Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ab urbe condita

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αντωνινιανός του Πακατιανού
ΑντωνινιανόςτουΠακατιανού,σφετεριστήτου Ρωμαίου αυτοκράτοραΦιλίππου,που χρονολογείται το 248-249 μ.Χ.. Επιγράφεται, στη μπροστινή όψη, IMP TI CL MAR PACATIANVS P[ΙVS]F[ELIX]IN[VICTVS],και στην πίσω όψη, ROMAE AETER[NAE]AN[NO]MIL[LESIMO]ET PRIMO («Στην αιώνια Ρώμη, στα χίλια έτη και πρώτο της», δηλαδή 1001 έτη μετά την ίδρυσή της το 753 π.Χ.).

ΗλατινικήφράσηAb urbe condita(επίσηςconditae urbis Anno:AUC ή a.u.c.), που επί λέξει σημαίνει «από κτίσεως πόλεως»,[1]αναφέρεται στην ίδρυση τηςΡώμηςπου τοποθετείται κατά παράδοση στο έτος753 π.Χ.Η φράση έχει χρησιμοποιηθεί από ορισμένους Ρωμαίους ιστορικούς ως αφετηρία του ημερολογίου τους, αν και το συνηθέστερο σύστημα χρονολόγησης των Ρωμαϊκών ετών ήταν η αναφορά των ονομάτων των δύουπάτωνκάθε έτους. Το όνομα του αυτοκράτορα χρησιμοποιήθηκε επίσης για να προσδιορίσει τα έτη, ιδιαίτερα στηνβυζαντινή αυτοκρατορίαμετά από το537,όταν οΙουστινιανός Α'απαίτησε τη χρήση του.

Επίσης, με τον ίδιο τίτλο είναι γνωστό και τοέργοτουΤίτου Λίβιου,στο οποίο καταγράφει την ιστορία της Ρώμης από την ίδρυση της μέχρι το 9 π.Χ. Μόνο ένα μέρος του έργου έχει σωθεί.

  1. Μπαμπινιώτης, Γεώργιος (2002).Λεξικό της νέας ελληνικής γλώσσας(2η έκδοση). Αθήνα: Κέντρο Λεξικολογίας.ISBN960-86190-1-7.