Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιταλία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες:43°00′N12°00′E/ 43.00°N 12.00°E/43.00; 12.00

Ιταλική Δημοκρατία
Repubblica Italiana

Σημαία

Εθνόσημο
Εθνικός ύμνος:Il Canto degli Italiani

(Το τραγούδι των Ιταλών)
Τοποθεσία της χώρας στον κόσμο
Η θέση της Ιταλίας (σκούρο πράσινο)
-στηνΕυρωπαϊκή ήπειρο(πράσινο και σκούρο γκρι)
-στηνΕυρωπαϊκή Ένωση(πράσινο)
και μεγαλύτερη πόληΡώμη
41°54′N12°30′E/ 41.9°N 12.5°E/41.9; 12.5(Ρώμη)
Ιταλικά
ΕνιαίαΠροεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία
Σέρτζιο Ματαρέλα
Τζόρτζια Μελόνι
Ανεξαρτησία
Ιταλική ενοποίηση
Δημοκρατία
Ένταξη στον Ο.Η.Ε.
Ένταξηστην Ε.Ο.Κ.(σήμεραΕυρωπαϊκή Ένωση)

17 Μαρτίου 1861
10 Ιουνίου 1946
14 Δεκεμβρίου 1955
25 Μαρτίου 1957 (ιδρυτικό μέλος)
• Σύνολο
• %Νερό
Ακτογραμμή

301.340km2(72η)
2,4
7.600 km
Πληθυσμός
• Εκτίμηση 12-2023
Πυκνότητα

58.989.749[1](25η)
195,8 κατ./km2(72η)
ΑΕΠ(ΙΑΔ)
• Ολικό(2022)
• Κατά κεφαλή

$2.972 τρις. (12η)
$50.216 (33η)
ΑΕΠ(ονομαστικό)
• Ολικό(2018)
• Κατά κεφαλή

$2.182 τρις ()
$35.914 (25η)
ΔΑΑ(2021)Αύξηση0,895[2](30η) –πολύ υψηλός
ΝόμισμαΕυρώ(€)β(EUR)
Θερινή ώραCET(UTC+1)
(UTC+2)
ISO 3166-1IT
Internet TLD.itγ
Οδηγούν σταδεξιά
Κωδικός κλήσης+39δ
α. Ηγερμανική γλώσσαείναι επίσης επίσημη γλώσσα στηναυτόνομη επαρχία του Μπολτσάνογαλλική γλώσσαστηνκοιλάδα της Αόστακαι ησλοβενική γλώσσαστις επαρχίες τηςΤεργέστηςκαι τηςΓκορίτσια.
β) Πριν από το 2002, ηλίρα Ιταλίας.Το ευρώ είναι αποδεκτό στοΚαμπιόνε ντ'Ιτάλια,αλλά το επίσημο νόμισμά του είναι τοελβετικό φράγκο.
γ) Χρησιμοποιείται επίσης το domain.eu,όπως αυτό χρησιμοποιείται και από τα άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
δ) Για να καλέσετε στο Καμπιόνε ντ'Ιτάλια, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε τον ελβετικό κωδικό +41.

ΗΙταλία(ιταλικά:Italia‎‎), επίσημα:Ιταλική Δημοκρατία(ιταλικά:Repubblica Italiana‎‎)[3],είναικυρίαρχο κράτοςστηνΕυρώπη.Έχει συνολική έκταση 301.340 τ.χλμ. και πληθυσμό 58.989.749 κατοίκους,[1]σύμφωνα με επίσημη εκτίμηση για το 2023. Πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Ιταλίας, είναι ηΡώμη.Αποτελείται από μίαχερσόνησοσε σχήμα μπότας και δύο μεγάλα νησιά στηΜεσόγειο θάλασσα:τηΣικελίακαι τηΣαρδηνία.Άλλες μεγάλες πόλεις είναι τοΜιλάνοΝάποληκαι οιΣυρακούσες.

Βόρεια συνορεύει με τηνΕλβετίακαι τηνΑυστρία,δυτικά με τηΓαλλίακαι ανατολικά με τηΣλοβενία,ενώεξκλάβιοτης Ιταλίας αποτελεί και η πόληΚαμπιόνε ντ'Ιτάλια,που βρίσκεται στο έδαφος τηςΕλβετίας.Οι ανεξάρτητες χώρες τουΑγίου Μαρίνουκαι τουΒατικανούβρίσκονται εξ ολοκλήρου μέσα σε ιταλικό έδαφος.

Ιστορία[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

Προϊστορία[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

Στο Όρος Ποτζιόλι βρέθηκαν χιλιάδες ευρήματα από την Παλαιολιθική Εποχή που χρονολογούνται στα 850.000 χρόνια.[4]Οι περαιτέρω εκσκαφές αποκάλυψαν την παρουσία τουΝεάντερταλστην Παλαιολιθική Περίοδο πριν από 200.000 χρόνια.[5]ΣτηνΒεντιμίλιαβρέθηκαν ανθρώπινα αντικείμενα που χρονολογούνται πριν από 40.000 χρόνια.[6]Την ίδια εποχή βρέθηκαν αρχαιολογικά ευρήματα στο Σπήλαιο της Aντάουρα, στηνΑλταμούρακαι στηνΓκραβίνα της Απουλίας.[7]Οι αρχαίοι λαοί της προ-Ρωμαϊκής Ιταλίας όπως οιΟμβρικοί,οιΛατίνοι(πρόγονοι των Ρωμαίων), οιΌσκοι,οιΣαμνίτες,οιΣαβίνοι,οιΚέλτες,οιΛίγυρες,οιΑρχαίοι Ενετοί,οιΙάπυγες,και πολλοί άλλοι Ινδο-Ευρωπαίοι δημιούργησαν τον Ιταλικό λαό. Οι προ-ιστορικοί λαοί που δεν μιλούσαν τιςΠροϊνδοευρωπαϊκές γλώσσεςήταν οιΕτρούσκοιστην κεντρική και βόρεια Ιταλία, οιΈλυμοικαι οιΣικανοίστηνΣικελίακαι οι προϊστορικοίΣαρδήνιοιπου δημιούργησαν τονΝουραγικό πολιτισμό.Άλλοι προϊστορικοί λαοί της Ιταλίας που δεν είχαν Ινδο-Ευρωπαική καταγωγή ήταν οιΡαιτοίκαι οι Καμμουνί, γνωστοί για τις βραχογραφίες, η μεγαλύτερη προϊστορική συλλογή πετρόγλυφων στον κόσμο.[8]Μια καλοδιατηρημένη μούμια γνωστή ως Άνθρωπος των πάγωνπου χρονολογείται την περίοδο (3400 π.Χ. - 3100 π.Χ.) βρέθηκε στηνΑυτόνομη επαρχία του Μπολτσάνο.[9]

Οι πρώτοι έποικοι ήταν οιΦοίνικεςπου ίδρυσαν πλήθος από αποικίες στις ακτές της Σικελίας και τηςΣαρδηνίας,μερικές από αυτές έγιναν αστικά κέντρα που λειτούργησαν παράλληλα με τις Ελληνικές αποικίες. Τα βασικότερα Φοινικικά κέντρα ήταν ηΜότυα,το μετέπειταΠαλέρμοκαι οιΣολόειςστην Σικελία, ηΝώρα,οιΣολκοίκαι τοΘάρροςστην Σαρδηνία.[10]Από τον 17ο μέχρι τον 11ο αιώνα οι Ιταλικοί λαοί ήρθαν σε πολλές επαφές με τηνΜυκηναϊκή Ελλάδα.[11][12][13]Από τον 8ο αιώνα πλήθος από Έλληνες δημιούργησαν στην Σικελία και στην νότιαΙταλική ΧερσόνησοτηνΜεγάλη Ελλάδα.[14]ΟιΊωνεςίδρυσαν τηνΕλέα,τηνΚύμη,τηνΡέτζο Καλάμπρια,την Νάξο, την Ζάγκλος, τηνΙμέρακαι τηνΚατάνια.ΟιΔωριείςίδρυσαν τις αποικίεςΤάραντας,Συρακούσες,Μέγαρα Υβλαία,Λεντίνι,ΑγκριτζέντοκαιΤζέλα.Οι Συρακούσιοι ίδρυσαν τις αποικίεςΑνκόνακαι Αδρία, οι Μεγαρείς τονΣελινούντα.ΟιΑχαιοίίδρυσαν τις αποικίεςΣύβαρις,Ποσειδωνία,Κρότωνας,Επιζεφύριοι Λοκροί καιΜεταπόντιο,οιΘούριοιίδρυσαν τηνΕρακλέα.Ο Ελληνικός εποικισμός έφερε την δημοκρατία και την μεγάλη έξαρση των γραμμάτων και των τεχνών.[15]

