پرش به محتوا

خوراک انسان

از ویکیپدیا، دانشنامهٔ آزاد
برخی از خوراکهای انسان که برای دریافتانرژیاز آنها استفاده میشود

خوراک انسانبه مجموعه موادی گفته میشود کهبدنبرای ادامهحیاتخود به آنها نیازمند است.انسانبدون غذا میتواند ۲ تا ۸ هفته زنده بماند اما در این زمان به قدری ضعیف خواهد شد که نمیتواند حرکت کند. البته این در صورتی امکانپذیر است کهآبدر اختیار داشته باشد وگرنه میتواند تنها ۳ روز زنده بماند.

غذابه چیزی گفته میشود که بتواند دربدنماده وانرژیتولید کند. به عبارت دیگر موادی که نتوانند بهطور مستقیم یا غیر مستقیم در تولید ماده و انرژی شرکت داشته باشندغذامحسوب نمیشوند. فرایندی که طی آنغذابه درون سلولهایبدنراه مییابد و مورد استفاده قرار میگیردتغذیهنام دارد.

نجات ۵ منبع و علامتزدن ۰ بهعنوان مرده.) #IABot (v2.0

پوستبدنچرب است وقتینورخورشیدبهپوستبرخورد میکند این چربی بهویتامین دتبدیل میشود؛ ولی قرار گرفتن مدت طولانی در مقابلآفتاببه پوست صدمه میزند.

از فواید آن افزایشجذبو مصرفکلسیموفسفراست ولی اگر زیاد مصرف شود باعث ناراحتی معده و روده عصبی و سستی و بیحالی میشود.

ویتامین د برای استخوانها و دندانها لازم است و آنها را محکم و قویتر میکند.[۱]

همچنین مصرف ویتامین دی در سلامت مغز و جلوگیری ازآلزایمرمؤثر است.[۲]

ویتامین د از نوع ویتامین محلول درچربیاست.

مواد دارنده

[ویرایش]

ویتامین د در موادی مانند شیر و فراوردههای آن و زرده تخم مرغ وجود دارد.[۳]

ویتامین E

[ویرایش]

مواد دارنده

[ویرایش]

ویتامین ای جزء ویتامینهای محلول در چربی است.

در روغنهای نباتی و فراوردههای آن وآجیلو دانهها و به مقدار کمی در سایر غذاها وجود دارد.[۴]

کمبود

[ویرایش]

تغذیه گروههای مختلف سنی

[ویرایش]

تغذیه کودکان و نوجوانان

[ویرایش]

نانوخرما،شیر،نانوپنیر، بیسکویت، کیک، کلوچه،میوهیا آبمیوه،گردو،پسته،بادام،کشمش،برگه، توت خشک میانوعدههای مناسبی برایکودکانهستند.[۵]

تغذیه سالمندان

[ویرایش]

عوامل مخرب محیطی مانند اشعهماوراء بنفش،سیگارو آلودگیهای محیط باعث میشوند که بدن نتواند مبارزه کند که در نتیجه ساختمان و عمل سلولهای بدن توسط مخربهایی مانند رادیکالهای آزاد از بین میرود.

آنتی اکسیدانهامولکولهایی اند که جلوی عمل کردن رادیکالهای آزاد را میگیرند و از بین رفتن سلولهای مهم بدن جلوگیری میکنند. مصرف بیشتر آنتیاکسیدانها باعث میشود که بدن رادیکالهای آزاد مخرب را از بین ببرد. منابع غذایی آنتی اکسیدانی ویتامینهای C, E، کاروتنوئیدها،سلنیومو پلی فنولها هستند.خطای یادکرد: خطای یادکرد: برچسب تمام کنندهٔ </ref> بدون برچسب <ref> ().

کمبود

[ویرایش]

کمبود ویتامین A بیش از صد هزار کودک را در سر تا سرجهانآزار میدهد. اگرچه کمبود ویتامین A مستقیماً سبب خشک شدنچشمنمیشود اما ممکن است روی کرهٔ چشم آسیبهایی را ایجاد کند و با شکافتن کره چشم سبب کوری کامل شود.

