Μετάβαση στο περιεχόμενο

Buick

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Buick
Νομική μορφήεταιρεία δημοσίου ενδιαφέροντος
Κλάδοςβιομηχανία αυτοκίνησης
Ίδρυση1899
ΙδρυτήςDavid Dunbar Buick
ΈδραΝτιτρόιτ,Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Περιοχές δραστηρ.Βόρεια Αμερική,Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας,ΚαναδάςκαιΜεξικό
Προϊόντααυτοκίνητο
ΙδιοκτήτηςGeneral Motors(από 1908)
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο FacebookΣελίδα στο TwitterΣελίδα στο InstagramΛογαριασμός στο YouTube
Commons pageΠολυμέσα

ΗBuick(Μπιούικ) είναιαμερικανικήμάρκα κατασκευής ημι-πολυτελώναυτοκινήτων,που ανήκει στον όμιλο τηςGeneral Motors(GM) από το 1908. Ιδρύθηκε το 1899 από τονΣκωτσέζοεφευρέτηDavid Dunbar Buick,αρχικά ως Buick Auto-Vim and Power Company και από τις 19 Μαΐου 1903 ως Buick Motor Company. Ως αποτέλεσμα, είναι σήμερα ο παλαιότερος αμερικανικός κατασκευαστής αυτοκινήτων σε λειτουργία (τυπικώς, η αρχαιότερη αμερικανική εταιρεία παραγωγής οχημάτων που επιβιώνει ακόμα και σήμερα, είναι ηAutocar Company,που ιδρύθηκε το 1897, αλλά παρήγαγεαυτοκίνηταμόνο έως το 1911 και από τότε μέχρι σήμερα κατασκευάζει αποκλειστικά και μόνο βαρέαφορτηγά.Το 1897 ιδρύθηκε επίσης ηOldsmobile,αλλά καταργήθηκε από τηνGeneral Motorsτο 2004). Επίσης, ήταν και η εταιρεία που ίδρυσε τον όμιλο τηςGeneral Motorsτο 1908,[1]ο οποίος ξεκίνησε να επεκτείνεται το 1909 όταν εξαγόρασε τηνCadillac,που ιδρύθηκε το 1902 (και στη συνέχεια εξαγόρασε και άλλες μάρκες), ενώ και οι δύο μάρκες είναι και από τα παλαιότερα εμπορικά σήματα αυτοκινήτων στον κόσμο.

Κατά το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας της στηΒόρεια Αμερικήκαι μέχρι σήμερα, η Buick υπήρξε και παραμένει η δεύτερη στην ιεραρχία πολυτελέστερη μάρκα στον όμιλο τηςGeneral Motors,πίσω μόνο από την Cadillac που κατασκευάζει αυτοκίνηταπολυτελείας.Αντιθέτως, η Buick θεωρείται επίσημα ως μάρκα ημι-πολυτελής (semi-luxury) και εισαγωγικής στην πολυτέλειας (entry-luxury). Κυρίως απευθύνεται σε όσους δεν μπορούν να διαθέσουν τα λεφτά για την αγορά μιαςCadillac(αν την επιθυμούν ως καινούρια αντί για μεταχειρισμένη) ή ενδεχομένως να μην θέλουν κάτι τέτοιο (όπως, για παράδειγμα, για κοινωνικούς λόγους - ενδεικτικώς, για αποφυγή κοινωνικής πρόκλησης), αλλά επιθυμούν ένααυτοκίνητοπάνω από τα κοινά στάνταρ.

Από το 1999, η Buick άρχισε να παράγεται και να διατίθεται επίσημα και στηνΚίνα,μέσω τηςκοινοπραξίαςShanghai-GM, όπου και γνώρισε ακόμα μεγαλύτερη απήχηση και έγινε μία από τις δημοφιλέστερες αυτοκινητοβιομηχανίες. Μάλιστα στη χώρα αυτή έγινε εξαιρετικά δημοφιλής περισσότερο στο νεανικό κοινό, σε αντίθεση με τηΒόρεια Αμερική,όπου εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται ως εταιρεία με την μέγιστη απήχηση κυρίως στους αγοραστές μεγάλων ηλικιών. Ο λόγος της εμπορικής της επιτυχίας στην Κίνα είναι μια έντονη «ψυχολογική προσκόλληση» ενός τμήματος της κοινής γνώμης προς τη μάρκα αυτή, επειδή χρησιμοποιήθηκε εκτενώς από αρκετούς Κινέζους ηγέτες του παρελθόντος. Ενδεικτικώς, μοντέλα της Buick ήταν σε χρήση ως επίσημα κυβερνητικά αυτοκίνητα από τον τελευταίο αυτοκράτοραΠου Γι,τον πρώτο πρόεδροΣουν Γιατ-Σεν,και τον πρώτο πρωθυπουργό (στο διάστημα από το 1949 έως το 1976)Τσου Εν Λάι.[2]

Είναι εντυπωσιακό ότι σήμερα το 80% των διεθνών πωλήσεων της Buick καταγράφονται στηνΚίνα,[3]ενώ επίσης διατίθεται στιςΗΠΑ,στονΚαναδάκαι στοΜεξικό.Ειδικότερα στοΜεξικό,αρχικά διατέθηκε από το 1921 έως το 1997 και εισήχθη εκ νέου από το 2009, λόγω της οριστικής κατάργησης τηςPontiac,με αποτέλεσμα την επιστροφή της Buick στη χώρα για να αναπληρώσει το κενό.

