پرش به محتوا

ناو

از ویکیپدیا، دانشنامهٔ آزاد
'ناو موشک اندازیواس اس پورت رویال، ساخت آمریکا ۱۹۹۲'

ناو(بهانگلیسی:Cruiser) یک گونه کشتی جنگی بزرگ است که بهصورت عمده از اواخر سدهٔ نوزدهم تا پایانجنگ سردکاربرد داشت. فریدون جنیدی در کتاب داستان ایران دربارهٔ نام «ناو» مینویسد: «ناوَیَ» در اوستا: روان شدن، و دویدن، مانند روان شدن آب در جوی، یا ناودان است، و پیداست که چون کشتیها در آب روان شدند، این نام را به خود گرفتند. این نام از ریشهٔ «سْنا» برگرفته شدهاست که دو گونه برابر نهاد دارد: روده و هر چیز میان تهی، شست و شوی و شستن، از آنجا که چنین چیز، همواره در آب است و شسته میشود.

نخستین ناوها برای مأموریتهای منفرد یا حفاظت از ناوگانها به کار میرفت ولی طی سالیان گذشته کاربری این کشتیها به صورت عمده دگرگون شده و امروزه عموماً باناوشکنهاجایگزین شدهاند. از دیدگاه تاریخی ناو به شناورهای کوچکی گفته میشد که میتوانست بدون وابستگی به یکناوگانمأموریتهای خود را نظیر شبیخون زدن به کشتیهای تجاری دشمن انجام دهد. در اواخر سدهٔ نوزدهم واژه ناو به هرگونه شناوری که توانایی انجام چنین مأموریتی داشت گفته میشد و از دهه ۱۸۹۰ تا اواخر ۱۹۵۰ ناوها گونهای از کشتیهای جنگی بودند که از لحاظ پهنا و درازا ازرزمناوهاکوچکتر و ازناوشکنهابزرگترند. به دلیل اینکه کشتیهای بزرگتر معمولاً در نزدیک پایگاه باقی میماندند در طول این سالیان ناوها به عنوان سلاحدوربردنیروهای دریایی بهشمار میآمدند و همچنان وظیفه آنهاردیابیو انهدام کاروانهای تدارکاتی و پشتیبانی دشمن بود.

در اواخر سدهٔ بیستم با بازنشسته شدنرزمناوها، ناوها به بزرگترین جنگنده شناور تبدیل گشتند و مأموریت آنها بیشتر حفاظت ناوگانها از حملات هوایی و حمله ناوشکنهای دشمن بود. در ابتدای قرن بیستم ناوها سنگینترین کشتی نظامی در حال کار بوده که فقط پنج کشورایالات متحده،روسیه،فرانسه،ایتالیا،پرواز آنها بهرهمند بودند و در حال حاضر با مرخص کردن ناوویتوریو ونهتوتوسط ایتالیا، و تنها ناو فرانسه، فقط سه کشور باقیمانده دارای ناو هستند.

نگارخانه[ویرایش]

منابع[ویرایش]