Μια σημαντική εξέλιξη ήταν το 1964 η λειτουργία του Αεροδρομίου του Τρούμσε, που βρίσκεται στο μεγάλο νησί, και το 1972 το Πανεπιστημίου του, τότε ένα από τα τέσσερα πανεπιστήμια της Νορβηγίας και το μοναδικό που εξυπηρετούσε το (βόρειο) μισό της χώρας. Μια τοπική σχολή εκπαιδευτικών ενσωματώθηκε τελικά στο πανεπιστήμιο. Το Νορβηγικό Πολικό Ινστιτούτο μεταφέρθηκε στο Τρούμσε από το Όσλο το 1998. Πιο πρόσφατα το πανεπιστήμιο επεκτάθηκε περαιτέρω μέσω δύο συγχωνεύσεων, πρώτα με το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Τρούμσε το 2009 και στη συνέχεια με το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Φίνμαρκ το 2013.

Ανάγλυφο του θυρεού σε πρόσοψη του 1910.

Ο θυρεός του Τρούμσε καθιερώθηκε το 1870. [28] Είναι έναςτάρανδοςσε γαλάζιο φόντο. Συχνά στέφεται μεκορώναμε πέντε ή τέσσερις πυργίσκους. Η δημοτική αρχή χρησιμοποιεί επί του παρόντος μια στυλιζαρισμένη απόδοση που σχεδιάστηκε από το Χάλβαρντ Τρέτεμπεργκ (1898–1987) και εγκρίθηκε με βασιλικό ψήφισμα στις 24 Σεπτεμβρίου 1941.[26][27]

Το Τρούμσε είναι ο όγδοος μεγαλύτερος δήμος της Νορβηγίας με πληθυσμό 71.590 και το κέντρο της ένατης μεγαλύτερης αστικής περιοχής, με πληθυσμό περίπου 65.000. Η πόλη φιλοξενεί το βορειότερο πανεπιστήμιο του κόσμου και επίσης το βορειότεροβοτανικό κήπο[28]καιπλανητάριο.[29]

Το κέντρο της πόλης βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού Τρούμσεγια - πάνω από 300 χιλιόμετρα βόρεια τουΑρκτικού Κύκλουμε συντεταγμένες 69 ° 40′33 ″ Β και 18 ° 55′10 ″ Α. Οι προαστιακές περιοχές περιλαμβάνουν το Κρόκεν, το Τρομσντάλεν (στην ηπειρωτική χώρα, ανατολικά του Τρούμσεγια), το υπόλοιπο νησί Τρούμσεγια και το ανατολικό τμήμα του Κβάλεγια, δυτικά του Τρούμσεγια. Η Γέφυρα του Τρούμσε και η Σήραγγα Τρόμσεϊσουντ διασχίζουν τον πορθμό Τρομσεϊσιούντετ, συνδέοντας οδικώς την ηπειρωτική χώρα με το Τρούμσεγια. Στη δυτική πλευρά της πόλης η Γέφυρα Σάντνεσουντ συνδέει τα νησιά Τρούμσεγια και Κβάλεγια.

Υπάρχουν πολλά ψηλά βουνά μέσα στο δήμο, όπως τα Χαμπέροκεν, Γεχκεβάρι, Στόρε Μπλόμαν, Στόρε Φορνεστίντεν και Τρομσνταλστίντεν. Οι Αλπεις Λίνγκεν βρίσκονται κατά μήκος των δημοτικών συνόρων Τρούμσε-Λίνγκεν. Υπάρχουν πολλά νησιά στο δήμο, όπως τα Χιλέσεγια, Κβάλεγια, Ρεμπενέσεγια, Ρινγκβάσεγια, Σομάρεγια και Τρούμσεγια. Υπάρχουν επίσης πολλά φιόρδ στο Τρούμσε, όπως τα Μπαλσφιόρντεν, Καλντφιόρντεν, Μάλανγκεν και Ουλσφιόρντεν.

Πανοραμική άποψη του Τρούμσε από το Φλέγια. Η Γέφυρα του Τρούμσε και ο Αρκτικός Καθεδρικός Ναός βρίσκονται στην κάτω δεξιά γωνία..
Tο Τρούμσε κατά την πολική νύχτα από το Φγελχέισεν.
Το Τρούμσε το Μάιο

Το Τρούμσε έχει κλίμα υποαρκτικό (κλιματική ταξινόμηση ΚέππενDfc), καθώς οι θερμοκρασίες του χειμώνα είναι αρκετά κρύες για να πληρούν τις προϋποθέσεις του και η θερινή περίοδος είναι μικρή. Ωστόσο η ποσότητα και η κατανομή τωνκατακρημνίσεων,με μέγιστο το φθινόπωρο και στις αρχές του χειμώνα, καθώς και η έλλειψημόνιμα παγωμένου εδάφουςδεν είναι χαρακτηριστικές των υποαρκτικών περιοχών. Λόγω της ελεύθερης από πάγοΝορβηγικής Θάλασσαςκαι των ήπιων δυτικών ανέμων που φθάνουν στις ακτές οι χειμερινές θερμοκρασίες στο Τρούμσε μετριάζονται και είναι εξαιρετικά ήπιες για το γεωγραφικό του πλάτος.

