پرش به محتوا

Ž

از ویکیپدیا، دانشنامهٔ آزاد

Ž،žنویسهای است مرکب از حرفلاتینِZو یکهفتکبر فراز آن. زمینههای کاربرد این نویسه گوناگون است، ولی بیشترین کاربردش در نمایش آوایژمیباشد. درنویسهگردانیحرفЖازالفبای سیریلیکرا با این نویسه نمایش میدهند. حرف Z یکی از سی حرف دردبیره پارسی لاتیناست و واجش ژ میباشد.

نخستین بار در سدهٔ پانزدهم میلادی،یان هوسبا تدوینالفبای چک، این نماد را ساخت. سپس درزبان اسلواکیاییو آن گاه در سدهٔ نوزدهم درالفبای کرواتهم از این نشان بهرهبردند. درالفبای بوسنیاوالفبای اسلوونیانیز از این نویسه بهرهبردند. همچنین درزبانهای بالتیکو برخی اززبانهای اورالبه کار برده شدهاست.

زبانهای اسلاوی

[ویرایش]

Ž چهل و دومین حرف الفبای چک، چهل و ششمین حرف الفبای اسلواک، ۳۰امین حرف الفباهای کروات و بوسنیایی و ۲۵اُمین حرف الفبای اسلوونیایی است.

زبانهای بالتیک

[ویرایش]

Ž سیودومین حرفالفبای لیتوانیاییو سیوسومین حرفالفبای لاتویاییاست.

زبانهای اورالی

[ویرایش]

Ž بیستمین حرف الفبای استونیایی است. در این زبان این نویسه عمدتاً در وامواژهها به کار رفتهاست. درسامی شمالیŽ بیستونهمین حرف الفبا است. Ž درالفبای فنلاندیوجود ندارد، ولی گاه به عنوان صورتی متغیر از Z به کار برده میشود. در این زبان هم از این نویسه عمدتاً در وامواژهها استفاده میشود.

دیگر زبانها

[ویرایش]

منابع

[ویرایش]

Wikipedia contributors, "Ž," Wikipedia, The Free Encyclopedia,http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Ž&oldid=606185864(accessed June 10, 2014).