پرش به محتوا

برنامه رایانهای

از ویکیپدیا، دانشنامهٔ آزاد
(تغییرمسیر ازبرنامه کامپیوتری)
یک برنامهٔ رایانهای به زبانپایتونکه عبارت Salam! 7 را چاپ میکند.

برنامهٔ رایانهای(بهانگلیسی:Computer Program) مجموعهای ازالگوریتمیادستورالعملهااست کهرایانهبرای انجام یک کار مشخّص آن را اجرا میکند. رایانه برای انجام کارهایش به برنامهها نیاز دارد و معمولاً هر برنامه را در یکواحد پردازش مرکزیاجرا میکند.

معمولاً برنامههای رایانهای توسط یکبرنامهنویسو تحت یکزبان برنامهنویسینوشته میشوند. به مجموعهای از برنامهها [[کتابخانه (را


یانه)|کتابخانهها]] (ماژول) ودادههایمرتبط با آنهانرمافزارمیگویند.[۱] مجموعهٔ کارهایی که برنامه انجام میدهد،الگوریتمنامیده میشود.

تولید برنامه[ویرایش]

به فرایند نوشتن و ویرایشکد منبع،برنامهنویسیگفته میشود. گاهی به فرایند طولانی مدّت برنامهنویسی،توسعه نرمافزارگفته میشود. انجام این کار در چارچوب اصولمهندسی،مهندسی نرمافزارنامیده شدهاست.

میتوان برنامهها را با توجّه به نوعزبان برنامهنویسیدستهبندی کرد. این دستهبندی میتواند بر اساس ویژگیهای زبان یا نحوهٔ اجرا باشد.

دستهبندی زبانهای برنامهنویسی

ویژگیهای زبان[ویرایش]

کلّیترین دستهبندی زبانهای برنامهنویسی، آنها را به دو دستهٔسطح بالاوسطح پایینتقسیم میکند.زبانهای سطح بالامستقل از پلتفرم هستند و در آنها میتوان از کلیدواژههای انگلیسی برای نوشتن برنامه استفاده کرد. به عبارت دیگر این زبانها به توصیف مسائل به زبان انسان متمرکز هستند. در نقطهٔ مقابلزبانهای سطح پایینمستقیماً به دستورهای پردازنده دسترسی دارند.

زبانهای سطح بالا به دو دستهٔدستوریواعلانیتقسیم میشوند.[۲]

درزبانهای دستوری، برای اجرای یک الگوریتم از تعریفها، عبارتها و جملهها استفاده میشود.

  • یکتعریف، نوع دادهٔ یک متغیّر را مشخّص میکند؛ مثلاً;int x
  • یکعبارتیک مقدار را مشخّص میکند؛ مثلاًy + 2
  • یکجملهمقدار یک عبارت را به یک متغیّر نسبت میدهد یا از یک متغیّر برای تغییرجریان کنترلبرنامه استفاده میکند؛ مثلاً;z = pow(2,5)

زبانهای اعلانی، بیشتر از نحوهٔ انجام کار بر کاری که باید انجام شود تمرکز دارند. این رویکرد باعث میشود امکان تغییردادن نواحی بیرونی به یک تابع یا عبارت دادهنشود و در نتیجه از بروزاثرات جانبیجلوگیری شود. این زبانها به سه دستهٔ اصلیتابعی،منطقیوپرسمانیتقسیم میشوند.

نحوهٔ اجرای برنامه[ویرایش]

قسمتی از برنامه که برای انسان قابل درک استکد منبعو قسمتی که برای رایانه مستقیماً قابل اجرا است،کد ماشیننامیده میشود. وظیفهٔ تبدیل کد منبع به کد ماشین به عهدهٔکامپایلر،مفسّریااسمبلراست.

تقسیمبندی عملکردی[ویرایش]

میتوان برنامهها را با توجّه به عملکرد به دو دستهٔ اصلی تقسیم کرد:

نرمافزارهای کاربردیبرای انجام یک کار مشخّص برای کاربر طرّاحی میشوند. این برنامهها بهطور مستقیم با کاربر سر و کار دارند و دارایرابط کاربریهستند. مانندنرمافزارهای واژهپرداز،صفحهگستردهها،نرمافزارهای ارتباطی،بازیهای ویدئوییو غیره.

نرمافزارهای سیستمیبرای سرویسدادن به سایر نرمافزارها طرّاحی میشوند. این برنامهها عمدتاً با سختافزار در تعامل هستند و با کاربر بهطور مستقیم ارتباطی ندارند. مانندسیستم عامل،درایور،نرمافزارهای جاسازیشده،موتورهای گرافیکیو غیره. بخشهایی از سیستمعامل که دارای رابط کاربری هستند بهعنوان نرمافزار کاربردی انگاشته میشوند.

منابع[ویرایش]

  1. Paul Deitel, Harvey Deitel (2017).C++ How to Program(10 ed.). Pearson.ISBN978-0-13-444823-7.{{cite book}}:Cite has empty unknown parameter:|1=(help)
  2. https://www.slideshare.net/ProjectStudent/classification-of-programming-languages

ویکیپدیای انگلیسی