Το Τρούμσε έχει τη φήμη ότι συγκεντρώνει πολύ χιόνι το χειμώνα, αλλά στους δρόμους της πόλης επικρατεί συχνά πάγος, ειδικά το πρώτο μισό του χειμώνα. Η κατανομή της χιονόπτωσης στο Τρούμσε είναι αρκετά ασταθής και ποικίλλει σημαντικά ανά έτος.[30]Το λειώσιμο του χιονιού από τη βροχή τις πολικές νύχτες στα μέσα του χειμώνα δεν είναι ασυνήθιστο και ακολουθείται συχνά από ψυχρούς θυελλώδεις ανέμους της Αρκτικής, που δημιουργούν επικίνδυνες συνθήκες οδήγησης και περπατήματος στον πάγο. Είναι σύνηθες να βλέπουμε τους κατοίκους του Τρούμσε να περπατούν με καρφιά στα παπούτσια τους και σχεδόν όλα τα αυτοκίνητα χρησιμοποιούν ελαστικά με καρφιά. Το ρεκόρ όλων των εποχών για το ύψος χιονιού σημειώθηκε στις 29 Απριλίου 1997, όταν ο μετεωρολογικός σταθμός στην κορυφή του Τρούμσεγια κατέγραψε 240 εκατοστά χιονιού στο έδαφος.[31]Σε ένα μέσο χειμώνα το Τρούμσε έχει 160 ημέρες με τουλάχιστον 25 εκατοστά χιόνι στο έδαφος (με βάση το μέσο όρο 1970-2000 στο μετεωρολογικό σταθμό στην κορυφή του νησιού, 100 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας).[32]

Η χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ είναι −18.4 ° C το Φεβρουάριο του 1966. Αυτή είναι εξαιρετικά ήπια για μια τοποθεσία τόσο πολύ βόρεια, καθώς είναι περίπου ίδια με την αντίστοιχη για ολόκληρη την πολιτεία τηςΦλόριντα- περίπου 40 μοίρες γεωγραφικό πλάτος νοτιότερα. Ωστόσο στο αεροδρόμιο, επίσης στην πόλη, η χαμηλότερη καταγραφή -20,1 ° C το Φεβρουάριο του 1985.[33]Παρά το γεγονός ότι είναι 10 μοίρες βορειότερα από την πρωτεύουσαΌσλοοι χειμερινές θερμοκρασίες είναι πολύ παρόμοιες. Ο "Ήλιος του μεσονυχτίου"βρίσκεται πάνω από τον ορίζοντα από τις 19 Μαΐου ως τις 27 Ιουλίου (71 ημέρες) και η περίοδος με συνεχή νύχτα (πολική νύχτα) διαρκεί λιγότερο, από τις 28 Νοεμβρίου ως τις 14 Ιανουαρίου (48 ημέρες).

Τα καλοκαίρια είναι αρκετά δροσερά, μερικές φορές με συννεφιά και βροχή, και άλλες ηλιόλουστα, συχνά με μεγάλες διακυμάνσεις από έτος σε έτος και από μήνα σε μήνα, ανάλογα με τον καιρό. Ωστόσο, για το γεωγραφικό πλάτος του, τα καλοκαίρια είναι αρκετά ζεστά, ειδικά για μια παραθαλάσσια τοποθεσία. Στο Τρούμσε έχει καταγραφεί ο μήνας με τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια στη Νορβηγία με 430 ώρες τον Ιούλιο του 1980, καθώς και ο αντίστοιχος της άνοιξης με 381 ώρες το Μάιο του 2013. [34] Η υψηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε ποτέ στο μετεωρολογικό σταθμό υψομ. 100 m είναι 30,2 ° C τον Ιούλιο του 1972. Έξω από την πόλη μεγάλες περιοχές του δήμου βρίσκονται πάνω από το όριο των δένδρων και έχουν κλίμααλπικής ζώνης.Στη δυτική ακτή του Κβάλεγια (Σόμαρεϊ) τα κλιματικά δεδομένα δείχνουν μια μέση ετήσια θερμοκρασία 3,9 ° C, κυρίως επειδή οι χειμώνες εδώ είναι 2 ° C θερμότεροι σε σύγκριση με την πόλη,[34]καθιστώντας αυτό το τμήμα του δήμου μια ζώνηυποπολικού ωκεάνιου κλίματος(Cfc). Το Τρούμσε είναι η βορειότερη πόλη της γης, όπου η μέση ετήσια χαμηλή θερμοκρασία είναι πάνω από το μηδέν.

Τα τελευταία χρόνια σημειώνεται αύξηση της θερμοκρασίας και δεν έχει σημειωθεί ολονύκτιος παγετός τον Ιούνιο από το 1997.

Κλιματικά δεδομένα Τρούμσε, Noρβηγία 1981 - 2010, ηλιοφάνεια 1961 - 1990, ακρότατα 1920 - σήμερα (100 m)
Μήνας Ιαν Φεβ Μάρ Απρ Μάι Ιούν Ιούλ Αύγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ Έτος
Υψηλότερη Μέγιστη °C (°F) 8.4 8.2 9.1 17
(63)
26.6 29.5 30.2 28.4 22.4 18.6 11.9 9.7 30,2
Μέση Μέγιστη °C (°F) −1.3 −1.4 0.2 3.5 8.2 12.7 15.8 14.5 10.0 5.0 1.3 −0.5 5,7
Μέση Μηνιαία °C (°F) −3.5 −3.7 −2.2 0.9 5.3 9.4 12.4 11.3 7.4 2.9 −0.7 −2.6 3,1
Μέση Ελάχιστη °C (°F) −5.6 −5.9 −4.6 −1.8 2.3 6.1 8.9 8.0 4.8 0.8 −2.6 −4.8 0,5
Χαμηλότερη Ελάχιστη °C (°F) −18.3 −18.4 −17 −14.3 −6.6 −2.5 0.7 1.1 −4.3 −9.6 −14.2 −16.8 −18,4
Υετόςmm (ίντσες) 112,4 95,4 71,7 66,1 57,4 54,1 77,8 86,6 110,9 135,9 98,3 112,3 1,080,8
Μέσες ημέρες κατακρημνίσεων(≥ 1 mm) 15.4 12.9 11.4 11.6 11.1 10.3 12.8 12.6 14.9 17.7 13.5 15.6 160,1
Μέσες μηνιαίες ώρες ηλιοφάνειας 3 32 112 160 218 221 205 167 92 49 6 0 1.265
Πηγή #1:Met Norway,[31][35]The Weather Network,[36]Météo climat stats[37]
Πηγή #2: Weather Atlas[38](UV index)
Κλιματικά δεδομένα για Τρούμσε
Μήνας Ιαν Φεβ Mαρ Aπρ Mάι Ιου Ιου Aυγ Σεπ Oκτ Noε Δεκ Ετος
Μέση θερμοκρασία θάλασσας °C (°F) 5.2
(41.4)
4.6
(40.3)
4.2
(39.5)
4.6
(40.3)
6.2
(43.1)
8.8
(47.8)
10.8
(51.4)
11.3
(52.4)
10.1
(50.3)
8.3
(47.0)
7.6
(45.6)
6.4
(43.6)
7.3
(45.2)
Πηγή: Weather Atlas[38]
The Northern Lights in Tromsø
TοΒόρειο Σέλαςκοντά στο Τρούμσε.
Νωρίς το απόγευμα κατά τη διάρκεια της πολικής νύχτας στο Τρούμσε τηςΝορβηγίας.
Tromsø in midnight sun in July
Το Τρούμσε με τονήλιο του μεσονυχτίουτον Ιούλιο.
Το Αεροδρόμιο του Τρούμσε μεσημέρι στις αρχές Ιανουαρίου.
Άποψη του Τρούμσε του 19ου αιώνα, του Πέντερ Mπάλκε.

