پرش به محتوا

درگاه:منظومه شمسی

از ویکیپدیا، دانشنامهٔ آزاد

درگاه منظومه شمسی

سیارات و سیارات کوتوله سامانه ی خورشیدی در کنار خورشید. (مقیاس‌ها دقیق نیست)
سیاراتوسیارات کوتولهسامانه ی خورشیدی در کنار خورشید. (مقیاسها دقیق نیست)

منظومهٔ شمسی،منظومهٔ خورشیدییاسامانهٔ خورشیدی(بهانگلیسی:Solar System) سامانهای متشکل از یکستارهبه نامخورشیدواجرام آسمانیاست که درمدارهاییپیرامون آن میگردند.

منظومهٔ شمسی از فروپاشی یک ابر مولکولی پدید آمد و در دورانرنسانسو با مشاهدات افرادی از جملهگالیلئو گالیلهکشفشد. این منظومه دربازوی شکارچی،کهکشان راه شیریواقعشده و ۲۵٬۰۰۰سال نوریازمرکز کهکشانیفاصله دارد و کنارهٔکهکشانفاصله دارد. خورشید بیش از ۹۹/۸ درصد جرم منظومهٔ شمسی را شامل میشود و منبعانرژیبسیار از جمله انرژی گرما و نور است. این ستاره یکستارهٔ نوع جی رشته اصلیو عضوی ازجمعیت ستارگان نخستیناست. بقای منظومهٔ شمسی به بقای خورشید وابسته است و اگر خورشید نابود شود، منظومهٔ شمسی نیز نابود میشود.

منظومهٔ شمسی دارای هشتسیاره(تیر،ناهید،زمین،مریخ،مشتری،زحل،اورانوسونپتون) و پنجسیارهٔ کوتوله(سرس،پلوتو،هائومیا،ماکیماکیواریس) است. چهار سیارهٔ نخست،سیارات درونی یا زمینسانهستند و بیشتر ازسنگساخته شدهاند و چهار سیارهٔ دیگرسیارات بیرونی یا غولهای گازیهستند و ازگازهایمختلف ساخته شدهاند. علاوه بر این اجرام، منظومهٔ شمسی دارای اجرام دیگری از جملهماهها،سیارکها،شهابوارها،شهابها،شهابسنگهاودنبالهدارهاست.منظومهٔ شمسی همچنین دارای مناطق خاصی از جملهکمربند سیارکها،کمربند کویپرودیسک فشردهاست.

نوشتار برگزیده

اِریس(بهانگلیسی:Eris،تلفظ:ee'-ris) یااریس ۱۳۶۱۹۹یا۲۰۰۳ یوبی۳۱۳با نام پیشینزینا(بهانگلیسی:Xena) بزرگترینسیارهٔ کوتولهٔمنظومهٔ خورشیدی(همراه با اختلاف نظر) و بزرگترینجسم فرانپتونیاست که پس از کشف، به عنوانسیارهٔدهم منظومهٔ خورشیدی شناختهشد. اما در سال ۲۰۰۶،اتحادیهٔ بینالمللی اخترشناسیتعریف جدیدی از سیاره کرد و اریس به همراهسرس،پلوتو،هائومیاوماکیماکیدر گروه سیارات کوتوله قرار گرفت و شمار سیارات منظومهٔ خورشیدی به ۸ رسید.

در ۲۱ اکتبر ۲۰۰۳،مؤسسهٔ فناوری کالیفرنیاسه نگاره از آسمان شب گرفت و حرکت اریس در آن سه نگاره به اندازهای آرام بود که رایانهها آن را تشخیص ندادند. اما در ۵ ژانویهٔ ۲۰۰۵ و در بازبینی مجدد،مایکل براون،چد تروهیوودیوید رابینوویتزاریس را کشف کردند. مایکل براون نامزینارا بر روی این سیارهٔ کوتولهٔ جدید و نامگابریلرا بر رویماهآن نهاد. اما در ۱۳ سپتامبر ۲۰۰۶، نام زینا به پیشنهاد مایکل براون بهاریس(ایزدبانوینفاق و کشمکش) و نام گابریل بهدیسنومیا(دختر اریس) تغییر یافت.

زندگینامهٔ برگزیده

یوری گاگارینکیهاننوردروسینخستینفضانوردجهان است. یوری گاگارین در روز۱۲ آوریل۱۹۶۱ میلادی(۲۳ فروردین۱۳۴۰) توسطفضاپیمایوُستوک-۱به فضا رفت و به مدت ۱۰۸ دقیقهمدارزمینرا یک دور بطور کامل پیمود. عصر سفرهای فضایی انسان با این پرواز آغاز گشت.

