Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision 2007

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση απόEurovision 2007)
Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision 2007
True Fantasy
Ημερομηνίες
Ημιτελικός10 Μαΐου 2007(2007-05-10)
Τελικός12 Μαΐου 2007(2007-05-12)
Διοργάνωση
Χώρος διεξαγωγήςHartwall Arena
Ελσίνκι, Φινλανδία
Παρουσιαστές
ΣκηνοθέτηςTimo Suomi
Εκτελεστικός επόπτηςSvante Stockselius
Εκτελεστικός παραγωγόςHeikki Seppälä
ΔιοργανωτήςYleisradio(Yle)
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Έναρξη διαγωνισμού
  • Ημιτελικός:Φινλανδοί χορευτές υπό τη μουσικήακορντεόναπό τη Johanna Juhola[1]
  • Τελικός:Βίντεο με τουςLordiστοΡοβανιέμικαι στη συνέχεια, ερμηνεία του "Hard Rock Hallelujah"από το συγκρότημα στη σκηνή
Ενδιάμεση πράξη
  • Ημιτελικός:Tsuumi
  • Τελικός:Ερμηνεία των τραγουδιών "Worlds Collide", "Faraway" και "Life Burns!" από τουςApocalyptica
Συμμετέχοντες
Αριθμός συμμετοχών42
Πρώτη εμφάνιση
Επιστρέφουν
ΑποχωρούνΜονακό
A coloured map of the countries of EuropeΣυμμετοχή της Πορτογαλίας στη EurovisionΣυμμετοχή της Ισπανίας στη EurovisionΣυμμετοχή του Σαν Μαρίνο στη EurovisionΣυμμετοχή της Γαλλίας στη EurovisionΣυμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στη EurovisionΣυμμετοχή της Ιρλανδίας στη EurovisionΣυμμετοχή της Ισλανδίας στη EurovisionΣυμμετοχή του Βελγίου στη EurovisionΣυμμετοχή της Ολλανδίας στη EurovisionΣυμμετοχή της Ελβετίας στη EurovisionΣυμμετοχή της Γερμανίας στη EurovisionΣυμμετοχή της Δανίας στη EurovisionΣυμμετοχή της Μάλτας στη EurovisionΣυμμετοχή της Ιταλίας στη EurovisionΣυμμετοχή της Νορβηγίας στη EurovisionΣυμμετοχή της Σουηδίας στη EurovisionΣυμμετοχή της Φινλανδίας στη EurovisionΣυμμετοχή της Εσθονίας στη EurovisionΣυμμετοχή της Λετονίας στη EurovisionΣυμμετοχή της Λιθουανίας στη EurovisionΣυμμετοχή της Σλοβακίας στη EurovisionΣυμμετοχή της Αυστρίας στη EurovisionΣυμμετοχή της Σλοβενίας στη EurovisionΣυμμετοχή της Ουγγαρίας στη EurovisionΣυμμετοχή της Κροατίας στη EurovisionΣυμμετοχή της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης στη EurovisionΣυμμετοχή του Μαυροβουνίου στη EurovisionΣυμμετοχή της Σερβίας στη EurovisionΣυμμετοχή της Αλβανίας στη EurovisionΣυμμετοχή της Βόρειας Μακεδονίας στη EurovisionΣυμμετοχή της Ελλάδας στη EurovisionΣυμμετοχή της Βουλγαρίας στη EurovisionΣυμμετοχή της Ρουμανίας στη EurovisionΣυμμετοχή της Μολδαβίας στη EurovisionΣυμμετοχή της Ουκρανίας στη EurovisionΣυμμετοχή της Λευκορωσίας στη EurovisionΣυμμετοχή της Ρωσίας στη EurovisionΣυμμετοχή της Γεωργίας στη EurovisionΣυμμετοχή του Αζερμπαϊτζάν στη EurovisionΣυμμετοχή της Τουρκίας στη EurovisionΣυμμετοχή της Κύπρου στη EurovisionΣυμμετοχή του Ισραήλ στη EurovisionΣυμμετοχή του Μαρόκου στη EurovisionΣυμμετοχή του Λιχτενστάιν στη EurovisionΣυμμετοχή της Ανδόρας στη EurovisionΣυμμετοχή του Μονακό στη EurovisionΣυμμετοχή της Πολωνίας στη EurovisionΣυμμετοχή της Τσεχίας στη EurovisionΣυμμετοχή της Αρμενίας στη EurovisionΣυμμετοχή του Λουξεμβούργου στη EurovisionLebanon in the Eurovision Song ContestTunisia in the Eurovision Song Contest
Συμμετέχουσες χώρεςΧώρες που δεν πέρασαν στον τελικόΧώρες που συμμετείχαν στο παρελθόν, αλλά όχι το 2007
Ψηφοφορία
Σύστημα ψηφοφορίαςΚάθε χώρα απονέμει 12, 10, 8-1 βαθμούς στα 10 αγαπημένα της τραγούδια
Μηδέν βαθμοίΚανένας
Νικητής
← 2006Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision2008 →

ΟΔιαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision 2007ήταν η 52η έκδοση του ετήσιουΔιαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision.Έλαβε χώρα στοΕλσίνκιτηςΦινλανδίας,μετά τη νίκη τωνLordiστο διαγωνισμό του2006με το τραγούδι "Hard Rock Hallelujah"στηνΑθήνατηςΕλλάδας.Ήταν η πρώτη φορά που ο διαγωνισμός διεξήχθη στη Φινλανδία, 46 χρόνια αφότου η χώρα έκανε το ντεμπούτο της. Με τη διοργάνωση να αναλαμβάνουν ηΕυρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση(EBU) και τοYleisradio(Yle), ο διαγωνισμός διεξήχθη στοHartwall Arena,και αποτελούνταν από έναν ημιτελικό στις 10 Μαΐου και τον τελικό στις 12 Μαΐου 2007. Τα δύο ζωντανά σόου παρουσίασαν οιΓιάνα ΠέλκονενκαιΜίκο Λεπιλάμπι.Επιπλέον, ηΚρίσσε Σάλμινενήταν η γκεστ παρουσιάστρια από το πράσινο δωμάτιο και μετέδιδε από τα πλήθη στηνΠλατεία της Γερουσίας.

Συμμετείχαν σαράντα δύο χώρες στο διαγωνισμό - τρεις περισσότερες από το προηγούμενο ρεκόρ των τριάντα εννέα, που συμμετείχαν το2005.Η EBU αποφάσισε να αναιρέσει το όριο των 40 χωρών, πράγμα που θα σήμαινε την εξαίρεση ορισμένων χωρών που χρησιμοποιούν ένα σύστημα ταξινόμησης τάξεων.[2]ΗΤσεχίακαι ηΓεωργίασυμμετείχαν για πρώτη φορά φέτος, με τοΜαυροβούνιοκαι τηΣερβίανα συμμετέχουν ως ανεξάρτητα έθνη για πρώτη φορά.[3]ΗΑυστρίακαι ηΟυγγαρίαεπέστρεψαν και οι δύο, μετά την απουσία τους από την προηγούμενη έκδοση. Εν τω μεταξύ, τοΜονακόαποφάσισε να μην συμμετάσχει.[4]