Οήλιος του μεσονυχτίουεμφανίζεται από τις 18 Μαΐου ως τις 26 Ιουλίου, αλλά τα βουνά εμποδίζουν τη θέα του για μερικές ημέρες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί κανείς να τον δει από τις 21 Μαΐου έως τις 21 Ιουλίου. Λόγω του μεγάλου γεωγραφικού πλάτους του Τρούμσε το λυκόφως είναι μεγάλο, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει αληθινή νύχτα μεταξύ 27 Μαρτίου και 17 Σεπτεμβρίου.

Ο ήλιος παραμένει κάτω από τον ορίζοντα κατά τη διάρκεια της πολικής νύχτας από περίπου τις 26 Νοεμβρίου ως τις 15 Ιανουαρίου, αλλά λόγω των βουνών, ο ήλιος δεν είναι ορατός από τις 21 Νοεμβρίου ως τις 21 Ιανουαρίου. Η επιστροφή του ήλιου είναι μια ευκαιρία για γιορτή. Ωστόσο, λόγω του λυκόφωτος, υπάρχει κάποιο φως της ημέρας για μερικές ώρες ακόμη και γύρω στο μεσοδιάστημα, συχνά με γαλάζιο φως, επιτρέποντας φυσιολογικούς κύκλους ημέρας / νύχτας κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Οι νύχτες μικραίνουν γρήγορα. Στις 21 Φεβρουαρίου ο ήλιος βρίσκεται πάνω από τον ορίζοντα από τις 7:45 π.μ. ως τις 4:10 μ.μ. και την 1η Απριλίου βρίσκεται πάνω από τον ορίζοντα από τις 5:50 π.μ. ως τις 7:50 μ.μ. (θερινή ώρα). Ωστόσο αν κάποιος συμπεριλάβει το αστρονομικό λυκόφως ως "όχι νύχτα", τότε το Τρούμσε έχει μόνο 13 ώρες και 32 λεπτά νύχτα κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο.

Ο συνδυασμός χιονοκάλυψης και ηλιοφάνειας δημιουργεί συχνά έντονες συνθήκες φωτισμού από τα τέλη Φεβρουαρίου ως το λιώσιμο του χιονιού στην πεδιάδα (συνήθως στα τέλη Απριλίου) και τα γυαλιά ηλίου είναι απαραίτητα για το σκι. Λόγω αυτών των διαμετρικά διαφορετικών συνθηκών φωτός το χειμώνα οι Νορβηγοί τον χωρίζουν συχνά σε δύο εποχές:Mørketid(πολική νύχτα) καιSeinvinter(τέλη χειμώνα).

Είναι δυνατόν να παρατηρηθεί τοβόρειο σέλαςαπό το Τρούμσε, καθώς η βόρεια Νορβηγία βρίσκεται στη ζώνη του σέλαος. Δεδομένου ότι το καλοκαίρι είναι συνεχώς φωτεινό, το σέλας δεν είναι ορατό από τα τέλη Απριλίου ως τα μέσα Αυγούστου. Επιπλέον, λόγω της παράκτιας τοποθεσίας, στο Τρούμσε επικρατεί συχνά συννεφιά, που εμποδίζει την παρατήρηση του σέλαος, ακόμη και αν υπάρχει.

Ο Δήμος του Τρούμσε περιλαμβάνει τους οικισμούς:

Κβάλεγια Πόλη του Τρούμσε
Τρούμσεγια
Ηπειρωτικά
  • Μπρένσχολμεν
  • Ερστφιορντμποτν
  • Κάλντφιορδ
  • Κγέσεν
  • Σάντνεσαμν
  • Σόμαρεϊ
  • Μπγέρκακερ
  • Κβαλεϊσλέτα
  • Σκάτερα
  • Τρόμσνταλεν
  • Μπρεϊβικέιντετ
  • Κρόκεν
  • Γέβικ
  • Λάκσελβμπουκτ
  • Ολντερβικ
  • Μόβικ
  • Ράμφιορντνες
  • Σγιούρσνες
Tο κέντρο του Τρούμσε

Το συμπαγές κέντρο της πόλης έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ιστορικών ξύλινων σπιτιών βόρεια τουΤρόντχαϊμ,που συνυπάρχουν με τη σύγχρονη αρχιτεκτονική. Τα σπίτια χρονολογούνται από το 1789 ως το 1904, όταν η κατασκευή ξύλινων σπιτιών απαγορεύτηκε στο κέντρο της πόλης, όπως και σε πολλές άλλες νορβηγικές πόλεις. Το παλαιότερο σπίτι στο Τρούμσε είναι τοSkansen,χτισμένο το 1789 στα ερείπια ενός χωμάτινου οχυρού του 13ου αιώνα.[39][40]