یوری گاگارین پس از پرواز تاریخی خود به سمت ریاست مرکز آموزش فضانوردان درشهرک ستارههاانتخاب شد. در همین حال و در کنار شغل حرفهای خود، با بازدید و سخنرانی در شهرها و کشورهای گوناگون، نقش عمدهای در افزایش آگاهی عمومی در مورد سفرهای فضایی ایفا نمود. هشت سال پس از سفر فضاییاش، یوری گاگارین در یک سانحه هوایی کشته شد.

گاگارین به خاطر سفر فضایی تاریخی خود تبدیل به ستارهای جهانی شد و نشانها و عنوانهای افتخار بیشماری از سراسر جهان دریافت کرد. شب۱۲ آوریلهر سال به عنوان «شب یوری» گرامی داشته میشود و جشنها و گردهماییهایی در سراسر جهان به یاد نخستین فضانورد جهان برپا میگردد.

خورشید و سیارات

زُحَلیاکِیوان(بهانگلیسی:Saturn) پس ازمشتری، دومین سیارهٔ بزرگمنظومه شمسیو ششمین سیاره دور ازخورشیداست. زحل یکگلوله گازی غولپیکراست که با وجود حجم زیادش تنها ۹۵ برابرزمینجرمدارد.چگالیاین سیاره حدود یکهشتم زمین و کمتر از آب است. یک روز کامل در کیوان برابر ۱۰ ساعت و ۳۹ دقیقه در زمین و یک سال آن برابر ۲۹٫۵ برابر سال زمین است. از آنجایی که مدار استوایی زحل تقریباً همانند زمین در ۲۷ درجهاست، تغییرات زاویه سیاره نسبت به خورشید شبیه به زمین میباشد و در این سیاره نیز همان چهار فصل مشاهده میشود. جرم سیاره زحل همانند مشتری از گاز است که بیشتر آن راهیدروژنتشکیل میدهد. میزان اندکیهلیومومتاندر ردههای بعدی گازهای تشکیلدهندهٔ سیاره قرار دارند.

در آسمان شبزمین، زحل به دلیل اندازه بزرگ، دارای جوی درخشان است. زیبایی آسمان زحل به خاطر نوارهای روشن حلقههای اطراف آن و نیز به خاطرقمرهایزیادش است.

ماهها

کالیستو
کالیستو

کالیستو(بهانگلیسی:Callisto) (kəˈlɪstoʊkə-LIS-toe,یا به یونانیΚαλλιστώ)یکماهطبیعی سیارهمشتریاست، و در سال ۱۶۱۰ توسگالیلهکشف شد وسومین ماه بزرگ در سامانه خورشیدیو دومین ماه بزرگ در مشتری و بعد ازگانمیداست. کالیستو ۹۹ درصد قطرعطاردرا دارد اما تنها یک سوم آن جرم دارد. به لحاظ دوری چهارمینماه گالیلهایاست، شعاع مدار آن ۱٬۸۸۰٬۰۰۰ کیلومتر است.

برج فلکی کنونی

برج سرطانچهارمین برج یا خانهخورشیداست. این برج خط سیر خورشید در ماهتیربه مدت ۳۱ روز و ۱۰ ساعت است. از این رو برج سرطان درگاهشماری خورشیدینام دیگر تیرماه نیز میباشد.

نمادها

نمادمشتری٬هُرمُز٬اورمزد٬برجیسیازاوشبزرگترین سیارهسامانه خورشیدی.

آیا میدانید

نوشتارهای برگزیده

نگارهٔ برگزیده

هریسون اشمیت، فضانوردناسابر رویماهاست. او طی مأموریتآپولو ۱۷بر ماه گامنهاد.

گفتاورد

به نام خداوند جان و خرد / کزین برتر اندیشه برنگذرد
خداوند نام و خداوند جای / خداوند روزیده رهنمای
خداوند کیهان و گردان سپهر / فروزندهٔ ماه و ناهید و مهر

فردوسی

شاهنامه

سیارات کوتوله

هائومیا(بهانگلیسی:Haumea) یاهائومیا ۱۳۶۱۰۸یا۲۰۰۳ الای۶۱با نام پیشین و مستعار و غیر رسمی سانتا (بهانگلیسی:Santa) سومینسیارهٔ کوتولهٔدور ازخورشیددرمنظومهٔ خورشیدیپس ازسرسوپلوتوو پیش ازماکیماکیواریساست و در طبقهٔپلوتوئیدها،ریزسیارهها،اجسام فرانپتونیواجسام کمربند کویپرنیز جای دارد.

