پرش به محتوا

یوهان سوم

از ویکیپدیا، دانشنامهٔ آزاد
یوهان سوم
یوهان سوم پادشاه سوئد، نقاشی از یوهان باپتیستای هلندی
پادشاه سوئد
سلطنت۳۰ سپتامبر ۱۵۶۸–۱۷ نوامبر ۱۵۹۲
تاجگذاری۱۰ ژوئیه ۱۵۶۹
پیشیناریک چهاردهم سوئد
جانشینزیگیسموند سوم واسا
زاده۲۰ دسامبر ۱۵۳۷
سوئد،ستگبوری کاستل
درگذشته۱۷ نوامبر ۱۵۹۲ (۵۴ سال)
استکهلم،سوئد
آرامگاه
همسرانکاتارینا یاگلونیکا،گونیلا یوهانسدوتر
پدرگوستاو اول سوئد
مادرمارگارت لیونهوود
امضاءیوهان سوم's signature

یوهان سوم در بیستم دسامبر ۱۵۳۷متولد و در ۱۷ نوامبر ۱۵۹۲ درگذشت. او در سال ۱۵۶۸ حکومت را بعد از برادرشاریک چهاردهم سوئدبه دست گرفت و تا سال ۱۵۹۲ در مسند شاهی باقی ماند. او بهجنگ هفت ساله شمالیپایان داد اما در عوض سوئد را درگیرجنگ بیست و پنج ساله شمالیبا روسیه کرد که در پایان موفقیتهایی را نیز در پی داشت. او برای ایجاد روابط نزدیک بالهستانو توانست موقعیت تاج و تخت را برای پسر و جانشینشزیگیسموند سوم واسامحکمتر سازد.

یوهان سوم به مذهب و فرهنگ علاقهمند بود. در زمان پادشاهیش، مانع فعالیت کلیسای سوئدی شد که گرایشلوتریانیسمیداشت و جهت پیوستن مجدد بهکلیساهی کاتولیکوپاپدرواتیکانتلاش کرد. این کار با پشتیبانی از مدرسه کاتولیکی کالجیوم ستکهولمنسه، کمک بهصومعههای باقیمانده کاتولیک و همچنین پشتیبانی از فرقه مذهبی ـ کاتولیکانجمن عیسیدر سوئد انجام گرفت.

یوهان سوم فرزند ملکهمارگارتا اریکسدوترو شاهگوستاف یکمبود. او برادرکارل نهمو دوک هرتیگ و همچنین برادر ناتنیاریک چهاردهمبود. او در چهارم اکتبر ۱۵۶۲ با کاتارینا یاگلونیکا (۱۵۸۳–۱۵۲۶)، ازدواج کرد، او بجززیگیسموند سوم واسادختری به نامآنا واسانیز داشت. در سال ۱۵۸۵ او باگونیلا یوهانسدوتر(۱۵۹۷–۱۵۶۸) ازدواج کرد.

دوران کودکی و نوجوانی

[ویرایش]
نقاشی یوهان سوم، از قرن شانزدهم، موجود در قصرسکوکلوستر

یوهان سوم در بیستم دسامبر ۱۵۳۷ درقصر ستگبوریمتولد شد. پدرش گوستاو واسا یا همان گوستاف یکم سوئد و مادرش مارگارتا اریکسدوتر مشهور به لیونهوود، همسر دوم گوستاو بود. او بارها موجب نارضایتی پدرش شد. به ویژه هنگامی کهدوکفنلاند اصلی(از ۲۷ ژوئن ۱۵۵۶به بعد) بود و از شهرت و موقعیت پدرش شاه گوستاو جهت درگیر شدن در مسائللیوونیاستفاده کرد. او همچنین با برادرش اریک جهت رفتن و خواستگاری بهلندنهمکاری کرد و در عوض اریک در مورد علاقه او به لیوونی از او پشتیبانی کرد.

یوهان سوم

گسست از برادرش اریک

[ویرایش]

هنگامی که برادرش اریک چهاردهم به سلطنت رسید و از حقوق شاهی برخوردار شد، دشمنی میان این برادرها به وجود آمد. با افزایش نارضایتیها در سال ۱۵۶۱ جهت محدود کردن قدرت اریک، یوهان منشوراربوگارا امضا کرد. زمانی چالشهایشان به اوج رسید که در چهارم اکتبر ۱۵۶۲، اریک با پرنسس کاتارینا یاگلونیکا، خواهر جوان شاهلهستان، زیگیسموند آگوست دومازدواج کرد. پس از ازدواج، اریک و زیگموند توافق کردند که در مقابل ۱۲۰۰۰۰دالر (واحد قدیمی پول سوئد)،یوهان باید هفت قصر را در لیوونی به عنوان گرو به شاه لهستان واگذار کند. اریک این توافق را در تلافی و ضد منشور اربوگا میدانست و بلافاصله از یوهان خواست که باید از این کاخها در لیوونی چشم پوشی کند. یوهان از این کار سر باز زد و از دستور شاه اطاعت نکرد و او باید جهت پاسخگویی به اتهام توطئه خیانتآمیز ضد کشور یا به سوئد یا به لهستان میرفت. او در آوریل ۱۵۶۳ وارد سوئد شد.

