Μετάβαση στο περιεχόμενο

Έμμα Γκόλντμαν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Έμμα Γκόλντμαν
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Emma Goldman(Αγγλικά)
Γέννηση27 Ιουνίου 1869[1][2][3]
Κάουνας[4]
Θάνατος14 Μαΐου 1940[3][5]
Τορόντο[6]
Αιτία θανάτουεγκεφαλικό επεισόδιο
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Τόπος ταφήςHaymarket Martyrs' Monument[7]
Χώρα πολιτογράφησηςΡωσική Αυτοκρατορία
Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής(1887–1908)[8]
Ηνωμένο Βασίλειο(από 1925)[8]
Θρησκείααθεϊσμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά
Γερμανικά
Ρωσικά
Γίντις
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααναρχικός
δημοσιογράφος
πολιτικός φιλόσοφος
ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών
ομιλήτρια
εκδότρια
ακτιβίστρια για την ειρήνη
αυτοβιογράφος[9]
νοσηλεύτρια[10]
συγγραφέας[11][12]
φιλόσοφος
Αξιοσημείωτο έργοLiving My Life[13]
Anarchism and Other Essays[14]
The Social Significance of the Modern Drama
My Disillusionment in Russia[15]
My Further Disillusionment in Russia[16]
Επηρεάστηκε απόΡαλφ Ουάλντο Εμερσον
Φρειδερίκος Νίτσε
Γιόχαν Μοστ
Χένρι Ντέιβιντ Θόρω
Πιοτρ Κροπότκιν
Μιχαήλ Μπακούνιν
Μαίρη Γουόλστονκραφτ
Nikolay Chernyshevsky
Όσκαρ Ουάιλντ
Μαξ Στίρνερ
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτική ιδεολογίααναρχισμόςκαιφεμινισμός
Ποινική κατάσταση
Κατηγορίες εγκλήματοςEspionage Act of 1917
Οικογένεια
ΣύζυγοςJacob Kershner
ΣύντροφοςΑλεξάντερ Μπέρκμαν[17]
ΣυγγενείςStella Cominsky Ballantine(ανιψιά)[18]
Υπογραφή
Commons pageΣχετικά πολυμέσα

ΗΈμμα Γκόλντμαν(Emma Goldman,27 Ιουνίου186914 Μαΐου1940) ήταναναρχοκομμουνίστρια,γνωστή για τααναρχικάγραπτά και ομιλίες της. Υιοθετήθηκε από τιςφεμινίστριες δεύτερου κύματοςκαι ανάχθηκε σε πρότυπη εικόνα “επαναστάτριας γυναίκας” φεμινίστριας. Ωστόσο, η Γκόλντμαν διαδραμάτισε και ζωτικής σπουδαιότητας ρόλο στην ανάπτυξη του αναρχισμού στιςΗΠΑκαι τηνΕυρώπηκαθ’όλο το πρώτο μισό του εικοστού αιώνα. Γεννημένη στηΛιθουανία,μετανάστευσε στις ΗΠΑ στα δεκαεπτά της και αργότερα εκτοπίστηκε στηΡωσία,όπου έγινε μάρτυρας τηςΡωσικής Επανάστασης.Πέρασε κάποια χρόνια στο νότο τηςΓαλλίαςόπου συνέγραψε την αυτοβιογραφία της,Ζώντας τη ζωή μου(Living my life), και άλλα έργα, προτού λάβει μέρος στονΙσπανικό Εμφύλιο Πόλεμοτο1936ως η αγγλόφωνη εκπρόσωπος στοΛονδίνοτουCNT-FAI(Αναρχική Ιβηρική Ομοσπονδία).

Βιογραφία[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

Γέννηση και πρώτα χρόνια[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

Η Έμμα Γκόλντμαν μεγάλωσε σε μια μικρομεσοαστική Εβραϊκή οικογένεια στοΚάουναςτηςΛιθουανίας(την εποχή εκείνη υπό τον έλεγχο της Ρωσίας, και αποκαλούμενοΚόβνοαπό τους Ρώσους), όπου η οικογένειά της διηύθυνε ένα μικρό πανδοχείο. Την περίοδο της πολιτικής καταστολής μετά την δολοφονία τουΑλέξανδρου Β’,μετακόμισε με την οικογένειά της στηνΑγία Πετρούποληστην ηλικία των δεκατριών. Εκεί, η οικογένειά της γνώρισε οικονομικές δυσκολίες και η Έμμα αποφάσισε να δουλέψει σε ένα εργοστάσιο ως κατασκευάστριακορσέδων.Στον εργασιακό αυτό χώρο η Γκόλντμαν ήρθε σε επαφή με επαναστατικές ιδέες, καθώς στην περιοχή είχε απλωθεί ένα επαναστατικό αίσθημα. Απέκτησε ένα αντίγραφο τουΤί Πρέπει να Γίνει,τουΤσερνισέφσκι,που καλλιέργησε μέσα της τους σπόρους των αναρχικών ιδεών της και της ανεξάρτητης στάσης της.