Αρχαιότητα[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

Η ιστορία της Ιταλίας είναι στενά συνδεδεμένη με τονπολιτισμότης περιοχής τηςΜεσογείουαλλά και τηςΕυρώπηςγενικότερα. Η Ιταλική χερσόνησος κατοικείται ήδη από τα προϊστορικά χρόνια. Γύρω στον 8ο αι. π.Χ. οι Έλληνες ίδρυσαν αποικίες στη νότιο Ιταλία και τηΣικελία,ενώ στην κεντρική, κυρίως, Ιταλία κυριαρχούν οιΕτρούσκοι.Τον 3ο αι. π.Χ. ολόκληρη Ιταλία ενώθηκε από τους Ρωμαίους και μέχρι την πτώση τηςΡωμαϊκής Αυτοκρατορίαςη ιστορία της χερσονήσου ταυτίζεται μ’ αυτήν τηςΡώμηςΡωμαϊκή Αυτοκρατορία,αφού πέτυχε την κατάκτηση του μεγαλύτερου τμήματος του τότε γνωστού κόσμου, γνωρίζει μια μακρόχρονη περίοδο οικονομικής ανάπτυξης και ειρήνης (Pax Romana) έως τα τέλη του 4ου αιώνα μ.Χ. Μετά από μια περίοδο συνεχών επιδρομών η βυζαντινή Ιταλία από Ούνους, Γότθους και Βάνδαλους, το 476 μ.Χ., με την απομάκρυνση και του τελευταίου Ρωμαίου αυτοκράτορα Ρωμύλου Αυγουστύλου από τονΟδόακρο,επήλθε η κατάρρευση του δυτικού τμήματος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Μεσαιωνική Εποχή[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

Το 493 ο Οδόακρος ηττήθηκε από τον Θεοδώριχο, που ίδρυσε το οστρογοτθικό βασίλειο στην Ιταλία με πρωτεύουσα τηΡαβένα.Ο πόλεμος μεταξύ των Οστρογότθων και τηςΒυζαντινής Αυτοκρατορίας(535-553) στα χρόνια του αυτοκράτοραΙουστινιανούέθεσε τέλος στην κυριαρχία των πρώτων στην Ιταλία και εδραίωσε τη βυζαντινή ηγεμονία με τη δημιουργία του Εξαρχάτου της Ραβένας. Λίγα χρόνια αργότερα όμως οιΛομβαρδοίκατάφεραν να κυριεύσουν το μεγαλύτερο τμήμα της χερσονήσου (568-569). Η ειρήνη που κλείστηκε με τους βυζαντινούς το 603 οδήγησε στο χωρισμό της χώρας σε δύο μέρη: στη βυζαντινή Ιταλία στον νότο και τη λογγοβαρδική στον βορρά. Το 774 οΚάρολος ο Μέγαςέθεσε τέλος στο βασίλειο των Λογγοβάρδων και το 800, με τη στέψη του, γεννιόταν ηΑγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.Με την κάθοδο στην Ιταλία του Όθωνα Α΄της Σαξονίας και τη στέψη του ως αυτοκράτορα ξεκίνησε μια περίοδος ανταγωνισμού μεταξύ των αυτοκρατόρων και των παπών. Από τον 11ο αιώνα έχουμε τη δημιουργία των ελεύθερων ιταλικών πόλεων, όπως ηΒενετίαΠίζαΣιένα,τοΑμάλφιΓένοβα,οι οποίες γνωρίζουν αξιοσημείωτη πληθυσμιακή έκρηξη και κυριαρχούν με τους στόλους τους στηΜεσόγειο,χωρίς όμως να καταφέρουν να εξαλείψουν την κυριαρχία του Πάπα και της αυτοκρατορίας. Την περίοδο αυτή στο προσκήνιο βρίσκεται η μάχη ανάμεσα στις ομάδες των Γουέλφων (υποστηρικτές του Πάπα) και των Γιβελλίνων (που πρόσκεινται στον Γερμανό αυτοκράτορα).

Αναγέννηση[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

Η Ιταλία το 1494

Από το 14ο αιώνα πολλοί δήμοι μετατράπηκαν σε σινιορίες και πριγκιπάτα. Η άνοδος της αστικής τάξης και η ανάπτυξη του εμπορίου στις ιταλικές πόλεις συνέβαλε στο μετασχηματισμό τηςμεσαιωνικήςκοινωνίας και οδήγησε στην οικονομική ευμάρεια και στην ανάπτυξη των τεχνών, που έφτασε στο απόγειό της κατά την περίοδο τηςΑναγέννησης.Οι μεγάλες πολιτικές και στρατιωτικές δυνάμεις της εποχής όπως ηΒενετίαΦλωρεντίακαι η έδρα του παπισμού,Ρώμη,ευνοούν την άνθηση και την ανανέωση της λογοτεχνίας, της ζωγραφικής, της αρχιτεκτονικής, της γλυπτικής και των επιστημών, προσανατολιζόμενες προς τα κλασικά πρότυπα της αρχαιότητας. Οι πόλεις αυτές διαδραματίζουν πρωτεύοντα ρόλο στις τέχνες και τα γράμματα και το έργο καλλιτεχνών όπως οΠετράρχης,οΒοκάκιος,Ο Τζιότο, οΜιχαήλ Άγγελος,οΛεονάρντο ντα Βίντσι,οΡαφαήλκαι οΤιτσιάνοακτινοβολεί σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό χώρο.

16ος - 19ος αιώνας[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

Η Ιταλία το 1796

Το τέλος του 15ου αιώνα συνέπεσε με την κρίση των ιταλικών κρατών και την ξένη κυριαρχία στη χερσόνησο. Η ανακάλυψη τηςΑμερικήςτο 1492 και η μετατόπιση των εμπορικών δρόμων από τη Μεσόγειο στον Νέο Κόσμο οδήγησε στην περιθωριοποίηση των Ιταλικών δημοκρατιών. Ο βασιλιάς της ΓαλλίαςΚάρολος Η΄κατέβηκε στην Ιταλία και κυρίευσε τοΒασίλειο της Νάπολης.Το 1559 ησυνθήκη του Σατό-Σαμβρέσιςεπικύρωνε την ισπανική κυριαρχία στην Ιταλία. Ηισπανική ηγεμονία(1559-1713) συνέπεσε με μια περίοδο έντονης παρακμής των τεχνών και των γραμμάτων και μιας σοβαρής οικονομικής κρίσης. Στο πρώτο μισό του 18ου αιώνα εκδηλώθηκε στην Ιταλία ένας μεγάλος ενθουσιασμός για τις πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις και άρχισαν να ξεχωρίζουν οι έννοιες του έθνους και της ανεξαρτησίας, καθώς και ελπίδες για την ενότητα του ιταλικού έθνους. Με την αποκατάσταση του «αρχαίου καθεστώτος» και την επιστροφή των παλιών απολυταρχικών ηγεμόνων γεννήθηκαν οι μυστικές εταιρείες και τα πρώτα κίνητρα για ανεξαρτησία.