Ο Αρκτικός Καθεδρικός του Τρούμσε

Το Πολικό Μουσείο,Polarmuseet,που στεγάζεται σε ένα κτίριο της αποβάθρας του 1837, παρουσιάζει το παρελθόν του Τρούμσε ως θηραλιευτικού κέντρου της Αρκτικής και σημείου εκκίνησης για τις εκεί εξερευνητικές αποστολές. ΟΚαθεδρικός Ναόςτου Τρούμσε, ο μοναδικός ξύλινος καθεδρικός της Νορβηγίας, που χτίστηκε το 1861, βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, όπως και η μικρή καθολική εκκλησίαVår Frue( "Παναγία" ). Ο παλαιότερος κινηματογράφος της Βόρειας Ευρώπης που χρησιμοποιείται ακόμη, τοVerdensteatret,χτίστηκε το 1915–16. Ο κινηματογράφος έχει μεγάλες τοιχογραφίες, έργο του τοπικού καλλιτέχνη Σβέρε Μακ το 1921, που απεικονίζουν σκηνές από νορβηγικές λαϊκές παραδόσεις και παραμύθια.

Ο Αρκτικός Καθεδρικός Ναός, μια σύγχρονη εκκλησία που χτίστηκε το 1965, βρίσκεται στην ηπειρωτική χώρα, απέναντι από το θορυβώδες κέντρο της πόλης. Η εκκλησία, στην πραγματικότητα ενοριακή εκκλησία και όχι καθεδρικός, σχεδιάστηκε από τον Γιαν Ινγκε Χόβιγκ. Το ενυδρείο και κέντρο εμπειριώνPolariaαπό το 1998 βρίσκεται σε μικρή απόσταση με τα πόδια νότια από το κέντρο της πόλης. Το Μουσείο του Τρούμσε είναι ένα πανεπιστημιακό μουσείο, που παρουσιάζει τον πολιτισμό και τη φύση της Βόρειας Νορβηγίας. Το μουσείο περιλαμβάνει επίσης τον Αρκτικοαλπικό βοτανικό κήπο, το βορειότερο βοτανικό κήπο του κόσμου. Ένα τελεφερίκ ανεβαίνει στο βουνό Στόρστεϊνεν, 420 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, με πανοραμική θέα του Τρούμσε. Το βουνό Τρομσνταλστίντεν, υψομ. 1.238 μέτρα, στην ηπειρωτική χώρα, που εντοπίζεται εύκολα από το κέντρο της πόλης, είναι επίσης σημαντικό τοπόσημο. Στην κορυφή του Tρόμσεγια βρίσκεται η λίμνη Πρέστβανετ.

Λιμάνι του Τρούμσε

Το Τρούμσε είναι το μεγαλύτερο αλιευτικό λιμάνι αλιείας της Νορβηγίας και το Πανεπιστήμιο του Τρούμσε είναι κέντρο έρευνας για την Αρκτική. Ο τουρισμός αναδύθηκε ως εναλλακτικός οικονομικός πόρος αφότου η Τζοάνα Λούμλεϊ παρουσίασε την πόλη στην εκπομπή τουBBC«Η Τζοάνα Λούμλεϊ στη Χώρα του Βόρειου Σέλαος».

Ιστορική εξέλιξη πληθυσμού
Έτος Πληθ. ±%
1951 10.940
1960 12.283 +12.3%
1970 38.094 +210.1%
1980 45.833 +20.3%
1990 50.548 +10.3%
2000 59.145 +17.0%
2010 67.305 +13.8%
2011 68.239 +1.4%
Το εσωτερικό ενός από τα εμπορικά κέντρα της πόλης

Περισσότερες από 100 εθνικότητες εκπροσωπούνται στον πληθυσμό. Μεταξύ των πιο σημαντικών μειονοτήτων είναι οιΣαάμι,οιΡώσοικαι οι Φινλανδοί, τόσο οι ντόπιοι Kβεν (απόγονοι Φινλανδών μεταναστών του 19ου αιώνα) όσο και πρόσφατοι μετανάστες από τη Φινλανδία.[41]Το βορειότεροτζαμίτου κόσμου βρίσκεται στο Τρούμσε. ΗΚαθολικήεκκλησία της Παναγίας είναι η έδρα του βορειότερου Καθολικού Επισκόπου, που ηγείται της Ρωμαιοκαθολικής Επισκοπής του Τρούμσε. Αν και ο τοπικός πληθυσμός Καθολικών είναι μόνο 350 οΠάπας Ιωάννης Παύλος Β΄επισκέφθηκε αυτή τη μικρή εκκλησία και έμεινε ως επισκέπτης του επισκόπου το 1989.[42]

Κύριες ομάδες μεταναστών, 2020[43]
Eθνικότητα Πληθυσμός
Πολωνία 1,033
Ρωσία 637
Γερμανία 625
Σουηδία 615
Συρία 598
Σομαλία 487
Ερυθραία 411
Φινλανδία 408
Ταϊλάνδη 365
Λιθουανία 311

Όπως αναφέρθηκε στην ενότητα "Ιστορία" η περιοχή Τρούμσε υπήρξε επί μακρόν πατρίδα του πολιτισμού τωνΣαάμι.Η αφομοίωση των Παράκτιων Σαάμι, ωστόσο, είχε ως αποτέλεσμα ο τοπικός πολιτισμό τους να γίνεται όλο και πιο αόρατος στην περιοχή του Τρούμσε κατά τον 20ο αιώνα. Τη δεκαετία του 1970, ωστόσο, σημειώθηκε μια αναζωογόνηση του πολιτισμού και της ταυτότητας των Σαάμι, που επίσης έγινε αισθητή στο Τρούμσε. Έχουν γίνει προσπάθειες για την αντιμετώπιση της παρακμής τηςγλώσσας των Σαάμιμέσω της ίδρυσης ενός κέντρου Σααμικής γλώσσας στο Ούλσφιορδ.