Μετανάστευση στην Αμερική[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

Στην ηλικία των 17 μετανάστευσε με την αδελφή της,Helene,στοΡότσεστερτων ΗΠΑ, για να ζήσουν με την αδελφή τουςLena.Η Γκόλντμαν δούλεψε για μερικά χρόνια σε ένα εργοστάσιο υφασμάτων, και το 1887 παντρεύτηκε τον συνάδελφό της στο εργοστάσιοJacob Kersner.Το κρέμασμα τεσσάρων αναρχικών μετά τηνεξέγερση του Χέιμαρκετέφερε την νεαρή Έμμα Γκόλντμαν στο αναρχικό κίνημα, και στα είκοσί της έγινε ενεργή επαναστάτρια. Παράτησε το γάμο της και την οικογένειά της και ταξίδευσε στοΝιου Χέιβενκαι μετά στην πόλη τηςΝέας Υόρκης.Η Γκόλντμαν και ο Κέρσνερ παρέμειναν νόμιμα παντρεμένοι, γεγονός που της επέτρεψε να διατηρήσει την Αμερικανική της υπηκοότητα.

Νέα Υόρκη[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

Στην πόλη της Νέας Υόρκης συνάντησε και έμεινε μαζί με τονΑλεξάντερ Μπέρκμαν(Alexander Berkman), ο οποίος ήταν μια σημαντική μορφή του αναρχικού κινήματος στις Ηνωμένες Πολιτείες εκείνη την περίοδο. Η υπεράσπισή της για την απόπειρα δολοφονίας του Μπέρκμαν εναντίον τουΧένρι ΚλέιΦρικ (Henry Clay Frick) -ιδιοκτήτη της ΕταιρίαςCarnegie Steel Companyπου αντιμετώπισε μια απεργία με βία- τον Ιούλιο του1892την έκανε πολύ αντιπαθή στις αρχές. Ο Μπέρκμαν (ήSashaόπως στοργικά αναφερόταν σ’αυτόν) φυλακίστηκε για δεκατέσσερα χρόνια, και του δόθηκε χάρη το1906.

Την ίδια περίοδο έγινε φίλη και με τονHippolyte Havel.

Φυλάκιση[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

Η Έμμα Γκόλντμαν μιλά σε συγκέντρωση εργατών στη Νέα Υόρκη, 1916

Το1893φυλακίστηκε στις φυλακές τουBlackwell’s Islandεπειδή δημοσίως προέτεινε στους άνεργους εργάτες πως έπρεπε “Να ζητήσετε δουλειά. Αν δεν σας δώσουν δουλειά, ζητείστε ψωμί. Αν δεν σας δώσουν δουλειά ή ψωμί, πάρτε το ψωμί.”(η δήλωση αυτή είναι μια σύνοψη της αρχής τηςαπαλλοτρίωσηςπου υποστηρίχτηκε από αναρχοκομμουνιστές όπως οΠέτρος Κροπότκιν). Καταδικάστηκε ως “υποκινήτρια ταραχών” από ένα ποινικό δικαστήριο της Νέας Υόρκης, παρά τις ένορκες καταθέσεις δώδεκα μαρτύρων προς υπεράσπισή της. Το σώμα των ενόρκων βάσισε την ετυμηγορία του στην κατάθεση ενός μόνο ατόμου, κάποιου Ντετέκτιβ Jacobs. Σαν απάντηση στην φυλάκιση αυτή ηVoltairine de Cleyreέδωσε τη διάλεξηΠρος Υπεράσπιση της Έμμα Γκόλντμαν(In Defense of Emma Goldman). Ενώ εξέτιε την μονοετή καταδίκη της, ανέπτυξε ένα δυνατό ενδιαφέρον για τηννοσηλευτική.

Συνωμοσία για τη δολοφονία του Προέδρου[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

