پرش به محتوا

کره (لبنیات)

از ویکیپدیا، دانشنامهٔ آزاد
کره بیشتر بهصورت قالبی فروخته میشود و برای مصرف آن «کاردِ کره» بهکار میرود که بهصورت محلی نیز به فروش میرسد.
کره، در بازاری در لندن، ۲۰۰۶

کَرِهدر اصل گونهای چربی است که ازخامهٔشیریاماستگرفته میشود. کره، گونهای چربی ناگداخته (گرم نشده) است. کرهای که از خامه تهیه میشود، متمایل به رنگ زرد و کرهای که از ماست تهیه میشود، متمایل به رنگ سفید است. کرهٔ ماستی، در بیشتر نقاط جهان شناخته شده نیست. در صورتی که کرهٔ ماستی که از شیرگاوتهیه شده باشد سفیدتر است و کرهٔ ماستی که از شیر حیواناتی که شیر پرچربتری دارند تهیه شدهباشد، (مانند شیر گاومیش،گوسفندو بز) رنگی متمایل به زرد روشن دارد.

کرهای که بهصورت صنعتی تهیه شده و در بیشتر فروشگاهها به صورت بستهبندی به فروش میرسد، کرهٔ خامهٔ شیر است و از به همزدن پیوسته خامه به دست میآید. در اثر همزدن پیوسته، لایهٔ محافظی که روی ذرات چربی معلق در خامه وجود دارد، بریدهشده و مولکولهای چربی موجود در خامه، به صورت ذرات کوچک کره، بههم میچسبند. به همین ترتیب، کرهٔ ماستی، از بههمزدن شدید ماست سرد به دست میآید و به همین دلیل گونهای بوی تخمیر مشابه به بوی ماست، طعمی مشابه به طعمماست چکیدهدر کرهٔ ماستی قابل تشخیص است. در بسیاری از نقاط ایران و در لبنیاتیها (فروشگاههای محصولات لبنی) بیشتر، منظور از کرهٔ محلی، کرهٔ ماست است.

کره از منابع مهم انرژی وویتامین Aاست و بیشتر در وعدهٔ صبحانه مصرف میشود. همچنین در دانشزیستشناسیکره در گروهلیپیدهاقرار میگیرد. لیپید همان چربی است که آزاد شدن انرژی آن در بدن، بیشتر از دیگر مواد به طول میانجامد.

بهطور کلی کرهها در دو دستهٔ حیوانی و گیاهی قرار میگیرند. کرههای حیوانی به صورت جامد و کرههای گیاهی با عنوان کلیمارگارینو به صورت مایع وجود دارند. مارگارینهای جامد نوع هیدروژنه شده و اشباع هستند که خواص مارگارین واقعی را ندارند. برخی از مواقع از کره به عنوانروغناستفاده میشود که چربی غذاها را کمتر و غذا را خوشطعمتر میکند.

اما عنوان کره و معادلهای خارجی آن جز در ایران، در هیچ کشوری برای مارگارین و چربیهای گیاهی استفاده نمیشود.

دوغ نیز از فرآیند کرهگیری حاصل میشود و از فرآوری آن کشک، لورک و سیراج بدست میآید.

روشهای سنتی تولید کره در ایران

[ویرایش]

تولید کره در ایران قدمتی به عمر ایلات، عشایر واقوام ایرانیدارند و هر کدام برای ساخت اینفرآورده لبنیروشهایی مختص به خود دارد.

مشکه زنی

[ویرایش]

مشکه زنی روشی رایج در ایلات وعشایر ایرانیاست. در این روش ماست را درون مشکه ریخته و آن را از یک سهپایه چوبی به نام مالار آویزان مینمایند. مشکه از پوست بز ساخته میشود و در برابر نشت مایعات مقاوم است. سپس مشکه را به مدتی معین تاب میدهند تا محتوای آن به قدر کافی زده شده و کره از دوغه جدا شود.[۱]مشکه و مالار جزو نمادهای عشایر ایرانی است که در بسیاری از آداب و رسوم این مردمان از آن استفاده میشود.[۲]امروزه به دلیل استقرار مردم در منازل مسکونی و آپارتمانی ، مشک های قدیمی جای خود را به دستگاه کره گیر برقی داده است.

تِلِم زنی

[ویرایش]

تلم زنی یک روش کرهگیری در میان اقوام مازندرانی میباشد. در این روشماسترا درون بشکههایی استوانهای از جِنس شوب ریخته و به وسیله چوبی بلند به نام تلم اقدام به زدن ماست میکنند. به این روش تلم زنی میگویند. تلم به زبان مازنی به معنای چوب بلند میباشد.[۱]

دشون زنی

[ویرایش]

سرانه تولید

[ویرایش]

سالانه ۱۰ میلیون تن کره در دنیا تولید میشود که ۳٫۸ میلیون تن از آن مربوط بههنداست. هند به همراه ایالات متحده آمریکا وپاکستاننیمی از کره دنیا را تولید میکنند.نیوزلندبا تولیدی قریب به نیم میلیون تن کره در سال بالاترین سرانه تولید این محصول به ازای هر فرد را دارد. بدین صورت به ازای هر فرد در نیوزلند ۹۸ کیلوگرم در سال تولید میباشد. درایرانبا سرانه ۲ کیلوگرم کره به ازای هر نفر چیزی قریب به ۱۶۵ هزار تن کره تولید میکند که از نظر رتبه در جایگاه یازدهم دنیا قرار دارد.[۳]

نگارخانه

[ویرایش]

جستارهای وابسته

[ویرایش]

منابع

[ویرایش]
  1. ۱٫۰۱٫۱«کره چیست و چگونه تولید میشود – مویرگی».۲۰۲۲-۱۰-۲۷.دریافتشده در۲۰۲۲-۱۰-۳۰.
  2. «معرفی کتاب «مَشکَه و مالار»».انسانشناسی و فرهنگ.دریافتشده در۲۰۲۲-۱۰-۳۰.
  3. "World Butter Production by Country".AtlasBig(به انگلیسی). 1970-01-01.Retrieved2022-10-30.

بر پایهٔ دادههایی ازلغتنامهٔ دهخدا، سرواژهٔ «کره»