Η πόλη του Τρούμσε έχει γενικά επιδείξει θετική στάση απέναντι στον πολιτισμό των αυτόχθονων μειονοτήτων. Για παράδειγμα ο δήμος έχει καθιερώσει την Ημέρα του Λαού των Σαάμι[44],οι πινακίδες στο Πανεπιστήμιο είναι δίγλωσσες και όταν η πόλη έθεσε υποψηφιότητα για τουςΧειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνεςτο Σααμικό όνομα του Τρούμσε,Romsa,συμπεριλήφθηκε στον προτεινόμενο λογότυπο για την εκδήλωση μαζί με ένα παραδοσιακό σύμβολο των Σαάμι ως το κύριο οπτικό στοιχείο της.[45]

Γλωσσική διαμάχη του 2011

[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

Το 2011 ο ρόλος του πολιτισμού των Σαάμι στο Τρούμσε έγινε αντικείμενο διαμάχης. Το Δημοτικό Συμβούλιο είχε υποβάλει πρόταση για συμμετοχή του Τρούμσε στη Διοικητική Περιοχή της γλώσσας Σαάμι. Αυτό θα συνεπαγόταν την παροχή ίσου χώρου σε επιλεγμένα Σααμικά τοπωνύμια στις οδικές πινακίδες, θα επέτρεπες στους ομιλητές της Σαάμι να επικοινωνούν στη γλώσσα τους με τις τοπικές αρχές και να παρέχονται από το Κοινοβούλιο των Σαάμι στους υπαλλήλους του να μάθουν τη Σαάμι. Πολιτικά κόμματα, όπως τοΚόμμα Προόδου,τοΦιλελεύθεροκαι τοΣυντηρητικό,αντιτάχθηκαν στην απόφαση και την έκαναν μέρος της προεκλογικής τους εκστρατείας για να απορριφθεί, υποστηρίζοντας ότι, ως «νορβηγική πόλη», το Τρούμσε δεν ήταν υποχρεωμένο να αναγράφει Σααμικά τοπωνύμια μαζί με νορβηγικά, ή να κάνετε τη Σαμική επίσημη γλώσσα μαζί με τη Νορβηγική.[46]Τα κόμματα που αντιτίθενται σε μεγαλύτερο ρόλο του πολιτισμού Σαάμι στο Τρούμσε κέρδισαν τις εκλογές και απέρριψαν την πρόταση. Υποστηρίχθηκε ότι το ζήτημα έχει «χωρίσει» τους κατοίκους του Τρούμσε μεταξύ εκείνων που θεωρούν τον πολιτισμό των Σαάμι ότι ανήκει φυσικά εκεί και εκείνων που το βλέπουν ως ξένο στην περιοχή.[47][48]Κατά την προεκλογική εκστρατεία και στη συνέχεια οι φιλο-Σαάμι πολιτικοί δέχθηκαν απειλές και οι άνθρωποι που φορούσαν παραδοσιακά ρούχα των Σαάμι ισχυρίζονται ότι έχουν υποστεί λεκτική κακοποίηση. Τον Ιούνιο του 2013 ωστόσο ο δήμος συνήψε συμφωνία συνεργασίας με το Κοινοβούλιο των Σαάμι, που αποσκοπεί στην ενίσχυση της εκπαίδευσης της γλώσσας και του πολιτισμού τους στο Τρούμσε.

Η Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης του Τρούμσε (Tromsø Kunstforening).
ΤοØlhallen,ένα από τα πολλά κλαμπ, παμπ και μπαρ του Τρούμσε.

Όντας η μεγαλύτερη πόλη της Βόρειας Νορβηγίας, το Τρούμσε είναι το πολιτιστικό κέντρο της περιοχής του. Έτυχε κάποιας διεθνούς δημοσιότητας όταν στις 11 Ιουνίου 2005 φιλοξένησε μία από τις έξι συναυλίες46664,με σκοπό να αναδείξουν το ζήτημα τουAIDSστη διεθνή ατζέντα.

Πολλές πολιτιστικές δραστηριότητες πραγματοποιούνται στοKulturhuset(σπίτι πολιτισμού), συμπεριλαμβανομένων συναυλιών της Νορβηγικής Αρκτικής Φιλαρμονικής και έργων του θιάσου επαγγελματικού θεάτρου του Τρούμσε,Hålogaland Teater.Το νέο κτίριο του θεάτρου εγκαινιάστηκε το Νοέμβριο του 2005. Η πόλη έχει πολλά μουσεία. Τα μεγαλύτερα είναι η Πινακοθήκη της Βόρειας Νορβηγίας (Nordnorsk Kunstmuseum) και η Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης του Τρούμσε (Tromsø Kunstforening)

Domkirken- Καθεδρικός του Τρούμσε

Η σκηνήtechnoτου Τρούμσε είναι η προέλευση πολλών από τους σημαντικότερους καλλιτέχνεςηλεκτρονικής μουσικήςτης Νορβηγίας και η πόλη ήταν πρωτοπόρα στα πρώτα στάδια τηςhouseκαι τηςtechnoμουσικής στη Νορβηγία από τα τέλη της δεκαετίας του 1980.[49]Το διεθνώς αναγνωρισμένο δίδυμοRöyksoppκαι οambientηλεκτρονικός μουσικός Γκέιρ Γένσεν, γνωστός ωςBiosphere,είναι οι πιο διάσημοι στο εξωτερικό.

Η δισκογραφική εταιρείαBeatservice Recordsκαι τοInsomnia Festivalαποδεικνύουν ότι το Τρούμσε εξακολουθεί να ηγείται της χώρας στην ανάπτυξη και προώθηση του είδους.

Οι τοπικές εφημερίδες είναι ηBladet Tromsøκαι ηNordlys.

