Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ποίηση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο χορός των Μουσών με τον Απόλλωνα.
Μπαλντασάρε Περούτσι, 16ος αιώνας

Ηποίησηείναι μία από τις δύο βασικές κατηγορίες του λόγου, η άλλη κατηγορία είναι ο πεζός λόγος. Η ποίηση ήταν ανέκαθεν δύσκολο να οριστεί, έχουν υπάρξει όμως διάφοροι ενδεικτικοί ορισμοί ανά τους αιώνες. Σύμφωνα με τον σημαντικόΑργεντινόσυγγραφέαΧόρχε Λουίς Μπόρχες,«Ποίηση είναι η έκφραση του ωραίου, διαμέσου λέξεων περίτεχνα υφασμένων μεταξύ τους».

Η ποίηση διαφέρει σε πολλά σημεία από την πεζογραφία. Οι διαφορές είναι και εξωτερικές και εσωτερικές. Πρώτα-πρώτα τα ποιήματα είναι γραμμένα σε στίχους, σε σειρές λέξεων, που έχουν ρυθμό και μέτρο, δηλαδή οι συλλαβές τους κυλούν με έναν ορισμένο τρόπο, ώστε να παρουσιάζουν στο αυτί ευχάριστο αποτέλεσμα. Αντίθετα στο πεζογράφημα τα νοήματα είναι διατυπωμένα σε προτάσεις, που η μια ακολουθεί την άλλη με βάση μόνο τους κανόνες της γραμματικής. Οι εσωτερικές διαφορές είναι και αυτές μεγάλες. Ο ποιητής χρησιμοποιεί τη φαντασία για να δημιουργήσει συγκίνηση στον αναγνώστη ή ακροατή. Απευθύνεται στο συναίσθημα και όχι τη νόηση, όπως ο πεζογράφος.

Η ποίηση είναι το αρχαιότερο λογοτεχνικό είδος. Πριν την ανακάλυψη της γραφής, ο άνθρωπος ήταν αδύνατο να αναπτύξει την τέχνη του πεζού λόγου και να απομνημονεύσει ένα πεζογράφημα. Ποιήματα όμως (όπως επιφωνηματικές επικλήσεις και ύμνους στους θεούς, θρήνοι και ξεσπάσματα χαράς) έπλασε πολύ νωρίς ο πρωτόγονος άνθρωπος, συνδυασμένα μεμουσικήκαιχορόΠαγκόσμια Ημέρα Ποίησηςεορτάζεται κάθε χρόνο στις21 Μαρτίου.

Τα γένη της ποίησης είναι τρία:

Ηεπική ποίησηείναι το αρχαιότερο είδος ποίησης. Τα έπη ασχολούνται με την περιγραφή και αφήγηση λόγων, πράξεων και κατορθωμάτων θεών (θρησκευτικό έπος) και ηρώων (ηρωικό έπος). Στο έπος, ο ποιητής αφηγείται σε τρίτο πρόσωπο μια ιστορία, την οποία δανείζεται από τον μύθο, έχει εκτεταμένο μέγεθος (μπορεί να αποτελείται από χιλιάδες στίχους) και συνήθως γράφεται και απαγγέλλεται σε εξάμετρους στίχους. ΗΙλιάδακαι ηΟδύσσειατουΟμήρουείναι τα αρχαιότερα ελληνικά έπη. Από τα σύγχρονα ξεχωρίζει οΔιάκοςτουΑριστοτέλη Βαλαωρίτη. Στηλυρική ποίηση,ο ποιητής περιγράφει σε πρώτο πρόσωπο μία εικόνα ή μία κατάσταση, αποφεύγοντας συνήθως την εξιστόρηση μύθου. Χρησιμοποιεί διηγηματικά στοιχεία για να παραδειγματίσει, να φρονηματίσει ή να εξωτερικεύσει προσωπικά συναισθήματα, σκέψεις και εντυπώσεις και μάλιστα με τη χρήση άφθονων εκφραστικών μέσων (π.χ. σχήματα λόγου: πλεονασμούς,παρομοιώσεις,ομοιοκαταληξίες,μεταφορέςκ.ά.). Είναι η ποίηση της καθημερινότητας, του ανθρώπου που ζει κοινωνικοπολιτικές μεταβολές και δεν επιμένει σε ακλόνητες αξίες και υψηλούς χαρακτήρες, στοιχεία τα οποία συναντάμε στο έπος, αλλά ασχολείται με τα απλά προβλήματα καθημερινής ζωής. Το μέγεθος του λυρικού ποιήματος είναι σύντομο (μπορεί να περιορίζεται σε μόνο δύο στίχους). Η λυρική ποίηση είναι αδόμενη (τραγουδιέται) και έχει μεγάλη ποικιλία μέτρων κάτι που διευκολύνει τη συνοδεία της από μουσικό όργανο. Αρχαία λυρικά ποιήματα ήταν οι ωδές, οι ύμνοι (μελική ποίηση) και οι διθύραμβοι, τα εγκώμια, οι παιάνες (χορική ποίηση). Από τα σύγχρονα μας ποιήματα τα πιο πολλά είναι λυρικά.