Νικήτρια αναδείχθηκε η Σερβία με το τραγούδι "Molitva",ερμηνευμένο από τηΜαρίγια Σερίφοβιτςκαι γραμμένο από τους Βλαντιμίρ Γκράιτς και Σάσα Μιλόσεβιτς Μάρε. Αυτή ήταν η πρώτη νίκη της Σερβίας στο διαγωνισμό, και μάλιστα, η πρώτη χρονιά που διαγωνίστηκε ως ανεξάρτητο κράτος. Επίσης, αυτή ήταν η πρώτη νίκη για μια από τις πρώηνΓιουγκοσλαβικέςδημοκρατίες. Ήταν επίσης το πρώτο τραγούδι που κέρδισε εξ ολοκλήρου στη μητρική γλώσσα μιας χώρας από το "Diva"τουΙσραήλτο1998.Η Ουκρανία, η Ρωσία, η Τουρκία και η Βουλγαρία ολοκλήρωσαν την πρώτη πεντάδα, αντίστοιχα. Πιο κάτω στο βαθμολογικό πίνακα, η Λευκορωσία πέτυχε την καλύτερη θέση της μέχρι σήμερα, τερματίζοντας έκτη. Εν τω μεταξύ, η Ιρλανδία πέτυχε τη χειρότερη θέση της στο διαγωνισμό, τερματίζοντας εικοστή τέταρτη (τελευταία θέση). Από τις χώρες των "Μεγάλων Τεσσάρων", η Γερμανία κατέλαβε την υψηλότερη θέση, τερματίζοντας δέκατη ένατη.

Η Κύπρος και η Λετονία συμμετείχαν με τραγούδια σε γλώσσες διαφορετικές από τις δικές τους ή τις αγγλικές. Αν και αυτό συνέβη με τη συμμετοχή του Βελγίου το 2003, αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο διαγωνισμός χαρακτήριζε τις χώρες να ερμηνεύσουν με τις πραγματικές γλώσσες σε αντίθεση με φανταστικές.

Hartwall Areena, Ελσίνκι - χώρος διεξαγωγής του διαγωνισμού του 2007.

ΤοΕλσίνκι,η φινλανδική πρωτεύουσα, επιλέχθηκε ως η διοργανώτρια πόλη, αν και άλλες πόλεις υπέβαλαν προσφορές για τη διοργάνωση του διαγωνισμού, όπως από τοΈσποο,τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, τοΤάμπερε,την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και τοΤούρκου.

Στο τέλος, επιλέχθηκε το Ελσίνκι, με το χώρο διεξαγωγής να είναι ηHartwall Arena.Ο χώρος είναι ένας μεγάλος εσωτερικός χώρος πολλαπλών λειτουργιών, ο οποίος άνοιξε το 1997 και μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 12.000-15.000 θεατές για συναυλίες. Το όνομά του προέρχεται από τον μεγαλύτερο χορηγό της, την εταιρεία ποτών Hartwall, που εδρεύει επίσης στο Ελσίνκι. Για το διαγωνισμό, η αρένα αναφερόταν ως Helsinki Arena.

Για την οργάνωση του διαγωνισμού υποβλήθηκε προϋπολογισμός 13 εκατ. Ευρώ.

Οι παρουσιαστέςΜίκο ΛεπιλάμπικαιΓιάνα Πέλκονεν.

Στις 12 Μαρτίου 2007 έγιναν οι κληρώσεις για τη σειρά με την οποία θα παρουσιάζονταν τα τραγούδια των χωρών στον ημιτελικό, στον τελικό και στην ψηφοφορία. Μία καινοτομία που εφαρμόστηκε τη χρονιά εκείνη επέτρεψε 5 χώρες να προκρίνονται αυτόματα από τον ημιτελικό και 3 χώρες από τον τελικό να επιλέγουν τη σειρά τους. Οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών ανέβηκαν στη σκηνή και επέλεξαν το νούμερο της αρεσκείας τους. Στον ημιτελικό, η Αυστρία, η Ανδόρρα, η Σλοβενία και η Τουρκία μπόρεσαν να επιλέξουν τη θέση τους. Στον τελικό, η Αρμενία, η Γερμανία και η Ουκρανία άσκησαν το προνόμιο αυτό. Μετά την κλήρωση, οι συμμετοχές εγκρίθηκαν από την EBU.

Το συνοπτικό βίντεο με όλα τα τραγούδια κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας διά τηλεφώνου για όλες τις συμμετοχές προβλήθηκε δύο φορές και περιελάμβανε τους αριθμούς τηλεφώνου στην οθόνη. Η διαδικασία ψηφοφορίας ήταν η ίδια με εκείνη του 2006 με εξαίρεση ότι δόθηκαν 15 λεπτά προκειμένου να ψηφίσουν οι τηλεθεατές, αυξημένα κατά 5 λεπτά σε σχέση με τον προηγούμενο διαγωνισμό. Στον τελικό, εφαρμόστηκε ξανά το σύστημα του να προβάλλονται κατευθείαν στην οθόνη οι βαθμολογίες από 1 ως 7 και να ανακοινώνονται από τους εκπροσώπους βαθμολογίας ανά χώρα μόνον τα οκτάρια, τα δεκάρια και τα δωδεκάρια. Για πρώτη φορά ο νικητής κέρδισε το βραβείο μιας περιοδείας ανά την Ευρώπη για λόγους προώθησης, με ταξίδια στηΔανία,τηΓερμανία,τηνΕλλάδα,τηΣουηδίακαι τηνΙσπανία,στο διάστημα από 16 Μαΐου ως 21 Μαΐου.

Το επίσημο λογότυπο του διαγωνισμού παρέμεινε το ίδιο με το 2006: η σημαία στο κέντρο της καρδιάς άλλαξε με τη φινλανδική σημαία. Η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση και το YLE ανακοίνωσαν ότι το θέμα για το διαγωνισμό του 2007 θα ήταν το «True Fantasy», το οποίο αγκάλιασε τη Φινλανδία και τη «Φινλανδικότητα» όσον αφορά τις πολικότητες που συνδέονται με τη χώρα.[5]Το πρακτορείο σχεδιασμού Dog Design ήταν υπεύθυνο για το σχεδιασμό του οπτικού θέματος του διαγωνισμού, το οποίο περιελάμβανε τα ζωντανά καλειδοσκοπικά σχέδια που σχηματίστηκαν από διάφορα σύμβολα, όπως τα θαυμαστικά και το γράμμα F.[6]Η σκηνή είχε το σχήμα ενός καντέλε, ενός παραδοσιακού φινλανδικού οργάνου. Στις 20 Φεβρουαρίου 2007 ξεκίνησε μια αναθεωρημένη επίσημη ιστοσελίδα του διαγωνισμού για την πρώτη δημόσια έκθεση του φετινού θέματος. Ένα επίσημο CD και DVD κυκλοφόρησε (χωρίς όμως HD DVD ή Blu-ray, παρά το γεγονός που μεταδόθηκε για πρώτη φορά σε υψηλή ευκρίνεια). Ένα επίσημο φαν-βιβλίο κυκλοφόρησε επίσης. Τα θέματα των καρτ-ποστάλ (σύντομα βίντεο μεταξύ των συμμετοχών) ήταν διηγήματα που συνέβαιναν σε διάφορα φινλανδικά μέρη.

Συμμετέχουσες χώρες

[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

Οι συμμετέχουσες χώρες σε διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision πρέπει να είναι ενεργά μέλη της EBU.