مواد دارنده

[ویرایش]

موادی که ویتامین A دارند:شیرو فراوردههای آن،هویجوگوجهفرنگیاین مواد غذایی در ساختمان مادهای حساس به نور در سلول شبکیه چشم قرار دارند شرکت میکنند. میوهها و سبزیهایی که سبز تیره یا زرد رنگ هستند معمولاًویتامین Aدارند، مانند:جعفری،کدو،زردآلو،پرتقال،هلو،خربزه، روغن کبدماهی،شیروکرههم مقدار زیادی ویتامین A دارند.[۶]

ویتامین B

[ویرایش]
قرص دارای ویتامین B

ویتامین ب ۱۳ نوع دارد ب۱ ب۲... ویتامینها دو گروهاند: گروه اول محلول درآبو گروه دوممحلولدرچربیکه ویتامین ب جز محلول درآباست. این ویتامینها پوستمغزو دستگاهگوارشبدنرا سالم نگه میدارد.

کمبود

[ویرایش]

بیماریهایی نظیر بربری سالهای زیادی درچینوژاپنشایع شد و افراد مبتلا به آن دچارفلجاندامهای حرکتی و لاغری شدند که علت آن کمبود ویتامین ب بود. ویتامین ب روی پلاسمایخونو رویسلامتخون تأثیر بسیار زیادی دارد.[۷]

مواد دارنده

[ویرایش]

ویتامینهای ب در شیر جوانهگندم،جگروحبوباتو مخمرها وجود دارد. خوردن سبزیهای سبز برگ برای سلامتی ما خوب است این نوع سبزیهااسید فولیکدارند و از گروه ویتامینهای ب هستند و اهمیت زیادی دارد زیرا برای خونسازی لارم است و بهسالمماندن مغز کمک میکند.

  • موادی که ویتامین ب دارند: بادامزمینی،حبوباتو تمام فراوردههای سبز.
  • موادی کهویتامین ب۲دارند: فراوردههای لبنی، گوشت،تخممرغ، سبزیها.
  • موادی کهویتامین ب۶دارند: غذاهای پروتئین دار، موز و برخی از سبزیها.
  • موادی کهویتامین ب۱۲دارند: فراوردههای جانوری و کم خونی را رفع و کم میکند.

اگرنانخیلی برشته شود و بسوزد مقداری از ویتامین ب آن از بین میرود. ویتامین ب بایدسردبماند زیراگرماآن را به سادگی از بین میبرد. وقتی غذا میپزد نیمی از ویتامینهای ب آن نابود میشود. حتی گرمای معمولی هم ویتامین ب آن را کم میکند. نور هم برای بعضی ویتامینها زیان دارد مثلاً اگر شیر در زیر آفتاب قرار گیرد پس از ۳ ساعت ویتامین ب آن از نصف هم کمتر میشود.

ویتامین C

[ویرایش]
ساختار شیمیایی ویتامین C

ویتامین ث کمک میکند تا بریدگیها، کوفتگیها و سوختگیها زودتر خوب شوند. ویتامین ث برای سالم ماندن دندانها، لثهها، خون و استخوانها مفید است. بدن در هنگام بیماری، مقدار زیادی ویتامین ث مصرف میکند. ویتامین ث درآبحل میشود برای همین اگر آب استفاده شده برایپختنسبزیها دور ریخته شود مقدار زیادی ویتامین ث خود را از دست میدهد. ویتامین ث از آنگروهویتامینهاست که در بدن ذخیره نمیشود و بنابراین باید هر روز مقدار زیادی از آن بهبدنبرسد.[۸]

مواد دارنده

[ویرایش]

ویتامین ث درمرکبات،نارنگی،لیمو، فلفل سبز،توتفرنگیوگوجهفرنگیوجود دارد.

کمبود

[ویرایش]

در ۵۰۰ سال گذشتهجهانگردان در طی سفرهای دریایی مبتلا به خونریزی و دردهای عضلانی و عصبی دچار میشدند و سرانجام میمردند اما وقتی درساحلمیوه میخوردند بهبود مییافتند. پس از مدتی دیدند، جهان گردانی که طی سفر خود آب لیمو یا آب پرتقال مصرف میکردند دیگر به این بیماری مبتلا نمیشدند. ویتامین ث اگر زیاد مصرف شود میتواند زیانآور باشد مانند: ناراحتیمعدهورودهو ضعف سیستم ایمنی بدن[۹].