کاشف اصلی هائومیا مبهم است.مایکل براونمیگوید که این سیارهٔ کوتوله را در ۲۸ دسامبر ۲۰۰۴ و چند روز پیش ازکریسمسکشف کردهاست. در ۲۸ ژوئیهٔ ۲۰۰۵ نیزخوزه لوئیس اورتیز مورنوادعا کرد که این جسم آسمانی را کشف کردهاست و کاشف اصلی آن مشخص نیست. براون پس از یافتن این جسم آسمانی، نامسانتا(به معنای بابا نوئل) را بر آن نهاد. سرانجام به پیشنهاد گروه براون و به انتخابدیوید رابینوویتزو با موافقتاتحادیهٔ بینالمللی اخترشناسی، نام هائومیا بر این سیارهٔ کوتوله نهادهشد. دراساطیر هاوایی،هائومیاایزدبانویزایمان و باروری است.

دنبالهدارها و شهابسنگها

دنبالهدار ‎شومیکر-لوی ۹(بهانگلیسی:Comet Shoemaker–Levy 9)دنبالهداریبود که در سال ۱۹۹۴ باسیاره مشتریبرخورد کرد. این برخورد، نخستین مشاهدهٔ مستقیم یک برخورد خارج از سیارهٔ زمین درسامانه خورشیدیبود. این رویداد تحت پوشش رسانهای گستردهای قرار گرفت و ستاره شناسان سراسر دنیا توانستند آن را مستقیما مشاهده کنند. برخورد دنباله دار شومیکر- لوی ۹ با مشتری، آگاهیهای تازهای از سیارهٔ مشتری و نقش آن در کاهشزبالههای فضاییدر فضای داخلی منظومهٔ خورشیدی ارائه کرد. دنباله دار شومیکر- لوی ۹، توسط ۳ ستاره شناس به نامهای کارولین شومیکر و ایوجین م. شومیکر و دیوید اچ. لِوی کشف شد.

در ژوئیهٔ ۱۹۹۲، مدار شومیکر - لوی۹ واردحد روشمشتری شد و نیروی کشندی مشتری موجب تکه تکه شدن این دنباله دار گشت. از این پس، شومیکر لوی ۹ به صورت رشتهای از قطعات جدا از هم کهقطربزرگترین آنها ۲ کیلومتر بود دیده میشد. این قطعات در طی روزهای ۱۶ تا ۲۲ ژوئیه، با سرعتی نزدیک به ۶۰ کیلومتر بر ثانیه، بهنیمکره جنوبیمشتری برخورد کردند. اثرات روشن این برخوردها ازلکه سرخ بزرگهم آسانتر دیده میشد و تا چند ماه پس از برخورد نیز دیده میشد.

طبقات گوناگون

خورشید
خورشید
خورشید
سیارات
سیارات
سیارات کوتوله
سیارات کوتوله
ماه‌ها
ماهها
سیارات سیارات کوتوله ماهها
سیارک‌ها
سیارکها
دنباله‌دارها
دنبالهدارها
ریزسیارات
ریزسیارات
سیارکها دنبالهدارها ریزسیارات
شهاب‌وارها
شهابوارها
شهاب
شهاب
شهاب‌سنگ‌ها
شهابسنگها
شهابوارها شهابها شهابسنگها

آنچه میتوانید انجام دهید

  • الگوی {{درگاه|منظومه شمسی}} را به نوشتارهای وابسته با منظومهٔ شمسی اضافه کنید.
  • الگوی {{منظومه شمسی-خرد}} را به نوشتارهای خرد منظومه شمسی اضافه کنید.
  • در پروژههای منظومهٔ شمسی همکاری کنید.
  • نوشتارهای خرد منظومه شمسی را گسترش دهید.

