Μετάβαση στο περιεχόμενο

Oxford University Press

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Oxford University Press
Νομική μορφήεταιρεία περιορισμένης ευθύνης
Ίδρυση1586
ΈδραΟξφόρδη,Ηνωμένο Βασίλειο
ΙδιοκτήτηςΠανεπιστήμιο της Οξφόρδης
ΜητρικήΠανεπιστήμιο της Οξφόρδης
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο FacebookΣελίδα στο TwitterΣελίδα στο InstagramΣελίδα στο Linkedin
Commons pageΠολυμέσα

ΟOxford University Press(OUP,προφέρεται:[Όξφορντ Γιουνιβέρσιτι Πρες]) είναι ο μεγαλύτερος πανεπιστημιακόςεκδοτικός οίκοςστον κόσμο[1]και ο δεύτερος παλαιότερος μετά τονCambridge University Press.Είναι τμήμα τουΠανεπιστημίου της Οξφόρδηςκαι διοικείται από τους Αντιπροσώπους του Τύπου. Αυτή είναι μια ομάδα 15 μελών του πανεπιστημίου. Διευθύνονται από τον Γραμματέα των Αντιπροσώπων, ο οποίος λειτουργεί ως διευθύνων σύμβουλος του OUP και ως κύριος εκπρόσωπός του σε άλλα πανεπιστημιακά όργανα. Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης χρησιμοποιεί αυτό το σύστημα ελέγχου από τον 17ο αιώνα.[2]

Το πανεπιστήμιο ξεκίνησε την εκτύπωσηβιβλίωνγύρω στο 1480. Σύντομα εξελίχθηκε σε έναν μεγάλο εκτυπωτή βίβλων γενικού ενδιαφέροντος, εκκλησιαστικών βιβλίων και επιστημονικών έργων.[2]Ξεκίνησε αυτό που αργότερα έγινε τοΑγγλικό ΛεξικότηςΟξφόρδηςστα τέλη του 19ου αιώνα.[3]Τα τελευταία εκατό χρόνια, η Οξφόρδη έχει μεγαλώσει και δημοσιεύει επιπλέον παιδικά βιβλία, σχολικά βιβλία, βιβλία για τη μουσική, περιοδικά, τη σειρά World Classics, μια σειρά με τα καλύτερα σε πωλήσεις κείμενα διδασκαλίαςαγγλικής γλώσσας,καθώς και τους ακαδημαϊκούς και θρησκευτικούς τίτλους της. Άνοιξε το πρώτο διεθνές γραφείο της στηΝέα Υόρκητο 1896. Οι αλλαγές που προκλήθηκαν από την τεχνολογία των υπολογιστών και την ανάγκη μείωσης του κόστους, οδήγησαν τον OUP να αναθέσει την εκτύπωση και τη δέσμευσή του. Το τυπογραφείο του OUP στην Οξφόρδη έκλεισε το 1989. Ο πρώην χάρτινος μύλος του στο Wolvercote κατεδαφίστηκε το 2004.

Ο OUP δημοσιεύει περίπου 6.000 νέους τίτλους σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο. Είναι ένας φιλανθρωπικός οργανισμός, τα κέρδη του πηγαίνουν στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Οι στόχοι αριστείας του πανεπιστημίου στην υποτροφία, στην έρευνα και στην εκπαίδευση υποστηρίζονται μέσω των εκδοτικών του δραστηριοτήτων.

Παραπομπές[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

  1. Balter, Michael (16 February 1994).«400 Years Later, Oxford Press Thrives».The New York Times.https://www.nytimes.com/1994/02/16/news/16iht-presseduc.html.Ανακτήθηκε στις 28 June 2011.
  2. 2,02,1Harry Carter,A History of the Oxford University Press(Oxford, 1975)
  3. Peter Sutcliffe,The Oxford University Press: an informal history(Oxford 1975; re-issued with corrections 2002)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]