Το Αρκτικό Συμβούλιο (υψηλόβαθμο διακυβερνητικό φόρουμ που ασχολείται με θέματα που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις και οι αυτόχθονες λαοί τηςΑρκτικής.Οι οκτώ χώρες με κυριαρχία στα εδάφη πέραν τουΑρκτικού Κύκλουαποτελούν τα μέλη του συμβουλίου: Καναδάς, Δανία, Φινλανδία, Ισλανδία, Νορβηγία, Ρωσία, Σουηδία και Ηνωμένες Πολιτείες. Εκτός αυτών υπάρχουν ορισμένα κράτη-παρατηρητές) έχει την έδρα του στο Τρούμσε.[50]

ΟΝέλσον Μαντέλαστην 46664 της Αρκτικής

Φεστιβάλ και εκδηλώσεις

[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

Τόσο το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τρούμσε όσο και τοNordlysfestivalen(ΦεστιβάλΒόρειου Σέλαος), ένα φεστιβάλ κλασικής μουσικής, διοργανώνονται τον Ιανουάριο. Το τέλος αυτού του μήνα σηματοδοτείται από τηνΗμέρα του Ήλιου(Soldagen), όταν ο ήλιος εμφανίζεται τελικά πάνω από τον ορίζοντα μετά την Πολική Νύχτα, που γιορτάζεται, κυρίως από τα παιδιά. ΗΠαγκόσμια Ημέρα τωνΣαάμιγιορτάζεται στο Πανεπιστήμιο του Τρούμσε και στο δημαρχείο στις 6 Φεβρουαρίου κάθε χρόνο. Το Λατινοαμερικάνικο Φεστιβάλ του Τρούμσε,No Siesta Fiesta,πραγματοποιείται στα τέλη Φεβρουαρίου. Ξεκίνησε το 2007 και παρουσιάζει τα «καλύτερα της Λατινικής Αμερικής» στη Βόρεια Νορβηγία με ταινίες, χορό, μουσική, τέχνη, σεμινάρια, συζητήσεις, αγορές και μια παρέλασηΣάμπαστους δρόμους. Κάθε φθινόπωρο διοργανώνεται το Φεστιβάλ Αϋπνίας για ηλεκτρονική μουσική. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά φεστιβάληλεκτρονικής μουσικήςκαιtechnoστη Νορβηγία.

Το Υπαίθριο Φεστιβάλ Μπούκτα του Τρούμσε, που πραγματοποιείται τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, είναι ένα δημοφιλές μουσικό φεστιβάλ. Είναι κυρίως ένα φεστιβάλ ροκ, αλλά και άλλων ειδών σύγχρονης μουσικής. Το φεστιβάλ πραγματοποιείται στοTelegrafbukta,ένα πάρκο στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού Tρούμσεγια. Άλλες δημοφιλείς πολιτιστικές καλοκαιρινές εκδηλώσεις μεταξύ του πληθυσμού του Τρούμσε είναι τα φεστιβάλ Κάρλσεϊ και Ρίντου Ρίτζοτ Riddu Riddu, και τα δύο πραγματοποιούνται στην περιοχή γύρω από την πόλη.

Πίστα κατάβασης σκι στο Τρούμσε

Το Τρούμσε έχει πολλούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους, εκ των οποίων οι τρεις πιο σημαντικοί είναι οTromsø IL,που παίζει στοΠρωτάθλημα ποδοσφαίρου Νορβηγίαςκαι είναι η βορειότερη ποδοσφαιρική ομάδα του κόσμου Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, ηI.F. Fløyaστη Δεύτερη Κατηγορία (γυναίκες) και ηTromsdalen U.I.L., που παίζει στη Δεύτερη Κατηγορία. Κάθε χρόνο τον Ιούνιο διοργανώνεται ο Μαραθώνιος του Ηλιου του Μεσονυχτίου του Τρούμσε και πρόσφατα επίσης ένα Ημιμαραθώνιος της Πολικής Νύχτας τον Ιανουάριο. Η πόλη φιλοξενεί πολλές ομάδες στην κορυφαία κατηγορία διάφορων αθλημάτων, όπως ηTromsø Stormστο μπάσκετ, ηBK Tromsøστο βόλεϊ και ηTromsø Volleyστο βόλεϊ γυναικών. Ο παλαιότερος αθλητικός σύλλογος του Τρούμσε είναι οTromsø Turnforening,γυμναστικός σύλλογος, που ιδρύθηκε 1862 και ήταν το λίκνο του προαναφερθέντος ποδοσφαιρικού συλλόγουTromsø IL.

Το Τρούμσε επιλέχθηκε από την Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή της Νορβηγίας ως υποψήφιο της χώρας για τουςΧειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2018.Αυτό θα έκανε το Τρούμσε την πρώτη πόλη βόρεια του Αρκτικού Κύκλου που θα φιλοξενούσε τους αγώνες. Υπήρχαν σχέδια για τη χρήση πλοίων ως χωριό των μέσων ενημέρωσης. Τον Οκτώβριο του 2008 η ΕΟΕ απέσυρε την υποψηφιότητα του Τρούμσε, επικαλούμενη υπερβολικό κόστος. [82] Από το νότιο ως το βόρειο άκρο του νησιού Tρούμσεγια, υπάρχει μια διαδρομήσκι αντοχήςμε επιδαπέδιο φωτισμό. Μια πίστα κατάβασης σκι βρίσκεται επίσης στο νησί, κοντά στο πανεπιστήμιο. Την άνοιξη του 2010 λειτούργησε το πρώτο παγοδρόμιο της πόλης και φιλοξενεί τηνTromsø Hockey,που παίζει στο Σουηδικό ΠρφτάθλημαΧόκεϋ επί πάγου.Το Τρούμσε έχει επίσης τη βορειότερη ομάδας τένις της Νορβηγίας.