42 χώρες υπέβαλαν προκαταρκτικές αιτήσεις. Αν και τα προηγούμενα χρόνια ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων χωρών ήταν 40, η EBU επέτρεψε να συμμετάσχουν όλοι οι 42 και το 2007. ΗΤσεχίαΣερβία,τοΜαυροβούνιοκαι ηΓεωργίαμπήκαν στο διαγωνισμό για πρώτη φορά το 2007.[3]Το Μονακό ανακοίνωσε την απόσυρσή του στις 12 Δεκεμβρίου 2006[7]και η EBU ανακοίνωσε την τελική σύνθεση 42 χωρών στις 15 Δεκεμβρίου 2006.

Επιστροφή καλλιτεχνών

[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

ΗΕυρυδίκηεπέστρεψε για να εκπροσωπήσει τηνΚύπρος,αφού είχε προηγουμένως εκπροσωπήσει τη χώρα το1987ως υποστηρικτής για την Αλέξια και το1992και το1994.Ο Eiríkur Hauksson εκπροσώπησε παλαιότερα τηνΙσλανδίατο1986ως τμήμα του φωνητικού τρίο ICY και τηΝορβηγίατο1991ως μέρος της ομάδας Just 4 Fun. Η Karolina Gočeva εκπροσώπησε τηΒόρεια Μακεδονίατο2002.Η Edsilia Rombley εκπροσωπούσε τηνΟλλανδίατο1998.

Ο ημιτελικός πραγματοποιήθηκε στις 10 Μαΐου 2007 στις 21:00 (CET). 28 χώρες συμμετείχαν και οι 42 συμμετέχοντες ψήφισαν.

Οι χώρες προκρίθηκαν για τον τελικό επισημαίνονται.

Σειρά Χώρα Καλλιτέχνης Τραγούδι Γλώσσα[8] Θέση Βαθμοί
01 Βουλγαρία Ελίτσα Τοντορόβα&Στόγιαν Γιανκούλοφ "Water" Βουλγαρικά 6 146
02 Ισραήλ Teapacks "Push The Button" Αγγλικά,Γαλλικά,Εβραϊκά 24 17
03 Κύπρος Ευρυδίκη "Comme ci, comme ça" Γαλλικά 15 65
04 Λευκορωσία Ντμίτρι Κολντούν "Work Your Magic" Αγγλικά 4 176
05 Ισλανδία Εϊρίκουρ Χάουκσον "Valentine Lost" Αγγλικά 13 77
06 Γεωργία Σόπο Χάλβασι "Visionary Dream" Αγγλικά 8 123
07 Μαυροβούνιο Στέβαν Φάντι "'Ajde, kroči"('Ајде, крочи) Μαυροβουνιακά 23 33
08 Ελβετία DJ BoBo "Vampires Are Alive" Αγγλικά 20 40
09 Μολδαβία Ναταλία Μπάρμπου "Fight" Αγγλικά 10 91
10 Ολλανδία Εντσίλια Ρόμπλεϊ "On Top of the World" Αγγλικά 21 38
11 Αλβανία Φρέντερικ Ντότσι "Hear My Plea" Αγγλικά 17 49
12 Δανία DQ "Drama Queen" Αγγλικά 19 45
13 Κροατία Dragonfly "Vjerujem u ljubav" Κροατικά,Αγγλικά 16 54
14 Πολωνία The Jet Set "Time to Party" Αγγλικά 14 75
15 Σερβία Μαρίγια Σερίφοβιτς "Molitva"(Молитва) Σερβικά 1 298
16 Τσεχία Kabát "Malá dáma" Τσεχικά 28 1
17 Πορτογαλία Σαμπρίνα "Dança Comigo" Πορτογαλικά,Αγγλικά 11 88
18 Βόρεια Μακεδονία Καρολίνα Γκότσεβα "Mojot svet"(Мојот свет) Σλαβομακεδονικά,Αγγλικά 9 97
19 Νορβηγία Γκούρι Σκάνκε "Ven a bailar conmigo" Αγγλικά 18 48
20 Μάλτα Ολίβια Λούις "Vertigo" Αγγλικά 25 15
21 Ανδόρρα Anonymous "Salvem el Món" Καταλανικά,Αγγλικά 12 80
22 Ουγγαρία Μαγκντί Ρούζα "Unsubstantial Blues" Αγγλικά 2 224
23 Εσθονία Γκέρλι Πάνταρ "Partners in Crime" Αγγλικά 22 33
24 Βέλγιο The KMG's "Love Power" Αγγλικά 26 14
25 Σλοβενία Αλένκα Γκόταρ "Cvet z Juga" Σλοβενικά 7 140
26 Τουρκία Κενάν Ντογουλού "Shake It Up, Şekerim" Αγγλικά 3 197
27 Αυστρία Έρικ Παπιλάγια "Get a Life - Get Alive" Αγγλικά 27 4
28 Λετονία bonaparti.lv "Questa notte" Ιταλικά 5 168

Οι φιναλίστ ήταν:

Ο τελικός διεξήχθη στις 12 Μαΐου 2007 στις 21:00 (CET) και κερδήθηκε από τηΣερβία.

Σειρά Χώρα Καλλιτέχνης Τραγούδι Γλώσσα Θέση Βαθμοί
01 Βοσνία και Ερζεγοβίνη Μαρίγια Σέστιτς "Rijeka bez imena"(Ријека без имена) Σερβικά 11 106
02 Ισπανία D'NASH "I Love You, Mi Vida" Ισπανικά,Αγγλικά 20 43
03 Λευκορωσία Ντμίτρι Κολντούν "Work Your Magic" Αγγλικά 6 145
04 Ιρλανδία Dervish "They Can't Stop The Spring" Αγγλικά 24 5
05 Φινλανδία Χάνα Πακάρινεν "Leave Me Alone" Αγγλικά 17 53
06 Βόρεια Μακεδονία Καρολίνα Γκότσεβα "Mojot svet"(Мојот свет) Σλαβομακεδονικά,Αγγλικά 14 73
07 Σλοβενία Αλένκα Γκοτάρ "Cvet Z Juga" Σλοβενικά 15 66
08 Ουγγαρία Μαγκντί Ρούζα "Unsubstantial Blues" Αγγλικά 9 128
09 Λιθουανία 4Fun "Love Or Leave" Αγγλικά 21 28
10 Ελλάδα Σαρμπέλ "Γεια Σου, Μαρία" Αγγλικά 7 139
11 Γεωργία Σόπο Χάλβασι "Visionary Dream" Αγγλικά 12 97
12 Σουηδία The Ark "The Worrying Kind" Αγγλικά 18 51
13 Γαλλία Les Fatals Picards "L' Amour À La Française" Γαλλικά,Αγγλικά 22 19
14 Λετονία bonaparti.lv 'Questa Notte " Ιταλικά 16 54
15 Ρωσία Serebro "Song #1" Αγγλικά 3 207
16 Γερμανία Ρόγκερ Τσίτσερο "Frauen Regier'n Die Welt" Γερμανικά,Αγγλικά 19 49
17 Σερβία Μαρίγια Σερίφοβιτς "Molitva"(Молитва) Σερβικά 1 268
18 Ουκρανία Βέρκα Σερντιούτσκα "Dancing Lasha Tumbai"(Dancing Лаша Тумбай) Ουκρανικά,Γερμανικά,Ρωσικά,Αγγλικά 2 235
19 Ηνωμένο Βασίλειο Scooch "Flying the Flag (for You)" Αγγλικά 23 19
20 Ρουμανία Todomondo "Liubi, Liubi, I Love You"(Люби, Люби, I Love You) Αγγλικά, Ιταλικά, Ισπανικά,
Ρωσικά, Γαλλικά,Ρουμανικά
13 84
21 Βουλγαρία Ελίτσα Τοντορόβα&Στόγιαν Γιανκούλοφ "Water" Βουλγαρικά 5 157
22 Τουρκία Κενάν Ντογουλού "Shake It Up, Şekerim" Αγγλικά 4 163
23 Αρμενία Χάικο "Anytime You Need" Αγγλικά,Αρμενικά 8 138
24 Μολδαβία Ναταλία Μπάρμπου "Fight" Αγγλικά 10 109