Εδώ να σημειωθεί ότι από το 1994 έως το 2021 οι ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες εξαναγκάζονταν, λόγω της κινεζικής νομοθεσίας, να δημιουργήσουν μια κοινή επιχείρηση /κοινοπραξία(50:50) με μια κινεζική εταιρεία προκειμένου να παράγουν αυτοκίνητα επί κινεζικού εδάφους, γλιτώνοντας έτσι τους φόρους εισαγωγής. Το κέρδος τηςΚίναςαπό αυτή τη κίνηση ήταν ότι οι τοπικές αυτοκινητοβιομηχανίες απέκτησαν τεχνολογική και επιχειρησιακή τεχνογνωσία στη παραγωγή αυτοκινήτων.

Από την 1η Ιανουαρίου 2022, ωστόσο, τα πράγματα άλλαξαν, με την Κίνα να επιτρέπει σε όλες τις ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες να κατασκευάζουν, αν θέλουν, αυτοκίνητα στη Κίνα αποκλειστικά μόνες τους.

Αντιπροσωπεία της Buick και της GMC στον Καναδά.

Το 2017, η Buick πούλησε πάνω από 1,4 εκατομμύρια αυτοκίνητα παγκοσμίως, σημειώνοντας νέο ρεκόρ για την εταιρεία, αν και η συντριπτική πλειοψηφία των πωλήσεων ήταν στηνΚίνα.[4]Ειδικότερα στηΒόρεια Αμερική,τα μοντέλα της Buick πωλούνται σχεδόν πάντα σε μικτές αντιπροσωπείες μαζί με τα μοντέλα τηςGMC,η οποία διαχρονικά προσφέρει μόνοSUVκαι pick-up, όλα παράλληλες εκδόσεις με μοντέλα τηςChevrolet.Ωστόσο, η GMC είναι επίσης (όπως και η Buick) ημι-πολυτελής μάρκα, με τα μοντέλα της να προσφέρουν λίγο πληρέστερο εξοπλισμό από τα δίδυμα μοντέλα της Chevrolet. To 2022, το εμπορικό μερίδιο της Buick στην αγορά των ΗΠΑ ήταν 1,2% και μάλιστα ήταν μόλις το μισό από το εμπορικό μερίδιο του έτους 2000.

Στα τέλη του 2023, οι μισοί αντιπρόσωποι της Buick στιςΗνωμένες Πολιτείεςαποφάσισαν να σταματήσουν την εμπορία οχημάτων Buick επειδή αρνήθηκαν την πώλησηηλεκτρικών αυτοκινήτωνκαι μάλιστα είχαν μόλις αποκλείσει τη σχετική επανεκπαίδευση των εργαζομένων.[5]

Από τη δεκαετία του 1950 έως τη δεκαετία του 1970, πολλά μοντέλα τηςOpelπροσφέρθηκαν μέσω του δικτύου πωλήσεων της Buick στις Ηνωμένες Πολιτείες, διατηρώντας όμως το όνομα και το σήμα της Opel, όπως το Opel Rekord P1 (1957 - 1960), τοOpel Olympiaτου 1967, τοOpel Ascona,τοOpel Manta Aκαι ιδίως τοOpel GT.Τα μοντέλα της δίδυμης εταιρείαςVauxhallπωλούνταν μέσω αντιπροσώπων τηςPontiac.

Το λογότυπο της Buick, που ονομάζεται «Trishield» («τριπλή ασπίδα»), αποτελείται από τρειςασπίδεςευθυγραμμισμένες διαγώνια: η αριστερή βαμμένηκόκκινη,η κεντρικήλευκήκαι η δεξιάγκριήμπλε.

  • «The Buick, A Complete History», Dunham and Gustin.
  • «Seventy Years of Buick», George H. Dammann, éd. Crestline Pub Co., 6 / 1975.ISBN 978-0912612041.
  • Flammang, James M./Kowalke, Ron: «Standard Catalog of American Cars 1976–1999». Krause Publications, Iola 1999.ISBN 0-87341-755-0.
  • «Buick: Performance Portfolio 1947-1962», R.M. Clarke, éd. Brooklands Books Ltd, 12 / 2000, 140p.ISBN 978-1855205369.
  • «Standard Catalog of Buick 1903–2004». Krause Publications, 2004,ISBN 0-87349-760-0.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία|επεξεργασία κώδικα]