ویتامین D

[ویرایش]
ساختار شیمیایی ویتامین D

ویتامین د را ویتامینآفتابهم مینامند چوننورخورشیدآن را به وجود میآورد. پوستبدنچرب است وقتینورخورشیدبهپوستبرخورد میکند این چربی بهویتامین دتبدیل میشود؛ ولی قرار گرفتن مدت طولانی در مقابلآفتاببه پوست صدمه میزند. از فواید آن افزایشجذبو مصرفکلسیموفسفراست ولی اگر زیاد مصرف شود باعث ناراحتی معده و روده عصبی و سستی و بیحالی میشود. ویتامین د برای استخوانها و دندانها لازم است و آنها را محکم و قویتر میکند.[۱۰] همچنین مصرف ویتامین دی در سلامت مغز و جلوگیری ازآلزایمرمؤثر است.[۱۱] ویتامین د از نوع ویتامین محلول درچربیاست. ویتامینهای محلول در چربی برعکس ویتامینهای محلول در آب در ذخایر چربی بدن انباشته میشوند. انباشته شدن ویتامین د باعثریزش موو مصرف بیش از اندازه ویتامین د دردوران بارداریبهجنینصدمه میزند.

کمبود

[ویرایش]

در کشورهای ابری و کمآفتابویتامین د به مقدار کافی به بدن نمیرسد. این موضوع برای افرادی که پوست تیره دارند مهمتر است زیرا پوست تیره نور کمتری جذب میکند. در قدیم بیماریهایی مثلنرمی استخوانیاراشیتیسمیاپلاگرشناسایی شده بودند که مداوای آنها با خوردن روغن ماهی وگوشتو شیر تازه انجام میگرفت. امروزه مشخص شدهاست که نرمی استخوان ناشی از کمبود ویتامین د است.

مواد دارنده

[ویرایش]

ویتامین د در موادی مانند شیر و فراوردههای آن وزرده تخم مرغوجود دارد.[۱۲]

ویتامین E

[ویرایش]
ساختار شیمیایی ویتامین E

ویتامین ای میتواند جای زخم و سوختگیها را از بین برد؛ به عنوانآنتیاکسیداناز غشای پلاسمایی محافظت میکند و ویتامین ای ششها را در برابرآلودگی هوامحافظت میکند. این ویتامین همچنین باعث میشود ویتامین آ مدت بیشتری در بدن باقی بماند.

مواد دارنده

[ویرایش]

ویتامین ای جزء ویتامینهای محلول در چربی است. در روغنهای نباتی و فراوردههای آن وآجیلو دانهها و به مقدار کمی در سایر غذاها وجود دارد.[۱۳]

کمبود

[ویرایش]

کمبود ویتامین ای باعث به وجود آمدنسرطانمیشود.

پروتئین

[ویرایش]
نمایشی سهبعدی از ساختار شیمیایی پروتئین

پروتئینها از واحدهایی به ناماسید آمینهتشکیل میشوند و هر اسید آمینه ازکربن،هیدروژن،نیتروژنواکسیژنساخته میشود.[۱۴]

آنها در دو حالت در تولید انرژی مشارکت میکنند:

  • هنگامی که مقدار دریافت چربیها و هیدراتهایکربنبه شدت کاهش مییابد.
  • مقدارپروتئینموجود در غذاهایی که مصرف میشود بیش از حد نیاز باشد.