Πίνακες βαθμολογίας

[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

Όλες οι χώρες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό ήταν υποχρεωμένες να χρησιμοποιούν τηλεψηφοφορία ή/και SMS ψηφοφορία κατά τη διάρκεια των δύο βραδιών του διαγωνισμού. Σε περίπτωση τεχνικών δυσκολιών, ή εάν οι ψήφοι της χώρας δεν πληρούσαν το όριο της EBU, θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν τα εφεδρικά αποτελέσματα της κριτικής επιτροπής. Η Αλβανία και η Ανδόρα ήταν οι μόνες χώρες που χρησιμοποίησαν κριτική επιτροπή. Πραγματοποιήθηκε κλήρωση στο Ελσίνκι για να καθοριστεί η σειρά με την οποία οι χώρες παρουσίασαν τις ψήφους τους κατά τη διάρκεια του τελικού.

Τρόπος ψηφοφορίας:
100% Τηλεψηφοφορία
100% Επιτροπές
Αποτελέσματα τηλεψηφοφορίας
Συνολικά
Μαυροβούνιο
Λευκορωσία
Αρμενία
Ανδόρα
Αυστρία
Γαλλία
Δανία
Ελλάδα
Ισπανία
Σερβία
Φινλανδία
Τουρκία
Βοσνία και Ερζεγοβίνη
Βέλγιο
Πορτογαλία
Αλβανία
Ρουμανία
Κύπρος
Κροατία
Σλοβενία
Ισραήλ
Γερμανία
Λιθουανία
Νορβηγία
Ελβετία
Τσεχία
Ολλανδία
Ιρλανδία
Μάλτα
Εσθονία
Γεωργία
Βουλγαρία
Σουηδία
Ουκρανία
Ρωσία
Λετονία
Ισλανδία
Πολωνία
Μολδαβία
Ηνωμένο Βασίλειο
ΠΓΔΜ
Ουγγαρία
Διαγωνιζόμενοι
Βουλγαρία 146 5 1 6 8 10 10 5 2 12 3 2 5 1 1 12 6 3 6 4 10 3 3 2 5 6 7 8
Ισραήλ 17 6 4 2 3 1 1
Κύπρος 65 4 5 12 5 8 7 4 3 7 10
Λευκορωσία 176 4 12 1 7 4 5 2 1 4 3 10 12 10 3 5 6 7 7 4 6 3 12 12 10 4 4 12 4 2
Ισλανδία 77 3 10 12 5 12 6 1 12 6 10
Γεωργία 123 8 8 4 6 3 4 10 1 7 8 8 5 10 3 10 10 7 3 8
Μαυροβούνιο 33 8 5 7 5 5 3
Ελβετία 40 6 3 2 2 1 2 8 10 2 4
Μολδαβία 91 12 7 3 6 8 12 12 6 3 2 7 1 6 6
Ολλανδία 38 5 4 10 3 1 1 1 8 5
Αλβανία 49 6 3 8 4 4 3 1 7 2 1 10
Δανία 45 2 3 5 4 1 5 6 4 8 7
Κροατία 54 7 7 6 10 3 8 2 5 6
Πολωνία 75 1 5 5 10 4 3 2 2 3 5 3 10 6 5 1 2 3 2 3
Σερβία 298 12 10 10 12 7 6 5 5 8 12 4 4 2 6 8 12 12 7 10 1 8 12 12 10 8 1 8 8 10 8 8 2 10 5 6 5 12 12
Τσεχία 1 1
Πορτογαλία 88 7 6 12 10 8 1 3 1 1 7 8 4 3 10 7
ΠΓΔΜ 97 10 5 10 6 7 10 2 8 10 6 6 12 5
Νορβηγία 48 2 3 3 7 4 1 2 3 2 4 6 7 2 1 1
Μάλτα 15 7 6 2
Ανδόρα 80 4 4 12 5 2 6 2 4 2 2 2 7 4 5 2 4 6 6 1
Ουγγαρία 224 1 4 8 2 12 1 12 10 1 1 7 10 5 10 4 7 6 6 7 10 4 8 8 7 4 8 10 4 8 4 3 8 12 8 4
Εσθονία 33 6 6 3 2 12 4
Βέλγιο 14 2 12
Σλοβενία 140 8 6 8 2 1 7 7 3 6 6 7 4 10 5 4 6 1 5 5 7 5 5 7 3 5 7
Τουρκία 197 3 2 7 10 12 8 2 7 8 12 12 8 12 6 10 1 12 10 7 1 7 3 1 10 12 8 6
Αυστρία 4 1 3
Λετονία 168 2 1 5 1 3 8 8 5 5 4 7 10 12 7 2 3 7 12 12 12 5 1 3 2 5 12 2 8 4
Ο πίνακας ταξινομείται κατά εμφάνιση στον ημιτελικό και μετά από προκαθορισμένη σειρά ψηφοφορίας.

Ακολουθεί μια περίληψη όλων των 12 πόντων στον ημιτελικό:

N. Συμμετέχων Χώρα που ψηφίζει
9 Σερβία Αυστρία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Ελβετία, Κροατία, Μαυροβούνιο, Ουγγαρία, ΠΓΔΜ, Σλοβενία, Τσεχία
6 Τουρκία Αλβανία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία
5
Λευκορωσία Αρμενία, Ισραήλ, Μολδαβία, Ουκρανία, Ρωσία
Λετονία Εσθονία, Ιρλανδία, Λιθουανία, Μάλτα, Πολωνία
3
Ουγγαρία Δανία, Ισλανδία, Σερβία
Ισλανδία Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία
Μολδαβία Λευκορωσία, Πορτογαλία, Ρουμανία
2 Βουλγαρία Κύπρος, Τουρκία
1
Ανδόρρα Ισπανία
Βέλγιο Γεωργία
Κύπρος Ελλάδα
Εσθονία Λετονία
Βόρεια Μακεδονία Βουλγαρία
Πορτογαλία Ανδόρρα
Τρόπος ψηφοφορίας:
100% Τηλεψηφοφορία
100% Επιτροπές
Αποτελέσματα τηλεψηφοφορίας
Συνολικά
Μαυροβούνιο
Λευκορωσία
Αρμενία
Ανδόρα
Αυστρία
Γαλλία
Δανία
Ελλάδα
Ισπανία
Σερβία
Φινλανδία
Τουρκία
Βοσνία και Ερζεγοβίνη
Βέλγιο
Πορτογαλία
Αλβανία
Ρουμανία
Κύπρος
Κροατία
Σλοβενία
Ισραήλ
Γερμανία
Λιθουανία
Νορβηγία
Ελβετία
Τσεχία
Ολλανδία
Ιρλανδία
Μάλτα
Εσθονία
Γεωργία
Βουλγαρία
Σουηδία
Ουκρανία
Ρωσία
Λετονία
Ισλανδία
Πολωνία
Μολδαβία
Ηνωμένο Βασίλειο
ΠΓΔΜ
Ουγγαρία
Διαγωνιζόμενοι
Βοσνία και Ερζεγοβίνη 106 7 1 8 1 7 8 10 8 10 8 3 6 8 4 7 6 4
Ισπανία 43 4 6 1 3 8 12 2 5 2
Λευκορωσία 145 3 10 5 2 4 1 2 1 6 12 7 2 10 7 8 1 12 12 8 4 7 10 7 4
Ιρλανδία 5 5
Φινλανδία 53 1 7 4 1 5 4 1 6 12 12
ΠΓΔΜ 73 10 1 10 1 8 3 8 10 6 5 1 10
Σλοβενία 66 8 4 3 5 7 2 3 7 1 5 4 3 4 4 6
Ουγγαρία 128 6 2 8 12 10 5 2 8 4 5 7 4 8 3 4 5 1 4 5 8 5 8 2 2
Λιθουανία 28 2 1 12 10 3
Ελλάδα 139 3 8 3 1 2 4 4 3 8 7 10 12 1 10 4 3 5 4 12 4 5 6 10 3 7
Γεωργία 97 6 5 3 7 5 1 6 1 2 2 6 12 1 2 1 5 8 7 6 5 4 2
Σουηδία 51 2 12 8 12 10 7
Γαλλία 19 2 8 4 3 2
Λετονία 54 2 1 6 10 3 3 10 4 10 1 4
Ρωσία 207 6 12 12 3 2 2 8 4 7 3 8 2 4 3 7 3 3 8 6 6 5 6 6 6 12 7 5 5 10 7 1 3 8 6 5 6
Γερμανία 49 5 7 5 5 1 6 7 6 3 1 2 1
Σερβία 268 12 7 7 12 8 6 4 1 12 12 7 5 1 6 3 12 12 3 8 10 12 8 8 4 8 6 6 10 6 5 3 7 8 5 12 12
Ουκρανία 235 2 10 6 12 4 4 3 7 7 3 6 3 5 1 12 4 4 5 4 10 5 8 2 2 12 1 8 3 8 10 3 3 8 12 6 12 7 8 2 3
Ηνωμένο Βασίλειο 19 7 12
Ρουμανία 84 10 3 7 2 12 2 7 5 7 3 2 2 1 1 12 8
Βουλγαρία 157 5 4 6 5 12 10 6 5 6 6 4 6 5 10 6 7 4 7 7 1 3 4 2 3 5 8 10
Τουρκία 163 1 10 12 10 4 10 12 10 7 12 7 10 12 2 7 7 1 2 3 1 12 10 1
Αρμενία 138 5 5 10 6 8 12 10 8 5 2 10 10 12 8 5 10 10 2
Μολδαβία 109 8 3 4 10 6 1 2 7 10 12 2 1 4 2 1 2 3 4 2 7 6 6 1 5
Κάθετα, ο πίνακας ταξινομείται κατά εμφάνιση στον τελικό. Οριζόντια, ο πίνακας ταξινομείται με σειρά ψηφοφορίας.

Ακολουθεί μια περίληψη όλων των 12 πόντων στον τελικό:

N. Συμμετέχων Χώρα που ψηφίζει
9 Σερβία Αυστρία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Ελβετία, Κροατία, Μαυροβούνιο, Ουγγαρία, ΠΓΔΜ, Σλοβενία, Φινλανδία
5 Ουκρανία Ανδόρρα, Λετονία, Πολωνία, Πορτογαλία, Τσεχία
Τουρκία Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία
3 Ρωσία Αρμενία, Εσθονία, Λευκορωσία
Λευκορωσία Ισραήλ, Ουκρανία, Ρωσία
2 Αρμενία Γεωργία, Τουρκία
Φινλανδία Ισλανδία, Σουηδία
Ελλάδα Βουλγαρία, Κύπρος
Σουηδία Δανία, Νορβηγία
Ρουμανία Ισπανία, Μολδαβία
1 Βουλγαρία Ελλάδα
Γεωργία Λιθουανία
Ουγγαρία Σερβία
Λιθουανία Ιρλανδία
Μολδαβία Ρουμανία
Ισπανία Αλβανία
Ηνωμένο Βασίλειο Μάλτα

Βραβεία Μαρσέλ Μπεζανσόν

[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

Τα βραβείαΜαρσέλ Μπεζανσόνονομάστηκαν έτσι στη μνήμη του εμπνευστή του διαγωνισμού.[9]Διαιρούνται σε 3 κατηγορίες: Τύπου, Καλλιτεχνικό Βραβείο και Βραβείο Συνθέτη.[10]

Κατηγορία Χώρα Τραγούδι Ερμηνευτής/ές Συνθέτης/ες Τελικό αποτέλεσμα Βαθμοί
Καλλιτεχνικό Βραβείο
(ψηφίστηκε από τους προηγούμενους νικητές)
Σερβία "Molitva" Μαρίγια Σερίφοβιτς Βλαντίμιρ Γκράιτς
Σάσα Μιλόσεβιτς Μάρε
268
Βραβείο Συνθέτη Ουγγαρία "Unsubstantial Blues" Μάγκντι Ρούζα Μάγκντι Ρούζα
Ίμρε Μόζικ
128
Βραβείο Τύπου Ουκρανία "Dancing Lasha Tumbai" Verka Serduchka Verka Serduchka 235
Κύριο λήμμα:OGAE

ΟΓενικός Οργανισμός Ερασιτεχνών της Eurovision(γαλλικά:Organisation Générale des Amateurs de l'Eurovision, κοινά γνωστός ως OGAE) είναι διεθνής οργανισμός ιδρυθείς το 1984 στηΣαβόνλινατηςΦινλανδίαςαπό τον Γιάρι-Πέκα Κοϊκαλάινεν (Jari-Pekka Koikkalainen).[11]Ο οργανισμός αποτελείται από ένα δίκτυο 40 φαν κλαμπ του διαγωνισμού τραγουδιού τηςEurovisionανά την Ευρώπη και όχι μόνο, και αποτελεί μη κυβερνητικό, μη κερδοσκοπικό και μη πολιτικό οργανισμό.[12]Μεταξύ των φαν κλαμπ του OGAE γίνεται ψηφοφορία, από το 2007, επιτρέποντας στα μέλη των διαφορετικών φαν κλαμπ ανά τον κόσμο να ψηφίζουν τα αγαπημένα τους τραγούδια του διαγωνισμού. Τα υψηλότερα συνολικά αποτελέσματα μετά την περάτωση της ψηφοφορίας και την καταμέτρηση όλων των ψήφων είναι τα εξής.[13]

Χώρα Τραγούδι Ερμηνευτής/ές Συνθέτης/ες Αποτέλεσμα OGAE
Σερβία "Molitva" Μαρίγια Σερίφοβιτς Βλαντίμιρ Γκράιτς, Σάσα Μιλόσεβιτς Μάρε 184
Λευκορωσία "Work Your Magic" Ντμίτρι Κολντούν Φίλιπ Κιρκόροφ, Καρέν Καβαλεριάν 159
Ελβετία "Vampires Are Alive]" DJ BoBo DJ BoBo 155
Κύπρος "Comme ci, comme ça" Ευρυδίκη Δημήτρης Κοργιαλάς, Ποσειδώνας Γιαννόπουλος 142
Ελλάδα "Yassou Maria" Σαρμπέλ Άλεξ Παπακωνσταντίνου, Μάρκους Ένγκλεφ, "Mack" 107

Βραβείο Μπάρμπαρα Ντεξ

[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

Το χιουμοριστικό βραβείο Μπάρμπαρα Ντεξ για τον καλλιτέχνη με το χειρότερο ντύσιμο που απονέμεται από τον δικτυακό τόπο οπαδών House of Eurovision από το 1997, κέρδισε ηVerka Serduchka,συμμετοχή της Ουκρανίας.