Το ενωμένο Ιταλικό κράτος διαμορφώθηκε το1861,όταν τα ανεξάρτητα κρατίδια της χερσονήσου ενώθηκαν για να σχηματίσουν τοΒασίλειο της Ιταλίας.Στην Ιταλική Ένωση συνέβαλαν διανοούμενοι, όπως ο Ματζίνι, ο Τζιομπέρτι, ο Κατανέο, πολιτικοί, όπως ο Καβούρ και αρχηγοί όπως οΒίκτωρ Εμμανουήλ Β'και οΤζουζέπε Γκαριμπάλντι.Πρώτη πρωτεύουσα του ιταλικού κράτους ορίστηκε τοΤορίνο,στη συνέχεια ηΦλωρεντία(1865) και, μετά τη νίκη εναντίον των υποστηρικτών του παπικού κράτους, το 1870, ηΡώμη.

20ός αιώνας[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

Τον 20ό αιώνα η χώρα βρήκε ξανά την ισορροπία της με την κυβέρνηση τουΤζολίττι,που υπήρξε ένας από τους πιο ικανούς πολιτικούς της Ιταλίας. Με τον πόλεμο ενάντια στηνΟθωμανική Αυτοκρατορίακαι την κατάκτηση τηςΛιβύηςκαι τωνΔωδεκανήσωνξεκινά μια περίοδος αποικιοκρατικής και επεκτατικής πολιτικής. Η εκλογική νίκη των σοσιαλιστών και των καθολικών, το 1913, οδήγησε στην παραίτηση του Τζολίττι, τον οποίο διαδέχτηκε ο Σαλάντρα (1914). Μετά από μια διακήρυξη ουδετερότητας (1η Αυγούστου 1914), κάτω από τις πιέσεις των επεμβατικών ρευμάτων, η κυβέρνηση προσχώρησε στην Τριπλή Συμμαχία (Αγγλία-Γαλλία-Ρωσία) και κήρυξε τον πόλεμο στηνΑυστρία,ελπίζοντας να επιτύχει σημαντικά εδαφικά οφέλη. ΟΑ΄ Παγκόσμιος Πόλεμοςτελείωσε με νίκη το 1918 και στην Ιταλία αποδόθηκαν τοΤρεντίνοΊστριακαι ηΖάνταρ.

Στη Μεσοπολεμική περίοδο, παρά την εδαφική επέκταση, οι Ιταλοί έμειναν απογοητευμένοι από τη μεταχείριση των Συμμάχων, ενώ στην ηθική κρίση προστέθηκε και η οικονομική. Μετά από μια γενική απεργία και κατάληψη των εργοστασίων, η συνταγματική κρίση οδήγησε σε ένα αυταρχικό και αντιδημοκρατικό καθεστώς, στον φασισμό και την ανακήρυξη τουΜπενίτο Μουσολίνιως πρωθυπουργού. Τα λάθη των αντιφασιστικών κομμάτων επέτρεψαν στον Μουσολίνι να εγκαθιδρύσει ένα ολοκληρωτικό καθεστώς (1925).

Η Ιταλία έκανε την είσοδό της στονΒ΄ Παγκόσμιο Πόλεμοστο πλευρό της Ναζιστικής Γερμανίας τουΧίτλερ,τον Ιούνιο του 1940, όταν η Γαλλία είχε ήδη ηττηθεί. Μετά τις νίκες των Συμμάχων και την εισβολή τους στηΣικελία(1943), η ιταλική πολιτική οδηγήθηκε σε μεταστροφή. Ο Μουσολίνι συνελήφθη. Στις 13 Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς η Ιταλία κήρυξε τον πόλεμο στηΓερμανίακαι αναγνωρίστηκε από τους Συμμάχους ως συνεμπόλεμος. Από την πλευρά του ο Μουσολίνι, που ελευθερώθηκε από τους Γερμανούς, ανακήρυξε στοΣαλότην Ιταλική Κοινωνική Δημοκρατία. Η χώρα βρέθηκε χωρισμένη στα δύο: στον νότο, που ήταν στα χέρια των Συμμάχων, κάτω από τη διακυβέρνηση του Βιττόριο Εμμανουέλε Γ΄, και το υπόλοιπο στα χέρια των Γερμανών και των φασιστών. Η απελευθέρωση πραγματοποιήθηκε στις 25 Απριλίου1945.Ο Μουσολίνι συνελήφθη, δικάστηκε και τελικά εκτελέστηκε στις 28 Απριλίου. Το 1946, ο Βιττόριο Εμμανουέλε παρακινήθηκε να παραιτηθεί για χάρη του Ουμβέρτου Β΄, αλλά το δημοψήφισμα της 2ας Ιουνίου έλυσε οριστικά το ζήτημα υπέρ της αβασίλευτης δημοκρατίας. Από την 1η Ιανουαρίου1948τέθηκε σε ισχύ το Σύνταγμα. Με τις εκλογές του 1948, η Χριστιανική Δημοκρατία κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής και σηματοδότησε την περίοδο των κεντρώων κυβερνήσεων.

Μεταπολεμική περίοδος[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

Ο Τζουζέπε Σάραγκατ
Ο Μαριάνο Ρουμόρ το 1978
Η Σοφία Λόρεν το 1955

Υπό τον πρόεδροΑλτσίντε ντε Γκάσπερι,η χώρα έγινε μέλος τουΟΗΕτο 1955 και εντάχθηκε στην ΕΟΚ.

Ωστόσο, κάτω από την προεδρία του Λένε (1971-1978) η χώρα οδηγήθηκε και πάλι σε μια οικονομική και κοινωνική κρίση. Στο διάστημα αυτό η άνοδος της δύναμης των κομμουνιστών (ευρωκομμουνισμός), δημιουργεί την ανάγκη τουιστορικού συμβιβασμού,δηλ. τη συνεργασία με τους καθολικούς. Αυτό ενόχλησε τις ΗΠΑ που προειδοποίησαν έμμεσα για οικονομικές συνέπειες. Ακολουθεί μια ταραχώδης περίοδος τo 1978, χρονιά κατά την οποία οιΕρυθρές Ταξιαρχίεςαπήγαγαν και δολοφόνησαν τον πρόεδρο του κόμματος του κέντρου (DC)Άλντο Μόρο.Το 1983 εδραιώθηκε η πρώτη κυβέρνηση σοσιαλιστικής κατεύθυνσης στην ιστορία της Ιταλικής δημοκρατίας. Πρωθυπουργός ορίστηκε ο Μπετίνο Κράξι. Η κυβέρνησή του όμως αναγκάστηκε να παραιτηθεί εξαιτίας των αντιθέσεων ανάμεσα στις κύριες πολιτικές δυνάμεις (DC και PSI). Η ήττα των μεγάλων κομμάτων στις εκλογές του 1992 και η άνοδος της Λέγκας τoυ Βορρά, οδήγησε σε μια αποσταθεροποίηση του παραδοσιακού πολιτικού πλαισίου. Πρόεδρος της δημοκρατίας εκλέχτηκε οΌσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο.Στις πολιτικές εκλογές του 1994 κέρδισε την πλειοψηφία στη βουλή των αντιπροσώπων το κόμμα της δεξιάς Πόλο, της οποίας ο πρόεδρος Μπερλουσκόνι σχημάτισε μια κυβέρνηση που σε λίγους μήνες όμως έπρεπε να παραιτηθεί εξαιτίας της αποχώρησης από αυτό της Λέγκας του Βορρά. Τον Ιανουάριο του 1995 ο Σκάλφαρο προώθησε το σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνασπισμού με πρωθυπουργό τον Ντίνι. Στις εκλογές του 1996 κέρδισε ο κεντροαριστερός σχηματισμός Ουλίβο και ο Ρομάνο Πρόντι σχημάτισε κυβέρνηση.[16]Η Ιταλία σήμερα είναι μέλος τηςΕυρωπαϊκής Ένωσηςκαι τηςΕυρωζώνης,τουΝΑΤΟ,του Συμβουλίου της Ευρώπης, τουΟΗΕ(για τη διετία 2007-2008 συμμετέχει ως μη-μόνιμο μέλος τουΣυμβουλίου Ασφαλείαςτου Οργανισμού) και της ομάδαςG8των οκτώ πλουσιοτέρων χωρών.