چربیها

[ویرایش]
چربی

انسان در دوران رشد خود به انرژی نیاز دارد. چربیها میتوانند این انرژی مورد نیاز را تأمین کنند. چربیهابدن راگرمنگه میدارند و از لایههای آسیبپذیر بدن محافظت میکنند. چربیها حاوی ویتامینهای A, D، E و K هستند ومواد معدنیوکانیدارند. برای این کهخونراحت از رگها عبور کند نیاز بهچربیاست؛ که در نتیجه عملکردقلبرا بهبود میبخشد زیراقلببایدخونراتلمبهکند و به قسمتهای مختلفبدنبفرستد؛ اما اگر مقدار زیاد چربی مصرف شود چون در چربیکلسترولوجود دارد درونرگرسوبمیکند و باعث گرفتگیقلبو مرگ میشود.[۱۴]

چربیها به انواع زیر تقسیم میشوند:

  1. چربیهای اشباع شده
  2. چربیهای اشباع نشدهٔ چند زنجیرهای
  3. چربیهای اشباع نشدهٔ ساده

مواد دارنده

[ویرایش]

چربیهای اشباع شده ازجانورانبه دست میآید و در شیر،لبنیات،تخممرغوچربیگوشتوجود دارند؛ و چربیهای اشباع نشده ازدانه،میوهوبرگگیاهان به دست میآید. روغن آفتابگردان دارایچربی اشباعنشده از نوع زنجیرهای است؛ روغنزیتوندارای چربی اشباع نشده از نوع زنجیرهای است و لیموشیرین هم دارای چربی اشباع نشدهٔ جند زنجیرهای است.[۱۴]

ید

گواتراز شایعترین بیماریهای کمبود ید در رژیم غذایی است. درایراناین کمبود تقریباً در تمام شهرها به ویژه شهرها و مناطق کوهستانی دیده میشود. عنصر ید در ساختمان شیمیایی هورمونتیروکسینکه از غدهتیروئیدترشح میگردد شرکت دارد. غده تیروئیددر جلوی گردن قرار دارد. تیروئیددر صورت کمبود ید دررژیمغذایی و در نتیجه کاهش مقدار آن از خون بیشتری به منظور ساختن هورمونتیروکسیناستفاده میکند در نتیجه بزرگتر میشود. بزرگتر شدن غده تیروئید راگواترمیگویند. تیروکسیندر بدن کارهای مهمی انجام میدهد. اینهورمونتنظیمکنندهٔ سوخت و ساز عمومی سلولهای بدن و رشد به ویژه در کودکان است؛ بنابراین کمبود ید در غذا با کمبودتیروکسیندر بدن و بروز اختلالات ناشی از آن برابر است. نشانههای کمبود ید بر حسب میزان کمبود آن متفاوت است و علاوه بر بزرگ شدن غدهتیروئیدشامل اختلالات عصبی و روانی میشود.[۱۴]

تغذیه گروههای مختلف سنی

[ویرایش]

تغذیه کودکان و نوجوانان

[ویرایش]

نانوخرما،شیر،نانوپنیر، بیسکویت، کیک، کلوچه،میوهیا آبمیوه،گردو،پسته،بادام،کشمش،برگه، توت خشک میانوعدههای مناسبی برایکودکانهستند.[۱۵]

تغذیه سالمندان

[ویرایش]

با افزایشسنذخیره پروتئینی بدن کم میشود و میزاننیازسالمندان بهپروتئینافزایش مییابد. سالمندان نیاز به دریافتآبکافی دارند اگرآبدر بدن آنها کم شود ممکن است تأثیراتی مانند خشکی لبها، گود افتادن چشمها،تب،یبوست، کاهش حجمادرار؛ در آنها بگذارد.[۱۶]

تغذیه در آلودگی هوا

[ویرایش]
آلودگی هوای شهر تهران

مواد آلودهکننده هوا شاملمونوکسید کربن، دیاکسیدگوگرد، اکسیدهاینیتروژندار،هیدروکربنهایسوخته نشده، ذرات ریز معلق،برومیدوسرباست. گروههایی که در معرض خطر آلودگی هوا قرار دارند: کودکان، سالمندان، مادران باردار و مبتلایان به بیماریهای قلبی. آلایندهها با حمله کردن به سلولهای بدن عوارض بدی را پدیدمیآورند. در حالت معولی و خوب، سیستم دفاعی بدن، از سلولها در برابر کلیه آسیبهای بیرونی محافظت میکند.