Στις10 Σεπτεμβρίουτου1901συνελήφθη, μαζί με εννέα άλλους, στοΣικάγο,κατηγορούμενη για συνωμοσία για τη δολοφονία του προέδρουΟυίλλιαμ ΜακΚίνλεϊLeon Czolgosz,ένας μοναχικός οπαδός του αναρχισμού, είχε πυροβολήσει τον πρόεδρο μερικές μέρες πρωτύτερα. Η προσπάθεια των αρχών να συνδέσουν την Γκόλντμαν και τους άλλους εννέα αναρχικούς με τον θάνατο του ΜακΚίνλεϋ είχε ιδεολογικό σκοπό: να δυσφημήσει όσο ήταν δυνατόν τον αναρχισμό εξαιτίας των δεσμών του με το ανερχόμενο εργατικό κίνημα των αρχών της δεκαετίας του 1900. Μέχρι τον καιρό των συλλήψεων η Γκόλντμαν ήταν μία από τους πιο μανιώδεις οργανωτές του και είχε ήδη κερδίσει δημόσια φήμη. Μετά από έντονες ανακρίσεις σε συνθήκες απομόνωσης για αρκετές εβδομάδες, απελευθερώθηκαν εξαιτίας της πλήρους έλλειψης στοιχείων που θα μπορούσαν να τους συνδέσουν με τις πράξεις του Czolgosz. Η Γκόλντμαν είχε συναντήσει τον Czolgosz μόνο μία φορά για λίγο, αρκετές εβδομάδες πριν από τη δολοφονία του Προέδρου, όπου ζήτησε τις συμβουλές της Γκόλντμαν για μια σειρά μαθημάτων για τις αναρχικές ιδέες. Ο Leon Czolgosz βρέθηκε ένοχος για φόνο και εκτελέστηκε.

Φεμινιστική δράση[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

Την1 Φεβρουαρίουτου1916,συνελήφθη και φυλακίστηκε ξανά για την διανομή προκηρύξεων υπέρ τηςαντισύλληψης.Η Γκόλντμαν, όπως και άλλοι πρώιμοι φεμινιστές, έβλεπε τηνέκτρωσηως μια τραγική συνέπεια των κοινωνικών συνθηκών. Η Γκόλντμαν έγραψε στοΜητέρα Γη(Mother Earth):

Η συνήθεια της παροχής εκτρώσεων έχει λάβει τόσο τρομακτικές διαστάστεις στην Αμερική ώστε να είναι πέρα από κάθε πίστη... Τόσο μεγάλη είναι η εξαθλίωση των εργατικών τάξεων που γίνονται δεκαεπτά εκτρώσεις για κάθε εκατό εγκυμοσύνες.

Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

Η Γκόλντμαν με τον Μπέρκμαν το 1917

Η τρίτη φυλάκισή της έγινε το1917,αυτή τη φορά για συνωμοσία για την παρακώλυση της στρατολόγησης: ο Μπέρκμαν και η Γκόλντμαν είχαν αναμειχθεί στην δημιουργία Ομοσπονδιών εναντίον της Στρατολόγησης και στην οργάνωση συλλαλητηρίων εναντίον τουΑ’ Παγκοσμίου Πολέμου.Φυλακίστηκε για δύο χρόνια, και έπειτα εκτοπίστηκε στη Ρωσία. ΟΤζέι Έντγκαρ Χούβερ,τότε διευθυντής της Υπηρεσίας Πληροφοριών και μετέπειτα τουFBI,είχε έμμεσα υποδείξει τον εκτοπισμό της καθώς την θεωρούσε “μία από τους πιο επικίνδυνους αναρχικούς στην Αμερική”και πίστευε ότι η απελευθέρωσή της θα δημιουργούσε κι άλλα προβλήματα.

Απέλαση και Ρωσική Επανάσταση[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

Η απέλαση αυτή σήμαινε πως η Γκόλντμαν, μαζί με τον Μπέρκμαν, μπορούσε να γίνει μάρτυρας τηςΡωσικής Επανάστασης.Με την άφιξή της στη Ρωσία, ήταν έτοιμη να υποστηρίξει τουςΜπολσεβίκουςπαρόλες τις διαμάχες μεταξύ αναρχικών καικρατιστώνκομμουνιστών στηνΠρώτη Διεθνή.Όμως, βλέποντας την πολιτική καταπίεση, τη γραφειοκρατία και την εξαναγκασμένη εργασία στη Ρωσία οδηγήθηκε στο να γράψει τα βιβλίαΗ Απογοήτευσή μου στη Ρωσία(My Disillusionment in Russia) καιΗ Επιπλέον Απογοήτευσή μου στη Ρωσία(My Further Disillusionment in Russia). Συγκλονίστηκε επίσης από τη μαζική καταστροφή και τους θανάτους που προκλήθηκαν από τονΡωσικό Εμφύλιο Πόλεμο.Η Γκόλντμαν ήταν φίλη με τους κομμουνιστές και ΝεοϋορκέζουςΤζον ΡιντκαιΛουίζ Μπράιαντ,οι οποίοι ήταν επίσης στη Ρωσία εκείνη την περίοδο. Ενδέχεται να είχαν μοιραστεί και ένα διαμέρισμα.

Οι εμπειρίες της στη Ρωσία τη βοήθησαν να αλλάξει τις ιδέες της για τη χρήση τηςβίας.Αφού οΚόκκινος Στρατόςείχε χρησιμοποιηθεί εναντίον απεργών, η Γκόλντμαν άρχισε να απορρίπτει τη βία, εκτός από την περίπτωση της αυτοάμυνας.