Διοικητικές περιφέρειες[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης:Περιφέρειες της Ιταλίας,Επαρχίες της Ιταλίας

Η Ιταλία διαιρείται σε 20περιφέρειες(regioni,ενικόςregione). Σε πέντε απ' αυτές (σημειώνονται με *) ισχύει έναειδικό καθεστώς αυτονομίαςπου τους επιτρέπει να νομοθετούν αυτόνομα για κάποια τοπικά θέματα.

Περιφέρεια Πρωτεύουσα Έκταση(τ.χλμ.) Πληθυσμός
Αμπρούτσο(Abruzzo) Λ'Ακουίλα 10.794 1.305.000
Απουλία(Puglia) Μπάρι 19.362 4.071.000
Βένετο(Veneto) Βενετία 18.391 4.738.000
Εμιλία-Ρομάνια(Emilia Romagna) Μπολόνια 22.124 4.187.000
Καλαβρία(Calabria) Καταντζάρο 15.080 2.004.000
Καμπανία(Campania) Νάπολη 13.595 5.790.000
Κοιλάδα της Αόστα(Valle d'Aosta)* Αόστα 3.263 123.000
Λάτιο(Lazio) Ρώμη 17.207 5.304.000
Λιγουρία(Liguria) Γένοβα 5.421 1.610.000
Λομβαρδία(Lombardia) Μιλάνο 23.861 9.375.000
Μάρκε(Marche) Ανκόνα 9.694 1.528.000
Μολίζε(Molise) Καμπομπάσσο 4.438 320.000
Μπαζιλικάτα(Basilicata) Ποτέντσα 9.992 594.000
Ούμπρια(Umbria) Περούτζια 8.456 867.000
Πεδεμόντιο(Piemonte) Τορίνο 25.399 4.341.000
Σαρδηνία(Sardegna)* Κάλιαρι 24.090 1.655.000
Σικελία(Sicilia)* Παλέρμο 25.708 5.017.000
Τοσκάνη(Toscana) Φλωρεντία 22.997 3.619.000
Τρεντίνο-Άνω Αδίγης/Νότιο Τυρόλο(Trentino-Alto Adige)* Τρέντο 13.607 985.000
Φρίουλι-Βενετία Τζιούλια(Friuli Venezia Giulia)* Τεργέστη 7.855 1.208.000

Όλες οι περιφέρειες εκτός από την Κοιλάδα της Αόστα διαιρούνται παραπέρα σε δύο ή περισσότερεςεπαρχίες(province). Συνολικά υπάρχουν 109 επαρχίες και 8.101 δήμοι (comuni).

Επαρχίες με πληθυσμό άνω των 800.000 κατοίκων[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

Γεωγραφία[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

Χάρτης της Ιταλίας

Η Ιταλία αποτελείται κυρίως από μία μεγάλη χερσόνησο σε σχήμα μπότας, που εισχωρεί στη Μεσόγειο, ανάμεσα στηνΑδριατική θάλασσα,τοΙόνιο πέλαγοςκαι τοΤυρρηνικό πέλαγος.ΤαΑπέννιναόρη διαμορφώνουν τη ραχοκοκαλιά της χερσονήσου, και φτάνουν ως τα βόρεια όπου ενώνονται με τιςΆλπεις.Εκεί βρίσκεται και η μεγάλη πεδιάδα του ποταμούΠάδου.

Άλπεις

Έχει επίσης 2 μεγάλα νησιά, τηΣικελίακαι τηΣαρδηνία.

Το ψηλότερο σημείο είναι τοΛευκό Όροςμε υψόμετρο 4.810 μέτρα, αλλά για την Ιταλία κυρίως γνωστά είναι τα ηφαίστεια τουΒεζούβιουκοντά στηΝάποληκαι τηςΑίτναςστηΣικελία.

Κοινωνία[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

Εγκληματικότητα[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη διάρκεια του δέκατου ένατου αιώνα στηΣικελία,εμφανίστηκε ένα εγκληματικό φαινόμενο, ημαφία,το οποίο γεννήθηκε στην περιοχή και είναι άρρητα συνδεδεμένο με την πολιτική και την οικονομική ισχύ. Ο όρος σταδιακά έγινε συνώνυμος με το «οργανωμένο έγκλημα». Στην Ιταλία υπάρχουν οργανώσεις μαφίας όπως ηΚόζα νόστραστη Σικελία, ηΚαμόραστην Καμπανία, ηΝτραγκέταστην Καλαβρία και ηΣάκρα Κορόνα Ουνιτάστην Απουλία. Το φαινόμενο της μαφίας, το οποίο πρωτοεμφανίστηκε στην Ιταλία, σύμφωνα με μια αναφορά του Censis το 2009, αφορά άμεσα το 22% των Ιταλών και το 14,6% του ΑΕΠ (Ακαθόριστου Εγχωρίου Προϊόντος), στη συνέχεια επεκτάθηκε καθώς εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο διαμορφώνοντας αυτόνομα χαρακτηριστικά.

Η Ιταλία χαρακτηρίζεται από έναν έντονο και αδιάκοπο αγώνα κατά της μαφίας, που στοίχισε τη ζωή δικαστών, ανδρών των υπηρεσιών επιβολής του νόμου και θεσμικών οργάνων, σημειώνοντας παρά ταύτα μεγάλες επιτυχίες, με τη σύλληψη πολλών αρχηγών εγκληματικών ομάδων.

Όσον αφορά τις δολοφονίες, το 2006, η Ιταλία ήταν η δεύτερη πιο ασφαλής χώρα στην Ευρώπη, μετά τη Νορβηγία, μαζί με τη Δανία, τη Γερμανία και την Ισπανία. Σύμφωνα με μια έρευνα του Il Sole 24 Ore, με βάση τα στοιχεία που παρείχε το Υπουργείο Εσωτερικών και αναφέρεται στο πρώτο εξάμηνο του 2010, στην Ιταλία τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα και σε περιοχές υψηλής υποδομικής πυκνότητας, είναι περίπου 1.292.000. ΤοΜιλάνο,τοΤορίνοκαι ηΜπολόνια,με περίπου 30 εγκλήματα ανά χίλιους κατοίκους, θεωρούνται οι πιο ριψοκίνδυνες πόλεις, ενώ ηΜατέραΠοτέντσακαι η επαρχία τουΜπελούνο,από την άλλη, οι ασφαλέστερες. Όσον αφορά τα εγκλήματα που πλήττουν την οικονομία ( τοκογλυφία, ξέπλυμα χρημάτων και απάτη), οι πόλεις με τις περισσότερες επιβολές ποινών είναι ηΝάπολη,η Μπολόνια, ηΤεργέστηΣπέτσιακαι ηΓένοβα.