عوامل مخرب محیطی مانند اشعهماوراء بنفش،سیگارو آلودگیهای محیط باعث میشوند که بدن نتواند مبارزه کند که در نتیجه ساختمان و عمل سلولهای بدن توسط مخربهایی مانند رادیکالهای آزاد از بین میرود.

آنتیاکسیدانهامولکولهایی اند که جلوی عمل کردن رادیکالهای آزاد را میگیرند و از بین رفتن سلولهای مهم بدن جلوگیری میکنند. مصرف بیشتر آنتیاکسیدانها باعث میشود که بدن رادیکالهای آزاد مخرب را از بین ببرد. منابع غذایی آنتیاکسیدانی ویتامینهای C, E، کاروتنوئیدها،سلنیومو پلی فنولها هستند.[۱۷]

بتاکاروتن

[ویرایش]
ساختار شیمیایی سه بعدیبتاکاروتن

بتاکاروتن یکی ازکاروتنوئیدهایویتامین A است که در بدن، تبدیل به ویتامین A میشود. سبزیها و میوههای سبز، زرد و نارنجی مانندهویج،کدو حلوایی،کلم بروکلی،اسفناج، گوجه فرنگی، انواع کلم مثل کلم بروکلی، طالبی،هلووزردآلووموزاز منابعی هستند کهبتاکاروتندارند.[۱۷]

پکتین

[ویرایش]
گردپکتین

پکتین مادهای است کهسربرا از بدن دفع میکند، منبع اصلی آنسیباست. دیگر منابعپکتین،مرکبات(پرتقال،نارنگی،لیمووگریپ فروت)، توت فرنگی،هویجو غلاتسبوسدار هستند. مصرف روزانه میوههای حاویپکتینبرای کاهش خطرات آلودگی هوا مناسب است.[۱۸]

سلنیوم

[ویرایش]

برای انجام شدن کارهای آنزیمهاسلنیومضروری است. منابع این مادهماهی،گوشت قرمز،غلات،حبوبات،تخممرغ، مرغ وسیرهستند.[۱۸]

روی

[ویرایش]
عنصر روی

رویدر تقویتسیستم ایمنیبدن نقش دارد.گوشت،غلات، فراوردههای دریایی،نخودسبز،عدسو جوانهگندممنابع دارای روی هستند.[۱۸]

منیزیم

[ویرایش]

منیزیم جذبفلزات سنگینمانندکادمیوموسربکاهش میدهد.انجیر، لیمو،گریپ فروت، ذرت زرد،بادام، گردو، پسته، مغزها،آجیل، سبزیجات برگی شکل مثلکلم،اسفناج،جعفری،کاهو، برگ چغندر، غلات سبوس دارو حبوبات مثللوبیاوسویامنابعمنیزیومهستند.[۱۸]

تفاوتهای مذهبی در عادتهای غذایی

[ویرایش]

انسانها با توجه بهدینو عقیدهای که دارند برای خودخوراکانتخاب میکنند؛ اگر کسی مسلمان باشد از قوانین مربوط به رژیم غذایی در اسلام؛ به معنی نخوردنحرامو خوردنحلالاست؛ پیروی میکند.

مسلمانان، حیواناتی مانندگاووگوسفندرا میخورند و انواع دامها و ماهی را نیزحلالمیدانند.[۱۹]و احکام خوردنیهودیتنیز شبیه به احکام خوردناسلاماست.[۲۰]

استانداردهای جهانی مواد خوراکی

[ویرایش]

مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران

[ویرایش]
اداره کل استاندارد و تحقیقات صنعتی استان تهران

اولین مؤسسهاستانداردایرانبا تصویب شدنقانوناوزان و مقیاسها در سال ۱۳۰۴ خورشیدی، شکل گرفت. در سال ۱۳۳۲ برای مشخص کردن ویژگیها و نظارت برکیفیتکالاهایی کهصادرو وارد میشدند؛ ایجاد یک مؤسسه رسمی مورد توجه قرار گرفت و در سال ۱۳۳۹ با تصویب شدنقانونتأسیسمؤسسهاستانداردوتحقیقاتصنعتی، مؤسسه کار خود را آغاز کرد.[۲۱][۲۲]

