پرش به محتوا

گلبول قرمز

از ویکیپدیا، دانشنامهٔ آزاد
(تغییرمسیر ازگلبول های قرمز)
گلبولهای قرمز خون انسان.

گلبول قرمز،گویچه سرخیااریتروسیتمتداولترین نوعسلولهایخونی است و در بدنمهرهداران، نقش اصلی رساندناکسیژنرا، ازششها(یاآبششها) به بافتها رابازی میکند


گلبولهای قرمز سکه مانند (مقعر الطرفین)، کوچک و فاقد هسته و بیشتر اندامکهای خود است و در نتیجه ژنهای سازنده مواد مورد نیاز خود را ندارد. به همین جهت تنها منبع برای تأمین انرژی در آن فرایندگلیکولیزوتنفس سلولیاست. گلبول قرمز از حجمی بالغ بر ۸۹ تا ۹۸ میکرون برخوردار است.[۱]در شرایط طبیعی قطر آنها بهطور متوسط ۷٫۵ میکرون است.اگر اندازهٔ سلول کوچکتر از ۶میکرونباشد میکروسیت و اگر بزرگتر از ۹ میکرون باشد، ماکروسیت نامیده میشود. حضور گویچههای قرمز با اندازههای مختلف در خون را آنیزوسیتوزیس (Anisocytosis) و حضورشان با اشکال مختلف در خون را پویکیلوسیتوزیس (Poikilocytosis) مینامند که در حالات مرضی دیده میشوند. تعداد گویچههای قرمز درحالت طبیعیدر خون زنان ۳٫۶ تا ۵٫۵ میلیون و در خون مردان ۴٫۱ تا ۶ میلیون در هرمیکرولیترمیباشد.

نسبت حجم گویچههای قرمز خون به کل خون بر حسب درصد راهماتوکریتمینامند. این نسبت در زنان و مردان سالم و بالغ به ترتیب برابر ۴۵–۳۵ و ۵۰–۴۰ درصد است.

سیتوپلاسمگلبولهای قرمز اسفنجی بوده و به وسیلهٔ غشاء پلاسمایی قابلارتجاعیاحاطه شده تا این سلول بتواند تغییر شکل بدهد و ازمویرگهای باریک عبور کند

در سیتوپلاسم گلبول رنگدانهای به نامهموگلوبینوجود دارد که پروتئینیآهنداراست. گلبول قرمز به وسیلهٔ هموگلوبین خود در جاهایی که تراکماکسیژنزیاد باشد این آهن با اکسیژن ترکیب شده و اُکسی هموگلوبین را تشکیل میدهد و در جایی که تراکماکسیژنکم باشد تجزیه شده و اکسیژن آزاد میکند. این خاصیت هموگلوبین در جابهجایی اکسیژن ازششهابه بافتها بسیار سودمند است. عمر آن تقریباً ۱۲۰ روز است. بعد از این مدت گلبول درکبدتجزیه میشود و آهن موجود در کبد اندوخته میشود. همچنین محل تولید آن در جنینکیسه زرد،کبد،طحال، گرهلنفاویو مغز قرمز استخوان است. بعد از تولد تا پنج سالگی تمام مغز استخوانهای بدن است. در فرد بالای پنج سال فقط درمغز استخوانهایپهن و استخوانهای دراز متصل به تنه است.

تنظیم تولید گلبولهای قرمز هنگامی انجام میشود که مقدار اکسیژن بافتهای بدن کاهش یابد.

برای تولید گلبول قرمز از کلیه و کبد هورمونی به ناماریتروپویتینبیشتری خارج میشود و با تأثیر برمغز استخوانموجب افزایش گلبول قرمز میشود. در افراد مبتلا به بیماریهای قلبی اکسیژن رسانی به قلب کاهش یافته و میتواند سبب افزایش ترشحهورموناریتروپویتین شود.

گلبولهای صورتی در کبد وطحالتخریب میشوند.

چرخهٔ زندگی

[ویرایش]

تولید

[ویرایش]
تصویر الکترونی از سلولهای خون. گلبول قرمز (چپ تصویر)،پلاکت(میانه تصویر)،لوکوسیت(راست تصویر) تصویر۱:۲۰۰۰۰۰۰

اریتروسیتها در دوران جنینی ابتدا درکیسه زردهو سپس در کبد،طحال،گرههای لنفیومغز استخوانساخته میشوند. از حدود ۵ سالگی به بعد گلبول سازی فقط در مغز استخوانهای پهن و قسمتی از استخوانهای متصل به تنه (مانند: ران) انجام میشود. عامل تنظیمکننده ساخت اریتروسیتهاپروتئینیبه ناماریتروپویتیناست که بر اثر کاهش اکسیژن رسانی به بافتها از کبد و کلیهها ترشح میشود. برای ساخت اریتروسیتها وجودویتامین ب۱۲و همچنیناسید فولیکضروری است؛ بنابراین کمبود آهن در بدن باعث نوعی کمخونی خیلی بد به نامآنِمی فقر آهنمیشود.

عمر اریتروسیتها در حدود ۱۲۰ روز است و بعد از آنغشایآنها سخت و شکننده میشود و وقتی پیر میشوند، در هنگام عبور ازمویرگهایکبدوطحالآسیب میبینند و از بین میروند و هموگلوبین ان توسطماکروفاژتبدیل به امینو اسید میشود و توسط جریان خون به مغز استخوان میرود تا دوباره این فرایند از سر گرفته شود.

به فرایند تولید گلبول قرمزErythropoiesisگویند. در صورت کاهش یافتن سطح اکسیژن در کلیه، کلیه هورموناریتروپویتینرا به مقدار بیشتری ترشح میکند و فرایند تولید گلبول قرمز شدت پیدا میکند. در کمبود اکسیژن مقدار اریتروپوئیتین پس از ۲۴ ساعت به حداکثر میرسد

زندگی فعال

[ویرایش]

طول عمرمفید یک یاختهٔ سرخ خونی ۱۰۰ تا ۱۲۰ روز میباشد.[۲]در این مدت آنان به وسیلهٔ فشار خون در رگها جابهجا میشوند. گلبولهای قرمز فاقد هسته بوده و شکل دیسک مانند با طرفین مقعر دارند. متوسط اندازه گویچههای قرمز حدود ۷٫۸ میکرون و ضخامت آنها در ضخیمترین نقطه ۲٫۵ میکرون و در مرکز حدود ۱ میکرون است. شکل گلبولهای قرمز به آنها اجازه میدهد که درونعروقبسیار ریز بدن نظیر مویرگهای انتهایی به خوبی فشرده شده و از آنها عبور کنند.[۳]

بیماریها و اختلالات گلبولهای قرمز

[ویرایش]

این اختلالات بسیار متنوعند از نقائصآنزیمیمانندفاویسم، انواعکم خونیمانندکم خونی فقر آهن،تالاسمیوسلول داسی شکل، اختلالات شکل گویچه ماننداسفروسیتوز.

جستارهای وابسته

[ویرایش]

منابع

[ویرایش]
  1. سید علی مهبد امیر، هماتولوژی عملی، چاپ چهارم، تهران، نشر اشراقیه، زمستان ۱۳۸۷ ص ۱۲۹
  2. "RBC Life Cycle".Boundless(به انگلیسی). 6 October 2016. Archived fromthe originalon 20 April 2017.Retrieved19 April2017.
  3. «RBC چیست؟ علت بالا یا پایین بودن RBC در آزمایش خون؛ نشانهها و بیماری ها».اکسترن.دریافتشده در۲۰۲۰-۰۴-۱۹.
  • زیستشناسی مقدماتی