ویکیپروژهها

سراسرنما

موضوعات

منظومه شمسی:سیاره('تعریف سیارهˑزیستپذیری سیارهایˑسیاره زمینسانˑغول گازیˑحلقه سیارهای) ˑسیاره کوتوله(پلوتوئید) ˑفهرست ماههای طبیعیˑفضانوردیˑکلونیزاسیونˑگاهشمار کشف

خورشید:لکه خورشیدیˑباد خورشیدیˑشراره خورشیدیˑخورشیدگرفتگی
تیر (سیاره):زمینشناسیˑاکتشاف(مارینر ۱۰ˑمسنجرˑبپیکولومبو) ˑگذر عطارد
ناهید (سیاره):زمینشناسیˑجو ناهیدˑمشاهدات و اکتشاف(ونراˑبرنامه فضایی مارینرمارینر ۲/مارینر ۵/مارینر ۱۰ˑپایونیر ۱۲ˑوگا۱/۲ˑماژلانˑونوس اکسپرس) ˑگذر ناهید
زمین:تاریخ زمینˑزمینشناسیˑجغرافیاˑجو زمینˑحرکت وضعی زمین
ماه:ماهسنجیˑماهشناسیˑجو کره ماهˑاکتشاف(برنامه لوناˑبرنامه فضایی آپولوآپولو ۸/آپولو ۱۱) ˑمدار ماهˑماهگرفتگی
مریخ:ماههای مریخ(فوبوس (ماه)ˑدیموس (ماه))ˑزمینشناسیˑجغرافیاˑجوˑاکتشاف(برنامه فضایی مارینرˑبرنامه کاوشگر مریخˑوایکینگوایکینگ ۱/وایکینگ ۲ˑپتفایندرˑمریخنورد اکتشاف)
سرس:سرس(فضاپیمای داون)
مشتری (سیاره):فهرست ماههای مشتری(آمالتئا,آیو (ماه)ˑاروپا (ماه)ˑگانمید (ماه)ˑکالیستو (ماه))ˑحلقههای مشتریˑجو مشتریˑمگنتوسفرˑاکتشاف(پایونیرپایونیر ۱۰/پایونیر ۱۱ˑوویجروویجر ۱/وویجر ۲ˑکاوشگر فضایی اولیسˑکاسینی-هویگنسˑفضاپیمای گالیلهˑنیوهورایزنز)
زحل:فهرست ماههای زحل(میماس (ماه)ˑانسلادوسˑتتیس (ماه)ˑدیونه (ماه)ˑرئا (ماه)ˑتیتان (ماه)ˑیاپتوس (ماه))ˑحلقههای زحلˑاکتشاف(پایونیر ۱۱ˑوویجروویجر ۱/وویجر ۲ˑکاسینی-هویگنسفضاپیمای هویگنس)
اورانوس:ماههای اورانوس(میراندا (ماه)ˑآریل (ماه)ˑاومبریل (ماه)ˑتیتانیا (ماه)ˑاوبرون (ماه))ˑحلقههای اورانوسˑاکتشاف(وویجر ۲)
نپتون:ماههای نپتون(تریتون (ماه))ˑحلقههای نپتونˑنپتون(وویجر ۲)
سیارههای دورتر از نپتون
پلوتو:ماههای پلوتو(شارون (ماه),نیکس (ماه),هیدرا (ماه))ˑپلوتو(نیوهورایزنز)
هائومیا:ماههای هائومیا(هایاکا (ماه),ناماکا (ماه))
ماکیماکی
اریس:دیسنومیا (ماه)
اجرام کوچک منظومه شمسی:شهابوارs ˑسیارکs (کمربند سیارکها) ˑسنتوریˑجسم فرانپتونی(کمربند کویپرˑدیسک فشرده (منظومه شمسی)ˑابر اورت) ˑدنبالهدارها(دنبالهدار هیل-باپˑدنبالهدار هالیˑدنبالهدار هایاکوتاکˑدنبالهدار شومیکر-لوی ۹)
تشکیل و تکامل منظومه شمسی:فرضیههای تاریخچهٔ تشکیل و تکامل منظومهٔ شمسیˑفرضیه سحابی

ردهها

ستارهشناسی:اخترفیزیکگاهشماریهاکاتالوگهای ستارهشناسیدستگاه مختصات سماویمکانیک سماویکیهانشناسی فیزیکیرصدخانههاسیارهشناسیتلسکوپها

زندگینامهها:ستارهشناسان

اجرام آسمانی:کهکشانهاسحابیهاسیارههاستارگان

فضانوردی:پروازهای فضایی بشرماهوارههاجستجوی هوش فرازمینیفضاپیما

هیچ زیرردهای ندارد
حافظهٔ نهان سرور را پاکسازی کنید