Σημαντική είναι η διαφθορά και στη δημόσια διοίκηση (κυρίως στον τομέα της υγείας): σύμφωνα με μία αναφορά της Eurispes 2010 η Ιταλία βρίσκεται στην 63η θέση (σε σύνολο 180 χωρών) στη γενική κατάταξη. Οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο από αυτό το φαινόμενο είναι ηΚαλαβρίαΣικελίακαι ηΑπουλία.Σύμφωνα με την SAeT (Υπηρεσία κατά της διαφθοράς και υπέρ της Διαφάνειας), η «μη συγκαλυμμένη» διαφθορά είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου σε σχέση με το τεράστιο ποσοστό «συγκαλυμμένης» διαφθοράς που πλήττει ένα μεγάλο μέρος της ιταλικής κοινωνίας.

Θρησκεία[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

Στην Ιταλία υπάρχει η αρχή τουκοσμικού κράτουςκαι επομένως δεν υπάρχει επίσημη θρησκεία.

Οι Ιταλοί πολίτες είναι κυρίως Καθολικοί Χριστιανοί: το 2006, το 87,8% δήλωσαν Καθολικοί και το 30,6% πιστοί. Το ποσοστό μειώθηκε, λόγω της αυξανόμενης διαδικασίας της εκκοσμίκευσης, στο 24,4%, σύμφωνα με το Eurispes 2010, σε σύγκριση με το 18,5% του πληθυσμού αγνωστικιστών ή μη πιστών.

ΗΚαθολική Εκκλησίαστην Ιταλία οργανώνεται σε 225 μητροπόλεις και ένα στρατιωτικό γραφείο. Ο επίσκοπος της Ρώμης είναι αρχιεπίσκοπος και παίρνει τον τίτλο του Πάπα. Η Εκκλησία ασκεί σημαντικό ρόλο στην ιταλική κοινωνία λαμβάνοντας θέση σε θρησκευτικά, κοινωνικά και πολιτικά θέματα, όπως το διαζύγιο και η άμβλωση κατά τη δεκαετία του εβδομήντα, και τα τελευταία χρόνια, τη Διαθήκη εν ζωή, την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, την απομάκρυνση του Εσταυρωμένου από τις αίθουσες διδασκαλίας στα ιταλικά σχολεία (απομάκρυνση στην οποία αντιτίθεται περισσότερο από το 60% των Ιταλών, με μόνο το 17% υπέρ) ή την πολιτική μετανάστευση.

Η σχέση της Εκκλησίας με το κράτος ορίζεται από το Σύνταγμα, το οποίο συντάχθηκε κατά τηΣυνθήκη του Λατερανού,και αναθεωρήθηκε το 1984 με το νέο κονκορδάτο σύμφωνα με το οποίο το κράτος στηρίζει την Εκκλησία μέσω της χορήγησης ενός αναλογικού μεριδίου των οκτώ τοις χιλίοις των εσόδων από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, το οποίο προστίθεται στις άλλες χρηματοδοτήσεις που δέχεται η Καθολική Εκκλησία στην Ιταλία. Σχέσεις με τα άλλα θρησκευτικά δόγματα καθορίζονται από ειδικό καθεστώς.

Μεταξύ των μειονοτικών θρησκειών βρίσκονται διάφορες άλλες χριστιανικές ομολογίες (συγκεκριμέναΟρθόδοξοικαιΠροτεστάντεςκαι τέλος ως επί το πλείστονΠεντηκοστιανοί) καθώς καιΕβραίοι,ΜορμόνοικαιΜάρτυρες του Ιεχωβά.Η μετανάστευση συμβάλλει σημαντικά σε μερικές από τις θρησκευτικές μειονότητες της χώρας, εκ των οποίων υπερισχύουν αριθμητικά οι ορθόδοξοι χριστιανοί, οιμουσουλμάνοι,οιβουδιστέςκαιινδουιστές.

ΜΜΕ και ελεύθερη διακίνηση πληροφορίας[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

Στον τομέα του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης το ιταλικό τοπίο χαρακτηρίζεται από το δυοπώλιοRAI-Mediaset Group(τα τελευταία χρόνια έγινε σημαντικός ο ρόλος της συνδρομητικής τηλεόρασης από το Sky), των οποίων το συνολικό κοινό, σταθερό εδώ και πολλά χρόνια, ανερχόταν το 2010 στο 78,6% της αγοράς. Η ενίσχυση της προαναφερόμενης συγκέντρωσης αποτελεί τον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζει η τηλεόραση ως μέσο πληροφόρησης, το οποίο στην Ιταλία το 2010 ανήλθε περίπου στο 90%. Η πιθανή επιρροή του τότε πρωθυπουργού Μπερλουσκόνι, ήδη ιδιοκτήτη τηςMediaset,στο δημόσιο δίκτυοRAI,οδήγησε τον οργανισμόFreedom Houseστο να κατατάξει την Ιταλία, σε μια αναφορά του, ως τη μόνη «μερικώς ελεύθερα» χώρα της Δυτικής Ευρώπης, ενώ η αναφορά του 2017 από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα τοποθετεί την Ιταλία στην 52η θέση στον κόσμο (από τις 180) όσον αφορά την ελευθερία του τύπου.

Στην έκθεση του 2011 για την ελευθερία του δικτύου, η Ιταλία είναι «ελεύθερη», χωρίς σημαντικούς περιορισμούς στην ελευθερία έκφρασης και ενημέρωσης στο διαδίκτυο. Στα τέλη του 2011 η διείσδυση στο Διαδίκτυο ανέρχεται στο 58,7%.

Όσον αφορά τον Τύπο, ηCorriere della Seraκατέχει το ρεκόρ για τον αριθμό των ημερησίων αντιτύπων που έχουν πωληθεί, ακολουθούμενη από τηLa Repubblica,τη La Stampa και την καθημερινή εφημερίδα Il Sole 24 ORE.

Αξιοσημείωτοι δημοσιογράφοι του 19ουαιώνα ήταν οΦέρντιναντ Πετρουτσέλιτης Gattina, ένας από τους πρώτους πολεμικούς ανταποκριτές και ο μόνος ιταλός δημοσιογράφος που εργαζόταν στην Ευρώπη εκείνη την περίοδο, οΟυίλιαμ Στεφάνιιδρυτής του πρώτου πρακτορείου ειδήσεων της Ιταλίας, και οΈντουαρντ Σκαρφόλιο,ιδρυτής του Il Mattino και προσεκτικός παρατηρητής του νότιου ζητήματος. Με επικεφαλής τονΛουίτζι Αλμπερτίνιαπό το 1900 μέχρι και το 1925 η Corriere della Sera έγινε η πρώτη ιταλική εφημερίδα, με κορυφαίες αυθεντίες να εργάζονται σ’ αυτήν όπως οΛουίτζι Μπαρτσίνικαι οΟύγκο Οτζέτι.Άλλα υψηλού κύρους «στυλό» του εικοστού αιώνα είναι οΚούρζιο Μαλαπάρτε,οΊντρο Μοντανέλι,συντηρητικός και αντικομμουνιστής, ιδρυτής της Il Giornale και ο συγγραφέας του μνημειώδους Ιστορίας της Ιταλίας, ηΟριάνα Φαλάτσι,ο πρώτος ειδικός απεσταλμένος στην πρώτη γραμμή, οΈντσο Μπιάτζικαι οΤζιόρτζιο Μπόκα.

Δημογραφία[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με επίσημη εκτίμηση για το 2023, ο πληθυσμός της είναι 58.989.749 κάτοικοι.[1]

Η Ιταλία είναι σε μεγάλο βαθμό ομοιογενής γλωσσικά και θρησκευτικά, ενώ παρουσιάζει σημαντικές πολιτιστικές, οικονομικές και πολιτικές ανομοιομορφίες. Υπάρχουν μικρές ομάδες αυτογενών μειονοτήτων.