Ηδραματική ποίησησυνταιριάζει έπος και λυρισμό σε μορφή θεατρική. Στο δράμα, ο ποιητής γράφει σε δεύτερο πρόσωπο. Διηγείται και παρουσιάζει (συνήθως επί σκηνής) ιστορίες οι οποίες έχουν αντλήσει το θέμα τους από κάποιον μύθο. Έχει μεσαίο μέγεθος, όχι πάνω από 1000-1600 στίχους και αποτελείται από μεικτά μέτρα. Τέτοια είναι ηαρχαία τραγωδία,κωμωδία και σάτιρα, οι τραγωδίες τουΣέξπιρκ.λπ. και από τα νεότερα οι τραγωδίες τουΣικελιανούκαι τουΚαζαντζάκη.

Τέλος, υπάρχει και ηδιδακτική ποίηση,με αντιπροσωπευτικό ποιητή τονΗσίοδο.Με τη διδακτική ποίηση παρέχονταν συμβουλές και νουθεσίες.

Ανάλογα πάλι με το περιεχόμενο και την τεχνοτροπία του ποιητή η ποίηση χωρίζεται σεσχολές.

  1. Ρομαντικήόπου δεν κυριαρχεί η λογική αλλά το συναίσθημα. Τέτοια ποιήματα έγραψε οΠαπαρρηγόπουλος,οΒασιλειάδηςκ.ά.
  2. Παρνασσιακή,όπου κυριαρχεί η προσπάθεια του ποιητή να πλάσει τέλειους στην εμφάνιση στίχους. Ο παρνασσισµός ξεκίνησε από τηΓαλλίακαι κυριάρχησε στην ευρωπαϊκή λογοτεχνία το διάστηµα 1850-1880. Παρνασσιακά ποιήµατα έγραψαν κυρίως οι ποιητές: Κωστής Παλαµάς,Λορέντζος Μαβίλης,Ιωάννης Γρυπάρης,Γεώργιος Δροσίνηςαλλά και µεταγενέστεροι ποιητές όπως οΆγγελος Σικελιανόςκαι οΚώστας Βάρναλης.
  3. Συμβολική,όπου με τη μουσική επεξεργασία του στίχου (μουσικότητα, ρυθμός κλπ) σε συνδυασμό με το νόημα δημιουργείται συγκίνηση στον αναγνώστη. Ο συµβολισµός είναι ένα ρεύµα που εµφανίστηκε στη Γαλλία στα τέλη του 19ου αιώνα και επηρέασε κυρίως την ποίηση και λιγότερο τημουσικήκαι τηζωγραφική.Γεννήθηκε ως αντίδραση στην ψυχρότητα του παρνασσισµού και συνιστά επιστροφή στη ροµαντική ποίηση. Ποιητές της Νέας Αθηναϊκής Σχολής (1900-1910): από το συµβολισµό επηρεάστηκαν οιΚωνσταντίνος Χατζόπουλος,Γιάννης Καμπύσης,Σπήλιος Πασαγιάννης,Απόστολος Μελαχρινός,Ιωάννης Γρυπάρης,Κωστής Παλαμάς,Κωνσταντίνος Καβάφης.Ποιητές της γενιάς του 1920 (Νεοσυµβολιστές): σε αυτήν την οµάδα ανήκουν οι ποιητές:Κώστας Καρυωτάκης,Κώστας Ουράνης,Ναπολέων Λαπαθιώτης,Τέλλος Άγρας,Μήτσος Παπανικολάου,Μαρία Πολυδούρη.

Από τους μεγαλύτερους ποιητές του κόσμου είναι οι αρχαίοι Έλληνες τραγικοίΑισχύλος,ΣοφοκλήςκαιΕυριπίδης,οι κωμικοίΑριστοφάνηςκαιΜένανδρος,και οι λυρικοίΠίνδαρος,ΑλκαίοςκαιΣαπφώ.Κατά τη νεότερη εποχή ξεχωρίζει η ποιητική δημιουργία τουΣέξπιρ,τουΔάντη,τουΓκέτε,τουΣίλερ,τουΟυγκό,τουΧάινε.Η νεοελληνική ποιητική μούσα μάς χάρισε τα θαυμάσιαδημοτικά τραγούδιακαι τα ποιήματα γνωστών ποιητών, όπως οΔιονύσιος Σολωμός,οΑνδρέας Κάλβος,οΑριστοτέλης Βαλαωρίτης,οΚωστής Παλαμάςκ.ά.

Οιαρχαίοι Έλληνεςανέπτυξαν ιδιαίτερα την ποίηση και συγκεκριμένα τοέπος,τηλυρική ποίησηκαι τοδράμαως ποιητικά είδη, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δεν άνθισαν και άλλα είδη, όπως ηβουκολική ποίηση.Αξιοσημείωτο είναι ότι πέντε από τις εννέαΜούσεςήταν προστάτιδες των διαφόρων ειδών της ποίησης.

  • Χόρχε Λουίς Μπόρχες:Η τέχνη του στίχου,επιμέλεια: Calin-Andrei Mihailescu, μετάφραση: Μαρία Τόμπρου, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2006, σελ. 184
  • Arnold, Matthew:Literature and Science The Nineteenth Century(Aug. 1882): 216-228.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]