Διεθνείς αναμεταδόσεις και ψηφοφορία

[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

Εκπρόσωποι βαθμολογίας

[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

Η σειρά με την οποία ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες αποφασίστηκε με κλήρωση. Οι εκφωνητές ανά χώρα ήταν οι εξής.[14]

  1. Μαυροβούνιο– Βίντατς Λάτκοβιτς
  2. Λευκορωσία– Τζουλιάνα
  3. Αρμενία– Σιρούσο
    (συμμετοχή της Αρμενίας στο διαγωνισμό του 2008)
  4. Ανδόρρα– Μαριάν βαν ντεν Βαλ
    (συμμετοχή της Ανδόρας το 2005)
  5. Αυστρία– Εύα Πελτσλ
  6. Γαλλία– Βανέσα Ντολμέν
  7. Δανία–Σουζάνε Γκεόργκι
    (εκπροσώπησε την Ανδόρρα το 2009)
  8. ΕλλάδαΑλέξης Κωστάλας
  9. Ισπανία– Αϊνόα Αρμπιθού
  10. Σερβία– Μάγια Νίκολιτς
  11. Φινλανδία– Λάουρα Βουτιλάινεν
    (εκπρόσωπος της Φινλανδίας το 2002)
  12. Τουρκία– Μελτέμ Ερσάν Γιαζγκάν
  13. Βοσνία και Ερζεγοβίνη– Βέσνα Άντρι Ζαΐμοβιτς
  14. Βέλγιο– Μορίν Λουίς
  15. Πορτογαλία– Φρανσίσκο Μέντες
  16. Αλβανία– Λέον Μένκσι
  17. Ρουμανία– Άντρια Μαρίν Μπανίτσα
  18. Κύπρος– Γιάννης Χαραλάμπους
  19. Κροατία– Μπάρμπαρα Κολάρ
  20. Σλοβενία– Πίτερ Πόλες
  21. Ισραήλ– Τζέισον Ντανίνο-Χολτ
  22. Γερμανία– Τόμας Χέρμανς
  23. Λιθουανία– Λαβίγια Σουρνάιτε
  24. Νορβηγία– Σίνοβε Σβάμπο
  25. Ελβετία– Σβεν Επινέι
  26. Τσεχία– Άντρια Σαβάνε
  27. Ολλανδία– Πολ ντε Λέου και Εντσίλια Ρόμπλεϊ
  28. Δημοκρατία της Ιρλανδίας– Λίντα Μάρτιν
    (εκπρόσωπος της Ιρλανδίας το 1984 και νικήτρια του διαγωνισμού το 1992)
  29. Μάλτα– Μιρέιγ Μπονέλο
  30. Εσθονία– Λάουρα Πόλντβερε (Põldvere)
    (εκπρόσωπος της Εσθονίας το 2005
    με τουςSuntribeκαι στον διαγωνισμό του 2017)
  31. Γεωργία– Νέλι Αγκίρμπα
  32. Βουλγαρία– Μίρα Ντόμπρεβα
  33. Σουηδία– Αντρέ Ποπς
  34. Ουκρανία– Κάτι Οσάντκα
  35. Ρωσία– Γιάνα Τσουρίκοβα
  36. Λετονία– Γιάνις Σίπκεβιτς
    (συμμετοχή της Λετονίας το 2006 με το συγκρότημαCosmos)
  37. Ισλανδία– Ραγκνχιλδουρ Στέινουν Γιονσδότιρ
  38. Πολωνία– Ματσιέι Ορλός
  39. Μολδαβία– Αντρέι Πορούμπιν
  40. Ηνωμένο Βασίλειο– Φερν Κότον
  41. Βόρεια Μακεδονία– Έλενα Ρίστεσκα
    (εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ το 2006)
  42. Ουγγαρία– Εύα Νοβοντόμσκι

Άλλες εμπλεκόμενες χώρες

[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]
  • ΑζερμπαϊτζάνΑζερμπαϊτζάν:Η χώρα ήθελε να λάβει μέρος στον διαγωνισμό και ηAzTVέκανε αίτηση για να γίνει μέλος στην EBU, η οποία απορρίφθηκε στις 18 Ιουνίου 2007. Ωστόσο, ο διαγωνισμός μεταδόθηκε από άλλο τηλεοπτικό σταθμό, τοİctimai Televiziya və Radio Yayımları Şirkəti,το οποίο έστειλε τους δικούς του σχολιαστές για τον διαγωνισμό.[15]
  • Αυστραλία:Ο ημιτελικός και ο τελικός μεταδόθηκαν από τοSBS,όχι όμως ζωντανά, εξαιτίας της διαφοράς της ώρας.[16]Στην Αυστραλία προβλήθηκε η τηλεοπτική μετάδοση από το Ηνωμένο Βασίλειο, με σχόλια των Πάντι Ο' Κόνελ, Σάρα Κάγουντ και Τέρι Γουόγκαν.
  • ΙταλίαΟ διαγωνισμός μεταδόθηκε μόνο από ένα ανεξάρτητο τηλεοπτικό σταθμό για τους ομοφυλόφιλους στην Ιταλία.[17]
  • ΜονακόΜονακόΟ τελικός μεταδόθηκε από την τηλεόραση τουΜονακό,TMCέπειτα από την αποχώρησή του από τον διαγωνισμό τον Δεκέμβριο του 2006. Δεν επέστρεψε στο διαγωνισμό ούτε το 2008.
  • Παγκοσμίως: Ο διαγωνισμός μεταδόθηκε ζωντανά σε διεθνές δίκτυο μέσω δορυφόρων από κανάλια, όπωςChannel One Russia,ERT World,TVE Internacional,TVP Polonia,RTP InternacionalκαιTVR i.Επίσης, ο διαγωνισμός προβλήθηκε από το Διαδίκτυο χωρίς σχολιασμούς στηνεπίσημη ιστοσελίδα του διαγωνισμού τραγουδιού Eurovisionμε το σύστημαOctoshape.