Ο Καθολικισμός είναι η θρησκεία της πλειοψηφίας των κατοίκων (85% των κατοίκων αναπροσδιορίζονται ως καθολικοί). Ωστόσο υπάρχουν κοινότητες Προτεσταντών και Εβραίων ενώ υπάρχει και αυξανόμενος αριθμός μεταναστών Μουσουλμάνων. Επίσης, στην Ιταλία, υπάρχει η μεγαλύτερη κοινότηταΜαρτύρων του Ιεχωβάστην Ευρώπη, με 248.743 μέλη[17].ΟιΜορμόνοιτης Εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών έχουν 25.453 μέλη[18]

Τοπροσδόκιμο ζωήςστο σύνολο του πληθυσμού, σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2019 τουΠαγκόσμιου Οργανισμού Υγείαςήταν 83,0 χρόνια (80,9 χρόνια οι άνδρες και 84,9 οι γυναίκες).[19]

Πολιτισμός[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

Το ΡωμαϊκόΚολοσσαίο

Η Ιταλία είναι γνωστή για τις τέχνες, τον πολιτισμό και πολλά μνημεία της, όπως οΠύργος της Πίζας και το ΡωμαϊκόΚολοσσαίο,όπως και για τηνκουζίνατης (πίτσα,μακαρονάδες,κλπ.),κρασί,τρόπος ζωής,μόδα, σχέδιο,κινηματογράφος,θέατρο,λογοτεχνία,ποίηση,εικαστικές τέχνες,μουσική(κυρίωςόπερα)

ΗΑναγεννησιακήπερίοδος της Ευρώπης ξεκίνησε στην Ιταλία το14οκαι15ο αιώνα.Λογοτεχνικά αριστουργήματα, όπως η ποίηση τουΔάντη,Πετράρχη,Τορκουάτο ΤάσσοκαιΛουδοβίκου Αριόστοκαι η πεζογραφία τουΒοκάκκιου.

Η μουσική επιρροή των Ιταλών συνθετώνΠαλεστρίνα,Κλάουντιο Μοντεβέρντι,Αρκάντζελο ΚορέλλικαιΑντόνιο Βιβάλντιαποδείχτηκε τεράστια. Τον19ο αιώνα,η ιταλική ρομαντική όπερα άνθισε με συνθέτες, όπως οιΤζοακίνο Ροσίνι,Τζουζέπε ΒέρντικαιΤζάκομο Πουτσίνι.

Οι σύγχρονοι Ιταλοί καλλιτέχνες, συγγραφείς, σκηνοθέτες, αρχιτέκτονες, συνθέτες και σχεδιαστές συνεχίζουν να συνεισφέρουν σημαντικά στο δυτικό πολιτισμό.

ΤοΠοδόσφαιροείναι το εθνικό άθλημα των Ιταλών και το πάθος τους για το άθλημα αυτό είναι φανερό. Η Ιταλία έχει κερδίσει τοΠαγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρουτέσσερις φορές: το1934,1938,1982,2006.

Οαστεροειδής477 Ιταλία(477 Italia), που ανακαλύφθηκε το 1901, πήρε το όνομά του από την Ιταλία.

Εκπαίδευση[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

Η εκπαίδευση στην Ιταλία είναι υποχρεωτική από την ηλικία των 6 έως και την ηλικία των 16 ετών και χωρίζεται σε πέντε επίπεδα: το νηπιαγωγείο (scuola dell'infanzia), το δημοτικό (scuola primariaήscuola elementare), την κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (scuola secondaria di primo gradoήscuola media inferiore), την ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (scuola secondaria di secondo gradoήscuola media superiore) και το πανεπιστήμιο (università), και διαθέτει τόσο δημόσια, όσο και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Γλώσσες[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

Στην Ιταλία ομιλούνται πολλές διάλεκτοι τωνΙταλικών.Μερικοί εκτιμούν πως πολλές από αυτές αποτελούν ξεχωριστές γλώσσες. Υπάρχουν περίπου 33 διάλεκτοι, εκ των οποίων σημαντικότερες, ως προς τον αριθμό των ομιλούντων είναι η διάλεκτος τηςΛομβαρδίαςκαι τηςΛιγουρίας,τα Ναπολιτάνικα, τα Σικελιάνικα, η διάλεκτος τηςΣαρδηνίαςκαι τηςΜπολόνια.[1].

Ιταλική Μόδα και Σχέδιο[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

Η ιταλική μόδα έχει μακρά παράδοση και θεωρείται μια από τις σημαντικότερες στον κόσμο. ΤοΜιλάνοΦλωρεντίαΡώμηείναι τα βασικά κέντρα μόδας της Ιταλίας. Σύμφωνα με την Κορυφαία Παγκόσμια Κατάταξη των Κέντρων Μόδας που διεξήχθη από το Global Language Monitor, η Ρώμη κατατάσσεται έκτη και το Μιλάνο δωδέκατο σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι ιταλικοί οίκοι μόδας όπως για παράδειγμαGucci,Armani,Prada,Versace,Valentino,Dolce & Cabbana,Missoni,Fendi,Moschino,Max Mara,Trussardi,Ferragamoθεωρούνται από τους σπουδαιότερους οίκους μόδας σε ολόκληρο τον κόσμο. Επίσης το περιοδικό Vogue Italia θεωρείται ένα από τα περιοδικά υψηλότερου κύρους παγκοσμίως.

Κατάστημα Prada στο Χονγκ Κονγκ

Η Ιταλία επίσης διακρίνεται στον τομέα του σχεδίου, ειδικότερα στον εσωτερικό σχεδιασμό, στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, στον βιομηχανικό καθώς και στον πολεοδομικό σχεδιασμό. Η χώρα έχει γεννήσει πολλούς σχεδιαστές επίπλων όπως οGio Pontiκαι οEttore Sottsass.Επιπλέον ιταλικές φράσεις όπως "Bel Disegno" και "Linea Italiana" έχουν ενσωματωθεί στο λεξιλόγιο σχεδιασμού επίπλων. Παραδείγματα από κλασσικά κομμάτια ιταλικών οικιακών ειδών και επίπλων αποτελούν τα πλυντήρια και ψυγείαZanussi,οι καναπέδες "New tone" Atrum και η μεταμοντέρνα βιβλιοθήκη τουΕρτόρε Σοτσάς,που έχει εμπνευστεί από το τραγούδι τουΜπομπ Ντίλαν"Stuck inside of Mobile with the Memph is Blues Again".

Σήμερα το Μιλάνο και τοΤορίνοαποτελούν εξέχουσες πόλεις όσον αναφορά τον αρχιτεκτονικό και τον βιομηχανικό σχεδιασμό. Η πόλη του Μιλάνου φιλοξενεί τη μεγαλύτερη εκδήλωση σχεδίου σε ολόκληρο τον κόσμο. Επίσης φιλοξενεί χώρους διεξαγωγής εκδηλώσεων και διεξάγονται εκδηλώσεις σχετικά με την αρχιτεκτονική και το σχέδιο όπως "Fuori Saloni" και το "Salone del Mobile". Επιπλέον αποτελεί έδρα πολλών σχεδιαστών όπωςΜπρούνο Μουνάρι,Λούτσιο Φοντάνα,Ενρίκο ΚαστελλάνικαιΠιέρο Μαντσόνι.