Σημαντικοί άνθρωποι

[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]
Γιοχάνες Στέεν
  • Γιοχάνες Στέεν (1827-1906) εκπαιδευτικός και πολιτικός, δήμαρχος του Τρούμσε (1856-1862) και πρωθυπουργός της Νορβηγίας 1891-1893
  • Χάλβταν Κοχτ (1873–1965) ιστορικός, πολιτικός και Υπουργός Εξωτερικών
Λένε Μάρλιν, 2009
  • Κόρα Σάντελ (1880–1974) συγγραφέας και ζωγράφος
  • Πέτερ Βέσελ Ζάπφε (1899–1990) μεταφυσικός, συγγραφέας, δικηγόρος και ορειβάτης
  • Κίρστι Σάμποε (γεν. 1946) μουσική ερμηνεύτρια και ηθοποιός[51]
  • Γκέιρ Γένσεν (γεν. 1962) ηλεκτρονικός μουσικός με το ψευδώνυμοBiosphere
  • Εσπεν Λιντ (γεν. 1971) παραγωγός δίσκων, τραγουδοποιός, τραγουδιστής και πολυοργανίστας[52]
  • Τόμας Τορμοντσέτερ Χάουγκεν (γεν 1974) ψευδώνυμοSamoth,πολυοργανίστας τουblack metalσυγκροτήματοςEmperor
  • Λένε Μάρλιν (γεν. 1980) τραγουδίστρια-τραγουδοποιός και μουσικός[53]
  • Ντάγκνι Νόρβολ Σάντβικ (γεν 1990) τραγουδίστρια, ποπ μουσικός και τραγουδοποιός
Ρόγκερ Νίλσεν, 2008
  • Περ-Μάτιας Χέγκμο (γεν. 1959) πρώην προπονητής των εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου ανδρών και γυναικών
  • Ρόγκερ Νίλσεν (γεν. 1969) προπονητής ποδοσφαίρου και πρώην παίκτης, με 329 συμμετοχές σε ομάδες και 32 με τηνΕθνική Νορβηγίας
  • Μπγιάρτε Ενγκεν Βικ (γεν. 1971) πρώην αθλητής τουβόρειου σύνθετουμε πολλά μετάλλιο στουςΧειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1994και του1998
  • Ολε Μάρτιν Ερστ (γεν. 1974) πρώην ποδοσφαιριστής, που μεγάλωσε στο Τρούμσε, με 414 συμμετοχές σε ομάδες και 22 με τηνΕθνική Νορβηγίας
  • Ρούμπεν Ιτεργκορντ Γένσεν (γεν. 1988) ποδοσφαιριστής με 414 συμμετοχές σε ομάδες και 22 με τηνΕθνική Νορβηγίας