استاندارد ایزو

[ویرایش]
لوگوی سازمان بینالمللی استانداردسازی

ایزو کوتاه شدهٔ عبارت سازمان بینالمللیاستاندارداست. اینمؤسسهبینالمللی، از نهادهایملیاستاندارد تشکیل شدهاست.[۲۱] ایزو دارای استانداردهای مختلفی است که ایزو ۷۰۰۲ مربوط به تولیدات غذاییکشاورزی، ایزو ۲۲۰۰۰ مربوط بهصنایعغذایی - ویژگیهای عمومی برای تمامصنایعمرتبت در زنجیره صنایع غذایی و ایزو ۲۲۰۰۳ مربوط به مدیریت سلامت غذایی - ویژگیها برای بدن انسان؛ مربوط به خوراک انسان است.[۲۳]

استاندارد TUV

[ویرایش]
سر در سازمان دیدبانی فنی

TUV یکی از استانداردهایدنیاکه درآلمانقرار دارد و روی سلامتی کالاهای صنعتی شرکتهای مختلف نظارت میکند؛ تا استانداردهای ارائه شده برایسلامتانسانومحیط زیسترا تأمین کنند.[۲۱][۲۴][۲۵][۲۶]

استاندارد حلال

[ویرایش]

استانداردحلال برای کشورهای اسلامی ومسلمانانجهان است. اگر مادهای ایناستانداردرا داشت؛مسلماناناز نظراحکاماسلاماشکال ندارد که آن ماده غذایی را مصرف کنند.[۲۱] این استاندارد برای غذای حلال در سال ۲۰۱۰ به تصویب وزرای کشورهای اسلامی در ترکیه رسید و برای اجرا به ادارات استاندارد این کشورها ابلاغ گردید

سازمانهای مربوط به مواد خوراکی

[ویرایش]

برنامه جهانی غذا

[ویرایش]

شاخه کمک غذاییسازمان ملل متحداست. این سازمان از طریق اداره مرکزی خود دررمو بیش از ۸۰ دفتر در کشورهای دیگر، به مردمی که نمیتوانند خوراک خانوادهٔ خود را تأمین کنند کمک میکند.[۲۷]

فائو

[ویرایش]
لوگو فائو

فائو از سازمانهای بینالمللی است که در زمینهٔکشاورزیفعالیت میکند.سازمانفائودر سال ۱۹۴۵ توسط ۴۴کشورعضوسازمان ملل متحدتأسیس شد. این سازمان از مرکزفائوو شبکه جهانی برای گسترش و مدرنیزه کردنکشاورزی،جنگلداری،شیلاتو تأمین غذای برای همه، به کشورهای در حالتوسعهکمک میکند.[۲۸]

جستارهای وابسته

[ویرایش]

