پرش به محتوا

جوزفو زارلینو

از ویکیپدیا، دانشنامهٔ آزاد
جوزفو زارلینو
زادهٔ۳۱ ژانویهٔ ۱۵۱۷
درگذشت۴ فوریهٔ ۱۵۹۰
ملیتجمهوری ونیز

جوزفو زارلینو(ایتالیایی:Gioseffo Zarlino، زادهٔ ۳۱ ژانویه ۱۵۱۷ – درگذشت ۴ فوریه ۱۵۹۰)،نظریهپرداز موسیقیوآهنگسازاهلجمهوری ونیزدردوره رنسانسبود. او یکی از مشهورترین نظریهپردازانموسیقی اروپادر کنارآریستوکسنوسوژان فیلیپ راموبود و سهم بزرگی در گسترش دانشکنترپوانداشتهاست.

زندگینامه

[ویرایش]

«جوزفو زارلینو» به تاریخ ۳۱ ژانویه ۱۵۱۷م، در شهرکیوجادر نزدیکونیزمتولد شد. آموزش ابتدایی او بافرانسیسکوییهابود و سپس به آنها پیوست. در سال ۱۵۳۶،خوانندهٔ«کلیسای جامع کیوجا»[الف]شد و تا سال ۱۵۳۹م، نه تنها خوانندهٔ سرودهای مذهبی بود بلکهارگانیستاصلی کلیسا نیز شد. وی در سال ۱۵۴۱، به ونیز رفت تا با اساتید وکنترپوانیستهایآکاپلادرکلیسای جامع سینت مارکوآشنا شود.

در سال۱۵۶۵، پس از استعفای «چیپریانو دِرورِ»[ب]از پُستِ استادی (کاپل مایستر) «مدرسهٔ ونیزی»[پ]، زارلینو به این سِمَت که یکی از معتبرترین پُستهای موسیقی درایتالیابود، منصوب شد و تا آخر عمر آن را حفظ کرد.

فعالیتها

[ویرایش]

زارلینو با اینکهآهنگسازپرکار و متوسطی بود ولی «موتِت»های[ت][ث]درخشانی داشت که تسلط وی را درکاننهایکنترپوانتیک نشان میداد. اما با این حال عمدهٔ شهرت اصلی وی بهعنوان نظریهپرداز موسیقی بود و نخستینموسیقیدانیاست که این کار را با دقت انجام دادهاست. گر چه این احتمال هم وجود دارد که «پیترو آرون»[ج]، اولین کسی باشد که نظریهٔاعتدال میانگینرا طرح کرده باشد.

همچنین زارلینو اولین کسی بود که اولویت استفاده ازسهصداییبر اساسفاصلهرا برای ایجادهارمونیمطرح ساخت و همچنین اولین نظریهپرداز در ممنوعیت استفاده از فواصل پنجم واکتاوموازی در کنترپوان بود.

یادداشت

[ویرایش]
  1. Chioggia Cathedral
  2. Cipriano de Rore
  3. Venetian School
  4. Motet
  5. نوعی موسیقی آوازی مذهبی
  6. Pietro Aaron

منابع

[ویرایش]
  • Reese, Gustave(1959).Music in the Renaissance(revised ed.). New York:W. W. Norton & Company.ISBN978-0-393-09530-2.
  • Gioseffo Zarlino,Istituzioni armoniche,tr. Oliver Strunk, in Source Readings in Music History. New York, W.W. Norton & Co., 1950.
  • Article "Gioseffo Zarlino", inThe New Grove Dictionary of Music and Musicians,ed. Stanley Sadie. 20 vol. London, Macmillan Publishers Ltd., 1980.شابک‎۱−۵۶۱۵۹−۱۷۴−۲

پیوند به بیرون

[ویرایش]