پرش به محتوا

ولایتهای چین

از ویکیپدیا، دانشنامهٔ آزاد
نقشه ای از استان های چین (شامل بخش های زیر استانی)
ولایتهای چین
نام چینی
نویسههای چینی سادهشدهChuyên cấp hành chính khu
نویسههای چینی سنتیChuyên cấp hành chính khu
former name (1949-1971)
نویسههای چینی سادهشدهChuyên khu
نویسههای چینی سنتیChuyên khu
former name (1932-1949)
نویسههای چینی سادهشدهHành chính đốc sát khu
نویسههای چینی سنتیHành chính đốc sát khu
Tibet only (1910-1960)
زبانهای چینیCơ xảo
الگو:Infobox Chinese/Tibetan

ولایتهای چین(انگلیسی:Prefectures of China) یکی از تقسیمات اداری سطح چهارم در کشورچینهستند. در مجموع ۳۳۹ واحد تقسیماتی در سطح ولایت در چین وجود دارد که شامل این لیست میباشد.

آیماق[ویرایش]

آیماقها، واحدهای تقسیماتی همسطح با ولایت هستند که به جا مانده از آرایش نظامی قوای مغولتبار در منطقهٔمغولستان داخلیتحت فرمانرواییدودمان چینگ(سلسله پادشاهیمنچو-تبار حاکم بر چین در طول قرن ۱۸ و ۱۹ میلادی) میباشد. آیماقها (بهمغولی:ᠠᠶᠢᠮᠠᠭ، به سیریلیک: аймаг، به لاتین: ayimaγ)(بهچینی:Minh ، بهپینیین:méng) خود نیز بهلواء(بهمغولی:ᠬᠣᠰᠢᠭᠤ، به سیریلیک: қосиу، به لاتین: qosiɣu)(بهچینی:Kỳ ، بهپینیین:qí) تقسیم شدهاند.

در کشور مغولستان،استانهای ۲۱-گانهٔ این کشوردرزبان مغولیبا نام «آیماق» شناخته میشوند.

امروزه، اکثر آیماقهای مغولستان داخلی بهشهر در سطح ولایتارتقاء یافته و منحل شدهاند. تنها سه آیماق در مغولستان داخلی باقی مانده است.

ولایت[ویرایش]

در طول تاریخ، ولایات (بهچینی:Địa khu ، بهپینیین:Dìqū) فراگیرترین تقسیمات اداری سطح دوم (تحت حاکمیت استانها) بودند. اما امروزه، دولت چین، باارتقاء ولایات بهشهر در سطح ولایت، سعی در حذف ولایات دارد. به همین دلیل، امروزه، در سال ۲۰۲۳، تنها ۷ ولایت در چین باقی مانده است، که ۵ تای آنها درمنطقهٔ سینکیانگ(دو تا از این ۵ تا تحت مدیریتولایت خودمختار ایلی قزاق)، یکی درمنطقه خودمختار تبتو دیگری نیز درهیلونگجیانگقرار دارد.

ولایت خودمختار[ویرایش]

ولایات خودمختار معمولا محل سکونت اقلیتی یا اقلیتهایی قومی میباشند.در یک مورد استثنایی،ولایت خودمختار ایلی قزاقتحت حاکمیت خویش، دو ولایت قزاقنشین دیگر را نیز، دارد.

جستارهای وابسته[ویرایش]

منابع[ویرایش]