منابع

[ویرایش]
  1. «Do You Need a Vitamin D».بایگانیشده ازDo You Need a Vitamin D Supplement? on Yahoo! اصلیمقدار|نشانی=را بررسی کنید (کمک)در ۱۹ دسامبر ۲۰۰۸.دریافتشده در۱۶ اوت ۲۰۱۴.
  2. «کاهش احتمال ابتلا به آلزایمر با سه کار ساده».
  3. «نسخه آرشیو شده».بایگانیشده ازاصلیدر ۱۹ اوت ۲۰۱۴.دریافتشده در۱۸ اوت ۲۰۱۴.
  4. «نسخه آرشیو شده». بایگانیشده از روی نسخه اصلیپارامتر|پیوند بایگانی=نیاز به وارد کردن|پیوند=دارد (کمک)در ۱۸ فوریه ۲۰۱۰.پارامتر|پیوند=ناموجود یا خالی (کمک);پارامتر|تاریخ بازیابی=نیاز به وارد کردن|پیوند=دارد (کمک)
  5. «نکاتی که باید در تغذیه کودک رعایت شوند».بایگانیشده ازاصلیدر ۲۶ اوت ۲۰۱۴.دریافتشده در۲۵ اوت ۲۰۱۴.
  6. حاجبی، محمدحسین.دانستنیهای پزشکی.
  7. «افرادی که ویتامین ب زیادی در خون خود دارند حتی اگر سیگاری باشند هم کمتر با خطر ابتلا به سرطان ریه مواجه هستن».بایگانیشده ازاصلیدر ۱۹ اوت ۲۰۱۴.دریافتشده در۱۶ اوت ۲۰۱۴.
  8. سالک، محمود (۱۳۷۶).غذاها و ویتامین ها.
  9. "How to Boost Your Immune System Naturally".NobelPrize.org(به انگلیسی). Archived fromthe originalon 25 May 2023.Retrieved2023-05-26.
  10. «Do You Need a Vitamin D».بایگانیشده ازDo You Need a Vitamin D Supplement? on Yahoo! اصلیمقدار|نشانی=را بررسی کنید (کمک)در ۱۹ دسامبر ۲۰۰۸.دریافتشده در۱۶ اوت ۲۰۱۴.
  11. «کاهش احتمال ابتلا به آلزایمر با سه کار ساده».[پیوند مرده]
  12. «نسخه آرشیو شده».بایگانیشده ازاصلیدر ۱۹ اوت ۲۰۱۴.دریافتشده در۱۸ اوت ۲۰۱۴.
  13. «نسخه آرشیو شده».بایگانیشده ازاصلیدر ۱۸ فوریه ۲۰۱۰.دریافتشده در۱۶ اوت ۲۰۱۴.
  14. ۱۴٫۰۱۴٫۱۱۴٫۲۱۴٫۳خطای یادکرد: خطای یادکرد:برچسب<ref>‎ غیرمجاز؛ متنی برای یادکردهای با نامautogenerated11وارد نشده است. (صفحهٔراهنمارا مطالعه کنید.).
  15. «نکاتی که باید در تغذیه کودک رعایت شوند».بایگانیشده ازاصلیدر ۲۶ اوت ۲۰۱۴.دریافتشده در۲۵ اوت ۲۰۱۴.
  16. «تغذیه سالمندان».بایگانیشده ازاصلیدر ۲۶ اوت ۲۰۱۴.دریافتشده در۲۵ اوت ۲۰۱۴.
  17. ۱۷٫۰۱۷٫۱«نسخه آرشیو شده».بایگانیشده ازاصلیدر ۲۳ نوامبر ۲۰۱۱.دریافتشده در۱۷ اوت ۲۰۱۴.
  18. ۱۸٫۰۱۸٫۱۱۸٫۲۱۸٫۳«نسخه آرشیو شده».بایگانیشده ازاصلیدر ۱۰ اوت ۲۰۱۷.دریافتشده در۲۰ اوت ۲۰۱۷.
  19. «آداب غذا خوردن و آشامیدن در اسلام».
  20. «The Fiqh of Halal and Haram Animals».
  21. ۲۱٫۰۲۱٫۱۲۱٫۲۲۱٫۳«استانداردهای جهانی».بایگانیشده ازاصلیدر ۲۶ اوت ۲۰۱۴.دریافتشده در۲۵ اوت ۲۰۱۴.
  22. «تارنمای سازمان استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران».بایگانیشده ازاصلیدر ۱۵ مه ۲۰۱۱.دریافتشده در۲۰ سپتامبر ۲۰۱۹.
  23. «لیست انواع استانداردهای ایزو».بایگانیشده ازاصلیدر ۲۴ اوت ۲۰۱۸.دریافتشده در۲۰ سپتامبر ۲۰۱۹.
  24. «تارنمای انگلیسی جهانی TÜV».بایگانیشده ازاصلیدر ۱۳ اوت ۲۰۱۴.دریافتشده در۲۵ اوت ۲۰۱۴.
  25. «تارنمای اصلی TÜV».بایگانیشده ازاصلیدر ۳۰ اوت ۲۰۱۴.دریافتشده در۲۵ اوت ۲۰۱۴.
  26. «تارنمای اصلی (درگاه استاندارد ایزو) TÜV».
  27. «وبگاه برنامه جهانی غذا».
  28. «وبگاه فائو».

پیوند به بیرون

[ویرایش]