Κρασί[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

Η Ιταλία είναι μια από τις παλαιότερες χώρες στον κόσμο, στην παραγωγή οίνου και τα ιταλικά κρασιά είναι παγκοσμίως γνωστά για την ευρεία ποικιλία τους. Μετά τη Γαλλία, διαθέτει τη μεγαλύτερη βιομηχανία κρασιού σε περιεκτικότητα. Η προσφορά της ανέρχεται σε περίπου 45 με 50 εκατομμύρια εκατόλιτρα κάθε χρόνο και αντιπροσωπεύει το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής. Το ιταλικό κρασί εξάγεται σε όλο τον κόσμο και είναι πολύ διάσημο και στην ίδια την Ιταλία: Οι Ιταλοί κατατάσσονται πέμπτοι στη λίστα κατανάλωσης κρασιού με 42 λίτρα το κάθε άτομο. Τα σταφύλια φυτρώνουν σε σχεδόν κάθε περιοχή της χώρας και υπάρχουν περισσότερα από 1 εκατομμύριο αμπελώνες υπό καλλιέργεια. Οι Ετρούσκοι και οι Έλληνες παραγωγοί προχώρησαν στην παραγωγή κρασιού πριν από τους Ρωμαίους με το να καλλιεργήσουν τους δικούς τους αμπελώνες τον 2ο αιώνα π.Χ. Η ρωμαϊκή καλλιέργεια του σταφυλιού και η δημιουργία του οίνου ήταν δημιουργική, πολύ καλά οργανωμένη και πρωτοπόρα με μεγάλης κλίμακας παραγωγή και τεχνικές αποθήκευσης όπως τα βαρέλια και τα μπουκάλια. Όσον αφορά το εκλεκτής ποιότητας κρασί, η σύγχρονη Ιταλία είναι η μεγαλύτερη ή η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής του. Το 2005 η ιταλική παραγωγή αποτελούσε το 20% της παγκόσμιας, δηλαδή δεύτερης σε αριθμό με πρώτη τη Γαλλία να παράγει το 26%. Τον ίδιο χρόνο το μερίδιο της Ιταλίας σε δολάρια σε εισαγωγές οίνου στις Η.Π.Α ήταν 32%, της Αυστραλίας 24% και της Γαλλίας 20%. Μαζί με της Αυστραλία, η αγορά της Ιταλίας αυξήθηκε ραγδαία τα τελευταία χρόνια.

Βίνο κότο και βινκότο[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

Το Βίνο κότο (κατά λέξη: μαγειρεμένο κρασί) είναι είδος κρασιού από τις Μάρκε και το Αμπρούτσο της κεντρικής Ιταλίας. Συνήθως φτιάχνεται από ιδιώτες για προσωπική χρήση αφού δεν μπορεί νόμιμα να πουληθεί ως κρασί. Ο μούστος, αντίθετα με αρκετές τοπικές ποικιλίες σταφυλιών, ζεσταίνεται σε ένα χάλκινο δοχείο όπου μειώνεται η περιεκτικότητά του στο 1/3 πριν ζυμωθεί σε παλιά ξύλινα βαρέλια. Μπορεί να ωριμάσει για χρόνια και η συγκομιδή στα βαρέλια να είναι μεγάλη. Το χρώμα του θυμίζει το βαθύ κόκκινο που έχει το ρουμπίνι και μοιάζει με το κρασί της Μαδέρας, ενώ συχνά συνοδεύεται με κάποιο είδος γλυκού.

Το Βινκότο, χαρακτηριστικό της Απουλίας, ζεσταίνεται εξίσου αλλά δεν ζυμώνεται με αποτέλεσμα να έχει μια γλυκιά γεύση, σαν σιρόπι. Γι’αυτό τον λόγο είναι κατάλληλο για την παραγωγή γλυκών και αφεψημάτων. Μετά την παραγωγή και την ψύξη του, ωριμάζει αποθηκευμένο για χρόνια.

Γλυκά[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

Η Ιταλία φημίζεται για την κουζίνα της και για τα παραδοσιακά

  • Στο βορρά, στο νομόVal d’ Aostaτα παραδοσιακά γλυκά τους είναι τα αχλάδια κομπόστα με σοκολάτα, σαντιγί και caffè mandolà με αμύγδαλα.
  • Piemonteτο παραδοσιακό τους γλυκό torrone της περιοχής d’ Alba είναι ένα είδος βασιλόπιτας με φουντούκια.
  • LiguriaστηGenova,είναι το χριστουγεννιάτικο pandolce, με σταφίδα, κουκουνάρι, φιστίκια.
  • Lombardiaστη πρωταγωνιστεί το panettone, το ψωμί του Toni.
  • Venetoστο pandoro της Βερόνας με τη ζάχαρη άχνη, στο Trentino Alto Adice μια περιοχή επηρεασμένη από το κλίμα της Αυστρίας, κάθε ιταλίδα νοικοκυρά ετοιμάζει strudel με μήλα καθώς επίσης και το γλυκό Zelten σπεσιαλιτέ του Sud Tirolo.
  • Friuli

Οικονομία[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

Γεωργία, Βιομηχανία και Παροχές Υπηρεσιών[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

Η γεωργία για τους Ιταλούς αποτελεί οικονομολογικά έναν ασήμαντο ρόλο (περίπου 2%), παρόλα αυτά έχει επιφέρει σημαντικά αποτελέσματα. Αξιοσημείωτη είναι η παραγωγήκρασιού,η οποία υπολογίζεται στα 49 εκατομμύρια εκατόλιτρα κάνοντας την Ιταλία την πρώτη χώρα παραγωγής κρασιού στον κόσμο, ακολουθούμενη από τηΓαλλίασύμφωνα με στατιστικές του 2015. Επίσης είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγόςελαιόλαδουμετά την Ισπανία με 442.000 τόνους κατά το έτος 2013. Διάσημη είναι επίσης για τη κατασκευή τυροκομικών προϊόντων όπωςπαρμεζάνα,μοτσαρέλα,πεκορίνοκαιρικότα.Καλλιεργούνται και εξάγονται ακόμαεσπεριδοειδήόπως πορτοκάλια και λεμόνια, σολανό όπως η ντομάτα και η μελιτζάνα, κολοκυνθοειδή όπως κολοκυθάκια, καρπούζια και πεπόνια, λαχανικά για σαλάτες όπως ρόκα και ραδίκια, όσπρια καθώς και ξηρούς καρπούς.

Η δύναμη της ιταλικής οικονομίας εντοπίζεται στις κατασκευαστικές εταιρίες, κυρίως στις μικρές και στις μεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τηνISTAT,το επίσημο ιταλικό ινστιτούτο ανάλυσης στατιστικής έρευνας υπολογίζεται ότι το 95,2% των μικρών επιχειρήσεων απασχολούν λιγότερους από 10 εργαζόμενους. Ο όμιλος επιχειρήσεωνΈνιπου ασχολείται με την εξαγωγή πετρελαίου, ορυκτελαίου και ενέργειας αποτελεί την ιταλική επιχείρηση με τον μεγαλύτερο τζίρο.

Άλλες σημαντικές βιομηχανίες της χώρας είναι αυτές της παραγωγής μηχανών, αεροπλάνων (Leonardo), πλοίων (Fincantieri) και αμαξιών. Διάσημες ιταλικές βιομηχανίες αυτοκινήτων είναι ο όμιλος επιχειρήσεωνFiat,στον οποίο ανήκουν ηAlfa Romeo,Iveco,LanciaκαιΜaseratiFerrari,PiaggioκαιPirelli.Φαρμακοβιομηχανίες και βιομηχανίες κατασκευής ηλεκτρικών προϊόντων όπως ηMagneti Marelliεπίσης βρίσκονται στην Ιταλία. Η κλωστοϋφαντουργία άνθησε στην Ιταλία και συνδέθηκε με την εσωτερική ετικέταMade in Italyκαθώς και με διάσημα ονόματα ιταλικών μάρκων όπωςArmani,Benetton,Dolce & Cabbana,Gucci,PradaκαιVersace.Επιπλέον ηLuxotticaείναι η μεγαλύτερη εταιρία παγκοσμίως κατασκευής γυαλιών. Μια από τις σημαντικότερες ιταλικές εταιρίες εξαγωγής προϊόντων είναι οι βιομηχανίες παραγωγής τροφίμων όπως ηBarilla,Campari,LavazzaκαιParmala,ενώ η μεγαλύτερη επιχείρηση σε αυτόν τον κλάδο ονομάζεταιFerrero.