Μετάδοση σε υψηλή ευκρίνεια

[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

Το κανάλιYLEέκανε τη μετάδοση του διαγωνισμού σε1080iHDμε ήχο 5.1 Surround.[18]Το BBC στο Ηνωμένο Βασίλειο επίσης μετέδωσε τον τελικό σε υψηλή ευκρίνεια, από τοBBC HD.[19]Ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας της ΣουηδίαςSVTμετέδωσε αμφότερους τον τελικό και τον ημιτελικό σε υψηλή ευκρίνεια μέσω του σταθμού τουSVT HD.[20]

Σχολιαστές από τις συμμετέχουσες χώρες

[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

Οι σχολιαστές από τις 42 συμμετέχουσες χώρες ήταν οι εξής:

Χώρα Ημιτελικός / Τελικός Σχολιαστής/Σχολιαστές
Αλβανία Όλα (ημιτελικό και τελικό) Λέον Μένκσι (TVSH)
Ανδόρρα[21] Όλα (ημιτελικό και τελικό) Μέρι Πικάρτ (RTVA)
Ζοζέπ Γιουίς Τραμπάλ (RTVA)
Αρμενία - Γκοχάρ Γκασπαριάν
Αυστρία - Άντι Κνολ (ORF2)
Λευκορωσία Όλα (ημιτελικό και τελικό) Ντένις Κουριάν (Belarus 1)
Αλεξάντερ Τιχάνοβιτς (Belarus 1)
Βέλγιο[22] Όλα (ημιτελικό και τελικό) Ζαν Πιερ Οτιέ (La Une)
Ζαν Λουί Λαχαγιέ (La Une)
Πατρίκ Ντιαμέλ (La Première)
Κορίν Μπουλανζιέ (La Première)
Αντρέ Φερμόιλεν (één)
Άνια Ντεμς (één)
Μισέλ Φογιέ (Radio 2)
Σβεν Πιχάλ (Radio 2)
Βοσνία και Ερζεγοβίνη Όλα (ημιτελικό και τελικό) Ντέγιαν Κούκριτς (BHT1)
Βουλγαρία Όλα (ημιτελικό και τελικό) Γκεόργκι Κουσβάλιεβ
Έλενα Ρόσμπεργκ
Κροατία[23] Όλα (ημιτελικό και τελικό) Ντούσκο Τσούρλιτς
Κύπρος[24] Όλα (ημιτελικό και τελικό) Βάσω Κομνηνού (ΡΙΚ 1)
Τσεχία Όλα (ημιτελικό και τελικό) Κατερίνα Κριστέλοβα
Δανία[25] Όλα (ημιτελικό και τελικό) Σόρεν Νίστρομ Ράστεντ (Søren Nystrøm Rasted) (DR1)
Άνταμ Ντούβο Χαλ (DR1)
Εσθονία[26] - Μάρκο Ράικοπ
Φινλανδία[27][28] Όλα (ημιτελικό και τελικό) Χάικι Πάσονεν (YLE TV2)
Έλεν Γιοκικούνας (YLE TV2)
Άσκο Μουρτομάκι(fi)(YLE TV2)
Τόμας Λούντιν(sv) (YLE FST5)
Τελικός Σάνα Κόγιο (YLE Radio Suomi)
Γιόρμα Χιτεμάκι (YLE Radio Suomi)
Γαλλία[22] Ημιτελικός Πεγκί Ολμί (France 4)
Γιαν Ρενουάρ (France 4)
Τελικός Ζιλιέν Λεπέρ (France 3)
Τεξ (France 3)
Υβ Ντερισμπούργκ (France Bleu)
Γεωργία - Σάντρο Γκαμπισόνια
- Σόφο Αλτουνασβίλι
Γερμανία[29] Όλα (ημιτελικό και τελικό) Πέτερ Ούρμπαν (Das Erste)
Τελικός Τόμας Μορ (NDR 2)[30]
Τιμ Φρίλινγκ (hr3)[31]
Ελλάδα Όλα (ημιτελικό και τελικό) Φώτης Σεργουλόπουλος (ΝΕΤ)
Μαρία Μπακοδήμου
Ουγγαρία Όλα (ημιτελικό και τελικό) Γκάμπορ Γκούντελ Τάκατς (M1)
Ισλανδία[32] - Σίγκμαρ Γκούδμουντσον (Sjónvarpið)
Δημοκρατία της Ιρλανδίας[33][34] Όλα (ημιτελικό και τελικό) Μάρτι Γουέλαν (RTÉ One)
Λάρι Γκόγκαν (RTÉ Radio 1)
Ισραήλ - -
Λετονία - Κάρλις Στράιπς
Λιθουανία - Νταρίους Ουζκουράιτις
Βόρεια Μακεδονία - Μιλάνκα Ράσιτς
Μάλτα[35] - Αντόνια Μικάλεφ
Μολδαβία - Βιτάλιε Ροτάρου
- -
Μαυροβούνιο - Ντράζεν Μπάουκοβιτς (TVCG2)
- Ταμάρα Ιβάνκοβιτς (TVCG2)
Ολλανδία[36] Όλα (ημιτελικό και τελικό) Κόρναλντ Μας (Nederland 1)
Τελικός Πολ ντε Λέου (Nederland 1)
Νορβηγία[37] Όλα (ημιτελικό και τελικό) Περ Σούντνες (NRK1)
Πολωνία[38] Όλα (ημιτελικό και τελικό) Αρτούρ Ορζέκ (TVP1)
Πορτογαλία[39] - Ιζαμπέλ Αντζελίνο (RTP1)
- Ζόρζε Γκαμπριέλ
Ρουμανία - Άντρια Ντεμιρτζιάν (TVR1)
Ρωσία - Γιούρι Ακσιούτα (Channel One)
- Ελένα Μπατίνοβα (Channel One)
Σερβία Όλα (ημιτελικό και τελικό) Ντούσκα Βούτσινιτς-Λούτσιτς (RTS1)
Σλοβενία - Μόιτσα Μάβετς
Ισπανία[40] Όλα (ημιτελικό και τελικό) Μπεατρίθ Πέκερ (TVE1)
Σουηδία[41] Όλα (ημιτελικό και τελικό) Κρίστιαν Λουκ (SVT1)
Γιόζεφ Στέρτσενμπαχ (SVT1)
Καρολίνα Νορέν (SR P3)[42]
Ελβετία[22] Ημιτελικός Νίκολας Τάνερ (TSR 2)
Τελικός Ανρί Ντε (TSR 2)
Όλα (ημιτελικό και τελικό) Μπέρνχαρντ Τέρνχερ (SF zwei)
Ζαν-Μαρκ Ρισάρ(TSR 2)
Κλαούντιο Λατσαρίνο(TSI 1)
Σάντι Άλτερματ (TSI 1)
Τουρκία Όλα (ημιτελικό και τελικό) Χακάν Ουργκαντζί (TRT 1)
Ουκρανία Όλα (ημιτελικό και τελικό) Τιμούρ Μιροσνιτσένκο (First National TV Channel)
Ηνωμένο Βασίλειο Ημιτελικός Πάντι Ο' Κόνελ (BBC Three)
Σάρα Κάγουντ(BBC Three)
Τελικός Τέρι Γουόγκαν (BBC One)
Κεν Μπρους (BBC Radio 2)

Σχολιαστές από μη συμμετέχουσες χώρες

[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

Οι σχολιαστές από χώρες που δεν έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό του 2007 ήταν:

Χώρα Ημιτελικός / Τελικός Σχολιαστής/ές
Αυστραλία Όλα (ημιτελικό και τελικό) Σχολιαστές όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο (BBC)
Αζερμπαϊτζάν Όλα (ημιτελικό και τελικό) Χουσνίγια Μοχορέμοβα (Hüsniyə Məhərrəmova)
Άγιος Μαρίνος άγνωστο άγνωστο
  1. «Opening and interval acts known».esctoday.com. 13 Απριλίου 2007. Αρχειοθετήθηκεαπό το πρωτότυποστις 7 Οκτωβρίου 2011.Ανακτήθηκε στις 30 Μαΐου 2011.
  2. «Eurovision EBU Press conference».esctoday.com.
  3. 3,03,1ESC 2007 Event page,ESCKaz.com
  4. «EXCLUSIVE: Monaco withdraws».ESCtoday.com.12 Δεκεμβρίου 2006.
  5. «The 2007 Eurovision Song Contest theme is True Fantasy».YLE. 27 Νοεμβρίου 2006. Αρχειοθετήθηκεαπό το πρωτότυποστις 8 Μαΐου 2007.
  6. «Eurovision.tv meets dog design».Eurovision.tv.Αρχειοθετήθηκεαπό το πρωτότυποστις 24 Φεβρουαρίου 2007.
  7. «EXCLUSIVE: Monaco withdraws».ESCtoday.com.12 Δεκεμβρίου 2006.
  8. «Eurovision Song Contest 2007».The Diggiloo Thrush.Ανακτήθηκε στις 5 Μαρτίου 2012.
  9. «Marcel Bezençon Award – an introduction».Poplight. Αρχειοθετήθηκεαπό το πρωτότυποστις 17 Οκτωβρίου 2013.Ανακτήθηκε στις 2 Ιουνίου 2009.
  10. «Winners of the Marcel Bezençon Awards 2012 | News | Eurovision Song Contest – Baku 2012».Eurovision.tv.Ανακτήθηκε στις 9 Αυγούστου 2012.
  11. «Eurovision Fanclub Network».OGAE.Ανακτήθηκε στις 15 Ιουνίου 2012.
  12. «Klubi-info: Mikä ihmeen OGAE?»[The club info: What on Earth is OGAE?] (στα Φινλανδικά). OGAE Finland. 5 Ιουνίου 2012. Αρχειοθετήθηκεαπό το πρωτότυποστις 10 Αυγούστου 2012.Ανακτήθηκε στις 17 Ιουνίου 2012.
  13. OGAE International (2007). «OGAE Poll Results 2007». OGAE.
  14. Viniker, Barry (12 Μαΐου 2007).«The voting running order revealed».ESCToday.Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2009.
  15. «Eurovision Song Contest Germany 2011 | News – Azerbaijan to debut in 2008?».Esctoday.com. Αρχειοθετήθηκεαπό το πρωτότυποστις 29 Φεβρουαρίου 2012.Ανακτήθηκε στις 30 Μαΐου 2010.
  16. «Eurovision to be aired in Australia».ESCtoday.com. 1 Απριλίου 2007. Αρχειοθετήθηκεαπό το πρωτότυποστις 19 Απριλίου 2007.Ανακτήθηκε στις 16 Ιουλίου 2017.
  17. «ESC Today, 2003».Αρχειοθετήθηκεαπό το πρωτότυποστις 20 Ιουλίου 2015.
  18. «Technical Partners Appointed for Eurovision Song Contest».16 Μαρτίου 2007. Αρχειοθετήθηκεαπό το πρωτότυποστις 2 Μαΐου 2007.Ανακτήθηκε στις 16 Ιουλίου 2017.
  19. «Eurovision Song Contest 2007 schedule».BBC.Αρχειοθετήθηκεαπό το πρωτότυποστις 19 Μαΐου 2009.
  20. «HDTV».svt.se.
  21. «Imprimir».Normalitzacio.cat.Ανακτήθηκε στις 9 Αυγούστου 2012.
  22. 22,022,122,2Christian Masson.«2007 – Helsinki».Songcontest.free.fr.Ανακτήθηκε στις 9 Αυγούστου 2012.
  23. «• Pogledaj temu – Prijedlog – Eurosong večer(i) na HRT-u!».Forum.hrt.hr. 27 Μαρτίου 2011. Αρχειοθετήθηκεαπό το πρωτότυποστις 14 Μαρτίου 2012.Ανακτήθηκε στις 9 Αυγούστου 2012.
  24. Savvidis, Christos (OGAE Cyprus)
  25. «Vi tager MGP dødsens alvorligt».BT.dk.Αρχειοθετήθηκεαπό το πρωτότυποστις 22 Μαρτίου 2012.
  26. «This year results of Estonian televote will be presented by Sahlene. Swedish Sahlene represented Estonia in the Eurovision Song Contest 2002 in Tallinn and finished third».Αρχειοθετήθηκεαπό το πρωτότυποστις 2 Σεπτεμβρίου 2011.Ανακτήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2016.
  27. «Finland: Eurovision 2008 in the Finnish media».Αρχειοθετήθηκεαπό το πρωτότυποστις 30 Ιανουαρίου 2010.
  28. Julkaistu To (29 Απριλίου 2010).«YLE Radio Suomen kommentaattorit | Euroviisut | yle.fi | Arkistoitu».yle.fi. Αρχειοθετήθηκεαπό το πρωτότυποστις 7 Μαρτίου 2016.Ανακτήθηκε στις 9 Αυγούστου 2012.
  29. «Dr. Peter Urban kommentiert – Düsseldorf 2011».Duesseldorf2011.de. Αρχειοθετήθηκεαπό το πρωτότυποστις 24 Μαρτίου 2012.Ανακτήθηκε στις 9 Αυγούστου 2012.
  30. «Thomas Mohr: Mit Dschinghis Khan im Garten».Eurovision.de. 14 Μαΐου 2011.Ανακτήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 2012.
  31. «Tim Frühling: Protokoll eines Dramas».18 Απριλίου 2011.Ανακτήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 2012.
  32. «Fréttablaðið».Timarit.is. 12 Μαΐου 2007.Ανακτήθηκε στις 9 Αυγούστου 2012.
  33. «RTE so lonely after loss of Gerry – Marty».20 Μαΐου 2010.Ανακτήθηκε στις 29 Μαΐου 2010.He has been providing commentary for Irish viewers since 2000 and maintains great enthusiasm for the much lampooned contest.
  34. «Eurovision Song Contest 2007».RTÉ News.http://www.rte.ie/tv/eurovision2007/.
  35. «Valerie Vella chosen as commentator».oikotimes.com. 5 Απριλίου 2009. Αρχειοθετήθηκεαπό το πρωτότυποστις 12 Φεβρουαρίου 2010.
  36. www.eurovisionartists.nl.«Welkom op de site van Eurovision Artists».Eurovisionartists.nl.Ανακτήθηκε στις 9 Αυγούστου 2012.
  37. «Exclusive: Per Sundnes to host Norway MGP».Αρχειοθετήθηκεαπό το πρωτότυποστις 26 Ιανουαρίου 2008.
  38. DODAJ OGŁOSZENIE Ogłoszenie już od 200zł! (10 Μαΐου 2007).«Eurowizja 2007 w Jedynce».Wirtualnemedia.pl.Ανακτήθηκε στις 9 Αυγούστου 2012.
  39. «Comentadores Do ESC – escportugalforum.pt.vu | ο forum eurovisivo português».21595.activeboard.com. Αρχειοθετήθηκεαπό το πρωτότυποστις 21 Απριλίου 2012.Ανακτήθηκε στις 9 Αυγούστου 2012.
  40. «FORO FESTIVAL DE EUROVISIÓN • Ver Tema – Uribarri comentarista Eurovision 2010».Eurosongcontest.phpbb3.es. Αρχειοθετήθηκεαπό το πρωτότυποστις 17 Μαρτίου 2012.Ανακτήθηκε στις 9 Αυγούστου 2012.
  41. «Infosajten.com».Infosajten.com. Αρχειοθετήθηκεαπό το πρωτότυποστις 18 Ιουλίου 2012.Ανακτήθηκε στις 9 Αυγούστου 2012.
  42. «Swedes stay at home with Eurovision fever».The Local. 16 Μαΐου 2009. Αρχειοθετήθηκεαπό το πρωτότυποστις 15 Μαΐου 2013.Ανακτήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2012.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]