مراسم تشییع جنازه یوهان سوم در حیاط کاخ سلطنتی
عصای سلطنتیشاه یوهان سوم
پرچم نبرد مشهور به پرچم خونین، باقیمانده از ۱۵۹۲–۱۵۶۸، رنگ واقعی سرخ رنگ، موجود درموزه لیوروست کامارن

اسارت

[ویرایش]

سرپیچی یوهان باعث شد که در ژوئن ۱۵۶۳ نمایندگان طبقات اجتماعی دراستکهلمگرد آمده و تصمیم گرفتند که او را به جرمخیانتاز زندگی، املاک و حقوق موروثی پادشاهی محروم کنند. جهت اجرای حکم و اعدام او از ارتش کمک گرفته شد. یوهان که چندان برای جنگ آماده نبود در قصراوبویا همانتورکوبه محاصره درآمد. او در آنجا توانست چند هفته مقاومت کند اما سرانجام در دوازدهم اوت ۱۵۶۳ در مقابل وعدهحصر شاهانهتسلیم شد. او به سوئد آورده شد و همراه همسرش درقلعه گریپسهولمسزندانی شد. او به مدت چهار سال در آنجا زندانی بود. آنها در آنجا اجازه مطالعه و استفاده از کتاب داشتند و یوهان در این مدت بیشتر وقت خود را به مطالعه و بحث و گفتگو با همسر خود میگذراند.[۱]

سه فرزند آنها در زندان به دنیا آمدند؛ الیزابت که با نام ایزابلا صدایش میکردند در سال ۱۵۶۴ به دنیا آمد و بعد از دو سال از دنیا رفت. زیگسموند در ۱۵۶۶ و آنا در ۱۵۶۸ به دنیا آمدند.

آزادی

[ویرایش]

با مبتلا شدن اریک به جنون، یوهان توانست در اکتبر ۱۵۶۷ آزادی خود را بدست آورد. پس از مذاکرات گوناگون او توانست مقام خود به عنوان دوک و همچنین حقوقش را دوباره کسب کند. اقدامات اریک در نیمه اول ۱۵۶۸ این ترس را در دل یوهان به وجود آورد که ممکن آیت دوباره آزادی خود را از دست بدهد؛ بنابراین او با برادرشکارل نهمو عدهای ازاشرافتصمیم گرفتند که ضد اریک قیام کنند. قیام در ژوئیه آغاز شد و چنان سریع انجام شد که در اواسط سپتامبر دوکها در پشت درهای استکهلم جمع شدند و در ۲۹ سپتامبر ۱۵۶۸ درهای استکهلم بر آنها گشوده شد.اریک چهاردهمزندانی شد و بلافاصله بعد از آن یوهان به عنوان شاه تاجگذاری کرد.

یوهان سوم به عنوان پادشاه

[ویرایش]

رسیدن به مقام شاهی

[ویرایش]

در ژانویه ۱۵۶۹ همان مجلسی کهاریک چهاردهمرا مجبور به کنارهگیری کرد یوهان سوم را به عنوان پادشاه تأیید کرد. اما این تأیید بدون دادن امتیازاتی از سوی یوهان، صورت نگرفت. دوک کارل امتیازات اشرافی خود را که در منشوراربوگامحدود شده بودند، باز پس گرفت، اشراف امتیاراتی را که به عنوان حقوق آنها محدود شده بود، باز پس گرفتند، امتیازاتی ویژه به اشراف درجه یک داده شد که تمایز طبقاتی را میان طبقات مختلف اشراف سوئدی، از هر لحاظ توسعه داده و پایدار کرد.