Ισπανικός Εμφύλιος Πόλεμος[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

Το1936,η Γκόλντμαν πήγε στηνΙσπανίαγια να υποστηρίξει τηνΙσπανική Επανάστασηκαι τον αγώνα ενάντια στονφασισμότουΦρανσίσκο Φράνκο,γεγονότα που έμειναν γνωστά ωςΙσπανικός Εμφύλιος Πόλεμος.Εκείνη την περίοδο συνέγραψε την νεκρολογία του διακεκριμένου Ισπανού αναρχικούΜπουεναβεντούρα Ντουρρούτι(Buenavantura Durruti) σε ένα κομμάτι πρόζας γεμάτης ζωντάνια που τιτλοφορείταιΟ Ντουρρούτι είναι Νεκρός, Κι όμως Ζωντανός(Durruti is Dead, Yet Living) που αντηχεί τοAdonaisτουΣέλλεϋ.

Θάνατος και ταφή[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

Ο τάφος της Γκόλντμαν

Η Έμμα Γκόλντμαν πέθανε από καρδιακή προσβολή στοΤορόντο,στις14 Μαΐουτου1940.Η αμερικανική Υπηρεσία Μετανάστευσης και Πολιτογράφησης επέτρεψε τη μεταφορά της σορού της πίσω στις ΗΠΑ, και ετάφη στοGerman Waldheim CemeteryστοForest Park, Illinois,ένα προάστιο τουΣικάγουκοντά στο μέρος που είναι θαμμένοι οι μάρτυρες του Χέιμαρκετ. Η επιγραφή στον τάφο της αναγράφει: «Η ελευθερία δε θα κατέβει στον λαό, ο λαός πρέπει να ανυψωθεί στην Ελευθερία».

Η Έμμα Γκόλντμαν στη μυθοπλασία[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

Ο χαρακτήραςEmmanuel Goldsteinστο μυθιστόρημα1984τουΤζορτζ Όργουελμπορεί να αναφέρεται στην Έμμα Γκόλντμαν.

Παραπομπές[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,01,1(Αγγλικά)Find A Grave.Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2019.
  2. 2,02,1«Emma Goldman: An Intimate Life»(Αγγλικά)Pantheon Books.1984.
  3. 3,03,13,2«Gran Enciclopèdia Catalana»(Καταλανικά)Grup Enciclopèdia.0030359.
  4. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας:(Γερμανικά)Gemeinsame Normdatei.Ανακτήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2014.
  5. «Proleksis enciklopedija»(Κροατικά)55270.
  6. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας:(Γερμανικά)Gemeinsame Normdatei.Ανακτήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2014.
  7. 7,07,1npgallery.nps.gov/pdfhost/docs/NHLS/Text/97000343.pdf.
  8. 8,08,1(Αγγλικά)NNDB.840/000024768.
  9. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουνίου 2019.
  10. Ανακτήθηκε στις 17 Ιουνίου 2019.
  11. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουνίου 2019.
  12. «American Women Writers»(Αγγλικά) 1979.
  13. openlibrary.org/works/OL2983647W/Living_my_life.Ανακτήθηκε στις 4 Μαρτίου 2017.
  14. openlibrary.org/books/OL6527268M/Anarchism_and_other_essays.Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2022.
  15. openlibrary.org/books/OL7023874M/My_disillusionment_in_Russia.Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2022.
  16. openlibrary.org/works/OL2983639W/My_further_disillusionment_in_Russia.Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2022.
  17. Virginia Blain,Isobel Grundy,Patricia Clements:«The Feminist Companion to Literature in English»(Αγγλικά) 1990. σελ. 435.
  18. www.elisarolle/queerplaces/pqrst/Stella%20Cominsky%20Ballantine.html.
  • Falk, Candace, et al.Emma Goldman: A Documentary History Of The American Years, Volume 1 - Made for America, 1890-1901.Berkeley: U of California P, 2003.ISBN 0-520-08670-8
  • Falk, Candace, et al.Emma Goldman: A Documentary History Of The American Years, Volume 2 - Making Speech Free, 1902-1909.Berkeley: U of California P, 2004.ISBN 0-520-22569-4
  • Goldman, Emma.The Tragedy of Woman's Emancipation,New York, Mother Earth Publishing Association, 1906,
  • Goldman, Emma.My Disillusionment in Russia.London: C. W. Daniel Co., 1925.ISBN 0-486-43270-X
  • Goldman, Emma.Living My Life.New York: A. A. Knopf, 1931.ISBN 0-486-22543-7
  • Moritz, Theresa.The World's Most Dangerous Woman: A New Biography of Emma Goldman.Vancouver: Subway Books, 2001.ISBN 0-9687163-1-8

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]