«Αδελφοποιημένες» πόλεις

[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]
  1. Global LEI index.Ανακτήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2024.
  2. «Ordfører».Τρούμσε.
  3. «Her tar Gunnar Wilhelmsen over som ordfører».16 Οκτωβρίου 2019.
  4. icorn.org/icorn-cities-refuge.Ανακτήθηκε στις 4 Ιουνίου 2024.
  5. 5,05,1Norwegian Mapping Authority:«Arealstatistikk for Norge 2020».(Μποκμάλ)Area statistics for Norway 2020.Norwegian Mapping Authority.20 Δεκεμβρίου 2019.
  6. «07459: Alders- og kjønnsfordeling i kommuner, fylker og hele landets befolkning (K) 1986 - 2023».Statistics Norway.21 Φεβρουαρίου 2023.
  7. Erroneously, the Sámi name is often believed to be "Romssa". This is because "Tromsø Municipality" is "Romssa Suohkan ". Romssa, however is thegenitive case,so that "Romssa Suohkan "translates to" the MunicipalityofRomsa ".
  8. Statistisk sentralbyrå(2020).«Table: 06913: Population 1 January and population changes during the calendar year (M)»(στα Νορβηγικά).
  9. Statistisk sentralbyrå(2020).«09280: Area of land and fresh water (km²) (M)»(στα Νορβηγικά).
  10. «Unike steinalderfunn»(στα Νορβηγικά Μποκμάλ). nrk.no. 27 Ιουλίου 2011.Ανακτήθηκε στις 21 Αυγούστου 2013.
  11. «British Museum - Collection online - Search: Tromso».British Museum.Ανακτήθηκε στις 9 Ιουνίου 2014.
  12. «2 Samisk tilstedeværelse...».regjeringen.no.Ανακτήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2012.
  13. «Sør-Kvaløya - fornminner — Kulturminneaaret 2009»(στα Νορβηγικά). Loype.kulturminneaaret2009.no. Αρχειοθετήθηκεαπό το πρωτότυποστις 1 Μαΐου 2012.Ανακτήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2012.
  14. «Biskoper i Hålogaland bispedømme 1804-1952».Den Norske Kirke.Αρχειοθετήθηκεαπό το πρωτότυποστις 9 Οκτωβρίου 2007.Ανακτήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2011.
  15. Statsarkivet i Tromsø 1992: Arkivkatalog TROMSØ OFFENTLIGE LÆRERSKOLE, page 6.
  16. «Om museet»(στα Νορβηγικά). Universitet i Tromsø. Αρχειοθετήθηκεαπό το πρωτότυποστις 3 Νοεμβρίου 2007.Ανακτήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2007.
  17. «Fra ølvogn til mikrobryggeri».Macks Ølbryggeri AS.Ανακτήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2007.
  18. «Tromsø, Norway - Lindblad Expeditions».www.expeditions.com(στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκεαπό το πρωτότυποστις 28 Σεπτεμβρίου 2019.Ανακτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2019.
  19. Bomann-Larsen, Tor, 1951- (2006).Roald Amundsen.Stroud: Sutton.ISBN0750943432.OCLC69022308.CS1 maint: Πολλαπλές ονομασίες: authors list (link)
  20. «Lost heroes of the 'Tirpitz'».BBC History.BBC. 17 Φεβρουαρίου 2011.Ανακτήθηκε στις 21 Αυγούστου 2018.
  21. «World War II Database».Ανακτήθηκε στις 21 Αυγούστου 2018.
  22. 617 Squadron - The Operational Record Book 1943 - 1945«Archived copy»(PDF).Αρχειοθετήθηκεαπό το πρωτότυπο(PDF)στις 6 Δεκεμβρίου 2010.Ανακτήθηκε στις 4 Αυγούστου 2008.http://www.dambusters.orgwith additional information by Tobin Jones; Binx Publishing, Pevensey House, Sheep Street, Bicester. OX26 6JF. Acknowledgement is given toHMSOas holders of the copyright on the Operational Record Book
  23. Derry, T.K. (1972).A History of Modern Norway: 1814—1972.Clarendon Press, Oxford.ISBN0-19-822503-2.
  24. «1902 Tromsø. Population 1 January and population changes during the year. 1951-».Statistics Norway. 2007.Ανακτήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2007.
  25. Statistics Norway (1 January 2011).Urban settlements. Population and area, by municipality..Αρχειοθετήθηκε απότο πρωτότυποστις 2011-11-25.https://web.archive.org/web/20111125213911/http://www.ssb.no/emner/02/01/10/beftett/tab-2011-06-17-02.html.Ανακτήθηκε στις 2020-12-18.
  26. Slavomir.P.«Coats-of-arms - National Archival services of Norway».Riksarkivet.no. Αρχειοθετήθηκεαπό το πρωτότυποστις 27 Φεβρουαρίου 2012.Ανακτήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2012.
  27. «Civic heraldry of Norway - Norske Kommunevåpen».Heraldry of the World.Ανακτήθηκε στις 14 Αυγούστου 2018.
  28. «Botanisk hage i Tromsø»[Botanical Garden in Tromsø].The Arctic University of Norway(στα Αγγλικά).Ανακτήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2017.
  29. NordNorsk.Vitensenter.noΑρχειοθετήθηκε2005-12-28 στοWayback Machine.(in νορβηγική)
  30. "Bli rik på grønn jul","Våt jul i snøbyen!"
  31. 31,031,1«Norwegian Meteorological Institute's eklima site».Αρχειοθετήθηκεαπό το πρωτότυποστις 30 Νοεμβρίου 2016.Ανακτήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2020.
  32. «Tromsø (Troms)».met.no. Αρχειοθετήθηκεαπό το πρωτότυποστις 4 Μαρτίου 2016.Ανακτήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2017.
  33. «Coldest temperature in February».Yr.no.Αρχειοθετήθηκεαπό το πρωτότυποστις 7 Απριλίου 2014.Ανακτήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2012.
  34. «Tromsø official climate statistics».Retro.met.no.28 Ιανουαρίου 2008. Αρχειοθετήθηκεαπό το πρωτότυποστις 17 Ιουλίου 2012.Ανακτήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2012.
  35. «Tromsø (Troms)».Ιουνίου 2013. Αρχειοθετήθηκεαπό το πρωτότυποστις 14 Δεκεμβρίου 2018.Ανακτήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2020.
  36. «Climate Statistics for Tromsø, Norway (1961-1990)».Νοεμβρίου 2011.[νεκρός σύνδεσμος]
  37. «Moyennes 1981-2010 Norvége»(στα Γαλλικά).Ανακτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2017.
  38. 38,038,1«Tromsø, Norway - Monthly weather forecast and Climate data».Weather Atlas.Ανακτήθηκε στις 3 Ιουλίου 2019.
  39. «Tromsø er "djevelsk stygg" - VG Nett om Reiselivsnyheter»(στα Νορβηγικά). Vg.no. 21 Αυγούστου 2008.Ανακτήθηκε στις 29 Μαΐου 2010.
  40. Carina Hansen.«Forfall i hele byen - iTromsø»(στα Νορβηγικά). Itromso.no. Αρχειοθετήθηκεαπό το πρωτότυποστις 19 Ιουλίου 2011.Ανακτήθηκε στις 29 Μαΐου 2010.
  41. «Befolkningen i Tromsø kommune etter statsborgerskap 1.1. 2005 og 1.1. 2006»[Population of the municipality of Tromsø by nationality from 1 January 2005 to 1 January 2006].InterInfo Tromsø municipality(στα Νορβηγικά). 2006. Αρχειοθετήθηκεαπό το πρωτότυποστις 30 Οκτωβρίου 2007.Ανακτήθηκε στις 6 Ιουλίου 2007.
  42. «Broen 2004 no.3».Broen(Norwegian Catholic Church). 2004.https://issuu.com/stolavforlag/docs/broen-2004-3?mode=embed.Ανακτήθηκε στις 6 July 2007.
  43. «09817: Immigrants and Norwegian-born to immigrant parents, by immigration category, country background and percentages of the population 2010 - 2018».Statistics Norway.
  44. Informasjonstjenesten (2 Φεβρουαρίου 2006).«Samefolkets dag i Tromsø»[Sámi People's Day in Tromsø].Tromsø Kommune(στα Νορβηγικά). Αρχειοθετήθηκεαπό το πρωτότυποστις 14 Μαΐου 2012.Ανακτήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2012.
  45. «Tromsø 2018 (2006-2008) - i-Tromsø».Itromso.canalblog.com.Ανακτήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2012.
  46. «Nå blir Tromsø samisk område».Politisk.tv2.no. 16 Ιουνίου 2011. Αρχειοθετήθηκεαπό το πρωτότυποστις 5 Απριλίου 2012.Ανακτήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2012.
  47. «Vrenger kofta i protest mot same-snuoperasjon | TV 2 Play».Tv2.no. 5 Νοεμβρίου 2011. Αρχειοθετήθηκεαπό το πρωτότυποστις 6 Νοεμβρίου 2011.Ανακτήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2012.
  48. «Vrenger kofta i protest mot samisk-nei - TV 2 Nyhetene».Tv2.no.Ανακτήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2012.
  49. «20 år med techno».Aftenposten.26 November 2004. Αρχειοθετήθηκε απότο πρωτότυποστις 29 June 2011.https://web.archive.org/web/20110629112948/http://www.aftenposten.no/kul_und/musikk/article919873.ece.Ανακτήθηκε στις 6 July 2007.
  50. https://uit.no/nyheter/artikkel?p_document_id=502332
  51. IMDb Databaseretrieved 21 August 2020
  52. IMDb Databaseretrieved 21 August 2020
  53. IMDb Databaseretrieved 21 August 2020

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]