اریک میمیرد و یوهان آزاد میماند

[ویرایش]

علی رغم آنکه یوهان با رسیدن به مقام شاهی قدرت را در دست گرفته بود اما تصور میکرد که تا زمانی که نابرادری محبوسش یعنی اریک چهاردهم، زنده است، تاج و تختش در امنیت نخواهد بود. ترس از هرگونه تلاش احتمالی جهت فرار، باعث شد که شاه دستور دهد که در صورت هرگونه اقدام به فرار از سوی شاه محبوس و اشخاص دیگر جهت فراری دان او، اریک را به قتل برسانند. شاید هم مرگ اریک چهاردهم در سال ۱۵۷۷، ناشی از چنین فرمانی بوده باشد. حتی اگر این احتمال وجود نداشته باشد، باز هم نمیتوان گفت که یوهان سوم در تلاش برای قتل نابرادری خود نبود و برای این امر رضایت نداشت.

تشابه به پدر

[ویرایش]

یوهان سوم جهت مقاصد تبلیغاتی اغلب خود را با پدرش مقایسه میکرد. او به ویژه سعی میکرد بر این امر تأکید کند که «او میخواهد سوئد را از دست این گرگ خونآشام یعنیکریستیان دوم دانمارکخلاص کند». همچنانکه او خلق را از دست اریک چهاردهم ظالم، یعنی برادر ناتنی خود نجات داده است. او خواصی بسان پدر و برادرانش داشت؛ خو و خصلتی خشونت بار همراه با سوء ظن شدید. اما او بسان آنها فاقد دیدی عملی، ثبات و استحکام، احتیاط و شفافیت در دیدگاههایش بود.[۲]

دوری پسر و حمایت کارل

[ویرایش]

یوهان و همسر کاتارینا یاگنولیکا، برای آنکه پسرشان ززیگیسموند سوم واسابتواند تاج و تخت لهستان را بدست بیاورد از همان کودکی در چهارچوب مذهب کاتولیک آموزش داده بودند. در سال ۱۵۸۷ آینده نگری آنها به نتیجه رسید و زیگیسموند پادشاه لهستان شد. یوهان اندیشه یکاتحاد سیاسیجدید را برای سوئ در سر داشت. این در حالی بود که سوئد و لهستان همیشه در مورد منطقه بالتیک(کشورهای حوزه دریای بالتیک)تضاد منافع داشته و بر سر آن با هم دیگر درگیر بودند. اما او سریعاً از این تصمیم خود پشیمان شد و تصمیم گرفت که زیگیسموند را به سوئد بازگرداند. بسیاری از اشرافیان با نظر او مخالف بودند زیرا فکر میکردند که این امر باعث آغاز جنگ میان سوئد و لهستان خواهد شد و این برای سوئدی که نزدیک به بیست و هشت سال درگیر جنگ بودهاست، مشکل ساز خواهد بود.

یوهان برای حل مشکل از یک تاکتیک سیاسی استفاده کرد. او به جای آنکه مانند قبل از از شورای اشراف کمک بگیرد، از برادرش دوک کارل تقاضای کمک و پشتیبانی کرد. دلایل بسیاری برای این کار وجود داشت اما مهمترین آن این بود که یوهان سوم به عنوان شاه به اصولی احترام میگذاشت که ناشی از حقوق شاهانه او درشاهزاده نشینکارل بود. عاقبت در سال ۱۵۸۷ او توانست برادرش را متقاعد کند که اساسنامهای را تأیید کند که بسیار مشابه منشوراربوگابود. منشوری که خود آن را در سال ۱۵۶۹ لغو کرده بود. اما در سال ۱۵۹۰ در طی پیشنهادی جهت بازنگری در حقوق شاهزادگان، او عقبنشینی کرد و حقوق شاهزادگان دوباره به آنها بازگردانده شد.

تنهایی در نهایت

[ویرایش]
ریکسدالار (واحد پول قدیم سوئد)، سال ۱۵۷۵با تصویر یوهان سوم در یک طرف و تصویر عیسی مسیح به عنوان حاکم جهان در سمت دیگر
تصویر یوهان در میان نه پادشاه سوئد بر روی دیوارکاخ سلطنتی استکهلم

دوستی نو ظهور یوهان با برادرش کارل به زودی به سردی گرایید و یوهان سوم در ماههای پایان عمرش به تمامی تنها ماند. او در ۱۷ نوامبر ۱۵۹۲ دراستکهلمدرگذشت. او کشوری ضعیف را ناشی از جنگهای داخلی و خارجی باقی گذاشت و غفلت او خطرات و تهدیدهای بسیاری را رد آینده برای سوئد به وجود آورد. او در کلیسای جامعاوپسالابه خاک سپرده شد.[۳]

او نظری خاص به بالتیک داشت زیرا در پی تجارت پرسود موجود در یان منطقه با روسیه بود. بعد از آنکه

جنگ هفت ساله شمالیپایان یافت و او بادانمارکولوبکصلح کرد او جنگ علیهروسیهرا آغاز کرد. این جنگ تا سال ۱۵۹۵ طول کشید. تصرفناروابزرگترین موفقیت نظامی او بود.