Στο τομέα παροχής υπηρεσιών η Ιταλία αντιπροσωπεύεται σε διεθνές επίπεδο από μεγάλες τράπεζες όπως ηUnicreditκαιΙntensa Sanpaolo,ενώ ηAssicurazioni Generaliαποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρία ασφάλισης παγκοσμίως.

Ο τουρισμός αποτελεί εδώ και δεκαετίες κύρια πηγή εισοδήματος για τους Ιταλούς καθώς η Ιταλία παραμένει να είναι κλασσικός ταξιδιωτικός προορισμός. Αγαπημένοι προορισμοί είναι οι Άλπεις, οι ακτές στην Αδριατική θάλασσα και στη θάλασσα της Λιγουρίας, οι αμέτρητες ιστορικές πόλεις και μουσεία, αρχαιολογικά ευρήματα καθώς και παραδοσιακά έθιμα όπως τοΚαρναβάλι της Βενετίας.

Η Ιταλία μέχρι και τη δεκαετία του '70 κατείχε την πρώτη θέση σε επισκεψιμότητα στον κόσμο, ενώ σήμερα βρίσκεται στη πέμπτη θέση μετά τη Γαλλία, Αμερική, Ισπανία και Κίνα.

Ναυτιλία[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

Κυριότεροι λιμένες της Ιταλίας είναι: ηΤεργέστη(Trieste), ηΑνκόνα(Ancona), τοΜπρίντιζι(Brindisi) ή Βρινδήσιο, τοΟτράντο(Otranto), οΤάρας(Taranto) και ηΝάποληή Νεάπολη (Napoli), ηΓένοβα(Genova) και ηΒενετία(Venezia). Το 1974 οεμπορικός στόλοςτης Ιταλίας αριθμούσε 1050πλοίασυνολικήςχωρητικότητας8.877.825 κ.ο.χ. κατέχοντας την 9η θέση παγκόσμια.

Διακυβέρνηση[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

Τοπολίτευματης Ιταλίας είναιΠροεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατίαμε απλή όμως αναλογική στις εκλογές και ιδιαίτερα αυξημένες τις εξουσίες και την πολιτική επιρροή των κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης. Δικαίωμα ψήφου στις εκλογές έχουν όλοι οι Ιταλοί πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Ωστόσο, στις εκλογές για την ανάδειξη τωνγερουσιαστώντο όριο είναι τα 25 έτη.ΟΠρόεδρος της Δημοκρατίαςμπορεί να απολύσει τονΠρωθυπουργόκαι τηνΚυβέρνησημόνο σε περίπτωση που παραβιάσουν κάποιο άρθρο του Συντάγματος.

Στις22 Ιουλίουτου2008με 171 ψήφους υπέρ, 128 κατά και έξι αποχές, η Ιταλική Γερουσία ενέκρινε τον νόμο ο οποίος προστατεύει τους τέσσερις ανώτατους αξιωματούχους του κράτους από ποινικές διώξεις, περιλαμβανομένου και του πρωθυπουργού[20].Το 2008 παραιτήθηκε ο πρωθυπουργόςΡομάνο Πρόντικαι νικητής τωνεκλογώντου Απριλίου, αναδείχθηκε ξανά οΣίλβιο Μπερλουσκόνι.

Στις 3 Ιουλίου του 2009 επικυρώθηκε από τη Γερουσία ο αμφιλεγόμενος και αυστηρότατος νόμος για τη μετανάστευση, που πυροδότησε τις επικρίσεις της Αντιπολίτευσης.

Στις 24 Απριλίου 2013, οΕνρίκο Λέταέγινε πρωθυπουργός της χώρας διαδεχόμενος τονΜάριο Μόντιύστερα από το πολιτικό αδιέξοδο που σχηματίστηκε μετά τιςεκλογές του 2013. Η κυβέρνηση συνεργασίας Κεντροαριστεράς - Κεντροδεξιάς - Κέντρου που σχηματίστηκε έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή με 427 ψήφους υπέρ και 167 κατά.[21] Το 2018 ανέλαβε στην πρωθυπουργία οΤζουζέπε Κόντε,ενώ στις 13 Φεβρουαρίου 2021 πρωθυπουργός ανέλαβε οΜάριο Ντράγκιμετά απο παραίτηση του προκατόχου του.

Εκλογές[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,01,11,2«Monthly Demographic Balance and resident population by sex, year 2023».Istituto Nazionale di Statistica (Istat).Ανακτήθηκε στις 29 Μαρτίου 2024.
  2. Human Development Report 2021-22: Uncertain Times, Unsettled Lives: Shaping our Future in a Transforming World(PDF).hdr.undp.org.United Nations Development Programme. 8 Σεπτεμβρίου 2022. σελίδες 272–276.ISBN978-9-211-26451-7.Αρχειοθετήθηκε(PDF)από το πρωτότυπο στις 8 Σεπτεμβρίου 2022.Ανακτήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2022.
  3. The World FactbookΑρχειοθετήθηκε2017-07-09 στοWayback Machine.Central Intelligence Agency
  4. https://web.archive.org/web/20190626220707/http:// nationalgeographic.it/scienza/2012/01/20/news/erano_padani_iprimi_abitanti_ditalia-807204/
  5. Kluwer Academic/Plenum Publishers 2001, ch. 2
  6. 42.7–41.5 ka (1σ CI). Douka, Katerina; et al. (2012). "A new chronostratigraphic framework for the Upper Palaeolithic of Riparo Mochi (Italy)". Journal of Human Evolution. 62 (2): 286–299
  7. https:// iipp.it/
  8. https://whc.unesco.org/en/list/94
  9. Bonani, Georges; Ivy, Susan D.; et al. (1994). "AMS 14C Age Determination of Tissue, Bone and Grass Samples from the Ötzal Ice Man" (PDF). Radiocarbon. 36 (2): 247–250
  10. Raclot, Thierry; Oudart, Hugues (January 2000). "CORPS GRAS ET OBESITE Acides gras alimentaires et obésité: aspects qualitatifs et quantitatifs". Oléagineux, Corps gras, Lipides. 7 (1): 77–85
  11. https://web.archive.org/web/20130927095436/http:// gla.ac.uk/schools/humanities/research/archaeologyresearch/projects/mycenaeansitaly/
  12. Gert Jan van Wijngaarden, Use and Appreciation of Mycenaean Pottery in the Levant, Cyprus and Italy (1600–1200 B.C.): The Significance of Context, Amsterdam Archaeological Studies, Amsterdam University Press, 2001
  13. Bryan Feuer, Mycenaean civilization: an annotated bibliography through 2002, McFarland & Company; Rev Sub edition (2 March 2004)
  14. Emilio Peruzzi, Mycenaeans in early Latium, (Incunabula Graeca 75), Edizioni dell'Ateneo & Bizzarri, Roma, 1980
  15. https:// bpp.it/Apulia/html/archivio/1987/II/art/R87II015.html
  16. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο».Αρχειοθετήθηκεαπό το πρωτότυποστις 3 Σεπτεμβρίου 2011.Ανακτήθηκε στις 2 Ιουλίου 2011.
  17. Βιβλίο Έτους των Μαρτύρων του Ιεχωβά 2014,Watch Tower Bible And Tract Society of Pennsylvania, σελ. 180
  18. "Facts and Statistics",mormonnewsroom.org
  19. Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, Προσδόκιμο ζωής και υγιές προσδόκιμο ζωής, Δεδομένα ανά χώρα
  20. Καθημερινή[νεκρός σύνδεσμος],Εγκρίθηκε νέος νόμος ασυλίας στην Ιταλία,23 Ιουλίου 2008
  21. Ψήφος εμπιστοσύνης από την ιταλική Βουλή στην κυβέρνηση Λέτα,tanea.gr, 24-7-2013.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]