یوهان سوم به عنوان یک معمار

[ویرایش]
مهر یوهان سوم، سال ۱۵۷۱
سال ۱۵۹۲
مزار یوهان سوم، مکان کلیسای جامع اوپسالا

یوهان سوم علاقه بسیاری به هنر داشت. او علاقه خاصی به هنر معماری داشت. بدون تردید میتوان گفت که او در میان پادشاهان سوئد بیشترین ساخت و سازها را انجام داد. او مانند برادرش اریک هنرمند و با استعداد زیباشناسی بود. استعداد هنری او به ویژه در رشته معماری بسیار شکوفا بود. او وقت خود را بسیار صرف طراحی نقشههای ساختمان میکرد و از این کار لذت میبرد.[۴]

گردآوری هنرمندان و صنعتگران خارجی

[ویرایش]

او معماران و مجسمهسازها و نقاشان بسیاری را ازآلمانوهلندفراخواند و با نظارت خود و با طرحهایی که خود میکشید، بناهای بسیاری را ساخت. نامههای به جا مانده از او نشان میدهد که او به به هنرمعماریواقف بودهاست. او اصول و سبکرنسانسایتالیاییرا اساس میگرفت. کتابهایسباستیانو سرلیوسدربارهٔ معماری منبع مطالعاتی او بودند.

از جمله هنرمندان مشهوری که در کنار یوهان سوم قرار داشتند میتوان ازآندرش نقاشاهل سوئد به عنوان معمار،ویلیام بویبلژیکی به عنوان مجسمهساز و آرشیتکت و آرنت دروی و هانس فلمینگ معماران اهلوستئنانام برد.

اما یوهان به افراد متخصص و آگاه بیشتری نیاز داشت. در میان هنرمندان خارجی او سه هنرمند اهللمباردیبه نامهای فراچیسکو پاهر، یوهان باپتیستا پاهر و دومینیکو پاهر را به خدمت گرفت. آنها قصرهایی در اوپسالا ساختند. قصربورگهولمسوکالماراز جمله کارهای آنها است.آنتونیوس واتز

آلمانی،پیتر هرتیگمعمار فنلاندی،مارکوس ولکفرومواوربان شولتزآلمانی،باپتیستا وان اوتهروآرنت لامبرچتزهر دو نقاش،رونالد ماکلهآلمانی به عنوان سنگتراش،پیتر دلاکوچهولوکاس واندرورتاز جمله هنرمندانی بودند که او آنها را استخدام کرد. او از امیرنشینهای آلمانی و دانمارک نیز افراد بسیاری را استخدام کرد.

بناهای یادبود

[ویرایش]

از جمله بناهای یادبودی که او ساخت میتوان به مزار پدرشگوستاف یکمو مزار زیبای همسر اول او کاتارینا یاگلونیکا که هر دو درکلیسای جامعشهراوپسالاقرار دارند اشاره کرد. مزار یادبود خود یوهان سوم نیز در همین مکان قرار دارد و به سفارش فرزندشزیگیسموند سوم واساتوسطویلهلم واندربلوکهاستاد مجسمهساز اهلگدانسکساخته شدهاست.

میراث

[ویرایش]

شهرپوریدرفنلاندهنوز ازشعار خداوند حافظ ماستاستفاده میکند که شعاریوهان سومبود. درست ۴۵۰ سال بعد از آنکه یوهان سوم شهر پوری را بنا نهاد، در جلوی تالار شهر پوری مجسمهای در سال ۲۰۰۸ برای یادبود او گذاشته شد.

اوره (واحد جزء پول سوئد)، سال ۱۵۷۵ با تصویر یوهان سوم در یک طرف و نمادخاندان واساو سه تاج در طرف دیگر

منابع

[ویرایش]
  1. Larsson، Lars-Olof (۲۰۰۵).Arvet efter Gustav Vasa.Stockholm: Prisma.شابک۹۱-۵۱۸-۴۷۷۳-۶.
  2. Signums svenska kulturhistoria, Renässansen (2005)
  3. (Johan IIIiNordisk familjebok(andra upplagan, 1910)
  4. Signums Svenska konsthistoria, Renässansen (1996)
  • Ångström Grandien, Inga Lena, "Johan III, en bortglömd arkitekt", iAd familiares2000:1.
  • ISBN 91-85057-47-9Ericson Wolke, Lars (2004).Johan III: en biografi.Lund: Historiska media
  • Populär Historia(nr. 5): sid. 18-28. Ericson Wolke, Lars (2013).” Johan III: krigarkung med religiösa grubblerier”.